Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Celer nakrájíme na plátky. Dáme vařit nálev z vody, octa, cukru a soli. Ve chvíli, kdy začne vařit, přidáme celer a naložený pepř i s nálevem, bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Vaříme nejméně 10 minut nebo do té doby, až je celer měkký na skus. Odstavíme, přidáme olej, dobře promícháme a necháme vychladnout. Přendáme do ledničky a servírujeme dobře vychlazené. Vzhledem k tomu, že salát je údajně lepší druhý den, připravujeme raději předem. Moje babička ho servírovala v průhledné skleněné míse, vždy a pouze ke štědrovečerní večeři a dospělí se shodovali na tom, že je fantastický. Naložený pepř měla tehdy zaslaný od své dcery z USA, dnes ho už můžeme běžně koupit. P.S. Nikdy jsem tento salát nepřipravovala, ani neochutnala a musím se tudíž spolehnout na vyprávění ostatních... Možná ho letos o Vánocích také připravím. :-)
Recept je z kategorií: Zeleninové saláty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Celerový salát se zeleným pepřem - pro Elišku
935 příspěvků 25.1.09 03:43
To první ZA tam nepatří - jak říkám šotek je tu !!:-))
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Boni a Jandulko děkuji za moc za odpověď, já to nějak vyzkouším:-).. Ale řádí tu nějaký šotek, protože už včera jsem napsala komentář, byl tam !! přísahám a najednou dnes koukám, zmizel
… úplněk byl v sobotu, hmm.. tak, že by
skvrny na slunci? Ahoj a dík, já to prubnu.
T.
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono i ostatní.
Díky za recept a další doplňky. Udělám si hezku chvilku o víkendu. Napřed při přípravě a pak si smlsnu.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Teo, přesně jak píše Jandulka - tak mi to máma tlumočila.
A - myslím, že původní recept byl také bez toho zeleného pepře, ale když ho jednou babička dostala, tak si zaexperimentovala a už u toho zůstala…
V podstatě je to poměr nálevu na okurky - možná trochu sladší.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
U nás se nikdy celerové saláty nedělaly, ani sterilovaný celer nekupoval, ale já jsem si tuhle zeleninu v posledních letech dost oblíbila. Můžu se zeptat alespoň na přibližný poměr surovin do toho nálevu? Hlavně ocet a voda, někdy se nálev musí udělat ostřejší, kyselejší, aby to po rozležení bylo akorát. Co udělá ten celer?
Moje tchýňka původem Němka, připravovala tento salát hlavně v době bujné vegetace, podobně připravovala i červenou řepu, ovšem bez toho zeleného pepře. Sama jsem se ho od ní naučila připravovat a opravdu je moc dobrý.
Až na ten zelený pepř se tenhle salát dělal u nás už od dob prababičky. Podával se ke skopovému nebo hovězímu na česneku s bramborem. Mám ho moc ráda.