Recept Česneková omáčka jinak Pra
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Notoricky známá omáčka - tato je bez mléka a smetany, základ na slanině.
Postup
Na tuku vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme na drobno pokrájenou cibuli s půlkou dávky česneku a v tuku osmahneme do růžova. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, opepříme, rozšleháme a zaobčasného promíchání zvolna provařujeme. Provařenou omáčku procedíme (není nutné pro ty, kterým nevadí kousky cibule a česneku), přidáme zbylou polovinu česneku utřeného se solí a už jen krátce povaříme, příp. ještě dochutíme. Podáváme s vejci na tvrdo, vařeným hovězím masem nebo samotnou s kynutým knedlíkem (těstovinami).
- 06.02.14 vloženo
- 5362x zobrazeno
Čas přípravy
- necelá hodina
Počet porcí
- 3 porce
Ingredience
- 50 g tuku (olej, sádlo)
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- cca 1 palice česneku
- 70 - 100 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- mletý pepř
- sůl
Doporučená příloha
vejce, vařené maso, knedlíky, těstoviny
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Česneková omáčka jinak
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Česneková omáčka jinak
Jsem to nějak zapomněla dopovědět - moc dobré to bylo, česneku v první době hodně a ve druhé době decentně.
Já jsem s brambory úchylná, kromě svíčkové neznám omáčku, ke které bych si je nedala…neberte mne vážně..ale mmch k svíčkové s hodně hustou redukovanou omáčkou je málo okořeněný bramborák delikatesní příloha…
Já si tedy s dovolením myslím, že česneková omáčka má být světlá.
Aspoň ta, co se mi rodí v kastrole, světlá bude, a česneková HODNĚ. S brambůrkem bude a bez vejcete
Tak tedy @tlustá bába a @casino,
vajíčka jsou domácí, knedlík je též vlastnoručně vyrobený - kynutý a bez housky
Nějak těsto nechtělo kynout a proto
ta podoba s „práškovým“ 
Česneku „podle vkusu každého soudruha“
Špek té omáčce dá jakoby sytější,
masitější chuť.
Barva omáčky je světlá; cibuli a jíšku do tohoto druhu omáček (křenová, pažitková, koprová a spol.) smažím do světle žluta.
Jo a co se týče toho dvanáctiknedlíkovýho, je to „dědek“ hubenej, malej ; za to jí jak Otesánek - a nepřibere
Bude to asi tím, že má celý život dost
pohybu a částečně hraje roli dědičnost. Zato já se podívám do talíře
a už kynu 
Milé Casino, předpokládám, že vajíčko je od Birkanů a že slepičky mají dostatečně velký výběh a nebyl sníh a jsou dokrmovány směsí šrotu pro nosnice.

V zimě bez travičky jsou jinak domácí vajíčka bledá. Zato průmyslová jsou barevná až hanba, jelikož jim cpou karoten.
A česneku je akorát a možná i málo. Omáčka mi sice přijde světlá, ale to je každého věc, jak osmaží.
Knedlík si netroufnu hodnotit, ale podobně vypadají kamarádčiny z prášku. A přesto, že je moc nemusím, dělá je dobré.
A nechají toho, nebo na nás Birkana pošle toho svého dvanáctiknedlíkového!!!
Vajíčko je patrně vod slepiček…, ale vodkaď pa je knedlíček, he?
No, u nás se česneková s mlíkem (smetanou) ani nikdy nedělala, ale ani na špeku neéé…
A na 3 porce, 1 palice??? Co pa sem na palici? Leda by měla 3 zoubky…
Birkano, půjč mi ho někdy! Prosím!
Kolikrát se tu pinožím hodiny a hodiny a pak si to dá dva knedlíky, nebo tři, když je křenová!
(U nás se dělá pečený králík s česnekovou, už dlooooouho nebyl!)
Příspěvek upraven 06.02.14 v 20:02
5068 příspěvků 6.2.14 17:46
Mam za to ze sest knedliku x dva je v poradku..prva porce je z hladu a druha na chut predsa..

Příspěvek upraven 06.02.14 v 21:15
@Eja, @di,
talíř je hluboký, omáčky je 0,3 l, 6 knedlíků a 1 a půl vejce. Můj drahoušek si dal 2× - tedy množství na talíři krát dvě

Di, to je 100% porce pro jednu osobu
a zdá se mi, že ten talíř je hluboký…
2453 příspěvků 6.2.14 15:58
Já bych to necedila a nechala tak, vypadá to dobře. Ještě bych měla dotaz - to na obrázku je porce pro kolik osob? (vysvětlím: na mé poměry je tam moc knedlíků a málo omáčky a vice versa). Každopádně, je to to správné jídlo pro tuhle roční dobu.