Recept Celozrnný chléb do domácí pekárny

mcek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do pečící/hmětací nádoby dáme veškeré ingredience tak jak jsme zvyklí pro daný typ pekárny (vyjme semínek), tzn. hlavně nedávat kvasnice do vody. Máme-li pekárnu se zásobníkem na semínka, naplníme jej semíky. Pokud ne, přidáme semínka v okmažik dle manuálu pekárny (pípnutí, atd). Pekárnu nastavíme na pečení celozrného chleba (s použitím zásobníku), velikost odpovídající množství mouky - opět dle manuálu pekrány. Pro naši pekárny Panasonic jde o následující nastavení: - celozrný chléb, velikost XXL, program bake-raisin.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 17.01.06 vloženo
  • 20692x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 min + pečení

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g celozrné pšeničné mouky
  • 200 g celozrné žitné mouky
  • 1 a 1/4 CL sušených kvasnic
  • 1 tableta vitamínu C
  • 25 g másla
  • 1 1/2 PL cukru
  • 2 PL sušeného mléka
  • 3 CL soli
  • 420 ml vody
  • drcený kmín
  • dýňová a slunečnicová semínka (množství dle chuti)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Celozrnný chléb do domácí pekárny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Celozrnný chléb do domácí pekárny

mcek
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

opraveno MM

mcek
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

Těch kvasni má být samozřejmě jenom 1 a 1/4 ČL, PL je přelep. Sorry…

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

Teď jsem si toho taky všimla…to je ale jenom překlep, jelikož se většinou dává 1ČL - 1 1/2ČL a s tím cukrem to bude to stejné.
A díky za inforamce o vitamínu „C“.

anndy
31 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

1 a 1/4 PL sušených kvasnic je ale dost! Dala bych maximálně 2lžičky a raději míň

Labužník vlcice02
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

Tabletku Celeskonu je dobré místo drcení rozpustit ve vodě.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Vitamin C

není jen pro potlačení chuti kvasnic. Zadržuje plyn v těstě, takže chléb nemá sklon k propadání (neboli „ušatosti“). Šumivá tableta obsahuje i jiné látky (Lactosum monohydricum, Sorbitolum, Acidum citricum, atd), které by asi nebyly to pravé ořechové a hlavně by tableta při mísení těsta vyšuměla. Tabletku Celaskonu je možné rozdrtit, nebo se dá v lékárně koupit Acidum ascorbicum práškové.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

Pokud by tam vit. C byl kvůli kvasnicím, dá se nahradit lžící octa. Dělám to tak už hodně dlouho a kvasnice cítit nejsou a chleba není ani kyselý.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Celozrnný chléb do domácí pekárny

Hned chlebíček vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat, k čemu je tam vitamin C a zda je myšlena tableta šumivá. Je tam kvůli tomu, aby nebyly cítit kvasnice?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Karbanátky Karbanátky
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz