Recept Černé čínské vejce Dia Veg

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Černé vejce zbavíme obalu z jílu, rýžových slupek a skořáky, nakrájíme na osminky
poklademe na talířek, posypeme hustě sušeným zázvorem a zakapeme výrazně rýžovým, čínským octem a pár kapkami saké.

Porek jsem dala pouze na ozdobu, černá vejce se vychutnají nejlépe samotná nebo s bílým pečivem.

Jedno vejce je vynikající předkrm, nebo jen taková odpolední lahůdka.
Možností na úpravu černého vejce je hodně, tato je čerpaná z jedné, téměř originální čínské kuchařky. Chuť černého vejce se maximalně zvýrazní.
Rozhodně je v této úpravě v restauracích již nepodávají. Časy restaurace ve Vodičkově ulici v Praze, kde byla černá vejce takto připravována elitními, čínskými kuchaři, jsou nenávratně pryč.


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.01.11 vloženo
  • 17376x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 min

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 černé vejce
  • (koupíme v každém čínském bistru za cca 20,- Kč)
  • sušený zázvor
  • rýžový, čínský ocet
  • saké, rýžové víno

Doporučená příloha

  • bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černé čínské vejce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 27.01.11 16:47

Di, nic se neděje, aspoň se člověk necítí ve své zapomnětlivosti osamnělý :D
Ten recept od jisté Alis, o kterém je řeč, dělává jistá Alis často, rodina kachnu takhle radši, než klasickou českou. Problém je, že ač skvělá, není medová. :-)
Dnes mi přišel soukromě jeden recept na medovou kachnu po čínsku, zkusím ji a uvidíme.
Nápad napsat do Hostivic měla už wydra, poslala mi i adresu. Zkusím porovnat a dám vědět. :-)

 
di
2451 příspěvků 27.01.11 16:16

Pro Alis podruhé: mea culpa, sypu si popelník na hlavu:-) Po chvíli hledání jsem zjistila, že ten recept, který jsem měla na mysli, napsala nějaká Alis. ;-) Holt, skleróza je hrozná věc…

 
di
2451 příspěvků 27.01.11 15:54

Wydro: nevím, nevím, školy nemám, ale zrovna kachní vejce jsou salmonelou docela proslulá a mj. i proto je u nás zakázáno je uvádět na trh k lidské spotřebě. Je ale možné, že tou fermentací se salmonely nějak zlikvidují a ta vejce jsou pak bezpečná, nijak hloub jsem to nezkoumala.
Alis: pokud si to moje děravá pamět pamatuje, nějaký pěkný a ověřený recept na tuhle kachnu sem dávala esme? A nebo by byla varianta zeptat se do těch Hostivic?

 
Alis
2617 příspěvků 27.01.11 15:19

Kachní černá vejce jsem ještě nejedla, budu se muset po nich porozhlédnout…
Když už jsme u té číny ve Vodičkové a u kachny, moc bych si přála znát tajemství jejich proslulé kachny na medu :cry:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.11 14:40

Ta kachni jsou tak dobra!!!! Proc jsi je nekoupil? Z tech salmonelu nedostanes . A to vino je moc dobre , bude neco jako sao sing . A dej si horkeho panaka !

Příspěvek upraven 27.01.11 v 14:40

 
Bento
794 příspěvků 27.01.11 14:35

Dnes som si ich konecne vsimol v obchode, ale maju len kacacie.Ked som ich nekupil tak ma presvedcili v ramci noveho roku kupit aspon vino na varenie z Goji bobul , „Sanghai 1939“.
 http://www.shanghaidaily.com/…le/print.asp?…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.11 13:48

„ja napsala do Hostivic do te restaurace mail, jsem zvedava, co mi odpovi.“ .....odpoved ........„používal se sušený zázvor,ocet a víno. Šéf se snaží většinu receptur zachovat přesně takové, jaké se používaly ve Vodičkově ul.“

Timto povazuji diskuzi na tema cerna vejce a zazvor, za uzavrenou. Samozrejme bez ohledu na to at si kazdy ochuti dle libosti a cimkoliv, hlavne at mu to chutna.
Tady slo pouze a jedine o recept preneseny odjinud a o to, ze tak take chutna u nas.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.01.11 00:19

Já byl napsled ve Vodičkové v roce 1978, takže tím se vysvětluje ta změna. :lol:
Sojovku jsem si vozil z Teplic, kde byla proti divadlu stejně dobrá, teda podle mně, jako ve Vodičkové. :-P
Wydro, jakékoli množství beru :lol:

 
Bento
794 příspěvků 20.01.11 19:00

To su take male detaily , ze naozaj zalezi od kuchara a co maju na sklade.
Ja som to obzeral v Hong Kongu v ryzovej kasi ale som sa neodhodlal. :oops:

http://whattocooktoday.com/…-congee.html

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 18:40

Wydro..nedivím se…a lepší už to nebude ;-) :-P (nic ve zlém…)
Ti, kterým to bylo určeno, to dozajista pochopili… ;-) :-D

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 17:33

Casino,
jsem onehda ani nevedela, ze je to zazvor, az posleze, kdyz jsem byla starsi a stale se tesila do cinske na ta vejce , pan Matlak nam i nejaka prodal a take tehda nevidanou vec, lahev sojovky ! Coby vdana pani, jsem uz poznala zazvor ! :-)
Tva pani , at je 1. nebo 5., je bystra zena ! :-) te si vaz ! :-P

 
casino
4469 příspěvků 20.01.11 17:16

wydra,
nedalo mi to a skrzeva ten zázvor jsem vytočil svou první… No, pěěěkně jsem ji vytočil :mrgreen:
Když to zkrátím:
:-) :-D :lol: :?: :-( :cry: :?: :?: 8-o :?: :?: :?: :twisted: …a kde by tehdy vzali čerstvý zázvor :?: Ty chytrolíne :-P
Teď nevím, zda jsem kdy jedl vejce, natož Černá 8-o
Možná to nebyla Čína, ale suši v Japonské (v Miláně) o pár let později…
Tož sa omlůvám :oops:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 17:05

Glamo, nechapu, co tim chces zase rict? „ze o tom neco vi“ ? Stejne tak byl dlouholetym sefem pan Matlak a rozhodne ne kratkou dobu. Dokonce snad prvnim sefem, ale o tom se nebavim. Jde tu o recept cernych vajec jak se ve Vodickove ul podavala !

Příspěvek upraven 20.01.11 v 17:28

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 16:26

Jen drobná ifo pro zajímavost:
Zmíněný Michael Klíma, dlouholetý šéf Čínské restaurace ve Vodičkovce sem chodí/chodil pod nickem Aftic a jeho stránky najdete zde http://www.hostovka.cz/
A je to šmrncovní zralý pán, který má gastronomii a hotelnictví jako celoživotní profesi a tak o tom tom něco ví…;-) :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 20.01.11 v 16:27

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 16:09

Ted me Alis napada, kdyz pises, ze suseny a nasledne maceny zazvor, nebyl on maceny na tech vejcich tim octem a sake? To by vysvetlovalo ledacos !
Jinak maceny zazvor ja znam jen jako nudlicky a ty to rozhodne a v zadnem pripade nebyly!!
(ted v mem pripade, nevim jak u Casina) .

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 16:05

:-P nepopudila!! Jen nechci, aby se to tady opet zvrhlo v avokadove silenstvi !!!

Tu kucharku Alis nemam, zmizela nekde v propadlisti rodinnych dejin. Byla hodne stara.
s tim vejcem to mam tak, jako s mnoha jinymi pochutinami. Mam rada, kdyz vynikne ta lahudka a tim bezesporu to smrdute vejce je ! :-)
Drobek take pamatuje jak to bylo ve Vodickove, ja napsala do Hostivic do te resaturace mail, jsem zvedava, co mi odpovi. Ale kazdopadne at si to ji kazdy jak mu chutna, pokud chce, muze vyzkouset tuhle moji variantu a nemusi.
Pouze me stve, ze ta vejce co sezenu, bud jsou jeste uvnitr matlava, nebo jsou slepici a nejdou od skorapky . Kde ta lonska vejce jsou !? :roll:

Příspěvek upraven 20.01.11 v 16:06

 
Alis
2617 příspěvků 20.01.11 15:55

Špatně a rychle čteš :D neřekla jsem, že je to jinak, jen jsem myslela, že ty ses inspirovala kuchařkou M. Klímy, který ve Vodičkově ulici působil. Budu ráda, když napíšeš svůj zdroj. Ve Vodičkově jsem to také jedla vždy se zázvorem máčeným, nemyslím, že to byl zázvor čerstvý strouhaný, byly to drobné kousky (opravdu droboulinké), nejspíš sušený a následně máčený. Ovšem, měla bych dodat, že to bylo někdy kolem roku 1983. Mistička se sójovkou byla na každém stole, zvykla jsem si vejce trochu pokapat… A přznávám, že na přílohu si nepamatuju vůbec. Mám takové okno, že dokonce věřím, že snad žádná nebyla :lol:

To, co jsem k tomu dodala, nepovažuju za tolik zásadní, abych to vkládala jako vlastní recept. Psala jsem to jen pro ispiraci - rozhodně ne proto, abych popudila, myslela jsem, že potěším.
Pokud se mi to nepovedlo, omlouvám se :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 15:47

drobku, drobecku, diky !
Kolik vajicek cernych ti mam poslat za ocean ? :-P

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 15:39

Jestlipak se nevyměnil kuchař? :lol: Já to tam jedl také vždycky se sušeným a žádné misky k tomu. Čerstvý zázvor jsem poprvé ochutnal až tady v Americku. :roll:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 14:50

Casino, je to fakt divné, já jsem začala používat čerstvý zázvor až někdy před rokem, nechutnal mi dřív. A tak kdyby mi vejce dali ve Vodičk se strouh zázvorem, nejedla bych je. Myslím, jsem je jedla nejmíň 20× tam. Kde je tedy psík zakopán?
Až pojedeme zase do Hostivic, kde si nějaký bývalý zaměstnanec z Vodičk. udělal svůj pseudočínský restaurant a má tam i nástěnku fotek a článků z Vodičkovky, zeptám se ho schválně. Faktem je, že odjinud ta vejce neznám a na tohle bych sama rozhodně nepřišla.
Recept nepřidávej, podoba zázvoru není zásadní! :-D

 
casino
4469 příspěvků 20.01.11 14:34

No, nám to ve Vodičkově podávali s máčeným zázvorem, zakápnuté octem a žlutým vínem… Komu to bylo málo, tak sojovka byla samozřejmě na každém stole :-)
Ale vlastní recept vkládat nebudu :mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.11 13:44

Nečerpám z uvedené kuchařky, ve Vodičkové podávali černá vejce se zázvorem sušeným, tak jsem to také popsala. Žádné mističky ani jiné přílohy kromě bílého pečiva se k tomu nepodávaly.
Protože mi to chutnalo tak, jak bylo servírováno, tak jsem se podělila.
Pokud myslíš, že je to jinak, vlož vlastní recept !

Howgh

Příspěvek upraven 20.01.11 v 13:45

 
Alis
2617 příspěvků 20.01.11 13:25

Zřejmě čerpáš z kuchařky M. Klímy, jednoho z elitních „čínských“ kuchařů ve Vodičkově :-) On ale nesypal zázvorem sušeným, ale používal máčený.
Já černá vejce ráda tak, jak píšeš, ale raši s jarní cibulkou, na tenká kolečka (pórek, zvlášť zelená část, bývá trochu tuhá). A nesmí chybět mistička se sójovou omáčkou, smíchanou se zázvorem, kapkou medu a troškou chilli. Když se vybičuju a udělám k tomu křehké čínské placky… mmmmm
Vím, že to k receptu nepatří, ale křehký ledový salát mi k tomu náramně pasuje. :-)

P.S. Černá vejce je dobré nechat „vydýchat“ Když je oloupeš dřív, než servíruješ, zbavíš je částěčně toho nepříjemného pachu po čpavku či sirovodíku či co to je. :-) To dle mých zkušeností…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.11 17:39

Ach jo, ty mně zničíš. Já černé vejce v Čechách miloval, za dvacetšest let v Americe jsem ho nezahlíd, a to ani ve speciálních asijských obchodech. Pochopil bych, i když nerad, že to v restauraci nemají, menu, vlastně recepty jsou upraveny pro americké žrouty. Ale proč to není v Čínských obchodech je mi záhadou, a proč ani neví na co se ptám, to už vůbec netuším. Asíi si budu muset zajet do Čech. :-P Na to abych je vyráběl jsem za a) moc línej, za b) nemám plevy a jíl, za c), jsem línej to shánět. :-(

 
Bento
794 příspěvků 19.01.11 04:55

Tie cajove vajcia poznam skor pod menom , mramorove vajcia.

 
casino
4469 příspěvků 19.01.11 04:35

Jj, nejsme vepři :-)
viz např.: http://www.labuznik.com/…ova-vejce-2/
nebo: http://www.google.cz/search?…

jsem žádostiv co z toho odkazu vzýpadne :?:

 
Bento
794 příspěvků 19.01.11 04:09

Inac tie „cierne vajcia“ = storocne dakde aj tisicrocne sa volaju v juznej azii mocove vajcia.
Preco prikladam, stary sposob vyroby…
 http://en.wikipedia.org/…/Century_egg

 
casino
4469 příspěvků 19.01.11 02:26

Bento, pokusím se předejít možná zbytečnému nedorozumění:
U nás je vžité, že tomu v řezance (otrubách, vápně, hlíně a zakopané - zjednoduším, promiňte „záprdky“) se říká ČERNÁ VEJCE
Tomu druhému říkáme ČAJOVÁ VEJCE (ale asi jsou i jiné názvy)
(ale nastopro si nejsem jist :mrgreen: )

 
Bento
794 příspěvků 19.01.11 01:47

Podla mna ked pozeram na povodnu fotku a ako to bolo obalene v hline tak je to
tzv. „Storocne vajco“.
Cierne vajco je namacane a varene v sojovej omacke a ciernom caji.

 
jolana
5064 příspěvků 19.01.11 01:10

Wydro, dakujem…ja sa popytam, cinanov tu mame uz viac ako domorodcov, ale bistra nemaju.Zvacsa su po dakych trhoch…zvedava som..:)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.01.11 23:39

Joooo, to kdybych vedela, Jolanko, k cemu pripodobnit. Je to tak specificka a zvlastni chut, ze bud se zamilujes nebo to uz nevezmes do ust. Verim, ze i u vas nekde koupis, vyzkousej . Doporucuju kousicek melnit v puse a tu chut hledat chvilku nez se s poharkama dohodnes - jist, ci nejist?
Tohle jsem nasla, kopiruje to opravdu cinskou upravu a popisuje chut. Ale ja tam syr necitim.
 http://www.tchaj-wan.cz/…e-vejce.html

 
jolana
5064 příspěvků 18.01.11 23:27

Wydro, zviratko, oblibene, zakonem chranene..ja sice taky nevidim a fest, ale za to umim cist.. :mrgreen:.. takze viem, ze tam mas porek pouze na ozdobu. Ja by som ale zasa rada vedela a ako vonaju a chutia..

 
gmp
1603 příspěvků 18.01.11 19:38

Zviřátko, oblíbené, zákonem chráněné, máš krásný recepis, krásnou fotku, ale mé stařecké oči nevidí, to zelené je pórek nebo zelená paprika?
Pokud mě pamět neklame, tak v Hostivicích se chválí jeden podnik, že tam vaří jako kdysi ve Vodičkově. Ale já nejsem pražák a tudíž po mě nikdo nemůže chtít znát pražské hospody a restaurace. :roll:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz