Recept Česneková omáčka jinak Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česneková omáčka jinak

Úvod

Notoricky známá omáčka - tato je bez mléka a smetany, základ na slanině.

Postup

Na tuku vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme na drobno pokrájenou cibuli s půlkou dávky česneku a v tuku osmahneme do růžova. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, opepříme, rozšleháme a zaobčasného promíchání zvolna provařujeme.

Provařenou omáčku procedíme (není nutné pro ty, kterým nevadí kousky cibule a česneku), přidáme zbylou polovinu česneku utřeného se solí a už jen krátce povaříme, příp. ještě dochutíme.

Podáváme s vejci na tvrdo, vařeným hovězím masem nebo samotnou s kynutým knedlíkem (těstovinami).

Nahlásit recept

  • 06.02.14 vloženo
  • 3066x zobrazeno

Čas přípravy

  • necelá hodina

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 50 g tuku (olej, sádlo)
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • cca 1 palice česneku
  • 70 - 100 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • vejce, vařené maso, knedlíky, těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 06.02.14 13:20

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Česneková omáčka jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3841 příspěvků 08.02.14 18:41

Jsem to nějak zapomněla dopovědět - moc dobré to bylo, česneku v první době hodně a ve druhé době decentně.
Já jsem s brambory úchylná, kromě svíčkové neznám omáčku, ke které bych si je nedala…neberte mne vážně..ale mmch k svíčkové s hodně hustou redukovanou omáčkou je málo okořeněný bramborák delikatesní příloha…

Eja
3841 příspěvků 07.02.14 16:37

Já si tedy s dovolením myslím, že česneková omáčka má být světlá.
Aspoň ta, co se mi rodí v kastrole, světlá bude, a česneková HODNĚ. S brambůrkem bude a bez vejcete :mavam:

birkana
1686 příspěvků 07.02.14 07:51

Tak tedy @tlustá bába a @casino,

vajíčka jsou domácí, knedlík je též vlastnoručně vyrobený - kynutý a bez housky :! Nějak těsto nechtělo kynout a proto ta podoba s „práškovým“ :?

Česneku „podle vkusu každého soudruha“ :mavam: Špek té omáčce dá jakoby sytější, masitější chuť.

Barva omáčky je světlá; cibuli a jíšku do tohoto druhu omáček (křenová, pažitková, koprová a spol.) smažím do světle žluta.

Jo a co se týče toho dvanáctiknedlí­kovýho, je to „dědek“ hubenej, malej ; za to jí jak Otesánek - a nepřibere :cert: Bude to asi tím, že má celý život dost pohybu a částečně hraje roli dědičnost. Zato já se podívám do talíře a už kynu :mrgreen:

tlustá bába
1211 příspěvků 06.02.14 20:25

Milé Casino, předpokládám, že vajíčko je od Birkanů a že slepičky mají dostatečně velký výběh a nebyl sníh a jsou dokrmovány směsí šrotu pro nosnice.
V zimě bez travičky jsou jinak domácí vajíčka bledá. Zato průmyslová jsou barevná až hanba, jelikož jim cpou karoten.
A česneku je akorát a možná i málo. Omáčka mi sice přijde světlá, ale to je každého věc, jak osmaží.
Knedlík si netroufnu hodnotit, ale podobně vypadají kamarádčiny z prášku. A přesto, že je moc nemusím, dělá je dobré.
A nechají toho, nebo na nás Birkana pošle toho svého dvanáctiknedlí­kového!!! :lol: :lol: :lol:

casino
4485 příspěvků 06.02.14 20:02

Vajíčko je patrně vod slepiček…, ale vodkaď pa je knedlíček, he? :P

No, u nás se česneková s mlíkem (smetanou) ani nikdy nedělala, ale ani na špeku neéé…
A na 3 porce, 1 palice??? Co pa sem na palici? Leda by měla 3 zoubky… :)

tlustá bába
1211 příspěvků 06.02.14 19:59

Birkano, půjč mi ho někdy! Prosím!
Kolikrát se tu pinožím hodiny a hodiny a pak si to dá dva knedlíky, nebo tři, když je křenová! :|

(U nás se dělá pečený králík s česnekovou, už dlooooouho nebyl!)

Příspěvek upraven 06.02.14 v 20:02

jolana
5065 příspěvků 06.02.14 17:46

Mam za to ze sest knedliku x dva je v poradku..prva porce je z hladu a druha na chut predsa.. :lol: :mavam:

Příspěvek upraven 06.02.14 v 21:15

birkana
1686 příspěvků 06.02.14 17:21

@Eja, @di,

talíř je hluboký, omáčky je 0,3 l, 6 knedlíků a 1 a půl vejce. Můj drahoušek si dal 2× - tedy množství na talíři krát dvě 8o 8o :hug:

Eja
3841 příspěvků 06.02.14 17:02

Di, to je 100% porce pro jednu osobu :lol: a zdá se mi, že ten talíř je hluboký…

di
2451 příspěvků 06.02.14 15:58

Já bych to necedila a nechala tak, vypadá to dobře. Ještě bych měla dotaz - to na obrázku je porce pro kolik osob? (vysvětlím: na mé poměry je tam moc knedlíků a málo omáčky a vice versa). Každopádně, je to to správné jídlo pro tuhle roční dobu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Ořechový koláč Ořechový koláč
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz