Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rajčata nakrájíme na silná kolečka. Cukr svaříme s vodou, přidáme do něj rajčata a necháme jen přejít var. Pak ihned stáhneme z plotny a necháme proležet do druhého dne. Druhý den rajčata vybereme, cukerný rostok znovu svaříme až zhoustne. Do horkého rostoku vložíme rajčata a na tenké plátky nakrájený citron i s kůrou, bez jader. Plníme je do sterilovaných obyčejných, nebo patentních skleniček. Podáváme jako kompot, nebo přidáváme do cukroví místo želé.
Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
30.9.17 08:43
Sice trochu jiný postup, ale složením i názvem to samé
Foto v komentáři - podle ochutnávky to vypadá dobře
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na České fíky - kompot ze zelených rajčat
Sice trochu jiný postup, ale složením i názvem to samé
Já našla recept na FB stránce Kuchařka ze Svatojánu (mám za to, že autorka sem občas zaskočí, nebo alespoň tu bývala aktivní).
Podle ochutnávky to není vůbec špatné, takže za mě plný počet

a nebudu nikomu povídat, že ta rajčata chutnají přesně jako fíky! Myslím si však, že autor tohoto receptu použil zelené barvy, jako jediné podobnosti. Ale napadlo mě, když už některé ingredience nejsou běžně k dostání (jako fíky, šneci, které za mých časů Československo vyváželo do Francie atd.), ale vidíte je v restauracích, tak se poptejte, jaké zdroje oni mají. Měj se Tinami!
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, rovnou přiznávám, že tento recept nevyzkouším, protože asi nikdy nebudu nic zavařovat, konzervovat nebo něco podobného, navíc nemusím sladké. Název ale vzbudil mou zvědavost, protože mám moc ráda čerstvé fíky, které jsou v ČR pohříchu blbě k mání. Dávali je do salátů a k masu v jedné mé oblíbené restauraci, ale přestali s tím, že prý to lidi moc nejedli a většinu vyhazovali. Takže fakt jen ze zvědavosti. Proč se to jmenuje české fáky, co to s nimi má společného? Je to snad nějaká náhražka přibližně podobné chuti, dejme tomu něco jako nepraví šneci?