Recept Černé makronky neboli nekronky

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Černé makronky neboli nekronky

Úvod

Další díl seriálu „Dobrodružství s macarony“. Copyright k českému názvu těchto makronek drží wydra, já děkuji za laskavé zapůjčení! Černou barvu jsem koupila u timidekor.cz.

Pro barevné makronky doporučuji používat loupané mandle, neloupané ovlivňují barevný výsledek. Náplň si můžete pochopitelně vymyslet úplně jinou, já jsem tentokrát použila, co jsem zrovna našla v lednici. Makronky je třeba nechat uležet aspoň 12 hodin po upečení a naplnění v chladnu, třeba v lednici, zakryté fólií.

Postup

Mandlový prášek a moučkový cukr rozmixujeme a prosijeme 2 x přes jemné síto.

Bílky dáme do nádoby, kterou postavíme do vodní lázně (voda se nesmí vařit, aby se bílky nezačaly srážet), zahřejeme, aby byly pouze vlažné, trochu je přitom šleháme metličkou.

Sundáme z vodní lázně a šleháme elektrickýcm šlehačem nejdřív při menší rychlosti, když bílky zbělají, zvýšíme rychlost a přisypeme cukr krupici. Šleháme několik minut, NEJMÉNĚ pět, dokud nezískáme lesklý a pevný sníh. V této chvíli přidáme kakao a černé barvivo. Ještě šleháme, až se všechno pěkně spojí.

Přisypeme směs mandle-cukr ve čtyřech až pěti dávkách a každou vždycky pečlivě a opatrně zapracujeme do sněhu. Výsledkem musí být lehké, ale viskózní těsto. Naplníme jím cukrářský sáček s jednoduchým zdobítkem bez vroubků a na plech, vyložený papírem na pečení, stříkáme kolečka o průměru asi 3,5 cm, asi 2 cm od sebe.

Necháme v chladnu 40 minut zaschnout.

Troubu předem vyhřejeme na 160°C. Plech s makronkami položíme na dva prázdné studené plechy (plechy nemusí být stejné, jen by měly chvilku působit jako tepelná izolace - makronky nám tak vyběhnou nahoru a nerozpliznou se do šířky) a pečeme na horkovzduch 10 minut. Pak snížíme teplotu na 140°C a dopečeme ještě 3-4 minuty.

Necháme je vychladnout na plechu, sundáme a vychladlé plníme po dvou lžičkou náplně.

Náplň: Všechny přísady vyšleháme do hladka.

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 05.02.12 vloženo
  • 17153x zobrazeno

Ingredience

  • na asi 30 ks, tj. 15 po slepení
  • 2 bílky
  • 80 g mletých loupaných mandlí
  • 130 g moučkového cukru
  • 30 g cukru krupice
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 4 x na párátko černé gelové potravinářské barvy

Náplň:

  • 2 lžíce lučiny
  • 2 lžíce tvarohu
  • 30 g másla
  • nastrouhaná kůra a šťáva z půlky citrónu
  • cukr moučka podle chuti
  • malá špetka červené potravinářské barvy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 11.03.12 22:35

Dnes byly pistaciove. Misto casti mandli nesolene pistacie, jako napln mascarpone se slehackou a trochou cukru. Peceni na horkovzduch trochu ovlivnilo barvu, takze makronky byly vevnitr zelene, ale navrch vojensky zasedle :- ).

Je mi blbe hodnotit si vlastni recept, ale jinak to momentalne nejde, takze pece se mi podle nej dobre…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 05.02.12 11:56

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Černé makronky neboli nekronky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4479 příspěvků 16.03.12 00:15
2905

…dyž se Vám podaří ten letitý alobal vycpat např. TÝMTO KUŽELOM tak MAKRONKY se ho budou držet jako klíšťata :mrgreen:

Edit:
Ještě k těm barvičkám.
Co se krycí mohutnosti a teplostálosti týká, tak nejlépe si vedou barvy od KOVANDOVI
Zopár sáčečků Vám jistě rádi pošlou i v dopisní vobálce :)

Příspěvek upraven 16.03.12 v 09:29

 
2905
753 příspěvků 15.03.12 17:55

Casíno, prosím o radu jak zajistit parátka v alobalu, kdybych věšela větši kousky. Nápad se mi líbí. Alobal je hodně pevný, 35 let starý. Kužel kupovat nebudu, vyrobím si velikost dle potřeby :mavam:

 
2905
753 příspěvků 15.03.12 17:51

Zébulon,tak už víme, jak jednoduchě - párátka. Zdejší drogerie Dm a Rosman barvy nevedou, byla jsem odkázana na hlavní pekárnu.V Kaflandu mi loňského prodavačka řekla, že byla jen žlutá, prý berou hospodští na knedlíky. Už také není.Dcera slíbila koupit, pošle až někoho vyšle. Nevím větší obchody, tam se moc nedostanu, ale prý to bude stejné. Díky za info. :mavam:

 
casino
4479 příspěvků 14.03.12 21:30

No, já sem tu hrůzu zatím vložím, aby bylo vidět o čem se tu vede řeč :)
Už jsem požádal MAKRONKY, aby zapracovaly na formátu předmětné fotečky… :evil:
„…jak je u casinu z te pyramidy dostavali…“?
:) jednoduše :) …normálně se makronky sundaly z párátek, na kterých byly nabodnuty :)
To není můj nápad…, na webu se najde kde co :) No, ale je fakt, že hosté na ten „exponát“ čučeli jak slípky na letadlo. Že jsem použil Kanagom mi nesezobli :mrgreen: Nakonec to správně vykómal jeden z vnuků :palec:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.03.12 19:59

2905, diky. Netvaruju, jelikoz je to moc krehke cukrovi, vubec netusim, jak je u casinu z te pyramidy dostavali (rekla bych, ze bez poruseni podstaty makronky to neslo). Praskove barvy vedou u nas skoro v kazde drogerii, hned vedle barev na vajicka.

 
2905
753 příspěvků 14.03.12 06:06

Zébulon, máš je hezký :palec: , také je tvaruješ do útvarů?

Makronky, prozraďte kam chodíte nakupovat práškové barvy?
Zdejší drogerie nevedou!

 
casino
4479 příspěvků 12.03.12 00:17

zébulon píše:
Peceni na horkovzduch trochu ovlivnilo barvu, takze makronky byly vevnitr zelene, ale navrch vojensky zasedle :- ).

Máme podobnou zkušenost, především se zelenou a modrou barvou. Ale jakýmsi zázrakem se barva po několika hodinách změní k lepšímu. My ale používáme práškové barvy…

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.12 22:31

Anka, brýle mám super.. a za tisícem se mezera dělá běžně.. ;-)
Mně by ani tak nevadil litr šlehačky, jen tu nádobu bych nenazvala „kelímkem“ :D
:mrgreen:

 
anka22
95 příspěvků 09.02.12 21:59

Glamo, je tam mezera , takže to znamená jeden dvousetmililitrový, úplně obyčejný kelímek šlehačky. Možná by to spravily silnější brýle ;) ?

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.12 13:18

Dobre wydra, karamelove budou. Pistaciove az priste :- ). A glamo, taky jsem nejdriv nepochopila!

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.12 11:30

Jj..už to vidím..já to četla jako 1,2 litru.. proto mně to bylo divné…takový pěkný „kelímek“ :lol:
:mrgreen:

 
casino
4479 příspěvků 08.02.12 23:55

Ba ne, glama, to není překlep :P

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.12 23:54

zebu, pro me prosim karamelovou , ano? Ja tuuze rada karamel a slehacku :dance: Dekuji predem za pochopeni, wydra :lol:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.12 23:50

Anko..opravdu svaříš tolik šlehačky…? Takový „kelímek“ neznám.. Nebo překlep? :)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.12 23:00

A zapomnela jsem odpovedet babi - chystam se na pistaciove! Dekuju za pochvalu!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.12 22:59

Anko, je to boj, ja vim, drzim palce :- ). Posli fotku!

 
anka22
95 příspěvků 08.02.12 20:28

Zébulon, moc děkuju za radu. Tak jsem dnes upekla znovu a dala jsem tři nestejně veliké plechy se vzduchovou mezerou mezi a krčky malinko povyskočily, ale ještě to není úplně ono. Asi to bude v praxi. Nicméně tyhle už jsou použitelné ;) . Mám takový osvědčený recept na náplň - svařím 1 200ml kelímek šlehačky s jednou 100g čokoládou se 70% kakaa a nechám přes noc v lednici. Druhý den ušlehám. Je hustá jako krém a vydrží spolehlivě tři až čtyři dny.
Název vážně neberu, jen mě pobavil rozdíl negro - nekro :lol:
 Díky

 
babi
6360 příspěvků 08.02.12 00:44

zebulko, jakou barvu mas naplanovanou na ted :?: Ja jednou delala celou duhovou skalu, ale to bylo tenkrat pro koho… Ty je mas uplne vystavni na 1+

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.02.12 10:39

anko, pokud jsi dodrzela presne postup, uvedeny v receptu, melo by byt vsechno v poradku. Upresnim jenom, ze snih je treba slehat opravdu dost dlouho, treba i deset minut. Smes mouky a cukru zapracovavat lehce, ale dusledne :- ). Makronky nechat zachnout v chladnu, podle me zkusenosti ne dele, nez tech 40 minut, po delsim zasychani mi zacaly praskat svrchu. Na naskoceni krcku jsou skvele ty tri plechy, makronky se tak nepecou zprudka odspodu, ale prave krasne nabehnou a zustanou vlacne. Plechy nemusi byt rozhodne stejne, staci proste nejaka izolacni vrstva, ktera casem dovoli spravne propeceni. No snad to neni prilis prekombinovane napsano.

A nazev neberte tak vazne :- ). Videla jsem na halloweenske pohosteni i kolacky v podobe zkrvavenych prstu. I kdyz negronky jsou moc roztomile. Jen bych jim udelala nejake afro ucesy (omlouvam se za tu nekorektnost, ale uplne to vidim!).

 
casino
4479 příspěvků 06.02.12 10:11
Nekronky?

Proč ne? :)
Hihi, zdalipak jim holduje i kolegyně mrtvola :mrgreen:

Příspěvek upraven 07.02.14 v 21:46

 
midla
266 příspěvků 06.02.12 09:22

Ovšem, jako tématické pohoštění na schůzku nekromantů …

 
anka22
95 příspěvků 06.02.12 00:46

Zebulon, neudělal se mi dole ten ozdobný okraj, byly prostě porcelánově hladké až dolů k papíru. Netušíš v čem můžu dělat chybu?
A jestli můžu něco podtknout - neměly by to být spíš negronky? Přece jenom nekronky připomínají spíš nekrózu, něco, co odumřelo. Promiň.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.12 14:16

Wydra ma u Zebulon jednu nekronku misto slov díků :dance:
Ruku na to! :P

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz