Recept Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Úvod

Je to vlastně obyčejné bílé pečivo, kde 1/2 množství bílé mouky nahrazena moukou celozrnnou a navíc jsou přidány pšeničné (suché) klíčky.

Já používám celozrnnou mouku vlastní výroby – drobnější podíly po sešrotování pšenice přesiju přes cedník. Klíčky jsou též domácí; jako „odpad“ po odklíčkování doma vyráběného pšeničného sladu. Tyto dvě ingredience se určitě dají sehnat v prodejnách se zdravou výživou :kytka: .

Z těsta můžete uplést housky, uválet veku, bulky na hamburgery nebo chléb různých tvarů. Množství ingrediencí je asi na 6 – 8 ks kaiserek (větší – menší :think: )

Postup

Z vlažné vody, špetky soli, špetky cukru, trochy mouky a rozdrobeného droždí vyrobíme kvásek. V míse jej smícháme s ostatními surovinami (zbytek mouky, celozrnná mouka, klíčky, olej), ještě mírně přisolíme. Vypracujeme těsto a dáme kynout – podle teploty místnosti ½ - 1 hodinu.

Po vykynutí těsto krátce propracujeme, vytvarujeme podle přání (housky, bulky, veky apod.), dáme na plech a necháme ještě chvíli kynout. Jakmile těsto nabude, upečeme jej ve vyhřáté troubě do požadované barvy.

Doporučuji v polovině doby pečení potřít povrch pečiva vodou. Po upečení necháme schladnout na mřížce pod utěrkou.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 23.04.14 vloženo
  • 4250x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné mouky
  • ½ hrsti suchých pšeničných klíčků
  • asi 2 dl vlažné vody
  • sůl
  • špetka cukru
  • 1 PL oleje
  • ¼ - 1/3 kostky droždí (11 - 14 g)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 03.01.16 14:09

Již delší dobu se chci naučit plést housky z jednoho pramene :idea: . Nyní jsem postup také nalezla v zapadlých článcích zde na Labužníku. Vali ve svém článku zveřejnila fotopostup pletení .

Postup je z fotek zřejmý, proto jej neuvádím.

Pletla a pekla jsem z vyzkoušeného těsta; dnes navíc s přídavkem šrotovaného mnichovského sladu, který jsem přesetím přes řidší síto zbavila větších podílů. Míchala jsem v poměru 9 dílů mouky a 1 díl sladu (450 g : 50 g).

Asi jsem nešikovné kopyto (jak by moji snahu ohodnotil můj děda :lol: ), pletení se mi nevedlo. Šlo daleko pomaleji, nežli ze tří pramenů :think: . Je dobré učit se stále novým věcem, ale pro příště zůstanu u své „copánkové“ klasiky. Možná bude někdo jiný šikovnější :dance: .

Dávám pod vlastní recept, hodnotím jej průměrem. Uvaření bez hodnocení receptu mi totiž nejde vložit :twisted: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.03.15 15:06

Sice jsem nepekla ve tvaru kaiserky, ale jen jako rohlíky, ale jsou výborné!
Překvapilo mě, jak i ráno (pečeno včera večer) byly jako čerstvě pečené, no… zmizely už všechny… :D

Večer část k cizrnovému salátu a ráno jen tak, „nasucho“ ke kávě - to je pomalu hřích něčím je mazat :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 16.08.14 12:33

Vyskúšané opäť.
Použitý krájač na jablká.

Potreté vajcom a posypané semiačkami.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 30.05.14 08:26

Původní recept jsem „obohatila“ o drobně krájenou rozškvařenou slaninu a bylinky: libeček, kopr, pažitka a nať celeru. Kaiserky byly vynikající „jen tak“; s houbovou polévkou jako velice chutná večeře :palec:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 03.05.14 13:42

Výborný recept.
Soli som dala 2 ČL, vody necelé 3 dl, nabudúce dám celé 3 dl.
Z uvedeného množstva surovín som vyrobila 8 dalamánok. Pred vložením do rúry som ich viackrát potrela rozšľahaným vajcom a nakoniec posypala ovsenými vločkami.
Piekla som pri 180 stupňoch Celzia, 20 minút.

S maslom a banánovo-pomarančovým džemom vlastnej výroby chutili absolútne fantasticky.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.04.14 15:23

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Pampeliska
7 příspěvků 03.05.14 15:36

Pokud nemáš raznici na housky. Může se koupit vykrajivač na jablka. Dostane se v každém obchodě domácich potřeb. Jsou v různých cenách od 40kč i do možná 150kč. Na vyráženi stačí ten levný.

 
birkana
1674 příspěvků 24.04.14 09:58

@jolana, klíčky (pšeničné) dávám i do některých polévek. Mám je celé, nepomleté a pro nezasvěcené v polévkách vypadají jako malí červíci :roll:. Přidávám je pro jejich vysoký obsah živin, vitamíny B, E, antioxidanty.

Housky také někdy pletu, ale takhle udělám „cvak“ a je hotovo. „Razítkovací“ udělátko mi vyrobil můj drahoušek. Ještě bych chtěla vyrobit takový ten „stromeček“ na klasickou raženku (obyčejnou levnou českou housku) - už jsem mu i plánek (bokorys nárys půdorys) zhotovila; zatím asi není ta správná konstelace nebeských těles :evil:

Tyto razicí formičky nabízí např. Tescoma, kdybys je chtěla… :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 23.04.14 22:18

Birkano, ja kupujem celozrnu muku a se vsim vsudy pouzivam…kaiserky mas krasne, ja ich zapletam bo nemam to udelatko..a tiez pouzivam psenicke klicky :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Cuketové placky Cuketové placky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz