Recept České fíky - kompot ze zelených rajčat

(Hodnoceno 1x) babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rajčata nakrájíme na silná kolečka. Cukr svaříme s vodou, přidáme do něj rajčata a necháme jen přejít var. Pak ihned stáhneme z plotny a necháme proležet do druhého dne. Druhý den rajčata vybereme, cukerný rostok znovu svaříme až zhoustne. Do horkého rostoku vložíme rajčata a na tenké plátky nakrájený citron i s kůrou, bez jader. Plníme je do sterilovaných obyčejných, nebo patentních skleniček. Podáváme jako kompot, nebo přidáváme do cukroví místo želé.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 03.10.02 vloženo
  • 9878x zobrazeno

Ingredience

  • 1kg zelených, pevných rajčat beze skvrn (nesmí být namrzlá)
  • 1/4kg krystalového cukru
  • 1/4l vody
  • 1/2 citronu, vosku zbaveného

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.9.17 08:43

Sice trochu jiný postup, ale složením i názvem to samé :)
Foto v komentáři - podle ochutnávky to vypadá dobře ;)

Diskuse k receptu České fíky - kompot ze zelených rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na České fíky - kompot ze zelených rajčat

Zuzka1973
2369 příspěvků 30.9.17 08:47
...

Sice trochu jiný postup, ale složením i názvem to samé :)

Já našla recept na FB stránce Kuchařka ze Svatojánu (mám za to, že autorka sem občas zaskočí, nebo alespoň tu bývala aktivní).

Podle ochutnávky to není vůbec špatné, takže za mě plný počet :) :kytka:

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Název jsem si nevymyslela...

a nebudu nikomu povídat, že ta rajčata chutnají přesně jako fíky! Myslím si však, že autor tohoto receptu použil zelené barvy, jako jediné podobnosti. Ale napadlo mě, když už některé ingredience nejsou běžně k dostání (jako fíky, šneci, které za mých časů Československo vyváželo do Francie atd.), ale vidíte je v restauracích, tak se poptejte, jaké zdroje oni mají. Měj se Tinami!

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Zvědavost.

Babi, rovnou přiznávám, že tento recept nevyzkouším, protože asi nikdy nebudu nic zavařovat, konzervovat nebo něco podobného, navíc nemusím sladké. Název ale vzbudil mou zvědavost, protože mám moc ráda čerstvé fíky, které jsou v ČR pohříchu blbě k mání. Dávali je do salátů a k masu v jedné mé oblíbené restauraci, ale přestali s tím, že prý to lidi moc nejedli a většinu vyhazovali. Takže fakt jen ze zvědavosti. Proč se to jmenuje české fáky, co to s nimi má společného? Je to snad nějaká náhražka přibližně podobné chuti, dejme tomu něco jako nepraví šneci?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz