Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dobré zimní jídlo vhodné i pro hosty.
Cerný koren omyjte a oskrábejte jej. Pouzijte plastikové rukavice, cerný koren barví pokozku. Ocistený koren dávejte do vody okyselené octem. Nakrájejte jej na ca. 5 cm kousky. V hrnci privedte ½ litru vody do varu, pridejte do ni sul a citronovou stávu. V této vode varte cerný koren asi 20 minut a nechte jej odkapat. 2 ½ dl vody z varení uschovejte. Sunku nakrájejte na malé hranolky. V hrnci rozehrejte máslo, posypte je moukou a míchejte. Zalévejte po cástech vodou z varení korene a mlékem. Tuto omácku nechte varit ca. 5 minut. Pridejte do ni sunku a ochutte ji solí a muskátovým orískem. Nakonec do omácky opatrne vlozte cerný koren a nechte dobre prohrát. Podávejte s varenými bramborami nebo s varenou rýzí a sklenkou vychlazeného bílého vína.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Uvedena v receptu.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Černý kořen v šunkové omáčce
5068 příspěvků 22.10.12 22:17
Jago, nasla?..ja som nasla v Nemecku..maju ho tam vsade
Louisi
děkuji za typ, v Makru jsem ho tedy nehledala., zkusím to ještě tento týden… Klášterní Hradisko mám na dohled přes Moravu, je to velice krásná stavba, doufám, že služba byla taky taková
129 příspěvků 11.3.10 00:16
Jaga,
kupoval jsem ho v Carrefouru, ale co opustil čs trh tak občas také v Makru! Ignoroval jsem ale, že je oblíbený v Dánsku. Ve Francii, Belgii, Holandsku - salsifis noir - dosti běžná zelenina. Bohužel jako řada zeleniny v čs zatím nedoceněna. Slabé kořeny jsou fantastické na úpravu jako chřest! Jinak se velice dobře pěstuje i v čs podmínkách. Mám hezké vzpomínky na Olomouc. V Klášteře hradisko jsem rok sloužil.
Pravděpodobně jsem si toho všimla protože věcné komentáře ráda čtu. Ale jsem skutečně hodně zapomnětlivá, takže mi to vypadlo. Promiň, že jsem neupozornila i na tvůj příspěvek (případně další na Labu), informací není nikdy dost.
Zdravím
1227 příspěvků 3.2.10 19:52
Svevo, možná sis nevšímla, ale já jsem už pod tímto receptem napsala své zkušenosti s přípravou černého kořene.
Rádo se stalo.
Neporadím kde ho koupíš. Ale jsou dva velmi podobné druhy této zeleniny, oba dobré a zdravé. Scorzonera hispanica - černý kořen a scorzobianca - tragopogon porrifolius. Tu druhou jsem kdysi na českém trhu viděla. A pěkně o ní píše
Vladka
Zdravím.
…jsem celá žhavá do receptů na černý kořen zde uveřejněných v poslední době, ale avšak UŽ JSTE TUNÁ V ČESKU NĚKDO ČERNÝ KOŘEN KOUPIL? A KDE? já jsem zběhala všechny možné suprhypr i jiné obchody a furt nic… bydlím v Olomouci, možná že zde nemají k této pochoutce vztah. Už teď děkuji za info kudy k němu:D
Zdá se mi, že černý kořen v Česku není obvyklá zelenina. Tento recept si zaslouží pozornost, je dobrý, jemný, nepřeplácaný kořením. Protože tuto přípravu znám, doporučuji. Malé počtení a informace poskytuje i
článek na webu.
Zdravím