Recept Černý kořen à la crème

(Hodnoceno 1x) Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Černý kořen à la crème

Postup

Cerný koren oskrábejte a oskrábaný nakrájený na asi 2 cm kousky vkládejte do okyselené vody aby neztmavly. Do hrnce ( ne aluminiového) dejte smetanu a odkapané kousky cerného korene. Privedte do varu a varte pod poklickou slabým varem 8-10 minut az je koren mekký. Vyjmete jej, dejte jej do nahráté mísy, zakryjte alufolií a udrzujte horký. Smetanu varte bez poklicky az je krémová. Zaslehejte do ni máslo a ochutte ji solí, peprem a evt. rozetreným cesnekem. Tuto omácku nalejte na horký koren v míse a hned podávejte. Cerný koren à la crème se hodí k varené sunce, varené slepici ale i k jiným masum.

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 19.01.10 vloženo
  • 14961x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • ½ kg cerného korene
  • 1 PL octa na 1 l vody
  • 3 dl smetany ke slehání
  • 15 g másla
  • sul
  • mletý bílý pepr
  • evt. 1 strouzek cesneku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 14.3.11 09:31

„Špargľa chudobných“ - čierný koreň je dnes pomaly viac nedostatkovým tovarom ako samotná špargľa.
Našťastie, kto hľadá nájde :o)
Mala som asi kilo koreňa a jednu šľahačkovú smotanu…
Vynašla som sa tým, že som ju pri varení málinko zriedila vodou a po uvarení som primiešala 2pl mascarpone - výsledok je veľmi obstojný ;o)

Diskuse k receptu Černý kořen à la crème

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Černý kořen à la crème

jolana
5068 příspěvků 22.10.12 22:15

..cerny koren konecne kupeny tak pripominam recepty…
Spiser :mavam:

Shira313
117 příspěvků 15.3.11 22:31

Každý týždeň si cez net objednávam bio zeleninku a ovocie: www.biodomov.sk :-)

jaga13
399 příspěvků 14.3.11 14:50

Shiro, prosím, kde se Ti povedlo koupit černý kořen, mám na něj spadeno už od loňska, ale zatím jsem ho nesehnala :-( moc děkuji za odpověď

Shira313
117 příspěvků 14.3.11 09:31

„Špargľa chudobných“ - čierný koreň je dnes pomaly viac nedostatkovým tovarom ako samotná špargľa.
Našťastie, kto hľadá nájde :o)
Mala som asi kilo koreňa a jednu šľahačkovú smotanu…
Vynašla som sa tým, že som ju pri varení málinko zriedila vodou a po uvarení som primiešala 2pl mascarpone - výsledok je veľmi obstojný ;o)

lydia
1227 příspěvků 21.1.10 20:26
Re: Černý kořen à la crème.

Svato, ráda :-)

svato
1425 příspěvků 21.1.10 20:23
Re: Černý kořen à la crème - lydia,

vďaka za inštrukcie, chystám sa v sobotu na trh, tam som často čierny koreň videla a recept ma zaujal, vyskúšam.

lydia
1227 příspěvků 21.1.10 20:07
Re: Černý kořen à la crème.

Černý kořen je v Rakousku velmi známá zimní zelenina. Dříve se mu říkalo chřest chudých. Tato zelenina je nejenom velmi zdravá, ale i velmi chutná. I když s chřestem nemá nic společného, připravuje se stejně jako chřest, třeba s bešamelovou nebo holandskou omáčkou.
Já dělám ráda salát připravený podobným způsobem , někdy přidám na nudličky nakrájenou šunku, posypu pažitkou nebo koprem. Salát dostanete skoro u každého Heurigen - navštívíte-li Heurigen, ochutnejte :D
Jestli ale někdo černý kořen připravoval, tak mi dá za pravdu, že oškrábat kořen není jednoduché. Kořen se neškrábe ale loupe jako chřest. Při loupání z kořenu teče lepkavá mléčná tekutina, která na vzduchu hned oxiduje a zanechává těžce odstranitelné hnědě skvrny. Kořen se má před loupáním dobře okartáčovat a potom nechat nějakou dobu ve vodě. Loupe se pod tekoucí vodou dává se hned do citronové nebo octové vody. Mně jednou jedna selka na zelném trhu poradila okartáčovaný, neoloupaný kořen nechat asi 15 minut v osolené vodě povařit, potom prý se dá slupka lépe sloupnout. Já si navleču gumové rukavice.
V rakouských supermarketech jsem černý kořen už dlouho neviděla, ale na trhu se v této době dostane. V létě, když chci udělat salát ke grilování, tak koupím naložený kořen. Někde jsem viděla i mražený.

Shira313
117 příspěvků 20.1.10 20:28
Re: Černý kořen à la crème.

Táto chutná zimná zeleninka si veru zaslúži našu pozornosť :o)
Vďaka debničkám s bio zeleninkou a ovocím nie je teraz už problém zohnať ho. Pripraviť sa dá na toľko spôsobov ako špargľa.
Môj favorit - marinovaný a zapekaný podľa Šárky

ester
288 příspěvků 20.1.10 16:13
Re: Černý kořen à la crème.spiser

tak je to u nás lopota.Ani nevíš,jak blahořečim zelinářům v Dánsku.....a vůbec všem těm zemím,kde maj pořádný trhy a každý zná svého prodejce zeleniny,sýra
a masa.............a navíc ta atmosféra........
Ale nevzdám to a budu shánět dál,vždyť ta naše země má taky „lecsos do sebe“.
P.S.Hada jsem teda nakonec zdolala silou vůle,upekla,ždibíček ochutnala a ejhle:„Já rozumím řeči zvířat...........především tomu svému zvířeti“.

esmeralda
4813 příspěvků 20.1.10 05:40
Re: Černý kořen à la crème.

Moje maminka ho i pěstovala i vařila. Jenom ho polila máslem.
Bohužel, ani tady není v módě. Vidím ho málokdy. Škoda.
Jolano - jestli to pomůže, anglicky je to Salsify nebo Oyster plant.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.1.10 04:19
Re: Černý kořen à la crème.

Tchýně černý kořen úspěšně pěstovala. Jenže jí by vykvetly i hrábě. :D
Podávala ho vařený politý máslem a sypaný smaženou strouhankou.

ester
288 příspěvků 20.1.10 02:36
Re: Černý kořen à la crème.frantiska,

spiser,alena,díky za informace.Takže to až na takovou lopotu se sháněním černého kořene nevypadá.Myslela jsem,že budu muset jít někam do lesa.

sveva
751 příspěvků 20.1.10 02:24
Re: Černý kořen à la crème.

Černý kořen česky - jinak scorzonera (vysl. skorconéra) je v česku neobvyklá, mírně nahořklá a moooc zdravá kořenová zelenina (diabetes a jiné neduhy). Výborná k pečenému vepřovému.
Děkuji za recept a zdravím.

Frantiska
927 příspěvků 19.1.10 23:13
Re: Černý kořen à la crème.

ja jsem ho nedavno videla v Bille :)

spiser
717 příspěvků 19.1.10 21:31
Re: Černý kořen à la crème. e.s.t.e.r

Na Tvoji otázku Ti neodpovím. Ziji léta letoucí v Dánsku a sortiment v ceských obchodech neznám. U nás se cerný koren dostane koupit bezne nejen u zelináru ale i v supermarkedech.

alena45
588 příspěvků 19.1.10 21:17
Re: Černý kořen à la crème.

ester, občas som ho videla tu na slovensku v kauflande, možno aj Vy máte možnosť v supermarkete. Inak skúšala som ho pestovať, nedarilo sa.
Jolanka, čierna reďkev a čierny koreň to je rozdiel v chuti ako chren a chřest - správne to napísal Spiser.

ester
288 příspěvků 19.1.10 20:03
Re: Černý kořen à la crème.

Spiser,
jak ráda bych nechala jednoho hada uhynout...........pokud bych se v Čechách vydala za sháněním černého kořene,bude to lopota nebo snadná věc?

jolana
5068 příspěvků 19.1.10 18:13
Re: Černý kořen à la crème.

Prvykrat vobec o tom pocujem. Vies co je najlepsie, ze hned som skocila, vybrala kura, plieskla som sa po rukach aby som nechrustala uz tie redkvicky. Vravim si, ciernu nemam ale aj z tychto to bude dobre, lebo co mam su krasne velke ako jablka. Nevadi, ja to idem ukuchtit, ci je to redkev alebo nie je…o) ;-)
Vdaka :)

spiser
717 příspěvků 19.1.10 17:43
Re: Černý kořen à la crème. Jolana.

Cernému korenu se dríve ríkalo „hadí morf spanelský“ protoze se verilo ze kdyz se dá hadovi do tlamy tak had uhyne. V Dánsku se nazývá také „vinteraspargus“ = zimní chrest. Je to dost nedocenená zimní zelenina a to je skoda protoze je chutná. Chutná podobne jako chrest ale má trosicku orechovou chut.

Frantiska
927 příspěvků 19.1.10 17:02
Re: Černý kořen à la crème.

tohel jslem jedla jednou a prislo mi to naprosto skvele :)

jolana
5068 příspěvků 19.1.10 16:55
Re: Černý kořen à la crème.

Spiser, cierny koren ? myslis tu velku ciernu redkev ?!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz