Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do mouky přidáme droždí rozmíchané s cukrem, vlažné mléko a sůl a vypracujeme řidší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout. Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst, z nichž nakrájíme asi dvoucentimetrové kousky. Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě upečeme. Upečené spaříme vařící vodou, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem a cukrem. *Poznámka:* Jiné varianty receptů najdete "zde":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13843 a "tady":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6594 . Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).
Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Moje tchyňka dělává asi něco podobného „spařené buchtičky“, vše je stejné, jen vykrájené trojúhelníky a mimo medu. Peče nasucho na tálu na kamnech. A zve nás…, jé to je vždycky dobrota…:-))
U nás se peciválky připravují na Štědrý den k snídani, vždycky jsme se na ně těšili celý rok, stejně jako na stromeček. Spařené je ale smícháme se sladkou omáčkou: v rozpuštěném másle se rozmíchá med a vše se zahustí strouhaným perníkem. Popíjíme bílý kafe /meltu/ bez cukru, peciválky jsou sladké jak …
Málo lidí toto jídlo zná, zajímalo by mě , v jakém kraji bylo zvykem. Do naší rodiny se dostalo z „tatínkovi větve“ a ta kočovala po celém Československu.