Recept Černá ovečka

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Troubu předehřejeme na 170°C. Formu na beránka vytřeme olejem a vysypeme krupicí.
Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a solí ušleháme do světlé pěny. Vmícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, maizenu a kakao. Pomalu naléváme olej a vaječný likér nebo nutelu ( Já jsem vzala vaječný likér a asi 1,5 pl nutely.) a umícháme hladké těsto. Nalijeme do připravené formy. Pečeme 50-60 minut ve spodní části trouby. (Já jsem pekla 60 minut - záleží na troubě, nebo vyzkoušejte špejlkem, zda je ovečka propečená ). Poté necháme asi 5 minut vychladnout a vyklopíme z formy.
Aby nebylo na první pohled poznat, že máte v rodině černou ovci, tak hodně pocukrujte práškovým cukrem, nebo udělejte cukrovou polevu.
Množství těsta je na formu s obsahem 1 l.

Ovečka je velmi jemná.

Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Beránci



Nahlásit recept

  • 15.03.08 vloženo
  • 4852x zobrazeno

Ingredience

  • 3 vejce
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 90 g mouky
  • 90 g maizeny
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/8 l oleje
  • 1/8 l vaječného likéru nebo nutely
  • 1 pl kakaa

Doporučená příloha

  • káva a šlehačka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černá ovečka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
lydia
1227 příspěvků 13.04.11 13:05

Ivo, já používám universální mouku, je to u nás taková jemná polohrubá. Ale můžeš dát hladkou mouku.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.04.11 16:19

Lydie, nevím, jestli jsem to někde nepřehlédla, ale jakou mouku používáš do těsta?

 
lydia
1227 příspěvků 11.04.11 16:01

Blíží se velikonoce, tak něco pro inspiraci: já jsem si koupila novou formu, tak jsem zkoušela. Ovečku jsem nezamaskovala práškovým cukrem, ale udělala ze 100 g práškového cukru a 2 pl citronové šťávy polevu, ovečku rychle potřela a okamžitě posypala kokosem. Obličej ovečky jsem neposypala. Udělala jsem jí 2 zelené oči z jedné pistácie a na ouška jsem nalepila půlky mandle.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Lydie, formu jsem hóódně vymazala máslem, na kousky nehleděla, vysypala hrubou moukou.
Po vyndání z troby jsem chtěla zkusit upečení špejlí, ale vrchní díl formy mě tam asi 5 minut nechtěl pustit (asi nějaký přetlak nebo co), což mě docela vyděsilo…:-)) Za chvilku to už šlo, beránek (teda ovečka:-)) byl hotový a měl krásně vytvarovaná zádíčka. Nechala jsem ho trochu vychladnout ve formě, abych mu ta záda nezploštila. Pak šel ven docela v pohodě a sám, bez mokrých utěrek a podobných pomůcek. Takže super…:-) B.

 
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka - Boni

děkuji, těší mě, že chutnal. Ale je to i tvá zásluha, já jsem přidala jenom recept:-)
Jak se peklo s formou? Já jsem nedávno viděla krásnou formu na beránka, ale ne tu dvojitou. Musím se po velikonocích podívat, kde ji koupit.
Krásný zbytek velikonoc. U nás je zvykem, že dnes děti hledají vajíčka na louce, na zahrádce, nebo v parku. Tak dopoledne jim počasí přálo, teď už ne:-(

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka-Lydinko,

ovečka je báječná, pekli jsme ji včera, dostala kabátek z bílé čokolády s mandlovým aroma a dnes už jí chybí zadeček…:-))
Děkuji za výborný recept a přeji hezký zbytek svátků. Bona

 
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

ne Ingrid, Sigrid, promiň...... mám kamarádku Ingrid, tak si to někdy pletu. Promiň…

 
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Ingrid, děkuji za pochvalu, ale ta patří tobě. Já jsem jenom vložila recept, tys pro své milé upekla.:-) U nás ovečka nevydržela ani do večera. U nás sněžilo dnes:-(
Bono, tak budem držet palce v květnu:-). Brzo se uzdrav.
Přeji všem veselé velikonoce, ať je počasí jakékoliv.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Tak holky, ovečka bude..
Z nemocnice mě vykázali zpět domů, protože mám rýmu a teplotu…:-) A protože jsem včera navařila na dva dny dopředu a nemám co dělat, tak se kurýruju.
Už jsem napsala manželovi seznam na nákup, je tam i vaječný likér na ovečku.
A operace bude až v květnu. Ach jo, touhle dobou jsem to už mohla mít za sebou :-(.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Milá Lydie, děkuji za povzbudivá slova. A taky tímto děkuji všem, kteří mi napsali…:-)))
Hned se bojím o trochu míň :-). Bohdana

 
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Milé dámy, nemusí z toho být ovečka, může být i bábovka:-)

Bono, držím palce, aby to dobře dopadlo. Dnes už jsou zubaři tak dobře vybavení, že to určitě bolet nebude. Možná nebudeš ani oteklá. Hlavně aby ti nevytrhali omylem všechny zuby :-) Já si více vzpomínám na to, že bolely, když rostly:-(.
Zlato, u nás se říká, že v penzi není vůbec čas, tak nic neodkládej.
Díky všem za zájem o recept.
Přeji všem krásný předvelikonoční týden, i když počasí u nás zrovna moc pěkně nevypadá.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

tedy 0:15 až 0:20 abych byla přesná, pak něco dělej „člověče“

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka .. holky moje,

přeji hezké Velikonoce, u nás bude šrumec, sjede se celá rodina +2 babičky a 1 děděček, 13 možná 14 lidiček. Mám hlavu v „pejru“a do toho odpolední, to je ve čvrt na 12 domů. Pa všem.....Zlata

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Zlatinko, děkuji.
Přemýšlím, proč nás Bůh nebo Příroda obdařila těmito většinou nepoužitelnými a bolavými „hajzlíky“… Porodní bolesti chápu a dokonce na ně ráda vzpomínám, ale tohle…:-((( To je naprosto nesmyslné a zbytečné :-))).

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Lydiinu ovečku mám také v plánu. Pěkný předvelikonoční týden všem mým přátelům na Labu přeje Sylvie.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka.. Boní

teď jsem to teprve dočetla, držím Ti pěstičky a pa Z.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka Lydinko,

hezký. Je to zrovna takový blbý týden, že máme odpolední a při představě, že budu péct svého 2 vajíčkového malinkatého beránka, tak jsem prvně v životě koupila hotového beránka z mramorového těsta hezky zabaleného do celofánu.
Ale Tvůj recept si ukládám,, protože už si příští rok budu (doufám) hovět na „penzi“, …no na to se těším, třeba budu mít konečně ten ČAS. Pa a zdraví Tě Zlata

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Sigrid, proto budu v celkové narkóze… Dnes se můj brácha pokusil o „zrazovací akci“ a odnesl můj rentgen svojí budoucí tchýni - zubařce, aby to posoudila a přesvědčila, že mám jít na trhání jednoho moudráku po druhém jen při lokální injekci. No a i její závěr zní - je to na celkovou narkózu…:-( Takže nemám na výběr a pokud mě už jednou uspí, tak ať to vyrvou všechno!
Vím, že to sem nepatří, ale mám strach a nejspíš zkažené Velikonoce…:-((
Ovečka bude určitě bezvadná, mám s Lydinky pečícími recepty dobrou zkušenost. Tak jestli mě ve středu pustí a budu schopna pohybu v kuchyni, ovečka BUDE!!
Sigrid, děkuju za účast. Nakonec jsou horší věci, no né…:-)) Papa B.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Lydie, moc díky. Myslela jsem na mouku, přiznám se, že i na polohrubou ;-)).

Bono, myslíš to vážně 4 moudráky najednou?? To Ti moc držím palce a myslím na Tě, ale zdá se mi to čirým masochismem. Naše holky to bohužel absolvovaly všechny (dědictví po tatínkovi), ale víc jak dva najednou si nikdy žádný chirurg netroufl. Nechceš to ještě zredukovat?

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka ... Lydia

tak jsem si myslela, že tu ovečku upeču u dcery, ale nebude čas, ale to nevadí … do května budeme určitě funkční a tu ovečku si upeču na 1. máje i s tím zajícem a to kakao přidám také. Krupici k vysypání formy jsem zatím nikdy nepoužila, ale s úspěchem používám jemnou strouhanku či hrubou mouku … to by bylo, aby nebylo. Ať se vše podaří a pěkný večer.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka-Lydinko,

já mám formu ze dvou dílů a ještě jsem beránka nepekla…
Ale myslela jsem spíš na to, že jdu v úterý na operaci (vytrhnou mi plný počet moudráků), tak nevím, jestli nebudu moc oteklá a bolavá…:-(( Tak uvidím, jaké ty letošní Velikonoce budou… B.

 
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Jano, samozřejmě chuti vyniknou, když dáš vaječný likér a nutelu zvlášť. Já jsem musela dát od všeho:-). Ale když dáš jenom nutelu, tak bude krásně chutnat po nugátu. Já přidávám kakao proto, aby bylo těsto tmavé. Forma na 1 l není nijak moc velká, já nechávám asi 2 cm od kraje, co kdyby náhodou:-)
Bono, určitě to zvládneš, veř mi, není to tak těžké. Já mám starou keramickou formu. Chtěla jsem si už několikrát koupit tu ze dvou dílů, ale nějak si na to netroufám, mám obavy, že by mi těsto vyteklo, tak se na ně dívám jenom z dálky:-).
Sigrid, já jsem dobře vymazala olejem a potom vysypala krupicí. Nic nezůstalo na beránkovi. Ale možná je to tím, že mám starou formu, která není hladká, ale jsou tam takové rýhy. Ta krupice v nich možná trochu zůstala. Můžeš vymazat a vysypat hrubou moukou, určitě se nic nestane.
Milé dámy,děkuji za přečtení receptu a doufám, že vyzkoušíte. Ovečka, je opravdu dobrá:-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka - Lydie

To vypadá moc hezky, hlavně ten vaječný likér. Myslím, že to letos vyzkouším. Mám obavu jenom z jedné věci. Mám starý recept na jablečný dort, kde se forma také vysypává krupičkou a ta krupička mi vždycky i po upečení zůstávala tvrdá a křupavá. Jak je to u tohohle beránka, Nekřoupe?
Díky za recept i za odpověď a zdravím s.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka

Také se mi to moc líbí, loni jsem dostala (první) formu na beránka, tak to prubnu s tímhle receptem. Tedy doufám, snad to zvládnu. Hezký recept. Díky B.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Černá ovečka - Lydie

obsah formy na beránka si zrovinka nevybavím, pokud je forma menší tak přidám zajíce, vaječný koňak určitě přidám … pak to nádherně voní i chutná a tu nutelu dám do zajíčka. Díky za recept. Jana

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz