Recept Celoroční kvašáky

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Celoroční kvašáky

Postup

Recept jsem dostala již před 20 lety a musím říct, že se osvědčil, kvašáky vydrží až do nové sklizně, pokud se ale nesnědí. Zatímco normální rychlokvašáky musíte sníst během deseti dnů. Tento recept je velmi jednoduchý.

Nachystáme si sklenice ( nejlepší jsou 0,7 l). Do sklenic naložíme okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložíme je koprem. Je dobře taky použít hodně malé cukety, které taky rozkrojíme a dáme je mezi okurky.
Pak v hrnci hodně převaříme vodu se solí ( na 1 litr vody dáme 4 dkg soli). Co nejteplejší slanou vodou přelijeme okurky. Během hodiny ještě vodu doplníme až po povrch sklenice. Zavíčkujeme a dáme do sklepa.
Nejlepsi jsou tak za měsíc, ale jíst se dají i v zimě až do jara.

Někdy se může stát, že se voda trochu zakalí, ale to opravdu nic není. Co ještě chci připomenout, že na soli se nesmí šetřit, protože více soli nálevu neublíží.

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.07.02 vloženo
  • 111544x zobrazeno

Ingredience

  • okurky
  • kopr
  • několik cuket
  • voda, sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 14.07.12 10:36

Trochu som pomenil, lebo vokurky som mal armenske tak som ich musel nakrajat -su dlhe, a chren u nas nie je tak som dal zazvor …

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 12.07.12 23:10

Kvašáky vykvašené a téměř již snědené, mám podobný recept: Na 1 l vody, 1 lžíci soli, kopr, křen, cibule, možno i česnek, listy višňové a z černého rybízu. Okurky máme, budu dělat další.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Amazonka1281 12.07.12 19:02

Loni jsem tento recept vyzkoušela a mohu jen potvrdit. Kvašáky nám moc dlouho nevydržely, tak byly dobré.
Děkuji.

Odkaz na uvaření

beruska1999 19.07.11 17:42

Kvašáky dělám dle tohohle receptu již 5. rok a vždy měly úspěch. Jsou opravdu výborné. Děkuji za tak skvělý recept.

Diskuse k receptu Celoroční kvašáky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Tomášek0007
1 příspěvek 06.08.15 08:40

Musím souhlasit, že recept je opravdu dobrý. Kvašáky jsou dobré po tahu. Postaví člověka na nohy. Já je vždy mívám v takových těch lahvích s tím klipem.
 http://www.az-domacnost.cz/e/search?…

 
jolana
5060 příspěvků 13.07.12 16:10

Cukety..kto mate cukety a radi cukety a kozervujete..su tu pokial sa dobre pamatam recept cukety v oleji, cukety na mexicky sposob, relish cuketovy od spiser–konzervace zeleniny
:mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 13.07.12 16:00

Bento, tak sa nakladaju tie celorocne kvasaky a nielen uhorky ale aj mrkva, plnene papriky trebars, vodnica, cvikla …to co davaju ku grilovanemu masu na blizkom vychode a vela ludom to naramne chuti su vlastne takto nalozene..dokonca aj olivy…ahooj :) tuna horuce leto..extremne aj na tuto krajinu..to pocasie je vsade divne..dnes nieco vyse 40.. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 13.07.12 15:33
Cuketky

Já mám nejraději malé cuketky, asi 20-25 cm, ty mlaďounké nakrájím na plátky, (okurky papriky)a tak je pojídáme, jsou lepší, než nakrájené okurky-delikatésa. O trochu větší do buchty, do bramboráku, neb lodičky něčím naplnit a upéci, cukety jatečních velikostí dostávají u nás slepičky. :lol: :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 13.07.12 14:42

Jolana, s tym vajickom ma to nenapadlo :hug:, robil som daco podobne z tych najlacnejsich uhoriek -armenskych, ale tym ze su dlhe som ich musel pokrajat, u nas je to pocasie take hore dole aj dnes cez zimu bolo 24, tak ten moj vytvor by som skor nazval ladnickove kvasaky. Chren u nas nie je tak bol nahradeny zazvorom a jasne ze zopar chillies tam islo atd..

 
Zuzka1973
1958 příspěvků 13.07.12 11:34

Taky budeme nakládat :palec: Ale tradičně až v srpnu - na pouť ;)
Já ještě přidávám listy vinné révy, křen a cibuli. Dělám desti litrový kameninový soudek, ten zmizí hned, ještě nikdy se nestihly zkazit :palec:
Tenhle nápad s kombinací okurek a cuket je zajímavý, kolikrát musím malé cukety otrhávat, aby ty větší měly šanci dozrát do „jateční velikosti“, a takto by se daly dobře využít, díky za tip, ukládám :kytka:

 
jolana
5060 příspěvků 13.07.12 10:31

Takto sa robia kvasaky aj na blizkom vychode a slanost vody sa meria vajcom..teda sa voda soli a sli az poikial vajco nevyplava hore..

U nas doma na vychode na valale sa davno na zatvu robili kvasaky narychlo..uhorky, kopor alebo vinny list z cierneho hrozna, slana voda a korky z chleba alebo patka chleba, za zopar dni to bolo vykvasene, dalo sa to do komory do chladu a ked znaveni zatci prisli nielen jedli ale hlavne nalev pili.. :mavam: ..jj..kvasaky mali svoje opodstatnenie vlastne.. :mavam:

 
gabi
551 příspěvků 19.07.11 23:03

necitala som celu diskusiu…Pampeliska pise, ze „Někdy se může stát, že se voda trochu zakalí, ale to opravdu nic není“…ale predsa kvasaky musia mat zakaleny nalev…pretoze v nich prebieha mliecne kvasenie…

 
beruska1999
1 příspěvek 19.07.11 17:42

Kvašáky dělám dle tohohle receptu již 5. rok a vždy měly úspěch. Jsou opravdu výborné. Děkuji za tak skvělý recept.

 
alena45
588 příspěvků 18.08.09 00:12
Re: Celoroční kvašáky

Minulý rok som prepadla kvašákom aj ja, hoci slané by som nemala… A tak som tiež hľadala recept ako ich uchovať. Našla som zasa na ruskej stránke a robila podľa toho : hotové kvašáky z 5 litrovej fľaše som umyla od slizu, poukladala do menších pohárov, šťavu (lák) som precedila do hrnca, nechala prejsť varom, zaliala poháre, prikryla viečkom, nechala 5 minút, znovu naliala nálev do hrnca, nechala chvíľu vrieť, znovu naliala šťavu na uhorky, zavrela, zopakovala ešte tretíkrát, poriadne uzavrela a dala do teplej deky.
Ivo, kvašáky potrebujú veľa slnka alebo aspoň tepla. Tiež ich len zalejem slaným nálevom, pridám kopor aj s kvetenstvom a hotovo. Každý hovorí, že sú výborné.

 
Franta55
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

tak to také dnes vyzkouším, pak uvidím.

 
Labužník Marsi02
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Taky jsem odzkoušela spoustu „zaručených“ receptů, ale až Tento Váš se mi loni opravdu povedl. Výborná chuť, skvělá vůně, křupavoučké - prostě jedním slovem VYNIKAJÍCÍ - doporučuji všem!

 
Milosko
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Ahoj,
co myslíte tím zavíčkováním ? Natvrdo zavřít zavařovacím víčkem ? A nebouchne to při kvašení ? Musí se to po otevření spotřebovat nebo i po otevření to vydrží dlouho ?

 
broskynka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Aj mne sa tiež tie uhorky zakalili, ale potom sa to vyčistilo a sú veľmi chutné, lebo sme už jednu fľašu ochutnali.

 
broskynka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Aj mne sa tiež tie uhorky zakalili, ale potom sa to vyčistilo a sú veľmi chutné, lebo sme už jednu fľašu ochutnali.

 
Evasma
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Vše jsem udělala podle tohoto receptu a uložila do sklepa 3. den se voda zakalila a nahoře ve sklenici se udělala pěna. To je špatně, nebo to tak má být? V jaké teplotě by měla sklenice být? My ten sklep nemáme zase tak studený!

 
Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky - výsledek testu

Kvašáky jsou moje „prokletí“ - už jsem dělal tolik pokusů, že mě to až unavilo (zejména proto, že výsledky mě většinou neuspokojily - já mám bohužel chuť kvašáků spojenou s dětstvím, kdy se ještě jezdil Závod Míru i naším městem a tam kromě skvělé citrónové limonády v pytlíku s brčkem a výborných párků s hořčicí, prodávali i kvašáky, které lovili pomocí obří pinzety ze sudů a když jste do toho kvašáku kousli, tak vám kromě běžné blaženosti také natekla spousta šťávy do rukávu…). A tak už několik let vždy touto dobou blbnu a zkouším. Obrovskou urážkou mého ega bylo, když jsem byl na oslavě nějakých narozenin a tam se kvašáky servírovaly a byly asi 15× lepší než ty moje dlouhodobě laděné a naprostý deklas nastal, když jsem zjistil, že ta dotyčná osoba se s tím vůbec nese… a jen to tak halabala zalije slanou vodou a konec divadla. Zkrátím to…vyzkoušel jsem svoji skvělou studniční vodu nahradit obyčejnou odpornou městskou chlorovanou a hle - kvašáky dle tohoto receptu byly konzumovatelné již po deseti dnech a co více? - konečně jsem se dopracoval k chuti a vůni těch, co jsem kdysi zbožňoval. Abych si tuto teorii potvrdil, tak jsem založil druhou várku a o výsledku (pokud bude zájem) budu informovat

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Celoroční kvašáky

Pampeliško,
včera naloženo, tak jsem za měsíc zvědavá! Dle rad v diskusi jsem okurky nepůlila, ale napíchala jehlicí. A jsem zvědavá, jaké budou!

Současně jsem dělala i klasické sterilované okurky a malé kukuřičky - varování pro ty, kdo je také chtějí zavařit - teď právě jsou akurátní!!!

 
otaznik
43 příspěvků 25.01.09 03:43
Určitě je to tou solí

Tak už vím, proč se mi kvašáky nepovedly! Málo soli a tak vydržely dva týdny. Manžel mi pak říkal - no vydíš, já ti to říkal, že nic nevydrží. Příští rok bude koukat!!!

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 09.10.03 14:04
Celerko

Zdravim Te a dekuji za zpravu. Jsem rada, ze kvasaky aspon trosku chutnaly. Mam tech receptu vice a zrejme je to uz i moji zapometlivou hlavou, ze si presne vsechny druhy receptu uz ani nepamatuji. Mrzi mne, ze se mi ztratil nejvzacnejsi sesit s recepty moji maminky(z roku 1945), ve ktere mela hodne techto nejlepsich receptu ze sveho uceni. Prestoze mitento sesit slibila, tak jsem si ho nechtela k sobe brat, dokud maminka zije a ted kdyz jsem byla v Cesku za maminkou, tak jsem se po nem ptala a neni k nalezeni. Ale treba se nekdy snad nalezne a mozna to vyjde, ze se budu moci s vami se o nejake jeji recepty podelit. Rekla bych, ze to byla spise kniha, nez sesit. Co se mi nejvice libilo, ze vsechny ty recepty byly odskousene a velmi oblibene. Preji hezky den

 
Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Odzkoušeno

Pampeliško, tak konečně se mi povedly! Jsou trošku jiné než letní rychlokvašáky, ale i tak jsou moc dobré. Díky.

 
yvajs
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Kvašáky

můj manžel je po kvašácích úplně posedlý,určitě je vyskouším,ale nebudu je půlit jen propíchám vydličkou to určitě stačí

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zájem mám...

o ty druhé kvašáky taky, chce-li se ti recept psát. V Labužníku nejsou, jenom Tvé Pikantní okurkové řezy. Ale tyto zkusím také a to přesně jak Ty radíš. Zuzik napsala recept na sterilované okurky. Já totiž jakékoliv naložené (i syrové) okurky miluji a jím je, jako jiní jí zákusek.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 25.01.09 03:43
Kvasaky

Tyto kvasaky delavam, jak jsou na tomto receptu. Ja je mam pojmenovane „trvanlive“. Nemusi se pridavat cuketa, muzou to byt jen okurky, ale ja je rozkrajuji na polovinu, nebo je davam do tech mensich sklenic a tech tam vice natlacim.
Jinak mam jeste jeden recept na kvasaky, ktere propichame treba jehlici na pleteni. Ty nakladam i z cesnekem a daji se pouzit jiz treti den, nebo i drive. Podivam se zda jsem je uz nenapsala do Labuznika. Pokud ne a mas - li zajem, tak je napisu. Taky mam bezva recept na sterilovane okurky, ale bez koupeneho nakladace, nalev si delam sama. Do nich davam cesnek a taky nejake kolecko krenu a okurky maji peknou barvu a jsou stale tvrde a hlavne vsem chutnaji.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ty kvašáky...

musím zkusit! Žádné zavařování, to se mně líbí. Pampeliško, dá se tam přidodit někaký ten česnek, třebas místo cukety? Musí se okurky rozpůlit, nebo by stačilo je napíchat tenkou jehlicí? Ahoj!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz