Recept Černý dort - La torta Barozzi

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Černý dort - La torta Barozzi

Postup

Recept A: Ve vodní lázni rozpustit čokoládu a máslo. Vyšlehat žloutky s cukrem, přidat na jemno nasekané mandle, rum, kávu a nakonec čokoládu s máslem. Lehce přimíchat sníh z bílků. Hmotu vylét do formy (vytřené máslem a posypané moukou) a péct na 180° asi 30 minut. Recept B: Mírně opečené mandle umeleme na moučku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Metlou ušleháme měkké máslo s cukrem do pěny a za stálého šlehání přidáme vlažnou čokoládu, potom vejce, kakao, kávu, a mandlovou moučku. Pečeme na 175º asi 30-40 minut. Než ji vyjmeme z trouby kontrolujeme propečení špejlí. Po vychladnutí dort zabalíme do staniolu. Našla jsem poznámky k pečení a zdá se, že je to ta nejtěžší fáze. „Povrch dortu je jako závoj lehce položený na duši, která je tmavší a lesklá“. Proto pomalé pečení. Špejle má být mírně vlhká, ale bez přilepené čokolády. Do mého deníčku jsem vložila informace o původu receptu včetně adresy, na které najdete ilustrativní obrázky. Pochopíte proč tyto recepty jsou dva a jsou „pravděpodobné“.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 04.04.09 vloženo
  • 8537x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 minut

Ingredience

  • Recept A:
  • 80 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 100 g oloupaných a vysušených mandlí
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 3 PL mleté kávy
  • sklenička rumu
  • máslo a mouka na formu.
  • Recept B:
  • 120 g másla
  • 350 g hořké čokolády
  • 40 g mírně opečených mandlí
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 20 g mleté kávy
  • 50 g hořkého kakaa
  • máslo a mouka na formu.

Doporučená příloha

  • sklenka dobrého vína nebo sektu, káva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černý dort - La torta Barozzi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Černý dort - La torta Barozzi

sveva
751 příspěvků 6.4.09 03:56
Re: Černý dort - La torta Barozzi

Myslím, že každému z vás se stalo číst recept na tradiční české jídlo, kde jsou nehorázné chyby. A protože to jídlo znáte, rozčílí vás to. Váš příklad neobstojí. Sachr peče hodně lidí v naději, že je to ten nejpodobnější originálu. A znám někoho, komu se to opravdu daří. Ale pokud uvidíte recept na Sachr, ve kterém vás přesvědčují, že máte připravit bílé křehké těsto a do toho zapéct náplň kakaové barvy, tak vás to zvedne ze židle. A to je přesně ono. Vybrala jsem dva recepty, které se opravdu nejvíce blíží originálu. Ale to může posoudit kdo ten dort viděl a ochutnal. Vždyť právě labužníci vědí, že ne vše co se najde na netu je .......... Děkuji a zdravím.

lydia
1227 příspěvků 6.4.09 02:02
Re: Černý dort - La torta Barozzi

špatná navigace:-) tady .

lydia
1227 příspěvků 6.4.09 01:51
Re: Černý dort - La torta Barozzi

Svevo, ty uvadíš 2 varianty, proč by nemohl být ten recept od bábi taky jednou z více variant?
Pro zajímavost v tomto receptu je taky anýzový likér:-)
S tajnými rodinnými recepty je to asi tak jako s receptem na Sachrův dort. Spousta receptů a žádný originál. Na Sacher prý jsou originály 2. Jeden v trezoru hotelu Sacher, druhý u k.u.k. Hofzuckerbäcker Demel :-)

sveva
751 příspěvků 4.4.09 21:45
Re: Černý dort - La torta Barozzi

Já nejsem tak dobrá na dorty a tento bude asi náročny na znalost vaší trouby. Pokud to někdo zkusí dejte mi vědět jak to dopadlo.
Zdravím všechny.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz