Recept Český chleba proslavený až v Oz

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechny ingredience vložte do domácí pekárny, zapněte na základní program a pak už se jen těšte na voňavý chléb. Poznámka 1: Ráda bych tímto poděkovala Vlastovi a Zlatě, neboť tento recept byl silně inspirován Chlebovými stránkami Vlasty a Zlaty. Poznámka 2: Pro ty kdo mají chleba rádi tmavší, přidejte lžičku instantní kávy. Tohle je zase vynález našeho kamaráda Jožina.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 03.06.07 vloženo
  • 26181x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 minut + pečení

Ingredience

  • 1 obálka suchého droždí (cca 7 gr)
  • 380 gr hladké mouky
  • 120 gr žitné mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 310 ml čerstvého mléka nebo 5 lžic sušeného a 300ml vody
  • 1 lžíce = 20 ml
  • 1 lžička = 5 ml

Doporučená příloha

  • Stačí jen máslo a nebo na co máte chuť

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Český chleba proslavený až v Oz

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Český chleba proslavený až v Oz

esmeralda
4813 příspěvků 22.10.09 07:32
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Díky všem za tipy.

Alčo, i tobě za upozornění na směs od firmy Laucke. Budu se muset podívat.
Já když už musím do supermarketu, tak si připadám že jsem tu za trest a jdu jako kůň s klapkami na očích abych zase byla co nejrychleji venku.

alca
148 příspěvků 20.10.09 18:47
Re: Český chleba proslavený až v Oz

ahoj Esme,zkousela jsi hotovou smes od firmy Laucke a specialne german grain mix? S pridanim slunecnicovych seminek a kminu je velice dobry,zdravim

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.10.09 17:56
Re: Český chleba proslavený až v Oz-Esme, havca

na 600 g mouky dávám 11 g droždí. Moje směs obsahuje 200 g pšeničné chlebové, 200 g žitné chlebové, 100 g pšeničné celozrnné a 100 g žitné celozrnné mouky.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.10.09 16:19
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Snad nebude vadit, že odpovím já. Zkoušel jsem ubírat z původních 12g čerstvého droždí až na současných 7-8g na půl kila mouky a těsto pořád krásně kyne. A to pivo zkus, kdo to neví, tak nepozná, že s ním bylo zaděláno. Jen by nemělo být moc hořké.

esmeralda
4813 příspěvků 19.10.09 13:36
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Ivo,

díky za odpověď na moji otázku.

Můžeš mi prosím prozradit kolik čerstvého droždí používáš na půl kila mouky?
Informace na Google se dosti rozcházejí.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.10.09 06:05
Re: Český chleba proslavený až v Oz-Esme,

čerstvé kvasnice se dají velmi dobře zmrazit. Jen počítej s tím, že po rozmrazení roztají a jsou tekutá. Nevím, jak dlouho pak vydrží. Kupuji balení 1 kg a ten nití rozkrájím na cca 11 g kousky (na pečení chleba) a skládám do krabičky. Dělám i kousky po 20 a 25 g, které balím do folie, abych měla na jiná pečení. Odebírám pak příslušné množství a to se při hnětení v pekárně velmi rychle rozpustí. Schopnost kynutí je zachována.

esmeralda
4813 příspěvků 18.10.09 13:36
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Dag a Zlato,

díky za update.

S pivem to vyzkouším. Jediný kdo tím nebyl nadšený byl můj partner. Ha ha.

Jak dlouho vydrží čerstvé kvasnice? Dají se zmrazit?
Pro mne je pohodlnější si koupit ty sušené. Kupuji velké balení a jsou stále doma po ruce.

Předmixovanou mouku na tmavý chleba tady asi těžko dostanu.

zlata
1200 příspěvků 18.10.09 05:38
Re: Český chleba proslavený až v OZ. ... Esme,

snad si to přečteš. Trochu jsme chleba inovovali. Místo suchých kvasnic používáme v malém množství čerstvé droždí, mouku již namíchanou a místo mléka … pivo a je z to nejlepší chleba jaký jsme kdy upekli. Recept máme na našich stránkách. I když se tam dlouhou dobu neděje nic nového, tak recept stojí za vyzkoušení. Hezké dny přejí chlebáci Zlata a Vlasta

dag
543 příspěvků 17.10.09 22:46
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Esmerald, Tvůj chléb jsem pekla celé prázdniny, ale přidávala jsem lžíci škrobu a k tomu o jednu lžíci tekutiny /vody/ víc.

goralka
272 příspěvků 1.10.09 07:21
Re: Český chleba - pre Aničku

ja ten zemiak v šupke niekedy uvarím v mikrovlnke. Nezabudni ho 2-3× prepichnúť

esmeralda
4813 příspěvků 13.8.09 06:18
Re: Český chleba proslavený až v Oz Libuš,

zkusím tvou radu. Dík.

sivakova
489 příspěvků 12.8.09 20:29
Re: Český chleba proslavený až v Oz - esme

Zkus do těsta nastrouhat na jemno jednu uvařenou bramboru. Zdraví Libuše.

casino
4491 příspěvků 31.3.09 17:34
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Dosud jsem žil v domnění, že barva chleba je dána použitou moukou :-( Ale nakonec, proč ne? Ráno zaleju chleba vodou a, snídaně je hotová! I s kávou :o)

suzanka
161 příspěvků 31.3.09 15:17
Re: Český chleba proslavený až v Oz

v neděli jsem pekla a místo obyč. mléka jsem dala kokosové mléko, teda nechci to nějak moc chválit ale takovou dobrotu jsem dlouho nejedla, chlebík se rozplíval na jazyku, byl vláčný, jemný a jen se po něm zaprášilo !! Zkuste, výsledek stojí za to :-)

Rybka
54 příspěvků 27.4.10 08:19
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Skoro kazdy tyden zkousim nejaky novy recept na chleba, ale tento je jednoznacny favorit a je na poradu peceni kazdy patek ;-) Mleko nekdy nahrazuji vodou, hladkou mouku nahrazuji nebo kombinuji s psenicnou chlebovou, kmin davam drceny i cely. V pekarne necham jenom vykynout, pak jeste necham kynout pul hod. na plechu a pecu pri 180st 35 min. Vzdycky chutna a vypada uzasne. Diky za recept!

Labužník Amy02
26 příspěvků 1.2.09 19:16
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Vážení, ráda bych pár slov k problémům v této rozpravě. Co se týče nepovedeného chleba s kmínem pokupě, hádala bycch, že se to stalo tak, že se jedna z metliček mírně uvolnila a už se pak netočila. Asi 2× se mi to stalo, ale všimla jsem si toho a opět ji přitlačila, jinak by myslím chleba dopadl podobně jako ten zmíněný meisje.
K barvení chleba vám navrhuji karobový prášek (svatojánský chléb). Je právě na toto prvotřídní, asi 30 - 40 g na půl kila mouky, nebo jak tmavý budete chtít. Všechny zdravím.

suzanka
161 příspěvků 1.2.09 15:50
Re: Český chleba proslavený až v Oz

skvělý, aby Váš chleba byl hutnější a lépe se krájel , přidejte s moukou lžici až dvě psylia (indický jitrocel), je to přírodní vláknina, velmi zdravá pro vaše střeva a zažívání. zvykla jsem si a přidávám ho již do každého pečení chleba! k sehnání je v lékárně. samozřejmě chuťově neutrální.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Nahradila jsem polovinu hladké mouky moukou špaldovou a výsledek je vynikající. Tento chléb je prostě náš dlouhodobý favorit, díky všem autorům za recept.

mimikova
84 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Zkuste na obarveni rozemelnene susene houby (nejlepe kremenace). Budete prekvapeni chuti i barvou:-)))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Háček bude asi v tom že jak mouky, tak pekárničky na chleba se budou po celém světě mírně lišit.
Poslední dobou používám místo hladké mouky polohrubou. Velký rozdíl ve výsledku jsem nezjistila. Polohrubou mouku (Sharp's Continental) tu však mohu zakoupit v desetikilovém balení u Indů.
Peču chleba na nejkratší program (čtyři hodiny). Nemá tak čas moc vyběhnout a zůstane hutnější a o to mi právě jde.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

3 A půl hodiny:-)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Ještě orientační poznámka: Ten základní program u Ety trvá 3 půl hodiny (pokud se nepletu), jestli to pomůže…

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Gemmo, taky mam Kenwood.....zrejme mas pravdu, ze asi to budu muset pect na prodlouzeny program a ne na zakladni, to by vysvetlovalo tu nedopecenost. Porad me, ale vrta hlavou ten kmin.....proc ???? Dam tomuhle receptu jeste jednou sanci a uvidime ))). Zdravim, meisje.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Meisje, mám pekárnu Kenwood na půl až jeden kilogram chleba a všechny chleby s žitnou moukou peču na maximální zbarvení a nepoužívám zkrácený program. Myslím, že kmínem to nebude, to bude tím nedostatečným propečením. Příště bych to zkusila na nejdelší program, s maximálním propečením kůrky.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Taky jsem kmin nasypala az nahoru - uz leta dodrzuji zakladni postup pri vkladani ingredienci do pekarny. Moukou to taky byt nemuze, tak nevim, mozna jen se proste „dnes nevedlo“ ((((. Chleba uz letel pres zed opicim a ja se vracim ke svemu osvedcenemu " kminovemu - pivnimu" chlebu.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Já tento chleba pekla mnohokrát a vždy se povedl. Používám celý kmín (nasypu ho nahoru spolu s droždím). Peču v pekárně Eta Harmony základní program.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz....kde jsem chybila?

Dnes dopoledne pred odchodem do mesta jsem dala do pekarny tento recept. Po navratu domu a zakrojeni do bochnicku jsem vsak byla zklamana…kmin me zustal na dne bochnicku a jedna strana nebyla ani dostatecne propecena (((. Moji pekarnou to urcite neni (pecu obden a nikdy se me nestalo, ze by neco nebylo dopecene). Pokud pecu chleb s kminem tak vzdy davam jen na hrubo drceny a jeste nikdy se me nestalo ze by me zustal u dna. Dnes jsem dala cely podle receptu a ejhle (((. Puvodem kminu to byt taky asi nemuze, mam dovezeny z domova, z Prahy. Jaky kmin davate vy…cely nebo drceny? Co se tyka nedopecenosti, pekla jsem na zakladni program.....na jaky program pecete vy?

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

He, he, taky peču. Ne jako vzteklá, ale vždycky, když na mě padne melacholie. a tenhle recept vypadá obzvlášť chlebovitě. Už se těším, že ho vyzkouším.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Na dobarvení chleba se dá použít melasa (místo cukru).

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Zlato,

omlouvám se a v receptu to uvádím na pravou míru.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz pro Esme,

uvádím na pravou míru - Vlastu - je to chlap jménem Vlastimil, ale od mala mu říkají Vlasta.

tatanka
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Na dobarvení chleba bych doporučoval spíš lžičku kakaového prášku.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Esme,

měla bys dostávat nějakou provizi z těch prodaných pekárem…haha.
Přeji hezký den Tobě i všem krajanům pekařům.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Zlato,

díky tvému (adoptovanému ) receptu se rapidně zvýšil prodej domácích pekáren v Austrálii. Nakazila jsem mnoho krajanů, kteří teď pečou jak diví.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz -Esme,

Tvoje chvála těší mě i mého muže, děkujeme a přejeme hodně dobrých a chutných chlebíků.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz - Zlato,

teď si teprve uvědomuji že ty jsi vlastně spoluautorkou těchto vynikajících stránek které mi byly při adaptaci tohoto receptu velkou inspirací.
Díky za ně.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Jsem moc ráda, že recept na náš první chleba takhle zlidověl a dostal se až do Austrálie.

suma
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Český chleba proslavený až v Oz

Pozor při výběru droždí, jednotlivé sáčky jsou podle výrobce určeny na různý obsah mouky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz