Recept Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Úvod

Je to vlastně obyčejné bílé pečivo, kde 1/2 množství bílé mouky nahrazena moukou celozrnnou a navíc jsou přidány pšeničné (suché) klíčky.

Já používám celozrnnou mouku vlastní výroby – drobnější podíly po sešrotování pšenice přesiju přes cedník. Klíčky jsou též domácí; jako „odpad“ po odklíčkování doma vyráběného pšeničného sladu. Tyto dvě ingredience se určitě dají sehnat v prodejnách se zdravou výživou :kytka: .

Z těsta můžete uplést housky, uválet veku, bulky na hamburgery nebo chléb různých tvarů. Množství ingrediencí je asi na 6 – 8 ks kaiserek (větší – menší :think: )

Postup

Z vlažné vody, špetky soli, špetky cukru, trochy mouky a rozdrobeného droždí vyrobíme kvásek. V míse jej smícháme s ostatními surovinami (zbytek mouky, celozrnná mouka, klíčky, olej), ještě mírně přisolíme. Vypracujeme těsto a dáme kynout – podle teploty místnosti ½ - 1 hodinu.

Po vykynutí těsto krátce propracujeme, vytvarujeme podle přání (housky, bulky, veky apod.), dáme na plech a necháme ještě chvíli kynout. Jakmile těsto nabude, upečeme jej ve vyhřáté troubě do požadované barvy.

Doporučuji v polovině doby pečení potřít povrch pečiva vodou. Po upečení necháme schladnout na mřížce pod utěrkou.

Recept je z kategorií: Pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.04.14 vloženo
  • 4066x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné mouky
  • ½ hrsti suchých pšeničných klíčků
  • asi 2 dl vlažné vody
  • sůl
  • špetka cukru
  • 1 PL oleje
  • ¼ - 1/3 kostky droždí (11 - 14 g)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 03.01.16 14:09

Již delší dobu se chci naučit plést housky z jednoho pramene :idea: . Nyní jsem postup také nalezla v zapadlých článcích zde na Labužníku. Vali ve svém článku zveřejnila fotopostup pletení .

Postup je z fotek zřejmý, proto jej neuvádím.

Pletla a pekla jsem z vyzkoušeného těsta; dnes navíc s přídavkem šrotovaného mnichovského sladu, který jsem přesetím přes řidší síto zbavila větších podílů. Míchala jsem v poměru 9 dílů mouky a 1 díl sladu (450 g : 50 g).

Asi jsem nešikovné kopyto (jak by moji snahu ohodnotil můj děda :lol: ), pletení se mi nevedlo. Šlo daleko pomaleji, nežli ze tří pramenů :think: . Je dobré učit se stále novým věcem, ale pro příště zůstanu u své „copánkové“ klasiky. Možná bude někdo jiný šikovnější :dance: .

Dávám pod vlastní recept, hodnotím jej průměrem. Uvaření bez hodnocení receptu mi totiž nejde vložit :twisted: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.03.15 15:06

Sice jsem nepekla ve tvaru kaiserky, ale jen jako rohlíky, ale jsou výborné!
Překvapilo mě, jak i ráno (pečeno včera večer) byly jako čerstvě pečené, no… zmizely už všechny… :D

Večer část k cizrnovému salátu a ráno jen tak, „nasucho“ ke kávě - to je pomalu hřích něčím je mazat :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 16.08.14 12:33

Vyskúšané opäť.
Použitý krájač na jablká.

Potreté vajcom a posypané semiačkami.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 30.05.14 08:26

Původní recept jsem „obohatila“ o drobně krájenou rozškvařenou slaninu a bylinky: libeček, kopr, pažitka a nať celeru. Kaiserky byly vynikající „jen tak“; s houbovou polévkou jako velice chutná večeře :palec:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 03.05.14 13:42

Výborný recept.
Soli som dala 2 ČL, vody necelé 3 dl, nabudúce dám celé 3 dl.
Z uvedeného množstva surovín som vyrobila 8 dalamánok. Pred vložením do rúry som ich viackrát potrela rozšľahaným vajcom a nakoniec posypala ovsenými vločkami.
Piekla som pri 180 stupňoch Celzia, 20 minút.

S maslom a banánovo-pomarančovým džemom vlastnej výroby chutili absolútne fantasticky.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.04.14 15:23

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Pampeliska
7 příspěvků 03.05.14 15:36

Pokud nemáš raznici na housky. Může se koupit vykrajivač na jablka. Dostane se v každém obchodě domácich potřeb. Jsou v různých cenách od 40kč i do možná 150kč. Na vyráženi stačí ten levný.

 
birkana
1663 příspěvků 24.04.14 09:58

@jolana, klíčky (pšeničné) dávám i do některých polévek. Mám je celé, nepomleté a pro nezasvěcené v polévkách vypadají jako malí červíci :roll:. Přidávám je pro jejich vysoký obsah živin, vitamíny B, E, antioxidanty.

Housky také někdy pletu, ale takhle udělám „cvak“ a je hotovo. „Razítkovací“ udělátko mi vyrobil můj drahoušek. Ještě bych chtěla vyrobit takový ten „stromeček“ na klasickou raženku (obyčejnou levnou českou housku) - už jsem mu i plánek (bokorys nárys půdorys) zhotovila; zatím asi není ta správná konstelace nebeských těles :evil:

Tyto razicí formičky nabízí např. Tescoma, kdybys je chtěla… :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 23.04.14 22:18

Birkano, ja kupujem celozrnu muku a se vsim vsudy pouzivam…kaiserky mas krasne, ja ich zapletam bo nemam to udelatko..a tiez pouzivam psenicke klicky :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Karbanátky Karbanátky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz