Recept Červené maso

(Hodnoceno 3x) Wolfg Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Červené maso

Úvod

Kde vznikla tahle jednoduchá pikantní krmě, už nikdo nezjistí. V zemi, kde slunce zahřívá jižní svahy, sládnou hrozny a papriky září rubínem, cibule s rajčaty patří k základní obživě, tady se ten recept narodit musel. Je zvláštní tenhle kraj mezi Černým a Kaspickým mořem. Vysoké hory, úrodné nížiny s klikatými říčkami, na kamenitých úbočích réva a hrozny? Málokdo by je od pohledu koupil. Vytrvalá dřevina trpí nedostatkem vláhy, kořínky ji nacházejí až několik sáhů pod povrchem. Díky za sucho a málo úrodnou půdu. Šťáva drobných bobulek je sladká slunečným cukrem, až zaškrabe v krku a nezvykle omamnou chuť v našich obchodech nenalezneme. Pálenka z vína tu kape od středověku. Je málo známá, proto ji nezasáhly zlotřilé triky zvučných firem. Používala se jako lék na mnohé neduhy. Slunce léčí. Tyhle jantarové paprsky v lahvích je slunce zahuštěné.

Postup

Původně se používalo maso koňské. Leckdo má proti němu výhrady. Že je kůň ušlechtilé zvíře? Nemůže za svůj ladný pohyb, vlající hřívu i pevný zadek, stejně jako hovězí, které nemá vinu na své neohrabané chůzi. Koňským masem léčil můj táta chudokrevnost neduživých dětí, když nebyly jiné prostředky. Úspěšně. Zapomeňme na lichokopytníky a vezměme zadel kravskou. Maso se nakrájí na plátky nebo kostky, cibule nahrubo, třeba na osminy, rajčatům se ufikne a zahodí zadek a nakrájejí se i se slupkou, uzené nebo špek na plátky. Přidá se pepř, sůl, několik lžic oleje, směs se promíchá, upěchuje a uloží na dva dny do chladného sklepa. Pokrm se připravuje na otevřeném ohništi, plamen s trochou kouře mu jistě dodá správnou chuť, ale postačí i oheň plynový. Směs vložíme do velkého hrnce a na větším plameni smažíme, mícháme až se směs pěkně přichytává a mění se v hrubou kaši. Přidáme obě papriky, tu zeleninovou na větší proužky, podlejeme trochou vody a dusíme k dosažení měkkého masa a hlavně kuliček pepře, které po rozkousnutí vydají vonné silice. Ke konci přilijeme víno. Nepoužijeme žádné dochucovadlo a uvidíme, že nebude chybět. Neposlechneme hlupáky z EU a pokrm podáváme druhý den. Výsledkem je hustá, hnědočervená omáčka s velmi pikantní, nasládlou chutí. Maso se má rozpadat. Podává se s pšeničným chlebem nebo lépe s rýží, kterou jsme připravili spolu s máčenou pšenici v množství asi pětiny váhy rýže. Pšenici kupuji přímo od zemědělce. Kvalitní poznáte podle nalitých zrn. Nemusí být velká. Na skousnutí musí být tvrdá. Jak jsou zrníčka scvrklá, kvalitu v ruce právě nedržíte. Pšenici namočím do teplé vody, (že brzy vychladne, nevadí) aspoň na 12 hodin, ale lépe dva dny, přičemž vodu dvakrát vyměním. Vařím s rýží v papiňáku, nechám pět až deset minut foukat, zhasnu a za pětadvacet minut, i déle je hotovo. Pšenice na skus se vám bude líbit, je v puse snadno rozeznatelná od rýže a mně vyhovují hmatové pocity jazyka

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 08.07.10 vloženo
  • 20839x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g masa
  • 1000 g cibule
  • 200 g domácího uzeného nebo špeku
  • 800 g rajčat
  • 200 g červené papriky
  • slunečnicový olej
  • 1 PL celého černého pepře
  • 100 ml červeného vína
  • 2 PL sladké papriky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Fris 21.3.20 07:16

Tak tenhle recept vařím už asi 8 let a můžu říct, že se nám ještě stále nepřejedl.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.5.18 19:29

Velmi chutné. Rád bych to vyzkoušel i z toho koně. Doporučuji začít na poloviční dávce, jinak je toho opravdu hodně. Poměr masa a cibule bych srovnal na 1:1, jinak se, dle mého vkusu, na maso narazí zřídkakdy. Ten doušek vína tomu dodá opravdu dokonalou tečku.

Odkaz na uvaření

2905 13.3.12 22:13

Co budu vyprávět, autor popsal chuť, jen doplním - byla silná a zároveň svěží, možná trochu vlezlá a neustále se vnucovala. Za dvě hodiny po obědě 7 lžiček ve dřezu :) Krom mletého barevného pepře, pár plátků suš. česneku do dvou porcí jsem recept dodržela. Wolfgu, děkuji.
Postup zde

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Červené maso

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Červené maso

Wolfg
584 příspěvků 27.10.11 20:19

Pšenice vysvětlena, Alis. Dostane se i ve zdravé výživě, samozřejmě nesmyslně drahá. V neprůhledném pytlíku bych ji nebral, bývá to šunt a často obsahuje hmyz. Při výrobě sladového cukru jsem při naklíčení postupoval podle lihovarské knihy z roku 1944. Ač nejsa zdravou výživou seknut, správně naklíčené obilí (máčení, mokrá hromádka, suchá hromádka, pírko…) mohu doporučit. Syrové i vařené. Netušil jsem, jak mnoho záleží na délce pírka, co se v zrnu děje a jak se chuť mění

di
2452 příspěvků 27.10.11 19:42

Alis, díky za vytažení receptu - je moc pěkný a hlavně pěkně napsaný.
Jen k těm hlupákům z EU - ona je to bohužel pouze česká záležitost, ne unijní, jde o důsledné uplatňování (a vymáhání) jedné vyhlášky ze 60. let. Vztahuje se to ovšem jen na veřejné stravování, doma si každý může dělat, co chce.

Alis
2617 příspěvků 27.10.11 19:39

Wolfgu, zajímala by mě příprava rýže s pšenicí, bylo by možno dopsat? Děkuji.

Alis
2617 příspěvků 27.10.11 19:30

Casino, prosím o recept na vanilkovou zmrzlinu s karamelovým zeleným pepřem. Uvítám, když to nebude součást diskuze k červenému masu, ale samostatný recept :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.2.11 14:54

Barva je dosažena paprikou, pravou paprikou z Maďarska (díky mánku :-), protože to co prodává Kotanyi a nejen on, se paprice pouze vzdáleně podobá a podle toho barví, chutná i voní.

casino
4496 příspěvků 10.8.10 21:05
Re: Červené maso

…tak jsem zase objevil ameriku Běžně ve VYHLEDÁVÁNÍ píši vše malými písmeny (červené maso); zde mi tedy vyběhl recept na Hovězí maso dušené v červeném víně …až s velkým Č mi byl zpřístupněn uvažovaný recept.
Jídlo bylo výborné; akorát nemělo tu správnou červenou jako na fotečce, ač použita paprika Kotanyi.
Rád bych loboval za ten celý pepř; samozřejmě se vyskytli jedinci kteří si hráli s kuličkami na okraji talíře, ale když byli přemluveni, tak si rádi vychutnali „vonné silice“ :-)
Je fakt, že nebýt celého pepře který dávám do všeho možného i nemožného (taková vanilková zmrzka se zeleným pepřem v karamelu je ohromná dobrota… :-)))))))))), tak jsme s paní ideální pár! …no, téměř :-)))

Janelita
93 příspěvků 28.7.10 00:42
Re: Červené maso

Bylo to moc dobré, jen jsem nevystihla tu krásně rudou barvu. :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.7.10 02:52
Re: Červené maso - Wolfe,

poslanci nejsou prasátka, ale svině! :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.7.10 02:50
Re: Červené maso - Miláčkové,

ve Slatinicích u Olomóca teče ze zdroja sirkovica, tam se načucháte záprdků, až budete zdraví jak kojeňátka!!! :D

Wolfg
584 příspěvků 26.7.10 21:39
Nezvyklé maso

kdysi jsem zaslechl takové pravidlo, ani nevím, zda je nepsané. Měli bychom jíst jen takové živočichy, jejichž mentální úroveň je za námi. Často si nejsem jist, proto zůstávám u prasátek…
P.S. A nejezte poslance, jsou nezdraví

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.7.10 21:17
Re: Červené maso

hm, toto stojí za vyskúšanie
ad konina - v pražskej hyponove som čerstvú chladenú koninu vídal (pred dvomi rokmi - nie pravidelne, ale občas áno).
Odkedy jazdím, tak príbuzných svojich parťákov (aspoň vedome nie) nekonzumujem, ale to je len výraz rešpektu k ich schopnostiam. Rovnako aj psov. Hoci pri cestách po Ukrajine zjedené šašliky čertvie z čoho boli… :o)))
Konina je kvalitné, chuťovo aj dieteticky veľmi dobré mäso.

Wolfg
584 příspěvků 25.7.10 04:11
Povzdechy

Na takovou vodu, hombre, si musíš zajet ke slovenskému Stropkovu. Za malou vískou Duplin, v horském lese je černá díra a bublá v ní léčivá „vajcová voda“, říkají místní. Zapomenutej kraj, dobře si pamatuji, i když jsem tam byl na třídenní svatbě. Náročná kratochvíle, to si piš…

Manana
1515 příspěvků 25.7.10 03:36
Re: Wolfíku

Nejen. Stačí si dnes koupit Poděbradku. Je to voda z vodovodu. Kde jsou všichni ti pukavci, který byli cejtit i z ještě zašpuntované neotevřené láhve?

Wolfg
584 příspěvků 25.7.10 03:06
Mánku,

když Ti zrajou na zahradě švestky, začneš koukat po sudech, kam s nima… no a když švestky nikde a přes hrozny nevidíš souseda, je logika podobná. Jako ta moravská trnková, co barák, jinej produkt. Jak se tomu věnuješ, takovej konec bude a vůbec se nemusí nijak vzletně jmenovat. Komerční patoky se strašně zhoršily. Koňak z Gruzie bejval dobrej, ten poslední dojížděli do konce a nějak jim ušlo, že už je tý přiboudliny moc. Vy, co pamatujete Czeresnye pálinka nebo originál baraskovicu, dnes ji nekupujte. Ubyl alkohol a ovoce, přibyla chemie…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.10 00:14
Re: Červené maso - casino :-)

dobré zažívání ti přeji :-)

casino
4496 příspěvků 23.7.10 20:11
Re: Červené maso

No, já, co se jídla týká, mám šikmé oči :) taky sežeru co kde lítá, když to zrovna není letadlo. Dokonce jsem ochutnaln i nejlepšího přítele člověka (ne, Jirásek ani Čapek to nebyli :-) ale z těch komentářů zde, se mi neudělalo dobře… Naštěstí je dnes Pá, u nás bezmasý den a protože bych asi nepozřel ani rybičku, tak konečně otestuji Palačinky s tvarůžky a povidly a k tomu Cibulový salát - od Gitky :-)))))

ji
98 příspěvků 23.7.10 19:37
Re: Červené maso

Pánové, hlásím se do klubu! Z žádného masa není svíčková tak dobrá, jako z koniny a guláš z krku - vynikající. Leč poslední kůň, který v našich končinách posloužil ke kuchyňské úpravě se jmenoval Gaston, byl z Javorníka, poražen na Bostě ve Skorošících a to pro to, že si v lese zlomil nohu. Už je to tak 10 let.
Dík za připomenutí, jdu se pídit po konině.

Manana
1515 příspěvků 23.7.10 17:07
Re: Červené maso

Nechte Armény Arménama, jsou to prima lidi a mají krásnou zemi s lahodnými pokrmy.
Hlásím se ale k pojídačům různých mas, včetně „konžského“ jak jsme říkávali konině. Kde jsou ty doby, když byla na Letenském náměstí slavná koňská restaurace s hříběcí svíčkovou a jinými lahůdkami, o báječném koňském guláši nemluvě. Další výborná koňská hospoda byla v Jakubské ulici u dnešní Kotvy. V obou jsem býval častým hostem, a skoro jsem na ně zapomněl.

casino
4496 příspěvků 23.7.10 08:09
Re: Červené maso

manek, to s tím koňáčkem se podařilo… :-) Že by „točeňák“? :-)) Sice recept z Arménie, ale Armagnac asi taky ne! :-))) Či snad NOY TIRAKAL?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.10 07:45
Re: Červené maso

Příteli, nádherně napsáno.

Je pravdou, že koňské maso má ten punc ušlechtilosti, stejně jako maso psí, ale málokdo v dnešní době ví, že obojí bylo běžnou součástí kuchyně našich předků. Ještě v relativně nedávné době byl na Krkonošsku oficiální výsek psího masa. A stejně jako naši předkové, ani já nejsem rasistou a hlásím se do klubu milovníků koniny jako druhý! :)

Rozhodně tento recept vyzkouším s originální surovinou.

PS: A o kterém koňáčku je řeč v předmluvě? :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.10 06:51
Re: Červené maso

Koninu nahradilo hovězí z krku , kouř uzená paprika, přidala jsem trochu adžiky a bylo to přesně takové, jak píše autor :-) Dík za recept D.

casino
4496 příspěvků 9.7.10 19:59
Re: Červené maso

Ta konina mi připomněla:
Dáma v kavárně. Přisedne si pán, nechá si donést turka :-( ale chybí mu cukr a obsluha je v nedohlednu. A tu se dáma počne přehrabovat v kabelce a se slovy: „Ráčte si ponúknúť, mladý pán, túto kocku nosím vždy pri sebe pre prípad, že by som stretla daakého kôňa“ mu podala kostku cukru…
Přátelům z pozamoravy se omlouvám za ten jazyk.

jaga13
399 příspěvků 9.7.10 16:04
Re: Červené maso

vytisknuto a přidáno k favoritům, které budu určitě podávat na příští rodinné sešlosti, už se těším, díky

kamilio
551 příspěvků 9.7.10 15:43
Re: Červené maso

Superrecept! A kdybych sehnal koňské, hned se na něj vrhnu! Myslím, že by bylo vhodné založit klub milovníků koňského masa. Hlásím se mezi prvními.
(Jen mimo téma: Kdo dosud nejedl svíčkovou z koňské kýty, ten neví, co je to lahůdka!) :D:D:D

Landospandos
256 příspěvků 9.7.10 05:55
Re: Červené maso

No, Wolfgu, klobouk dolů! Moc příjemné počteníčko, z tebe se, člověče, klube poeta! Jen tak dál!!!

anickav
2904 příspěvků 9.7.10 05:34
Re: Červené maso

Wolfíčku, spríjemnil si mi večer, tiež ďakujem!

jolana
5068 příspěvků 9.7.10 05:24
Re: Červené maso

Wolfgu,vdaka:)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz