Recept České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do mouky přidáme droždí rozmíchané s cukrem, vlažné mléko a sůl a vypracujeme řidší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout. Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst, z nichž nakrájíme asi dvoucentimetrové kousky. Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě upečeme. Upečené spaříme vařící vodou, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem a cukrem. *Poznámka:* Jiné varianty receptů najdete "zde":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13843 a "tady":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6594 . Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 23.01.06 vloženo
  • 8487x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • sůl
  • mléko
  • 20 g cukru
  • 80 g máku
  • 50 g medu
  • 60 g moučkového cukru
  • 80 g tuku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)

Moje tchyňka dělává asi něco podobného „spařené buchtičky“, vše je stejné, jen vykrájené trojúhelníky a mimo medu. Peče nasucho na tálu na kamnech. A zve nás…, jé to je vždycky dobrota…:-))

toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: České peciválky - pupáčiky - opekance (pro Kozorohy)

U nás se peciválky připravují na Štědrý den k snídani, vždycky jsme se na ně těšili celý rok, stejně jako na stromeček. Spařené je ale smícháme se sladkou omáčkou: v rozpuštěném másle se rozmíchá med a vše se zahustí strouhaným perníkem. Popíjíme bílý kafe /meltu/ bez cukru, peciválky jsou sladké jak …
Málo lidí toto jídlo zná, zajímalo by mě , v jakém kraji bylo zvykem. Do naší rodiny se dostalo z „tatínkovi větve“ a ta kočovala po celém Československu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Štika na smetaně Štika na smetaně
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz