Recept Červená řepa s polentovými placičkami
daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Z knihy Zlaté recepty-vaření je hračka. Je dobře, že člověčí kůže je taková celistvá, jinak by mi určitě někde praskl šev :-)
Postup
Do hrnce nasypeme kukuřičnou krupici, mouku a koriandr. Přilijeme 450ml studené vody s 1/2 lžičkou soli a vše důkladně promícháme. Kukuřičnou směs za stálého míchání necháme přejít varem, pak vypneme oheň a hrnec necháme přiklopený stát asi 10min, aby kukuřice mohla nabobtnat. pak vmícháme máslo a kukuřičnou kaši necháme odklopenou vychladnout. Obě smetany našleháme do hustého krému. Vmícháme citrónovou šťávu, kůru a křen. Dáme do lednice. Nahrubo nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Řepu omyjeme a oloupeme, nastrouháme nahrubo a s bobkovým listem přidáme k cibuli. Mírně osolíme. Přilijeme rybízovou šťávu a 4 lžíce vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Jablka nakrájíme na malé plátky a vmícháme do řepy. Ještě chvíli podusíme, tak aby se jablka nerozpadla. Řepu dochutíme hřebíčkem a hruškovou šťávou. Z kukuřičné hmoty vytvarujeme kuličky, rozmáčkneme na placičky asi jako dlaň a dozlatova opečeme na kokosovém oleji. Placičky rozdělíme na talíře a doplníme řepou a smetanovým krémem s křenem. Neměla jsem kukuřičnou krupici, placičky jsem dělala z pohankové mouky s celozrnnou. Postup mám na vaření obrácený - dám vařit vodu a postupně přisypávám krupici :-) Tady bych příště uvařila klasickou polentu, nechala vystydnout na plechu, vykrájela kolečka a opekla dočervena. Určitě by se hodily i placičky z vařených brambor :-) Množství je udávané pro 4 osoby, nám ve třech polovina zbyla, ale řepa vychlazená se zbytkem smetan chutná dobře jako salát :-)
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
- 07.02.16 vloženo
- 3210x zobrazeno
Čas přípravy
- 11/2h
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- Na placičky:
- 180g kukuřičné krupice
- 50g celozrnné mouky
- 1 lžička mletého koriandru
- mořská sůl
- 2 lžíce másla
- 20g kokosového tuku.
- Na oblohu:
- 200ml smetany na šlehání
- 200ml kysané smetany
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce čerstvě strouhaného křenu.
- 800g červené řepy
- 1 bobkový list
- 140g cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 150ml přírodní šťávy z červeného rybízu
- 300g nakyslých jablek
- 1 lžíce husté hruškové šťávy
- špetka mletého hřebíčku.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Červená řepa s polentovými placičkami
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Červená řepa s polentovými placičkami
1151 příspěvků 8.2.16 11:25
@Zuzka1973 měla jsem 8 posledních malinkých řepiček
, nebyly už moc šťavnaté, ale s plackama a
smetanou to byla výborná večeře. Jen toho bylo strašně moc 

Dva poslední kousky, docela nevzhledné (červená pronikla do bílé), jsem posnídala a zbytek řepy smíchala s 12% smetanou, dochutila a je to výborný salát.
Neměla jsem rybízovou šťávu, dala jsem místo ní přiměřeně mraženého rybízu, myslím, že šťávu dokonale nahradil, některé bobule zůstaly celé…
Ukládám, to vypadá moc dobře, dokonce doma i vše mám (tedy musím dokoupit šlehačku)
