Recept Černé špagety Spaghetti al nero di seppia

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sepie velmi čerstvé cca 13 cm. Nůžkami otevřeme podélně hlavu a velmi šetrně odstraníme váčky s inkoustem, které jsou v horní části vnitřností a dáme do hrníčku. Nastříhneme opatrně nůžkami váčky (pozor ne prsty, váčky by mohly vybuchnout) a ředíme trochou vlažné vody. Pozor nikdy ne horkou vodu – koaguluje. Očistíme zbytek vnitřností, odstraníme pouze hnědý váček mohl by v něm být písek. Odstaníme zobák a křupavky kolem. Nakrájíme hlavy na pásky, chapadla na kousky a posekáme vnitřnosti. Znovu vše dobře propláchneme a ocedíme. Já napřed opláchnu a potom krájím, jinak odteče hodně dobrot. Čerstvá rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nasekáme. Nakrájíme cibuli na jemné plátky a na pomalém plameni smažíme v 4 PL oleje spolu s česnekem. Jak se cibule začne barvit přidáme sepie, rajčata a trochu petrželky. Podusíme, přidáme víno, odpařit, nesolit. Podlévat vodou a dusit asi 20 minut – déle pokud sepie jsou větší. Přidat inkoust a nechat ještě minutu povařit. Dosolit, protočit mlýnek s pepřem. Mimo plotnu vyhodit česnek, ovonět 1 PL čerstvého oleje. Špagety uvařit v osolené vodě.
Omáčku rozdělit na jednotlivé porce špaget a navrch posypat čerstvou petrželkou.

U nás se sepie dostanou mražené, dát tedy omáčku se sepií na černé špagety…
Ale u moře můžete vyzkoušet jak výše popsáno :-)

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 14.04.09 vloženo
  • 7283x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g sepie čerstvé
  • 300 g zralá rajčata (nebo v konzervě)
  • cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sklenice bílého suchého vína
  • nasekaná petržel
  • 5 PL olivový olej
  • pepř (feferonka)
  • 350 g špagety
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černé špagety Spaghetti al nero di seppia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
noskovice
1322 příspěvků 20.04.09 22:00
Re: Černé špagety Spaghetti al nero di seppia-jandule,

můj manžel neměl žaludek na romadůr, biskupa, kůži z kuřete a bohužel ho to přešlo, takže se o to „pereme“.
Tady v Italii prodávají „černidlo“ z sépie, takže nemusíš mít sépii čerstvou. Já to používám rovnou do těsta, takže černé těstoviny si dělám sama. Je na tom určitá záruční lhůta, takže to třeba budou dovážet i do zahraničí.
Jediná nechutnost je ta, že máš ruce černé, ale chuť je vynikající.
Já něco přivezu na sraz. Ahoj, Soňa.

verule
53 příspěvků 20.04.09 20:00
Re: Černé špagety Spaghetti al nero di seppia

A co kdyby jsi nás pozval až budeš mít zase hody? Myslím že bych asi taky na tu přípravu neměla. Ale k hotovému bych přišla ráda. :) Což o to?

casino
4485 příspěvků 14.04.09 17:44
Re: Černé špagety Spaghetti al nero di seppia

To je pro mě velmi cennnná informace:-))) Do Makra to mám o kus blíž než k moři! DÍKY :o)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.04.09 16:40
Re: Černé špagety Spaghetti al nero di seppia

V Makru se dostanou i čerstvé - chlazené. Potíž je, že jsem je jednou zkoušela, ale nemám žaludek na přípravu, škoda.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz