Recept Čerkesský-Adygejský sýr

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čerkesský-Adygejský sýr

Úvod

Syr pochadzajuci z Kavkazu. Kazda oblast si ho pripavuje po svojom, ale zaklad je podobny nasemu tvarohu. Adygejci radi tvrdia ze za ich dlhovekostou stoji aj tento syr.
Uvari sa a kladie sa do prutenych pletenych kosikov, kde ho zatazia a po 12-18 hodinach sa bud poziva alebo sa do neho vtiera sol a uklada na dlhsi cas.
Davno sa varil pomocou syrovatky tak, ze syrovatka sa nechala aspon dva tri dni odstat/ skysnut. Mlieko sa dalo varit, ku skysnutemu mlieku sa primiesali alebo vajicka alebo smotana a syrovatka (alebo ani jedno) a odvaril sa syr.
Alebo druha varianta ze sa primiesava k mlieku za lyzica octu. V dnesnej dobe primiesavaju citron a miesto skysnuteho mlieka sa dava alebo jogurt alebo kefir.

Postup

V uvode su opisane varianty. Tento na fotke je so smotanou.

Do hrnca dame salku vody a nechame zohriat. Pridame mieko a ked zacne vriet, pridame v kyslom mlieku rozmiesane vajicka alebo smotanu a sol.

Varime na slabom ohni pokial sa nam neoddeli syrova hmota od syrovatky. Sem tam premiesame vareskou opatrne tak zdola v hrnci - uvidite ako sa oddeluje hmota a presvita akoby zlta voda. Trva to takych 8-10 minut.

Odstavime, ked trosku prechladne dame do sitka a zas ked trochu prechladne zatazime tanierom (a na ten tanier dake tazitko).
Po 8-12 hodin votrieme jemne po povrchu trosku soli a nechame v chladnicke pripraveny k jedlu.

Dobru chut :)

Mozno pri vareni ale az ku koncu pridat nasekane bylinky ako kopor napriklad.

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.11.11 vloženo
  • 6041x zobrazeno

Ingredience

  • 2 litre mlieka
  • 0, 5 litra mlieka na skysnutie a k nemu dve PL kefiru alebo jogurtu
  • 1 KL soli
  • 3 vajicka alebo 250 ml smotany (mozno aj oba dva)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 25.11.11 16:40

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Čerkesský-Adygejský sýr

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 23.11.15 07:42

@nadejka, mléko zkysne po přídavku jogurtu. Nebo se okyselí přidáním citrónové šťávy či octa; pak se zahřátím vysráží sýr.

@jolana upřesňuje postup v příspěvku přímo pod tím tvým. Dost se vysvětluje i v ostatních komentářích dole ;).

 
nadejka
2 příspěvky 22.11.15 23:51

Dobrý den Jolano, předpokládám že smetana která se přidává do vroucího mléka je kyselá? jinak by se to celé domnívám se nesrazilo, že? děkuji vám

 
jolana
5064 příspěvků 26.11.11 22:32

Zebulon, tie dve lyzicky kefiru alebo jogurtu do mlieka aby rychlejsie skyslo –ako taky starter. Mozes vymenit kysle mlieko za jogurt alebo kefir. Ak nebudes pouzivat vajicka ale smotanu, tak pridavaju za lyzicu citronovej stavy..ale ak je kysle mlieko kvalitne a dobre skysnute tak sa nemusi..

Inac ten isty postup ako pise wydra..svet je ako gombicka, vsade sa ludia dacim zivia..tento sa aj nasoli a ulozi a vraj vydrzi dlhe roky (to ale neviem , nemam odskusane ani ochutnane)..ten syr je iny..nieco medzi tvrdym tvarohom na struhanie a tvrdym syrom a ma jemnunky nakyslasty ocasek..

Pekny vecer :)

 
zébulon  26.11.11 20:13

Taky me to zajima, tyhle syry mam rada.

 
wydra  26.11.11 20:11

Fakt je mezi nimi takovy rozdil? Mne to prislo skoro stejne ! Je pravda, ze panyr se hlavne smazi (si myslim) tak je sussi a tuzsi .
Tak vyzkousim a uvidim.

 
zébulon  26.11.11 20:00

Panyr delam uplne jednoduse - zahrivam mleko a kdyz se zacne varit, pridam lzici octa, potom uz jako wydra. Tady ten syr musi byt ale lepsi na jidlo za syrova, panyr se moc samotny a syrovy jist neda.

 
wydra  26.11.11 19:43

Indicky panyr se dela obdobne.

2,3 l plnotučného mléka
5 pl citrónové šťávy nebo 300 ml jogurtu, popřípadě 600 ml kyselé syrovátky
Mléko zahřívejte při střední teplotě v dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo. Zatímco čekáte až se mléko začne vařit, připravte si srážecí činidlo a cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na hrnec, do kterého bude odtékat přecezená syrovátka.
Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo. Hrnec odstavte z plamene. Téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla.
Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka a propláchněte pod studenou vodou. Potom vytlačte vodu potřebujete-li sýr měkký nebo ho zatižte na určitou dobu, aby byl pevnější.

 
zébulon  26.11.11 19:31

To se mi moc libi. Jen jolano prosim - to „mleko na skysnutie“, tomu nerozumim. Myslis jako do toho pullitru mleka dat dve lzice kefiru nebo jogurtu a pockat, nebo pouzit rovnou kysele mleko a jeste pridavat jogurt? Rada bych to zkusila.

 
jolana
5064 příspěvků 26.11.11 11:02

Dag :) ..z cerstveho mlieka, nie trvaniveho..nech sa dari a chuti :) ..proste tvrdy syr, krasne sa aj struha ..je vyborny na ranajky, na veceru, cerstvy chlieb, paradajka…tento na obrazku bochanek som dostala darcek od bratov cerkesov, si vsimnite ten povrchovy relief z toho pruteneho kosika v ktorom bol..a mam slubeny kosik..tak potom sfotim original postup v kosiku a nie cedniku..urobit si ho nie je ziadna veda a aspon vieme co jeme :).. pekny den :)

Příspěvek upraven 26.11.11 v 11:03

 
dag
539 příspěvků 26.11.11 10:37

Jolano, nejvíce mne zaujala ta dlouhověkost, ale bez legrace, recept je velmi zajímavý, Zkusím sýr vyrobit přes weekend a to variantu se smetanou.

 
jolana
5064 příspěvků 26.11.11 01:53

Glamo, ta to ty to tu?! :mrgreen:(to je srdecne uvitanie po vychodnarsky) :lol: …a uz to tam je.. aj pak, aj potom,aj soon.. :-) sa ospravedlnujem, zacala som v opacnom poradi, dala som foto a do toho prisla povinnost..prosim, prepacte :)

 
glama  25.11.11 22:39

Jolano!!! Kolik gramů toho potom?!?!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 25.11.11 v 22:42

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz