Recept České kvašené šlapané zelí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ze zelí oddělíme několik listů a nastrouháme zbytek. Vložíme vše do vany a prosypeme solí, kmínem a na drobno nakrájenou cibulí. Necháme odležet do druhého dne. Na dno velkého kameninového hrnce, nebo bečičky rozložíme vinné listy. Na ně postupně po částech klademe zelí, které po každém přidání prošlapeme, nebo upěchujeme (prospěšná zábava pro čisté děti :-)))). Šťávu ze zelí vybíráme do sucha a uschováme ji. Čím lépe ušlapané zelí je, tím chutnější je. Když je všechno zelí v nádobě, poklademe povrch uschovanými zelnými listy a na ně položíme kuladý dřevěný dekl, rozříznutý napůl (nebo velký talíř). Zelí zatížíme kamenem a zalijeme ho uschovanou šťávou. Vše přikryjeme utěrkou a necháme asi po 14 dní stát v teplejší místnosti, aby zelí vykvasilo. Během kvašení zelí několikrát propícháme tyčkou, aby se uvolnily plyny, které se kvašením vytváří. Po vykvašení vybereme všechnu zelnou šťávu a dobře bečku nad zelím vytřeme. Utřeme i prkénko, kterým bylo zelí zatížené. Podle návodu na balení uvaříme ¨Deko¨ a přidáme do něj trochu octa. Zalijeme tím zelí, které přikryjeme a uschováme v chladnu. Vydrží až do pozdního jara bez jakékoliv plísně a kalu.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 17.10.03 vloženo
  • 23061x zobrazeno

Ingredience

  • 25kg bílého zelí
  • 500g soli
  • 500g cibule
  • 1/2 balíčku kmínu
  • vinné listy
  • 1/2 balení nakládacího přípravku ¨Deko¨
  • trocha octa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu České kvašené šlapané zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zdenka...

nepomýlila som sa :-)

Labužník Zdena
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

Na 25 kg - 500 g soli? Veď to je strašne veľa,
ja dávam na 10 kg 2 Dg soli.
Nepomýlila si sa Babi? Ďakujem

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jednoduché vysvětlení...

prkénko, nebo talíř nikdy hermeticky nepřiléhají a tímto způsobem se nenaruší povrch zelí. Zakrýváme utěrkou až po zalití, jak je v receptu udáno :-)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

Když to zatížime, zakryté zaleje šťávou?
Nerozumím

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz