Recept Česneková omáčka jinak Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česneková omáčka jinak

Úvod

Notoricky známá omáčka - tato je bez mléka a smetany, základ na slanině.

Postup

Na tuku vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme na drobno pokrájenou cibuli s půlkou dávky česneku a v tuku osmahneme do růžova. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, opepříme, rozšleháme a zaobčasného promíchání zvolna provařujeme.

Provařenou omáčku procedíme (není nutné pro ty, kterým nevadí kousky cibule a česneku), přidáme zbylou polovinu česneku utřeného se solí a už jen krátce povaříme, příp. ještě dochutíme.

Podáváme s vejci na tvrdo, vařeným hovězím masem nebo samotnou s kynutým knedlíkem (těstovinami).


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.02.14 vloženo
  • 2611x zobrazeno

Čas přípravy

  • necelá hodina

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 50 g tuku (olej, sádlo)
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • cca 1 palice česneku
  • 70 - 100 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • vejce, vařené maso, knedlíky, těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 06.02.14 13:20

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Česneková omáčka jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3794 příspěvků 08.02.14 18:41

Jsem to nějak zapomněla dopovědět - moc dobré to bylo, česneku v první době hodně a ve druhé době decentně.
Já jsem s brambory úchylná, kromě svíčkové neznám omáčku, ke které bych si je nedala…neberte mne vážně..ale mmch k svíčkové s hodně hustou redukovanou omáčkou je málo okořeněný bramborák delikatesní příloha…

 
Eja
3794 příspěvků 07.02.14 16:37

Já si tedy s dovolením myslím, že česneková omáčka má být světlá.
Aspoň ta, co se mi rodí v kastrole, světlá bude, a česneková HODNĚ. S brambůrkem bude a bez vejcete :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 07.02.14 07:51

Tak tedy @tlustá bába a @casino,

vajíčka jsou domácí, knedlík je též vlastnoručně vyrobený - kynutý a bez housky :! Nějak těsto nechtělo kynout a proto ta podoba s „práškovým“ :?

Česneku „podle vkusu každého soudruha“ :mavam: Špek té omáčce dá jakoby sytější, masitější chuť.

Barva omáčky je světlá; cibuli a jíšku do tohoto druhu omáček (křenová, pažitková, koprová a spol.) smažím do světle žluta.

Jo a co se týče toho dvanáctiknedlí­kovýho, je to „dědek“ hubenej, malej ; za to jí jak Otesánek - a nepřibere :cert: Bude to asi tím, že má celý život dost pohybu a částečně hraje roli dědičnost. Zato já se podívám do talíře a už kynu :mrgreen:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 06.02.14 20:25

Milé Casino, předpokládám, že vajíčko je od Birkanů a že slepičky mají dostatečně velký výběh a nebyl sníh a jsou dokrmovány směsí šrotu pro nosnice.
V zimě bez travičky jsou jinak domácí vajíčka bledá. Zato průmyslová jsou barevná až hanba, jelikož jim cpou karoten.
A česneku je akorát a možná i málo. Omáčka mi sice přijde světlá, ale to je každého věc, jak osmaží.
Knedlík si netroufnu hodnotit, ale podobně vypadají kamarádčiny z prášku. A přesto, že je moc nemusím, dělá je dobré.
A nechají toho, nebo na nás Birkana pošle toho svého dvanáctiknedlí­kového!!! :lol: :lol: :lol:

 
casino
4463 příspěvků 06.02.14 20:02

Vajíčko je patrně vod slepiček…, ale vodkaď pa je knedlíček, he? :P

No, u nás se česneková s mlíkem (smetanou) ani nikdy nedělala, ale ani na špeku neéé…
A na 3 porce, 1 palice??? Co pa sem na palici? Leda by měla 3 zoubky… :)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 06.02.14 19:59

Birkano, půjč mi ho někdy! Prosím!
Kolikrát se tu pinožím hodiny a hodiny a pak si to dá dva knedlíky, nebo tři, když je křenová! :|

(U nás se dělá pečený králík s česnekovou, už dlooooouho nebyl!)

Příspěvek upraven 06.02.14 v 20:02

 
jolana
5064 příspěvků 06.02.14 17:46

Mam za to ze sest knedliku x dva je v poradku..prva porce je z hladu a druha na chut predsa.. :lol: :mavam:

Příspěvek upraven 06.02.14 v 21:15

 
birkana
1663 příspěvků 06.02.14 17:21

@Eja, @di,

talíř je hluboký, omáčky je 0,3 l, 6 knedlíků a 1 a půl vejce. Můj drahoušek si dal 2× - tedy množství na talíři krát dvě 8o 8o :hug:

 
Eja
3794 příspěvků 06.02.14 17:02

Di, to je 100% porce pro jednu osobu :lol: a zdá se mi, že ten talíř je hluboký…

 
di
2451 příspěvků 06.02.14 15:58

Já bych to necedila a nechala tak, vypadá to dobře. Ještě bych měla dotaz - to na obrázku je porce pro kolik osob? (vysvětlím: na mé poměry je tam moc knedlíků a málo omáčky a vice versa). Každopádně, je to to správné jídlo pro tuhle roční dobu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz