Recept Černý kořen v šunkové omáčce

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Černý kořen v šunkové omáčce

Úvod

Dobré zimní jídlo vhodné i pro hosty.

Postup

Cerný koren omyjte a oskrábejte jej. Pouzijte plastikové rukavice, cerný koren barví pokozku. Ocistený koren dávejte do vody okyselené octem. Nakrájejte jej na ca. 5 cm kousky.
V hrnci privedte ½ litru vody do varu, pridejte do ni sul a citronovou stávu. V této vode varte cerný koren asi 20 minut a nechte jej odkapat. 2 ½ dl vody z varení uschovejte.
Sunku nakrájejte na malé hranolky. V hrnci rozehrejte máslo, posypte je moukou a míchejte. Zalévejte po cástech vodou z varení korene a mlékem. Tuto omácku nechte varit ca. 5 minut. Pridejte do ni sunku a ochutte ji solí a muskátovým orískem. Nakonec do omácky opatrne vlozte cerný koren a nechte dobre prohrát.
Podávejte s varenými bramborami nebo s varenou rýzí a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.01.10 vloženo
  • 4124x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g černého kořene
  • ½ l vody
  • sůl
  • sťáva z ½ citronu
  • ocet

Omáčka:

  • 125 g vařené šunky
  • 30 g másla
  • 3 PL mouky
  • 2 ½ dl mléka
  • 2 ½ dl vody z vaření kořene
  • sůl
  • strouhaný muškátový ořísek podle chuti

Doporučená příloha

  • Uvedena v receptu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černý kořen v šunkové omáčce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 22.10.12 22:17

Jago, nasla?..ja som nasla v Nemecku..maju ho tam vsade :mavam:

 
jaga13
399 příspěvků 11.03.10 02:49
Re: Černý kořen v šunkové omáčce.

Louisi
děkuji za typ, v Makru jsem ho tedy nehledala., zkusím to ještě tento týden… Klášterní Hradisko mám na dohled přes Moravu, je to velice krásná stavba, doufám, že služba byla taky taková :)

 
Louis
129 příspěvků 11.03.10 00:16
Re: Černý kořen v šunkové omáčce.

Jaga,
kupoval jsem ho v Carrefouru, ale co opustil čs trh tak občas také v Makru! Ignoroval jsem ale, že je oblíbený v Dánsku. Ve Francii, Belgii, Holandsku - salsifis noir - dosti běžná zelenina. Bohužel jako řada zeleniny v čs zatím nedoceněna. Slabé kořeny jsou fantastické na úpravu jako chřest! Jinak se velice dobře pěstuje i v čs podmínkách. Mám hezké vzpomínky na Olomouc. V Klášteře hradisko jsem rok sloužil.

 
sveva
751 příspěvků 04.02.10 17:07
Re: Černý kořen v šunkové omáčce. lydia

Pravděpodobně jsem si toho všimla protože věcné komentáře ráda čtu. Ale jsem skutečně hodně zapomnětlivá, takže mi to vypadlo. Promiň, že jsem neupozornila i na tvůj příspěvek (případně další na Labu), informací není nikdy dost.
Zdravím

 
lydia
1227 příspěvků 03.02.10 19:52
Re: Černý kořen v šunkové omáčce.

Svevo, možná sis nevšímla, ale já jsem už pod tímto receptem napsala své zkušenosti s přípravou černého kořene.
Rádo se stalo.

 
sveva
751 příspěvků 02.02.10 21:33
Re: Černý kořen v šunkové omáčce. jaga13

Neporadím kde ho koupíš. Ale jsou dva velmi podobné druhy této zeleniny, oba dobré a zdravé. Scorzonera hispanica - černý kořen a scorzobianca - tragopogon porrifolius. Tu druhou jsem kdysi na českém trhu viděla. A pěkně o ní píše
Vladka
Zdravím.

 
jaga13
399 příspěvků 02.02.10 20:18
Re: Černý kořen v šunkové omáčce.

…jsem celá žhavá do receptů na černý kořen zde uveřejněných v poslední době, ale avšak UŽ JSTE TUNÁ V ČESKU NĚKDO ČERNÝ KOŘEN KOUPIL? A KDE? já jsem zběhala všechny možné suprhypr i jiné obchody a furt nic… bydlím v Olomouci, možná že zde nemají k této pochoutce vztah. Už teď děkuji za info kudy k němu:D

 
sveva
751 příspěvků 02.02.10 19:43
Re: Černý kořen v šunkové omáčce.

Zdá se mi, že černý kořen v Česku není obvyklá zelenina. Tento recept si zaslouží pozornost, je dobrý, jemný, nepřeplácaný kořením. Protože tuto přípravu znám, doporučuji. Malé počtení a informace poskytuje i
článek na webu.
Zdravím

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz