Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Terrinka02 Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme máslo, mléko, sůl a pepř. Rychle vypracujeme na pomoučněném vále těsto. Do těsta zapracujeme jemně namletý čedar a nasekanou petrželku. Pak vyválíme 2 cm vysokou placku, kterou kulatou formičkou ( cca 4 cm), nebo pomoučněnou skleničkou vykrajujeme koláčky. Pokládáme je na plech, vyloženým pečícím papírem a potřeme mlékem. Do trouby dáme do spodní třetiny a pečeme při 200°C asi 15 minut. Než se koláčky upečou připravíme si zatím omáčku. Smícháme vinný ocet, 3 PL vody, trochu cukru, olej, šalotky, křen a drobně nakrájenou pažitku a promícháme. Čerstvě upečené koláčky dáme na talíř a přelijeme vychlazenou omáčkou. Nahoru dáme kopeček nastrouhaného čedaru, nebo jiného sýra. Z tohoto množství je tak 15 kusů koláčků. Dobrou chuť!
Recept je z kategorií: Speciality
V anglii se neobejdou bez silného, černého čaje.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Čedarové koláčky
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
I já jsem zvědavá jakže se to vlastně dělá, tak Jeníčku nedej se prosit a děkujeme. Za všechny nedočkavé zdraví Zlata
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Také mě to zajímá a ráda vyzkouším (myslím tu spařenou smetanu), tak se, Janíčku, nenech dlouho prosit…:-))
.
Vzpomínám, jak mě Mánek naučil přepouštět máslo a od té doby moje kuchařské výtvory zase o stupeň povýšily
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Já budu taky moc ráda, když se naučím něco nového!
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Bude dobře, spiser, když recept vložíš. V ČR se clotted cream tutově nedostane a objednávat ho z GB je dost finančně náročné.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
já určitě ten zájem mám! Víš jak se říká- co si neuděláš sám........a při dnešních cenách je možné, že to bude levnější a dokonce lepší. Co si kuchařka poctivě „uklohní“ doma je vždycky kvalitnější a chutnější - alespoň já to tak mám, teda většinou.
Parádní večer a celý víkend přeji do Dánska!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Spiser, to je skvele ze mas recept a si ho ochotny vlozit…mam zaujem a urcite aj vela inych…pri dnesnej „stupajucej“ kvalite potravin, je vsetko co sa nauci clovek viac ako ziaduce…
dik 
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokud má nekdo zájem o recept na sparenou smetanu (clotted cream), mohu jej poskytnout. Príprava ale trvá dost dlouho a dá trochu práce.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsou to prostě Čedarové koláčky - a tečka. To jde ne a je to „bez zmatku“.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Napíšu, ale teď už to nestihnu.
109 příspěvků 25.1.09 03:43
A nebyl by receptík na ty pravé scones? Zadala jsem je zde do vyhledávače, ale objevila jsem „jen“ bramborové od babi. Píšeš, že máš vyzkoušený recept - moc prosím o uveřejnění, podle tvého popisu to musí být dobrota
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Spařená smetana je clotted cream, nevím, jak se to dělá, kupuji to v tubě. Je to prostě velmi hustá, sladká (tedy nekysaná, ne oslazená) smetana. Prý se nějak spařuje při vysoké teplotě, ale jak, jsem nikdy nezkoumala. Je mnohem lepší než šlehačka a výborně se s ní pracuje.
Terrinko, tady nejde o více variant. Prostě scones jsou scones. A věř mi, že vím o čem mluvím, peču je už od svatby a to je víc let, než se mi chce počítat. Do scones se většinou nedává ani ten sýr, občas se přidávají hrozinky. A pak se to jí k čaji a buď se to maže rozkrojené máslem nebo jahodami a smetanou. Je to britský vynález, ale i u nás je to tak běžné jako tady třeba štrůdl. Většinou se to kupuje už hotové a jenom se to prohřeje v mikrovlnce.
Můžeš to napatlat čím chceš, ale pak už tomu nemůžeš říkat scones a musíš to nazvat třeba Terrinčiny koláčky, jinak v tom lidi budou mít zmatek.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Je docela možné, že mají koláčky více variant a záleží na tom, kdo si to jak vyzkouší a jak to komu chutná. Dolaďuji si podle své chuti spousty jídel a to asi každý- máme své chutě to je normální.
Co to je ovšem spařená smetana to věru taky neznám po tolika letech vaření, to se musím přiznat. Ale zajímá mě to gemmo! Krásný víkend!
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Gemmo, prosím co je spařená smetana?
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Tyhle koláčky se jedí jen tak nebo se rozrkojí a mažou máslem, omáčka se nadává. Když se vynechá sýr, mažou se jahodovým jamem a spařenou smetanou.