Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
k.pechacova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V osolené vodě s kapkou octa si uvaříme celer, petržel, mrkev. Po uvaření si vše nakrájíme na malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené vajíčka uvařené natvrdo, nadrobno nakrájené sterilované okurky, červenou sterilovanou papriku. Vše promícháme, přidáme šťávu z papriky, jogurt a majonézu 1:1. Osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Celerový salát ála Bramborový
recept mne zaujal. Já pěstuji dělenou stravu, takže salát bez brambor by se hodil vyzkouším.
To napsal kdysi Pepíček, ne gmp!
Jak psát recepty
Po letech opravování Vámi napsaných receptů se pokusím shrnout nejčastější prohřešky a vy si to přečtěte a zkuste se z toho poučit
Než začnete psát recept, podívejte se, zda již takový recept na Labužníku není. To je častý nešvar především u nováčků. Za tímto účelem byl přidán do zadávacího formuláře odkaz „kontrola“, který Vám otevře okno vyhledávače už rovnou se zadaným názvem receptu. Veřte, že není horší práce než odstraňovat duplicity a navíc vy i já investujete čas do zbytečné práce.
Název receptu
měl by být výstižný, máte na to 60 znaků, ale nepište tam kraviny.
• Začínejte velkým písmenem. • Nedělejte před prvním znakem mezeru. • Nedělejte v názvu receptu úvozovky. • nepoužívejte žádné „fancy“ znaky … vyvarujte se věcí jako @#$%^&*
Navíc používáme několik doplňkových značek u receptů uvedených v závorkách, jsou to tyto:
(PRA) - Prastarý recept - většinou ze sešitů našich babiček nebo M.D Rettigové
(Dia) - diabetický
- rychlý recept - doba přípravy do 30 minut
(D) - dětské recepty
(Veg) - vegetariánská krmě,
ve vyhledávači pak můžete zadat danou zkratku (i se závorkami) a vyjedou Vám pouze tyto recepty. Velmi pohodlné. Račte si vyzkoušet výše, všechny uvedené ukázky jsou prolinkované s vyhledávačem …
Kategorie
vždy zařaďte Váš recept do patřičné kategorie. Většina kategorií je již dnes rozvětvena na detailní podskupiny. Pokud si myslíte, že je recept vzhledem k ingrediencím třeba zařadit do více kategorií, pro ten účel použijte alternativní kategorii.
Pokud není recept zařazen do kategorie, neobjeví se v seznamu receptů. Jediné místo, kde jej pak najdete je výpis receptů po stovkách a ve Vámi napsaných receptech.
Ingredience
Jednotlivé ingredience pište pod sebe, nikoliv vedle sebe. Na konci každé (kromě poslední) ingredience udělejte čárku.
Snažte se vyvarovat zkratek, pište názvy pěkně celé.
Jednotky uvádějte za množstvím oddělené mezerou, tedy 200 g nikoliv 200g.
Kuchyňské míry jsou hrnek nebo šálek, kávová lžička nebo zkratka KL, polévková lžíce nebo PL.
Závorky jsou tohle „(“ a tohle „)“, nikoliv „/“ jak jste zvyklí ze starých remingtonek.
Postup receptu
Nebojte se rozepsat. Větší bloky textu pro lepší čitelnost oddělujte dvěma Entery (nový odstavec).
Čárku ve větě následuje mezera. To samé se týká tečky na konci věty, tedy
přidáme kvasnice, sůl, mouku … nikoliv přidáme kvasnice,sůl,mouku … a už vůbec ne přidáme kvasnice ,sůl , mouku
Recept si po sobě přečtěte, od toho je v psaní receptu funkce „náhled receptu“.
Pamatujte, že nová věta začíná velkým písmenem. Doplňte chybějící písmena (někdy i celá slova) a opravte hrubky. Nezapomeňte si zkontrolovat i název receptu.