Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kluski jsou geniální tím, že mají promáčklý důleček a v něm se naprosto geniálně drží cibulka či orestovaná slaninka, eventuelně sos.
1 kg brambor oloupeme a uvaříme. 0,5 kg brambor oloupeme a syrové postrouháme na jemných očkách. Vymačkáme vodu do nějaké nádoby. Vařené a syrové brambory spojíme v jednu masu a vypracujeme kyprou hmotu. Vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 stejné části, jednu vyjmeme a přisypeme bramborovou moučku. Osolíme. Vypracujeme masu. Vytvoříme kluski. Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařicí vody. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařechou promícháme, aby se nepřichytily na dno. Vaříme cca 5 minut. Dobré je po uvaření je nechat ještě na pár minut ve vodě odpočinout. Ale nesmí už vřít. Čím dáme větší podíl syrových brambor, tím máme kluski tmavší, ale opatrně, aby nebyly tvrdé. Je dobré slít vrch z těch vymačkaných brambor a škrob, který se usadil na dně, přidat do těsta.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové přílohy Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Černé kluski