Recept Česká starodávná paštika s játry Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vepřové a telecí maso vložíme na usmaženou cibulku s mrkví, vše osolíme, opepříme a udusíme do měkka. Maso necháme vychladnout. Potom maso 2x pomeleme na masovém strojku (já ho nemelu na tak jemno), zamícháme do něho utřené sardele, rum, nebo sherry, na nudličky nakrájené pečárky, nebo lanýže (když už musíte:o), na špičku nože paštikového koření, pistácie, sůl podle potřeby a podle potřeby přecezenou šťávu z dušeného masa, aby vznikla vláčná hmota. Játra zbavíme blan, pokrájíme na tenké plátky, které protáhneme lanýži, nebo přístupnějšími houbami a slaninou. Podlouhlou formu vyložíme slaninou a plníme ji střídavě kašovinou a nakrájenými játry. Nahoře musí být kašovina, kterou zakryjeme slaninovými plátky, povážeme navlhčeným pergamenem, nebo pečícím papírem (vše se může zabalit do alobalu, tenkrát ho neměli). Vložíme do vodní lázně (voda musí sahat do poloviny nádoby s paštikou) a vše vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C, kde paštiku pečeme asi 2 hodiny. Po upečení slijeme šťávu a necháme paštiku v chladničce do druhého dne. Potom ji vyklopíme na servítovací mísu, nakrájíme na plátky, ozdobíme aspikem a zelenou petrželkou.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 24.11.04 vloženo
  • 8751x zobrazeno

Ingredience

  • 400g telecího masa
  • 400g vepřového masa z kýty
  • 30g másla
  • 50g cibulky na kolečka nakrájená
  • 50g mrkve na kolečka nakrájená
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 200g telecích nebo drůbežích jater
  • 1 sardelka
  • 3 lžíce sherry, nebo rumu
  • 1 kousek lanýže (hmmmm), nebo 2 malé pečárky, nebo hříbky
  • trocha paštikového koření
  • asi 15 posekaných zelených pistácií
  • sůl
  • tenké plátky slaniny
  • aspik na ozdobu nemusí být
  • zelená petrželka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Česká starodávná paštika s játry

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Česká starodávná paštika s játry

casino
4491 příspěvků 7.1.10 17:06
Re: Česká starodávná paštika s játry (PRA).

Tady je odzkoušené PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ

dag
543 příspěvků 7.1.10 06:45
Re: Česká starodávná paštika s játry (PRA).

Tuto paštiku jsem vyráběla letošní Vánoce podle „Sandtnerky“, neboť jsem netušila, že je zapsaná i tady. Dnes jsem se to dočetla a chtěla bych ocenit noblesu s jakou autorka zdejšího receptu " babi" původní autorku Labužníkům sděluje.
A vedle toho bych chtěla ocenit i recept. Paštika byla báječná.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Česká starodávná paštika s játry (PRA).

Goro, a víš co, právě mám před sebou recept který chci napsat a je to jako bych Ti četla myšlenky :-))) Škoda jenom, že doma nemám kamerku…

No a o té české paštice se mýlíš, je ze začátku minulého století což považuji za starodávnou ;o) vidíš co naše babičky a prababičky měly poruce. Recept mám sice od babičky, ale ta jej měla z kuchařky od Marie Janků-Sandtnerové.

Přeji Ti úspěšný den!

goro
82 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Česká starodávná paštika s játry (PRA).

Babi, ted me napadlo, promin, nebyl by u tebe nejaky recept na naplne do pasticek z listkoveho nebo masloveho testa? Vopred sa tesim, dik.

goro
82 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Česká starodávná paštika s játry (PRA).

Vite, ja myslim, ze ta pastika neni ani moc ceska, ani starodavna, protoze lanyze ve starocesku nenajdete, ale babi, stoji to za vyzkouseni.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kuře na medu Kuře na medu
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz