Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Očistený zeler, mrkvu a jablko v pomer 1:1:1 na hrubo nastrúhame, podľa chuti posypeme cukrom a pocitrónujeme, premiešame a necháme v chladničke odstáť. Môžeme podľa stavu zásob pridať trochu hrozienok, slnečnice alebo orechy. Olejnaté semená zabezpečia rozpustnosti niektorých vitamínov, nakoľko vieme, že niektoré sú rozpustné v tukoch, niektoré vo vode... Alebo pokvapkáme olejom. Odporúčam tým, ktorí majú radi špecifickú chuť surového zeleru... Ja osobne tento šalát milujem k nejakému mäsu a ryži, ale mi chutí aj samotný.
Recept je z kategorií: Saláty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.2.13 12:53
Místo cukru jsem dala med a rozinky jsem vynechala, protože je vždy někdo
stihne sezobat dříve, než je stihnu použít do čehokoli…
Ale i jen s ořechy to je výborné a chuťově velice příjemné…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Celerový salát - s jablkami a mrkvou
@anickav S ořechy tedy nešetřím…
vidíš, to mne nenapadlo, že by mohl
stačit ten olej z nich 
S máslem mám podobný problém,
třeba přeliv na ovocné knedlíky… ale když ho „nevidím“, sním ho…
třeba se časem naučím tolerovat i ten olej
, když jsem se to naučila s máslem…
Dnes jsem máslo zvládla na nocích z dýně,
teba ještě před rokem bych je přelité máslem do pusy nevzala 

Já jinak všude používám máslo nebo sádlo, ale do salátu se to moc nehodí
Snad to půjde i s olejem
Anickav, AHÁ,
tak jsem zase o něco chytřejší, ale přesto
vždy trochu toho kvalitního oleje do salátu dám, abych nemusula
přemýšlet,
jestli jsem dnes olej v něčem měla,
nebo neměla. 
2904 příspěvků 10.2.13 11:27
Ja si myslím, že trochu oleja, čo je v orechoch, na vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku úplne stačí (príp. ak si v blízkej dobe zjedla niečo, kde tuk - olej bol).
@Ačraj Chleba peču od jisté doby ráda, ten tvůj recept je totiž nedostižný, vždy si na tebe s díky vzpomenu, když ho strkám do trouby
moje představa nesnese ani tu kapku…
S tím olejem to se mnou asi už lepší nebude
Ale už mám misku tohohle salátku opět v lednici v pohotovosti
Zuzko, to je jistě různé, někdo zase nepozře sádlo, ještě, že si to kvantum chleba umíš už napéct sama, viď? Píšu alespoň „kapku“, ohledně uvolnění vitamínů,
nemusí to v oleji plavat, když zeleninový
salát, tak co s nejvíce vitamíny, ne jen, že budu chroupat, jako
králík.. 
@Ačraj Já vím… ale jak mám zařídit, aby to snesl můj žaludek?
Je to divné, ale olej snesu pouze a
nakládaném hermelínu a rajčatech a i tak musím zajídat kvantem chleba a
předtím notně osušit ubrouskem…
jinak… no, prostě se mi nedělá dobře už
jen při představě, že by tam olej byl…
Zmiňuji to jen proto, žes na to narazila… každý máme své důvody, proč to či ono neee… prostě každý se musí umět zařídit dle svých potřeb
@gabi Já ho dosud znala také jen bez celeru, ale už po prvním ochutnání s celerem to byla „láska na první pohled“

edit - zas ty překlepy a nedoklepy… kdyby šla klávesnice zastřelit, přísahám, že už je z ní dávno cedník…
Příspěvek upraven 09.02.13 v 13:53
551 příspěvků 9.2.13 13:03
Aj tento salatik je vyborny…je sice bez zeleru, ale kto ma zeler rad, jeho pridanim urcite salat nepokazi
http://www.labuznik.cz/…mi-a-krenem/
Zuzka1973: Olej se do zeleninových salátu dává, z důvodu, že se lépe uvolňují vitamíny,
které zelenina obsahuje, zvlášť u mrkve,
aspoň „kapku“
Ale nikomu tuto radu nevnucuji! 
@gmp To vypadá také zajímavě
A já jen žasnu, jak to mizí i v těch
členech rodiny, kteří syrový celer jindy berou jako ránu pod pás… 
Já olej nedávám ani do sladké verze, stačí mi tam ta citronová šťáva, ona ta zelenina pustí dost šťávy i sama o sobě, když to stihne… Já toho poctivě nastrouhám vždy plnou mísu a ono to mizí úplně před očima
2904 příspěvků 9.2.13 09:19
Veľmi zaujímavá inovácia…
Dobře holky, že jste to vytáhly. dneska máme volno vod vnoučků tak jsem to postrouhal k uzenýmu. Škrtnul jsem hrozinky a olej. Přistrouhnul vydatně křenu a spařil trochou sebraného vrchu z uzené polivky.
Byl u nás opět… tentokrát jsem dala ořechy v medu… pohááádkově to chutná a křupe
Aničko, ten můj to také snědl, a to jinak celer nemusí… Já si včera večer udělala misku původně jen sobě a nakonec jsem byla ráda, že mi aspoň drobet zbylo
Dnes udělám na večer zas… je to dobré
chroupání k televizi. Ještě jednou díky a hezký den 
2904 příspěvků 3.2.13 08:52
Je príjemné, po dlhej dobe prečítať si niečo takéto.

A ešte dávam štipku (naozaj len štipku) soli, ako do všetkého. Chutí už aj manželovi, ktorý by zeler (v hociajkom stave) kedysi za svet nevzal do úst.
Vypracovala jsem si závislost - a to fakt nerada strouhám mrkev a celer. Bez ničeho, kdykoli a v jakémkoli množství. Jen celer, mrkev, jablko, citronová šťáva a trocha nastrouhané kúry, sůl, pepř, oliváč a trocha bílého jogurtu, pokud mám, tak nasekané lístečky řapíkatého celeru. Kulaťoučký malý hezký celer už čeká na lince
Líbí se mi, že se ani nemusí nechat uležet… stačí ta chvilka, než se med rozpustí, ještě jednou pořádně promíchat a je to
Já se musela krotit, abych nesnědla všechen
sama, než se vrátí ostatní
Je vážně výborný, běžě dělám jen
klasiku: mrkev, jablko, med, citron… ale s tím celerem a opraženými
ořechy je to bezkonkurenčně lepší, díky za inspiraci 