Recept Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Je to vlastně obyčejné bílé pečivo, kde 1/2 množství bílé mouky nahrazena moukou celozrnnou a navíc jsou přidány pšeničné (suché) klíčky. Já používám celozrnnou mouku vlastní výroby – drobnější podíly po sešrotování pšenice přesiju přes cedník. Klíčky jsou též domácí; jako „odpad“ po odklíčkování doma vyráběného pšeničného sladu. Tyto dvě ingredience se určitě dají sehnat v prodejnách se zdravou výživou :kytka: . Z těsta můžete uplést housky, uválet veku, bulky na hamburgery nebo chléb různých tvarů. Množství ingrediencí je asi na 6 – 8 ks kaiserek (větší – menší :think: )
Postup
Z vlažné vody, špetky soli, špetky cukru, trochy mouky a rozdrobeného droždí vyrobíme kvásek. V míse jej smícháme s ostatními surovinami (zbytek mouky, celozrnná mouka, klíčky, olej), ještě mírně přisolíme. Vypracujeme těsto a dáme kynout – podle teploty místnosti ½ - 1 hodinu. Po vykynutí těsto krátce propracujeme, vytvarujeme podle přání (housky, bulky, veky apod.), dáme na plech a necháme ještě chvíli kynout. Jakmile těsto nabude, upečeme jej ve vyhřáté troubě do požadované barvy. Doporučuji v polovině doby pečení potřít povrch pečiva vodou. Po upečení necháme schladnout na mřížce pod utěrkou.
Recept je z kategorií: Pečivo
- 23.04.14 vloženo
- 5874x zobrazeno
Ingredience
- 200 g pšeničné mouky
- 200 g celozrnné mouky
- ½ hrsti suchých pšeničných klíčků
- asi 2 dl vlažné vody
- sůl
- špetka cukru
- 1 PL oleje
- ¼ - 1/3 kostky droždí (11 - 14 g)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku3.1.16 14:09
Již delší dobu se chci naučit plést housky z jednoho pramene . Nyní jsem postup také nalezla v zapadlých
článcích zde na Labužníku. Vali ve svém článku zveřejnila
fotopostup pletení .
Postup je z fotek zřejmý, proto jej neuvádím.
Pletla a pekla jsem z vyzkoušeného těsta; dnes navíc s přídavkem šrotovaného mnichovského sladu, který jsem přesetím přes řidší síto zbavila větších podílů. Míchala jsem v poměru 9 dílů mouky a 1 díl sladu (450 g : 50 g).
Asi jsem nešikovné kopyto (jak by moji snahu ohodnotil můj děda ), pletení se mi nevedlo. Šlo daleko pomaleji,
nežli ze tří pramenů
. Je dobré učit se stále novým věcem, ale
pro příště zůstanu u své „copánkové“ klasiky. Možná bude někdo
jiný šikovnější
.
Dávám pod vlastní recept, hodnotím jej průměrem. Uvaření bez
hodnocení receptu mi totiž nejde vložit .
14.3.15 15:06
Sice jsem nepekla ve tvaru kaiserky, ale jen jako rohlíky, ale jsou
výborné!
Překvapilo mě, jak i ráno (pečeno včera večer) byly jako čerstvě
pečené, no… zmizely už všechny…
Večer část k cizrnovému salátu a ráno jen tak, „nasucho“ ke kávě
- to je pomalu hřích něčím je mazat
16.8.14 12:33
Vyskúšané opäť.
Použitý krájač na jablká.
Potreté vajcom a posypané semiačkami.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům30.5.14 08:26
Původní recept jsem „obohatila“ o drobně krájenou rozškvařenou
slaninu a bylinky: libeček, kopr, pažitka a nať celeru. Kaiserky byly
vynikající „jen tak“; s houbovou polévkou jako velice chutná
večeře
3.5.14 13:42
Výborný recept.
Soli som dala 2 ČL, vody necelé 3 dl, nabudúce dám celé 3 dl.
Z uvedeného množstva surovín som vyrobila 8 dalamánok. Pred vložením do
rúry som ich viackrát potrela rozšľahaným vajcom a nakoniec posypala
ovsenými vločkami.
Piekla som pri 180 stupňoch Celzia, 20 minút.
S maslom a banánovo-pomarančovým džemom vlastnej výroby chutili absolútne fantasticky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkůmDiskuse k receptu Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky
8 příspěvků 3.5.14 15:36
Pokud nemáš raznici na housky. Může se koupit vykrajivač na jablka. Dostane se v každém obchodě domácich potřeb. Jsou v různých cenách od 40kč i do možná 150kč. Na vyráženi stačí ten levný.
@jolana, klíčky (pšeničné) dávám i do některých polévek. Mám je celé, nepomleté a pro nezasvěcené v polévkách vypadají jako malí červíci
. Přidávám je pro jejich vysoký obsah živin,
vitamíny B, E, antioxidanty.
Housky také někdy pletu, ale takhle udělám „cvak“ a je hotovo. „Razítkovací“ udělátko mi vyrobil můj drahoušek. Ještě bych chtěla vyrobit takový ten „stromeček“ na klasickou raženku (obyčejnou levnou českou housku) - už jsem mu i plánek (bokorys nárys půdorys) zhotovila; zatím asi není ta správná konstelace nebeských těles
Tyto razicí formičky nabízí např. Tescoma, kdybys je chtěla…
5068 příspěvků 23.4.14 22:18
Birkano, ja kupujem celozrnu muku a se vsim vsudy pouzivam…kaiserky mas krasne, ja ich zapletam bo nemam to udelatko..a tiez pouzivam psenicke klicky