Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nedávno jsem sem dávala odkaz na stránky Syrian Foodie in London. Už dlouho z nich čerpám inspiraci - tentokrát jsem komplet použila recept na mtabal z červené řepy. Zvláštní, ale úžasné!
Řepu uvaříme (podle velikosti 20 - 30 minut) v osolené vodě se lžící vinného octa, nejlépe den předem. Oloupeme. V mixeru pak rozmixujeme řepu, tahini a jogurt do hladka. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu a sůl. Na talíři polijeme olivovým olejem.
jehněčí kebab
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
14.4.17 13:39
Pripravené z mrkvy:
3 mrkvy (320 g po uvarení a očistení), 2 PL tahini, 2 PL hustý turecký
jogurt, 10 strúhnutí mleté čierne korenie, 20 strúhnutí morská soľ,
šťava z pol citróna. Posypané pokrájaným cesnakom a petržlenovou
vňaťou.
Výborné.
12.4.17 09:39
Tak … tentoraz pripravené podľa pôvodného receptu, teda s 2 PL tahini
a 2 PL hustého tureckého jogurtu (repa mala 300 g). S tahini - ako je
známe - treba opatrne, ale v tomto recepte sa množstvo tahini uvedené
v recepte výborne dopĺňa s ostatnými ingredienciami. Takže, pôvodný
recept je dokonalý … podľa mňa. Pokiaľ ide o citrónovú šťavu, dala
som šťavu z jednej polovice citrónu. Čerstvo namleté čierne korenie:
10 strúhnutí, čerstvo namletá morská soľ: 20 strúhnutí.
Do moutabalu som nakoniec pridala a v ňom rozmixovala 6-7 malých strúčikov
cesnaku. Na tanieri poliate kvalitným olivovým olejom, posypané pokrájaným
cesnakom a petržlenovou vňaťou.
Dokonalé, fantastické … hviezdičky sa dajú len ťažko spočítat …
25.3.17 10:14
Moje obmeny receptu:
Cvikla uvarená v čistej vode vážila po očistení 200 g. Na toto množstvo
červenej repy som dala 3 ČL tahiny, 2 veľké strúčiky cesnaku a vynechala
jogurt. Pridala som citrónovú šťavu (podľa chuti) a morskú soľ. Na
tanieri poliate kvalitným olivovým olejom.
Fantastické.
13.3.11 19:51
Tak uprimnosti mne vlastni hodnotim tenhle recept jako pro me zbytny. Udelala
jsem to sice trochu ridsi, doplnila bych do receptu, ze slit z repy stavu. Na
chut je to dobre, kebab jsem nemela, jen par housticek. Je to dobre, ale ta repa
co jsem recept dala ja, mi chutna vic. Ta tahina mi tady chutove nesedi.
To co je na obrazku ale snim !
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Červená řepa jako mtabal
@hippolyta, ja ďakujem. Recept je to úžasný. Dnes, cestou z obchodu, som rozmýšľala, že by to mohlo byť dobré aj z mrkvy. Po príchode domov som sa pozrela do googlu a zistila, že sa pripravuje z mrkvy i karfiolu. Určite vyskúšam jedno i druhé. S jogurtom, i bez. S cesnakom, i bez.
395 příspěvků 12.4.17 20:31
@Lyduska Děkuji a jsem ráda, že chutnalo! zébulon v. r.
Ukladám si sem pre seba.
je, ja husa nepoznam slepicky :- ). No jo, vzdyt maj hrebinky! Jolano, s tou tahinou je to svata pravda, rozdily mohou byt obrovske. A neplati, ze cim vyssi cena a hezci obal, tim lepsi produkt. Moje nejlepsi tahina v zivote byla v hnusne plastove piksle se zelenym vikem, byla z Libanonu a mela nadherne oriskovou chut. Bylo ale dost tezke ji rozmichat. Skoda, ze jsem ten obal tenkrat vyhodila, nepamatuji si vubec, co to bylo za vyrobce.
5068 příspěvků 14.3.11 19:17
Vsade kde sa ochucuje/pouziva tahini tak zamiesavat radsej po troske a ochutnavat..chut sama napovie kedy staci. Tahini je ochucovadlo ktore ak ho je vela dokaze prekryt chut ostatnych ingrediencii..Aj tahini je roznej akosti. Dobre tahini ma mat bezovu farbu ( nie do sivasta/seda), ma sa lesknut a liat ako med.
Co se meho uvareni tyka, presto,ze byla sterilovana, slila jsem nalev . Ale asi malo,jak pises, chtelo to vysusit . Ale chut je urcite stejna. Ovsem kdyz ja nemusim tahinu s repou, jiny bude mlaskat.
A poznal je i malej David 
A nejsou na fotce zadna housata, to jsou slepickyyyyy !!
Příspěvek upraven 14.03.11 v 19:15
Tak jsem ten postup trochu upravila, wydro, diky za pripominky a za chut experimentovat! Ta tvoje fotka je pripadne jarni :- ). Ta s temi housaty.
Aha, aha, tak to musim v receptu zduraznit, ze se ma pouzit cerstva repa, uvarena, nebo jeste lepe upecena - myslela jsem, ze tu nakladanou slijes, ja bych ji dokonce jeste nechala chvilku vysusit v troube. Taky si myslim, ze z te nalozene tam vstupuje prilis mnoho chuti, pak tam tahina nemusi sedet. Ja musim rict, ze pri dodrzeni postupu z receptu to bylo vyborne - ale lepsi jako soucast mezze, proste si k tomu dat jeste neco vyrazneho, vinny listy, sambousek, to jehněčí k tomu bylo skvostne.
Tak uprimnosti mne vlastni hodnotim tenhle recept jako pro me zbytny. Udelala jsem to sice trochu ridsi, doplnila bych do receptu, ze slit z repy stavu. Na chut je to dobre, kebab jsem nemela, jen par housticek. Je to dobre, ale ta repa co jsem recept dala ja, mi chutna vic. Ta tahina mi tady chutove nesedi.
To co je na obrazku ale snim !
To jsem zvědavá na výsledek! Čekám report :- ). Uzdrav se bzy.
Zebulon jedna ! Lezim chcipla v posteli a mam jen flasku nalozeny repy. Ale neda mi to a udelam k veceri , zhodnotim a napisu . Uz se tesim !