Recept Vega pomazánka ala "škvarkovka" Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vega pomazánka ala

Úvod

Když už jsem přidala do receptáře seitanézu, napíšu sem nejjednodušší pomazánku z ní.

Postup

Seitanézu smícháme s válečkem nahrubo podrcených sojových kostek. Přidáme cibulku pokrájenou na kostičky, hořčici a sůl. Necháme odležet aspoň 1h.

Recept je z kategorií: Zeleninové pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.05.11 vloženo
  • 14810x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 100 g seitanézy
  • 30 g sojových kostek
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička hořčice
  • sůl

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vega pomazánka ala "škvarkovka"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 24.05.11 23:12

Asi už to ukončíme, což? :-)

Neptala jsem se, proč se nepíše neveg, co se týče hospod, byla to spíš řečnická otázka, s tvým vysvětlením souhlasím.

Co se týče názvů, pořád si myslím, že pár čistonosoplen či břinkotruhel, které se neujmou, je lepší, než dočkat se v regálech „vepřového ve vlastní šťávě pomlčka veg“ :-) (I když cibulové sádlo bez pomlčky veg už tady je a podle všeho některým to nevadí) :-x

Příspěvek upraven 24.05.11 v 23:37

 
glama  24.05.11 22:40

Jj, s tím naprosto souhlasím :-)
Proč se nepíše neveg - no asi proto, že veg je méně.. Hlavní stravování je neveg a to je „normální“ a tak se veg musí trochu vyčleňovat. A spoustu jich se stává veg až jako starší, po tom, co prošli domácí běžnou kuchyní (často i mizernou školní) A tak zachovávají jídla co nejpodobnější těm, na kterých vyrostli, mají je rádi, jen nechtějí ty mrtvolky :-)

Kreativita je mizerná. Podepisuji. Pro mnoho kuchařů znamená VEG jen smažený sýr, smažený květák, smažené žampiony apod.
Proč je většina jídel pro veg orientálních? No..myslím, že proto, protože např. indická kuchyně je ve své podstatě mnohem více vegetariánská než naše. Má prostě mnohem více bezmasých jídel než ta naše tradiční. I když..spousta našich tradičních pokrmů, po malé úpravě (obvykle změny tuku) klidně může být brána za veg. Bezmasých jídel máme také spousty, ale poněkud hutnějších a také pracnějších, než orientální. A dneska ne každý bude doma kuchtit, nebo půjde do restaurace na těžší, vydatnější tradiční jídlo. To dělají jen labužníci ;-)Je to jak kde.. ve městech a na vesnicích, malých městech se to trochu liší. Lidé chtějí jídla lehká a rychlá, kaloricky méně vydatná. Tak si dají nějaký wok, než do sebe soukat šlejšky.. :-D
Mně dát na stůl tabbuleh, smažené lilky, pálivou červenou omáčku a podobná jídla, zapomenu na svíčkovou a s boulemi za ušima zapomínám, že jsem kdy jedla maso :-D Ale vařit to moc neumím, v restauraci mi to chutná :-)
Ted hodně zlehčuji, vím. Fakt je tohle na delší debatu..
Také je to globalizací…chceme ochutnávat cizokrajná jídla. Navíc se vaří ve vedlejší ulici.. Jsou jiná a tak se nám líbí..

Hele, a s těmi názvy…abychom netvořili nové Smrkonosopleny.. :lol:
:mrgreen:

Příspěvek upraven 24.05.11 v 22:43

 
Alis
2617 příspěvků 24.05.11 21:01

Říkala jsem ti, Glamo, že jsme měly založit jiné fórum, tady je to trochu kravina :-)

Casino, máte pravdu :-)

Glamo, po tvém příspěvku s tebou už souhlasím víc, ale ne ve všem.

Nejdřív uvedu na pravou míru tvou domněnku – nebrojím proti vegetariánským názvům, brojím proti zavádějícím názvům, vege i nevege. Bez rozdílu :-)

Sójový guláš, sójové karbanátky chápu, je to totiž guláš, jsou to totiž karbanátky. Ale podrcené sušené sojové maso prostě není škvařený škvarek.

Dostane-li se ke mně v restauraci JL s názvem segedínský guláš – Veg, pořád mě to bude ještě iritovat, pokud nebude uvedeno, že je přítomno sójové maso, stejně tak, jako mě bude iritovat, pokud nebude veg a bude z masa krůtího (a to ho z krůtího masa mám radši). Ale to už jsou detaily.

S výrazem „sójové maso“ se už trochu smiřuji, ačkoli korektní to prostě není. Maso je prostě sval. Ale nemůže být všechno korektní, to by byla zase trochu nuda na světě. Stejně tak jsem se smířila s pomazánkovým máslem (ačkoli je to hovadina - léty zavedená a tudíž přehlížená - a bratia Slováci prý protestují). Seitan, sojanéza, proč ne? Netvrdí to, že je to maso, netvrdí to, že je to majonéza.

Chybí mi trochu kreativity u názvů některých jídel, že se to často týká vegetariánských, za to já nemůžu. Nevím, proč se někdo nesnaží vyrobit něco na způsob kulajdy z vepřového a nazve to kulajda - neveg. Vegetariáni to obráceně dělají často :-) Chápu, že se jako matka veganky pereš za názvy vegetariánských jídel, ale košer to není, to víš sama. Sádlo zůstane sádlem, maso masem a škvarek škvarkem. Dokonce ani špekáček bez špeku neberu.

Ano, nabídka pro vegetariány už docela ujde, pro vegany si netroufám soudit… Co ale pořád nemůžu pochopit, proč je u nás vegetariánská restaurace z 99% indická. Vegetariánskou restauraci, kde by vařili jinou, než orientální kuchyni jsem viděla snad jen jednu. A kreativita našich kuchařů, co se týče nemasitých jídel v hospodách je tak žalostná, že až… snad radši nemluvit :cry:

Příspěvek upraven 24.05.11 v 21:04

 
glama  24.05.11 20:15

Anitto dá se koupit. Dcera ho kupuje a má ho ráda. Na vlastní výrobu nějak nemá čas…
Viz např. tady:
http://www.zdrava-vyziva-maja.cz/…ral-1kg.html
http://www.zdrava-vyziva-maja.cz/…ial-1kg.html
Myslím, že nabídka pro veg-, zejména pro -any, už u nás docela jde. -etariáni to mají přece jen o dost jednodušší :-D Ale je to dost drahé.. :think:

 
casino
4466 příspěvků 24.05.11 20:12

Alis,
myslím, že Váš „boj“ je stejně marný jako mein Kampf s ananasovým carpaccio :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 24.05.11 19:48

Glama, napsala jsi to perfektne. :palec: A Seitan se u vas neda koupit? :-)

 
glama  24.05.11 19:25

Alis..my nejsme ve při… Mně se nelíbí stejné věci jako tobě a s tvými názory stoprocentně souhlasím - ohledně objednání v restauraci. Tos udělala naprosto správně.
V čem se rozcházíme, je, že tebe iritují názvy veg jídel..a já tomu nerozumím.
Vymysli název pro sojové maso - které se používá úplně stejně, jako maso normální. A veg ho jedí právě proto, že to skutečné maso není.. Ale proč se připravit o chuť jídel jako např. segedín, na paprice, svíčková…? Jednoduše se udělá ze sojového masa (nebo seitanu, nebo…).. A veg si pochutnají.
Jedinou chybu (?) vidím v tom, že nebylo přidáno označení VEG. Pokud ti restaurace nabízí Segedínský guláš a přidá označení „Veg“, bude jasné, že tam je zelí, paprika, smetana, ale není tam mrtvolka. Je to segedín bez masového masa. Ale pořád segedín!
Stejně tak by vyhovovala Veganská škvarková pomazánka, nebo Škvarková pomazánka pro vegany.
Vysvětlení Suziany, že větší kousky křupou jako škvarky a přiložený obrázek hovoří zcela jasně.
Fakt rozumím názvu Vega škvarková pomazánka. Takhle je to korektní.
Kdyby to tam dala rovnou, možná jsme si ušetřili všechno tohle vysvětlování…
Vepřová konzerva bez vepřového by byla podvod. Hera v obalu od másla je podvod, voda místo oleje je podvod.
Jenže u veg jídel ví snad každý, že tam skutečné maso opravdu nenajde.

Ale všechny výrobky pro veg jsou značeny zcela jasně…
A název navozuje, jak se výrobek používá, jak vypadá, co by to bylo, kdyby to bylo ze zvířátek.
Asi to nezměníš :-D ono to prostě takhle lidem většinou vyhovuje a tento způsob se vžil :-D
Jiná falešná škvarkovka je tady http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Myslím, že tady řešíme naprostou ptákovinu.. Takhle to prostě je zažité a běžně se používá.. Ale…špekáčky v supermarketech jsou prý také z masa ;-) :-D a tohle mi vadí daleko víc! :twisted: protože tohle podvod je! Místo masa kůže, kosti, kopyta, separát, v drůbežích peří, drápy, zobáky.
Veganské sádlo z palmového tuku, pokud je výrobek označen jako veg, nepodvádí. I když mi to, mně osobně, jako nejvhodnější název nepřipadá!(ale já bych si stejně raději dala opravdové) ;-)

PS. Proč bych nemohla sestavovat JL nebo menu? Naopak! Ale je bezvýhradně nutné všechno nazývat pravými jmény..Přiznávat :-) Čili Segedínský guláš ze sojového masa..Seitanový guláš…Sojové karbanátky apod. A jídla budou uvozena jako veg. Tak, aby zákazník nebyl klamán.
A je to v pořádku. :-D Úplně normální běžné a známé jídlo, jen místo masa živočišného, je tam maso rostlinné. :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 24.05.11 17:44

Terie, přesně tak, najít v obchodu výrobek, co si dovoluje nazývat se sádlem a je vyrobený z palmového tuku mě irituje.(Skoro se divím, že je ve výrobku cibule, není tam nadbytečná?) Stejně, jako by mě iritovalo, kdyby mi někdo nabízel Heru v obalu od másla a vodu místo olivového oleje. Dokonce mě to irituje tak, že mě to čílí :-)

Příspěvek upraven 24.05.11 v 17:45

 
Alis
2617 příspěvků 24.05.11 17:42

Glamo – oslovila jsi mě a já nějak pozapomněla odpovědět.

Jsem prostě konzervativní, s tím nic nenadělám, ale mám prostě ráda, když se věci nazývají pravým jménem. Nemám chuť v obchodě koupit vepřovou konzervu, ve které není maso (žádné natož vepřové), nemám chuť si objednat škvarkovou pomazánku, ve které není nic škvařeného.
Nechci jít do restaurace a dát si smažené tofu a dostat smažený sýr s odpovědí, že je to stejné a stejně to chutná.

Papírový kapesník mě neirituje, pořád je to kapesník, nosí se v kapse a je z papíru, nemám pocit, že by mě někdo klamal. Ale když jsme si naposledy objednali s Kubou křidýlka na grilu a přinesli nám křidýlka smažená, cítila jsem se oklamaná. Stejně tak jsme vrátili bifteky, které jsme si objednali rare a donesli nám je zcela propečené. To je přece stejné nebo se ti to nezdá?
S logikou, kterou obhajuješ, nemůžeš přece ani se svými žáky sestavit jídelníček…
Ano, patřím mezi ty, co to pořád irituje.

Co se týče tvého výroku: „A co sem nepatří? Recepty pro VEG?? To nemůžeš myslet vážně, že ne? “ Nevím, jestli je určený ještě pořád mně, já jsem přece nic takového nikde neřekla a rozhodně si to nemyslím.

Zbytek tvého příspěvku nechci komentovat zde pod receptem, myslím, že je to na jinou diskuzi jinde.

 
glama  24.05.11 17:33

Na pohled to vážně vypadá jako škvarková pomazánka :-D

 
Terie
66 příspěvků 24.05.11 15:35

I jako masožrout si pochutnávám na „sádle nesádle“, hlavně v zimě s čerstvým chlebem a cibulí. Nevím, proč někoho tyto názvy čílí (pod těmi jsou přece i prodávány) nebo proč má snad dokonce pocit, že to na stránky Labužníka nepatří. Pochybovači - nejprve ochutnejte :wink:

 
anickav
2904 příspěvků 22.05.11 17:59

Ja som všežravec a seitan mi chutí, aj si ho doma vyrábam, ak dostanem záchvat zdravej výživy…
Recept na jeho výrobu tu určite niekde bude, nie je to zložité.

 
iva  20.05.11 23:38

chtěla bych jen upozornit, že takovéto recepty vyhledávají i všežravci, kteří se rozhodli dělit potravu na kytičky a zvířátka.

 
di
2451 příspěvků 20.05.11 22:16

Seitan může být i celozrnný - podle paní Kláry: http://conovehonakopci.cz/?p=83

 
anickav
2904 příspěvků 20.05.11 22:05

Aliska, seitan nie je pojivo z múky a vody, je to glutén = pšeničná bielkovina.
Vyrába sa z múky a vody, škroby sa vyplavia (už to nie je múka). Nahrádza mäso v mnohých vegetariánskych receptoch.

 
Suziana_D
12 příspěvků 20.05.11 18:27

Pro RR a jemu podobné: Aby jste se z toho náhodou nezjančili, že jsem použila slovo „škvarková“. A proč jsem to napsala? Protože tak chutná… A pokud se Vás to dotklo, už jsem to opravila, tak se zbytečně nevzrušujte.

Pro Glama a další, kterým to tak žíly netrhalo :lol: : Díky, za vše… je milé vědět, že to za jídlo považuje i někdo jiný než já.

Pro di: Kostky drtím syrové v sáčku, válečkem. Po uležení v pomazánce změknou, protože si z ní natáhnou vlhkost. Pokud jsou kousky větší, zůstane jim křupavý vnitřek.

 
jolana
5064 příspěvků 20.05.11 14:07

Casino?! ..ty aj ked mlcis ta pocujem co rozpravas! :-P okrem toho ze ta vidim ..stale..:DD…ale ten koment bol vseobecne, lebo ako ja aj ty vieme ze to co som spominala je prave od daneho cloveka pisane v zapale procesu…ale kopa ludi to nevie…a nerada aby sa to rozmohlo..uz len to nam chyba :mrgreen: …

 
casino
4466 příspěvků 20.05.11 11:09

jolana,
dyť já mlčím jako hrob :mrgreen: Zatím se kontroluju :-D Opravdu, vážně, fakt :lol:
Dokonce souhlasím i s Františka…, tedy s tou poslední větou bezvýhradně :mrgreen: Esli to není tím, že jsem , co se tohoto tématu týká, panic a vegetariánstvím dosud nepolíbený :mrgreen:

 
jolana
5064 příspěvků 20.05.11 10:50

..hmm..jj… zaraza „oslovenie a titulovanie“ spolulabuznikov.. nie prvykrat..aj nesuhlasit sa da inac…co tak ku komentom ako prilohu sebakontrolu.­.prosim :)

 
Frantiska
927 příspěvků 20.05.11 08:08

wikipedie … az dorazim domu, tak se podivam do ceskeho vykladoveho slovniku

Škvarky jsou zbytkem tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla.

Příprava škvarků může probíhat tak, že se sádlo s kousky masa nakrájí na kostičky, které se následně vhodí na rozpálenou pánev.

Při větších objemech se škvaření provádí v hrnci či kotli, do něhož je vloženo na kostky nakrájené sádlo s trochou vody, která zabrání připálení sádla před jeho částečným rozpuštěním. Po slití vyškvařeného sádla je možné škvarky samostatně dopéci s možností přidáním trochy mléka pro zjemění chuti.

Po škvaření je možno je dochutit solí a kmínem pro lepší chuť. V některých oblastech se vyrábí ze škvarků mletím škvarková pomazánka.

nezkopirovalo se mi: Škvarky, nebo jim velmi podobný produkt, se dají vyrobit i z některých jedlých hub. Obzvlášť vhodné jsou všechny jedlé holubinky, čas nutný pro přípravu je ovšem podstatně kratší.

takze pokud to chapu ja je to priprava zalozena na smazeni v tuku :)

recepty, zde misto maji … me prekvapuje u jinych jsou vytky a sceny kvuli nazvu u receptu a tady najednou je vse v poradku co nazev veganska pomazanka s horcici (bez urazky to je stejne jako pojmenovat recept pecene kure a pri tom kure to nevidelo ani z rychliku)

neumim si predstavit objednat si v restauraci skvarkovou pomazanku a dostat tohle … brala bych to jako podvod na zakaznikovi

Příspěvek upraven 20.05.11 v 08:19

 
Anitta
521 příspěvků 20.05.11 00:28

A jéje, jen na chvilku vypadnu a už se opět válčí… nevím proč by nemohly být škvarky masové i nemasové… Proč zde stále masožravci napadají býložravce? Malichernosti :mrgreen:

 
glama  20.05.11 00:27

Alis..taky nevím, proč se to tak nazývá..ale asi to ty škvarky vizuálně připomíná, nevím..
Sojové maso je v pořádku - používá se stejně jako maso skutečné. Sojanéza vypadá a používá se stejně jako majonéza z vajec. Jak bys to nazvala lépe??
Mně to rozhodně logické připadá.
Ty škvarky nevím..ale..jedla jsi houbové škvarky? Vynikající…! Praží se stejně jako škvarky skutečné. Proč vymýšlet jiná pojmenování..? Když tohle sedí a přídavné jménu zařazuje do správné kategorie..
To je jak chtít přejmenovat papírový kapesník… Dřív přece byly jen látkové, ne? Čili vždycky má jídlo něco společného s tím „pravým“ - způsob přípravy, vzhled aj. a tak se podle toho nazývá.
Nerozumím, proč to někoho pořád irituje..
A co sem nepatří? Recepty pro VEG?? To nemůžeš myslet vážně, že ne? 8-o

Alis, nemluvím za všechny vegetariány..všemu opravdu nerozumím, nejsem veg, a tak netvrdím, že každý veg vždycky odmítne rohlík. Proto nemohu posuzovat vhodnost či nevhodnost seitanu. Ale vím, že ho jedí. Obecně… Obecně a obvykle, protože více sledují co jedí, také preferují celozrnné pečivo. Ale bílé pečivo je prázdná potravina. Nejen pro veg, ale pro každého. Jen plnidlo..vata..
Před pár roky jsem je jedla také a chutnaly mi. Dneska mi absolutně nic neříkají a nechápu, jak jsem je mohla dříve jíst. Ale nikoho nepřesvědčuji, aby rohlíky nejedl, pokud mu chutnají ;-)

RR odkazovat recept, který ti nesedí mezi jakási lepidla je jednoduše hloupé.. S tím ani já nic nenadělám.
Gastronomii jenom maso nedělá…To se sem, na Labužníka, podle mě méně hodí jakási instantní gulášová polévka z instantní bramborové kaše.. A ani tu nikdo do pryč neposlal. :-( Takže nechápu, kdo ti dává právo dehonestovat odlišný způsob stravování a Suzianin recept.

I dámy umí věci nazývat pravými jmény…já to nedělám jinak. A nebudu ;-)

Proč Labužník téměř zemřel..? (To tvrzení mi přijde dost přehnané..)
Kvůli lidem…kvůli hloupým lidem…
Ale..těm se vyhnout nedá nikde.

Suzianu by třeba stačilo upozornit, požádat, aby upravila název receptu…doplnila VEG.
Její recepty tu rozhodně místo mají!
Popírat to, opravdu hloupé je…
:mrgreen:

Příspěvek upraven 20.05.11 v 00:29

 
di
2451 příspěvků 19.05.11 23:07

Alis: :-D :-D :-D
Já vím, že to nejsou škvarky, já vím, že sojanéza není majonéza, že sójové maso není maso, ale holt hledám, co tomu svému dítku připravit, občas je to velmi těžké. Ber to tak, že my matky vegetariánů jsme kapku trefené.

Příspěvek upraven 20.05.11 v 14:14

 
Alis
2617 příspěvků 19.05.11 22:35

Glamo, jsem trochu v rozpacích: někde jsi psala, že vegetarián či vegan bílé pečivo odmítne, protože je to pro něj hloupé a zbytečné pojivo. Co je potom seitan? Pojivo z bílé mouky a vody?

A co se názvů týče, stojím pořád na svém: proč si vegetariáni a vegani nedokážou vymyslet logické názvy, proč nazývají mouku s vodou a nadrcené něco z mouky škvarkovou pomazánkou? Samo o sobě mě to fascinuje: udělám pórovitou hmotu z mouky a nazvu ji sójové MASO. To podrtím, přidám do seitanu a ejhle, jsou to ŠKVARKY.

Možná jsem teď taky v řadě s hlupáky, ale nevadí mi to. (Trochu mi vadí to zařazení, upřímně si myslím, že to sem nepatří, ale… takový dnes labužník prostě je.) Jak píše RR, Labužník skotro umřel a pokud ho může něco vzkřísit, tak možná by to mohla být DISKUZE.

P.S. Pokud někdo napíše recept, kde spolu spouhlasí Glama s Di, měl by dostat tisíc hvězdiček k dobru :-D

 
RR
45 příspěvků 19.05.11 22:20

Já jsem Tě učitelko neurážel, proto se chovej jako dáma. Jen jsem v dobré míře naznačil, jak už si mnozí stěžovali, že zmršenej název kazí tenhle web. Škvarky jsou zavádějící a název je nevhodný.

P.S. Už Tě napadlo, proč Labužník téměř zemřel? Na nafoukanost podloženou špatným kopírováním a servilnost nemnoha lidí. Po počátečních nezdarech si Webdio vede dobře, s ubohými dušemi si neporadí

 
di
2451 příspěvků 19.05.11 22:12

Připojím se ke Glamě - u receptu je napsáno, že se jedná o recept vegetariánský, takže na jejich zařazení nevidím nic špatného.
Jen mám dotaz - ty rozdrcené sójové kostky jsou syrové, bez namáčení, nebo namočené a povařené? A jak přesně je drtíte (např. v sáčku)?

 
glama  19.05.11 22:01

Možná je to pro RR těžko pochopitelné, ale pro VEG jsou tohle dobroty…
Jsou lidé, kteří prostě jedí jinak a taky mají své rozhodně své místo!
Takže…RR…co kdybys nám řekl, který recept z těchto http://www.sakret.cz/…-na-obklady/ tvých stránek máš nejraději …? ;-)

Suziano díky!
Máš skvělé recepty! Moc se hodí a díky za ně :-)
Z hlupáků si nic nedělej ;-)
:mrgreen:

 
RR
45 příspěvků 19.05.11 20:34

Tenhle web se jmenuje LABUŽNÍK, co kdybys vkládala své nápady třeba sem:www.sakret.cz/…a-na-obklady

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Cibulačka Cibulačka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz