Recept Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

Postup

Zelí nakrájíme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme do kastrolu s rozpáleným olejem a pomalu orestujeme dozlatava. Přidáme lžičku cukru, necháme trochu zkaramelizovat, vhodíme zelí, osolíme, opepříme, přidáme lžičku octa. Pod pokličkou pomalu dusíme, podléváme jen co nejméně. Když je zelíčko poloměkké, přidáme nastrouhané jablko, nastrouhaný syrový brambor a trochu brusinkové šťávy. Dodusíme doměkka, jablko a brambor se mezitím rozdusí a zmizí a brambor zelí zahustí. Doladíme chuť podle svého gusta ( záleží na kyselosti jablka, jestli dosladíme či dokyselíme). V ideálním případě necháme vystydnout nebo i do druhého dne, ohřívané je ještě lepší.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 11.09.07 vloženo
  • 131381x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • malá hlávka červeného zelí
  • 1 středně velká cibule
  • 1 jablko
  • 1 malá brambora
  • sůl, pepř, drcený nebo mletý kmín
  • olej
  • cukr, ocet
  • 1 lžíce šťávy z brusinek

Doporučená příloha

  • Bedliny Bramborové knedlíky od máti z Bystřan - a nějaké pečené masíčko, ale abych pravdu řekla, ani nemusí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

JuraAngrest 25.9.15 12:26

Fantazie! Ke kachně, ale i k pečenému krůtímu stehnu ideální příloha.

Odkaz na uvaření

Jari 18.3.13 18:29

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

birkana
1689 příspěvků 30.1.15 14:50

Jablko spolu s bramborou dávám také; přidávám místo brusinkové trochu pomerančové šťávy (z půlky menšího pomeranče) a místo octa půl deci suchého červeného vína. Podlévám co nejméně, mám raději zelí sušší :mavam: Podávám ke zvěřině (bažant).

noskovice
1322 příspěvků 28.9.09 06:20
Re: Červené zelí jak ho dělám já - Alis a mrtvolko,

moc vám děkuji za radu. Rybízovou marmeládu jsem si přivezla díky některým Labužníkům a tamarindová šťáva se tu myslím dá koupit. Kachna je v mrazáku, tak už jenom toto zelí a chlupaté knedlíky. Já mám hlad! :-))))
Pa, Soňa

Alis
2617 příspěvků 28.9.09 06:05
Re: Červené zelí jak ho dělám já - Mrtvolka byla rychlejší...

… evidentně se už oklepala ze svatebních zážitků, díky :-))
Máš pravdu, mrtvolko, prodávají se i sušené brusinky, marmeláda z brusinek, v lékárnách i nějaký sirup - ale ten je PRÝ příšerně hnusný, nevím, já ho neochutnala A.

Alis
2617 příspěvků 28.9.09 05:53
Re: Červené zelí jak ho dělám já - Soni...

zavařuji červený rybíz - stejně jako brusinky… to taky nemáš k dispozici? a co třeba rybízovou marmeládu, klikvu? Prostě něco sladce trpkého :-) Kumkvát? :-)))

A.

mrtvola
1394 příspěvků 28.9.09 05:52
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

Soňo, jestli Eja promine, že jí do toho kecám - dá se to nahradit šťávou z tamaryšku (tamarindu) nebo brusinkovou marmeládou, kterou osobně nedělám doma (brusinky jsou svinsky drahé a sama nesbírám), ale nejradši kupuju v Ikea. Šťávu z brusiek bys možná sehnala v nějaké italské obdobě „zdravé výživy“, protože je to přírodné lék na záněty močových cest.

noskovice
1322 příspěvků 28.9.09 01:56
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu - Ejo,

a co když někdo nemá brusinkovou šťávu? Ten někdo, jsem já. Dá se to nahradit něčím jiným, nebo vynechat?
Ahoj, Soňa.

mirulinecek
1 příspěvek 28.9.09 01:46
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

Vážení přátelé.
Tento recept je naprosto fantastický.Dnes jsme to dělali k obědu s mojí přítelkyní Jničkou a(proč to nepřiznat,musel jsem si jít po obědě zdřímnout).Byla česká klasika.Kachna,kynuté knedlíky a toto zelí.Jaště teď se z toho nemohu vzpamatovat.Vřele,opravdu vřele každému doporučuji.Je to absolutně bez chyby.Na této adrese budu od teďka velice často.Děkuji,děkuji,děkuji.Mirek.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu- Ejo,

tak tohle zelí je opravdu vynikající, vyřizuji Ti velkou pochvalu. Pekla jsem k němu vepřovou a dala houskový knedlík (na ty bramborové zatím nebyl čas..) a všichni chválili jen zelíčko :-). Myslím, že jinak červené zelí dělat nebudu! Takže moc děkuji a přeji hezkou neděli. Bona

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu...holky,

tohle jsem si s dovolením uložila a při vhodné příležitosti hned zkusím, s těmi brusinkami ááách to musí být voňavé… vím, že se dává pro barvu červená řepa. Také jsem bramborou zatím zahušťovala jen bílé, tak teď to vyzkouším i na červeném. Přeji dobrou noc a hezký den pro Esme.

Eja
3863 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu

Esme, já jsem si v sobotu nechala jednu malou porci v misce v lednici - v deset večer jsem ho s odpuštěním sežrala studené rovnou z misky:).
Do červeného zelí se často dává trochu červeného vína, ale to mi moc nechutná, jablko s brusinkovou šťávou to posune do takové příjemně ovocné chuti, ale chce to trochu víc osolit - prostě každý dle svého gusta.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené zelí jak ho dělám já - Ejo,

to musím vyzkoušet.
Tiše si tu pomlaskávám a těším se.
Bramborou zahušťuji bílé kyselé, ale červené jsem takto zvelebit ještě nezkoušela.
A šťáva z brusinek zní velmi zajímavě.
Do druhého dne u nás bohužel zelí málokdy vydrží. :-((

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené zelí jak ho dělám já - pro Bonu - Ejo,

děkuji! Tak tohle udělá radost hlavně mému synovi…on kromě takových těch „fasfúdových“ rychlovek (bohužel:-)) naštěstí miluje i českou klasiku..To jen koukáš, kam to do něj padá, když je pořád jako nudle:-).
Zatím jsem červené zelí moc nepřipravovala - neměla jsem prostě ten správný recept! Takže dík, bude nejpozději o víkendu a pak se ozvu. Bona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz