Recept Červené maso

(Hodnoceno 3x) Wolfg Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Červené maso

Úvod

Kde vznikla tahle jednoduchá pikantní krmě, už nikdo nezjistí. V zemi, kde slunce zahřívá jižní svahy, sládnou hrozny a papriky září rubínem, cibule s rajčaty patří k základní obživě, tady se ten recept narodit musel. Je zvláštní tenhle kraj mezi Černým a Kaspickým mořem. Vysoké hory, úrodné nížiny s klikatými říčkami, na kamenitých úbočích réva a hrozny? Málokdo by je od pohledu koupil. Vytrvalá dřevina trpí nedostatkem vláhy, kořínky ji nacházejí až několik sáhů pod povrchem. Díky za sucho a málo úrodnou půdu. Šťáva drobných bobulek je sladká slunečným cukrem, až zaškrabe v krku a nezvykle omamnou chuť v našich obchodech nenalezneme. Pálenka z vína tu kape od středověku. Je málo známá, proto ji nezasáhly zlotřilé triky zvučných firem. Používala se jako lék na mnohé neduhy. Slunce léčí. Tyhle jantarové paprsky v lahvích je slunce zahuštěné.

Postup

Původně se používalo maso koňské. Leckdo má proti němu výhrady. Že je kůň ušlechtilé zvíře? Nemůže za svůj ladný pohyb, vlající hřívu i pevný zadek, stejně jako hovězí, které nemá vinu na své neohrabané chůzi. Koňským masem léčil můj táta chudokrevnost neduživých dětí, když nebyly jiné prostředky. Úspěšně. Zapomeňme na lichokopytníky a vezměme zadel kravskou. Maso se nakrájí na plátky nebo kostky, cibule nahrubo, třeba na osminy, rajčatům se ufikne a zahodí zadek a nakrájejí se i se slupkou, uzené nebo špek na plátky. Přidá se pepř, sůl, několik lžic oleje, směs se promíchá, upěchuje a uloží na dva dny do chladného sklepa. Pokrm se připravuje na otevřeném ohništi, plamen s trochou kouře mu jistě dodá správnou chuť, ale postačí i oheň plynový. Směs vložíme do velkého hrnce a na větším plameni smažíme, mícháme až se směs pěkně přichytává a mění se v hrubou kaši. Přidáme obě papriky, tu zeleninovou na větší proužky, podlejeme trochou vody a dusíme k dosažení měkkého masa a hlavně kuliček pepře, které po rozkousnutí vydají vonné silice. Ke konci přilijeme víno. Nepoužijeme žádné dochucovadlo a uvidíme, že nebude chybět. Neposlechneme hlupáky z EU a pokrm podáváme druhý den. Výsledkem je hustá, hnědočervená omáčka s velmi pikantní, nasládlou chutí. Maso se má rozpadat. Podává se s pšeničným chlebem nebo lépe s rýží, kterou jsme připravili spolu s máčenou pšenici v množství asi pětiny váhy rýže. Pšenici kupuji přímo od zemědělce. Kvalitní poznáte podle nalitých zrn. Nemusí být velká. Na skousnutí musí být tvrdá. Jak jsou zrníčka scvrklá, kvalitu v ruce právě nedržíte. Pšenici namočím do teplé vody, (že brzy vychladne, nevadí) aspoň na 12 hodin, ale lépe dva dny, přičemž vodu dvakrát vyměním. Vařím s rýží v papiňáku, nechám pět až deset minut foukat, zhasnu a za pětadvacet minut, i déle je hotovo. Pšenice na skus se vám bude líbit, je v puse snadno rozeznatelná od rýže a mně vyhovují hmatové pocity jazyka

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 08.07.10 vloženo
  • 23282x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g masa
  • 1000 g cibule
  • 200 g domácího uzeného nebo špeku
  • 800 g rajčat
  • 200 g červené papriky
  • slunečnicový olej
  • 1 PL celého černého pepře
  • 100 ml červeného vína
  • 2 PL sladké papriky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Fris 21.3.20 07:16

Tak tenhle recept vařím už asi 8 let a můžu říct, že se nám ještě stále nepřejedl.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.5.18 19:29

Velmi chutné. Rád bych to vyzkoušel i z toho koně. Doporučuji začít na poloviční dávce, jinak je toho opravdu hodně. Poměr masa a cibule bych srovnal na 1:1, jinak se, dle mého vkusu, na maso narazí zřídkakdy. Ten doušek vína tomu dodá opravdu dokonalou tečku.

Odkaz na uvaření

2905 13.3.12 22:13

Co budu vyprávět, autor popsal chuť, jen doplním - byla silná a zároveň svěží, možná trochu vlezlá a neustále se vnucovala. Za dvě hodiny po obědě 7 lžiček ve dřezu :) Krom mletého barevného pepře, pár plátků suš. česneku do dvou porcí jsem recept dodržela. Wolfgu, děkuji.
Postup zde

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Červené maso

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Červené maso

Wolfg
584 příspěvků 27.10.11 20:19

Pšenice vysvětlena, Alis. Dostane se i ve zdravé výživě, samozřejmě nesmyslně drahá. V neprůhledném pytlíku bych ji nebral, bývá to šunt a často obsahuje hmyz. Při výrobě sladového cukru jsem při naklíčení postupoval podle lihovarské knihy z roku 1944. Ač nejsa zdravou výživou seknut, správně naklíčené obilí (máčení, mokrá hromádka, suchá hromádka, pírko…) mohu doporučit. Syrové i vařené. Netušil jsem, jak mnoho záleží na délce pírka, co se v zrnu děje a jak se chuť mění

di
2453 příspěvků 27.10.11 19:42

Alis, díky za vytažení receptu - je moc pěkný a hlavně pěkně napsaný.
Jen k těm hlupákům z EU - ona je to bohužel pouze česká záležitost, ne unijní, jde o důsledné uplatňování (a vymáhání) jedné vyhlášky ze 60. let. Vztahuje se to ovšem jen na veřejné stravování, doma si každý může dělat, co chce.

Alis
2617 příspěvků 27.10.11 19:39

Wolfgu, zajímala by mě příprava rýže s pšenicí, bylo by možno dopsat? Děkuji.

Alis
2617 příspěvků 27.10.11 19:30

Casino, prosím o recept na vanilkovou zmrzlinu s karamelovým zeleným pepřem. Uvítám, když to nebude součást diskuze k červenému masu, ale samostatný recept :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.2.11 14:54

Barva je dosažena paprikou, pravou paprikou z Maďarska (díky mánku :-), protože to co prodává Kotanyi a nejen on, se paprice pouze vzdáleně podobá a podle toho barví, chutná i voní.

casino
4497 příspěvků 10.8.10 21:05
Re: Červené maso

…tak jsem zase objevil ameriku Běžně ve VYHLEDÁVÁNÍ píši vše malými písmeny (červené maso); zde mi tedy vyběhl recept na Hovězí maso dušené v červeném víně …až s velkým Č mi byl zpřístupněn uvažovaný recept.
Jídlo bylo výborné; akorát nemělo tu správnou červenou jako na fotečce, ač použita paprika Kotanyi.
Rád bych loboval za ten celý pepř; samozřejmě se vyskytli jedinci kteří si hráli s kuličkami na okraji talíře, ale když byli přemluveni, tak si rádi vychutnali „vonné silice“ :-)
Je fakt, že nebýt celého pepře který dávám do všeho možného i nemožného (taková vanilková zmrzka se zeleným pepřem v karamelu je ohromná dobrota… :-)))))))))), tak jsme s paní ideální pár! …no, téměř :-)))

Janelita
93 příspěvků 28.7.10 00:42
Re: Červené maso

Bylo to moc dobré, jen jsem nevystihla tu krásně rudou barvu. :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.7.10 02:52
Re: Červené maso - Wolfe,

poslanci nejsou prasátka, ale svině! :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.7.10 02:50
Re: Červené maso - Miláčkové,

ve Slatinicích u Olomóca teče ze zdroja sirkovica, tam se načucháte záprdků, až budete zdraví jak kojeňátka!!! :D

Wolfg
584 příspěvků 26.7.10 21:39
Nezvyklé maso

kdysi jsem zaslechl takové pravidlo, ani nevím, zda je nepsané. Měli bychom jíst jen takové živočichy, jejichž mentální úroveň je za námi. Často si nejsem jist, proto zůstávám u prasátek…
P.S. A nejezte poslance, jsou nezdraví

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.7.10 21:17
Re: Červené maso

hm, toto stojí za vyskúšanie
ad konina - v pražskej hyponove som čerstvú chladenú koninu vídal (pred dvomi rokmi - nie pravidelne, ale občas áno).
Odkedy jazdím, tak príbuzných svojich parťákov (aspoň vedome nie) nekonzumujem, ale to je len výraz rešpektu k ich schopnostiam. Rovnako aj psov. Hoci pri cestách po Ukrajine zjedené šašliky čertvie z čoho boli… :o)))
Konina je kvalitné, chuťovo aj dieteticky veľmi dobré mäso.

Wolfg
584 příspěvků 25.7.10 04:11
Povzdechy

Na takovou vodu, hombre, si musíš zajet ke slovenskému Stropkovu. Za malou vískou Duplin, v horském lese je černá díra a bublá v ní léčivá „vajcová voda“, říkají místní. Zapomenutej kraj, dobře si pamatuji, i když jsem tam byl na třídenní svatbě. Náročná kratochvíle, to si piš…

Manana
1515 příspěvků 25.7.10 03:36
Re: Wolfíku

Nejen. Stačí si dnes koupit Poděbradku. Je to voda z vodovodu. Kde jsou všichni ti pukavci, který byli cejtit i z ještě zašpuntované neotevřené láhve?

Wolfg
584 příspěvků 25.7.10 03:06
Mánku,

když Ti zrajou na zahradě švestky, začneš koukat po sudech, kam s nima… no a když švestky nikde a přes hrozny nevidíš souseda, je logika podobná. Jako ta moravská trnková, co barák, jinej produkt. Jak se tomu věnuješ, takovej konec bude a vůbec se nemusí nijak vzletně jmenovat. Komerční patoky se strašně zhoršily. Koňak z Gruzie bejval dobrej, ten poslední dojížděli do konce a nějak jim ušlo, že už je tý přiboudliny moc. Vy, co pamatujete Czeresnye pálinka nebo originál baraskovicu, dnes ji nekupujte. Ubyl alkohol a ovoce, přibyla chemie…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.10 00:14
Re: Červené maso - casino :-)

dobré zažívání ti přeji :-)

casino
4497 příspěvků 23.7.10 20:11
Re: Červené maso

No, já, co se jídla týká, mám šikmé oči :) taky sežeru co kde lítá, když to zrovna není letadlo. Dokonce jsem ochutnaln i nejlepšího přítele člověka (ne, Jirásek ani Čapek to nebyli :-) ale z těch komentářů zde, se mi neudělalo dobře… Naštěstí je dnes Pá, u nás bezmasý den a protože bych asi nepozřel ani rybičku, tak konečně otestuji Palačinky s tvarůžky a povidly a k tomu Cibulový salát - od Gitky :-)))))

ji
98 příspěvků 23.7.10 19:37
Re: Červené maso

Pánové, hlásím se do klubu! Z žádného masa není svíčková tak dobrá, jako z koniny a guláš z krku - vynikající. Leč poslední kůň, který v našich končinách posloužil ke kuchyňské úpravě se jmenoval Gaston, byl z Javorníka, poražen na Bostě ve Skorošících a to pro to, že si v lese zlomil nohu. Už je to tak 10 let.
Dík za připomenutí, jdu se pídit po konině.

Manana
1515 příspěvků 23.7.10 17:07
Re: Červené maso

Nechte Armény Arménama, jsou to prima lidi a mají krásnou zemi s lahodnými pokrmy.
Hlásím se ale k pojídačům různých mas, včetně „konžského“ jak jsme říkávali konině. Kde jsou ty doby, když byla na Letenském náměstí slavná koňská restaurace s hříběcí svíčkovou a jinými lahůdkami, o báječném koňském guláši nemluvě. Další výborná koňská hospoda byla v Jakubské ulici u dnešní Kotvy. V obou jsem býval častým hostem, a skoro jsem na ně zapomněl.

casino
4497 příspěvků 23.7.10 08:09
Re: Červené maso

manek, to s tím koňáčkem se podařilo… :-) Že by „točeňák“? :-)) Sice recept z Arménie, ale Armagnac asi taky ne! :-))) Či snad NOY TIRAKAL?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.10 07:45
Re: Červené maso

Příteli, nádherně napsáno.

Je pravdou, že koňské maso má ten punc ušlechtilosti, stejně jako maso psí, ale málokdo v dnešní době ví, že obojí bylo běžnou součástí kuchyně našich předků. Ještě v relativně nedávné době byl na Krkonošsku oficiální výsek psího masa. A stejně jako naši předkové, ani já nejsem rasistou a hlásím se do klubu milovníků koniny jako druhý! :)

Rozhodně tento recept vyzkouším s originální surovinou.

PS: A o kterém koňáčku je řeč v předmluvě? :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.10 06:51
Re: Červené maso

Koninu nahradilo hovězí z krku , kouř uzená paprika, přidala jsem trochu adžiky a bylo to přesně takové, jak píše autor :-) Dík za recept D.

casino
4497 příspěvků 9.7.10 19:59
Re: Červené maso

Ta konina mi připomněla:
Dáma v kavárně. Přisedne si pán, nechá si donést turka :-( ale chybí mu cukr a obsluha je v nedohlednu. A tu se dáma počne přehrabovat v kabelce a se slovy: „Ráčte si ponúknúť, mladý pán, túto kocku nosím vždy pri sebe pre prípad, že by som stretla daakého kôňa“ mu podala kostku cukru…
Přátelům z pozamoravy se omlouvám za ten jazyk.

jaga13
399 příspěvků 9.7.10 16:04
Re: Červené maso

vytisknuto a přidáno k favoritům, které budu určitě podávat na příští rodinné sešlosti, už se těším, díky

kamilio
551 příspěvků 9.7.10 15:43
Re: Červené maso

Superrecept! A kdybych sehnal koňské, hned se na něj vrhnu! Myslím, že by bylo vhodné založit klub milovníků koňského masa. Hlásím se mezi prvními.
(Jen mimo téma: Kdo dosud nejedl svíčkovou z koňské kýty, ten neví, co je to lahůdka!) :D:D:D

Landospandos
256 příspěvků 9.7.10 05:55
Re: Červené maso

No, Wolfgu, klobouk dolů! Moc příjemné počteníčko, z tebe se, člověče, klube poeta! Jen tak dál!!!

anickav
2904 příspěvků 9.7.10 05:34
Re: Červené maso

Wolfíčku, spríjemnil si mi večer, tiež ďakujem!

jolana
5068 příspěvků 9.7.10 05:24
Re: Červené maso

Wolfgu,vdaka:)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Karbanátky Karbanátky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz