Recept Čedarové koláčky

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme máslo, mléko, sůl a pepř. Rychle vypracujeme na pomoučněném vále těsto.
Do těsta zapracujeme jemně namletý čedar a nasekanou petrželku.
Pak vyválíme 2 cm vysokou placku, kterou kulatou formičkou ( cca 4 cm), nebo pomoučněnou skleničkou vykrajujeme koláčky. Pokládáme je na plech, vyloženým pečícím papírem a potřeme mlékem. Do trouby dáme do spodní třetiny a pečeme při 200°C asi 15 minut.
Než se koláčky upečou připravíme si zatím omáčku.
Smícháme vinný ocet, 3 PL vody, trochu cukru, olej, šalotky, křen a drobně nakrájenou pažitku a promícháme. Čerstvě upečené koláčky dáme na talíř a přelijeme vychlazenou omáčkou. Nahoru dáme kopeček nastrouhaného čedaru, nebo jiného sýra.
Z tohoto množství je tak 15 kusů koláčků.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 16.05.08 vloženo
  • 3391x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 30 minut+chlazen

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g másla
  • 100 ml mléka
  • 150 g jemně strouhaného čedaru
  • 1 PL sekané pažitky
  • 1 PL sekané pažitky
  • 5 PL bílého vinného octa
  • 6 PL oleje
  • 30 g sekané šalotky
  • 40 g čerstvě strouhaného křenu
  • trochu cukru
  • trochu pepře
  • sůl
  • 200 g nastrouhaného jakéhokoliv tvrdého sýra, který dáme na ozdobu

Doporučená příloha

  • V anglii se neobejdou bez silného, černého čaje.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čedarové koláčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky

I já jsem zvědavá jakže se to vlastně dělá, tak Jeníčku nedej se prosit a děkujeme. Za všechny nedočkavé zdraví Zlata

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky

Také mě to zajímá a ráda vyzkouším (myslím tu spařenou smetanu), tak se, Janíčku, nenech dlouho prosit…:-))
Vzpomínám, jak mě Mánek naučil přepouštět máslo a od té doby moje kuchařské výtvory zase o stupeň povýšily :-).

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky

Já budu taky moc ráda, když se naučím něco nového!

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky

Bude dobře, spiser, když recept vložíš. V ČR se clotted cream tutově nedostane a objednávat ho z GB je dost finančně náročné.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky- spisere,

já určitě ten zájem mám! Víš jak se říká- co si neuděláš sám........a při dnešních cenách je možné, že to bude levnější a dokonce lepší. Co si kuchařka poctivě „uklohní“ doma je vždycky kvalitnější a chutnější - alespoň já to tak mám, teda většinou.
Parádní večer a celý víkend přeji do Dánska!

jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky

Spiser, to je skvele ze mas recept a si ho ochotny vlozit…mam zaujem a urcite aj vela inych…pri dnesnej „stupajucej“ kvalite potravin, je vsetko co sa nauci clovek viac ako ziaduce… ;) dik :)

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky - sparená smetana.

Pokud má nekdo zájem o recept na sparenou smetanu (clotted cream), mohu jej poskytnout. Príprava ale trvá dost dlouho a dá trochu práce.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky-gemmo,

Tak jsou to prostě Čedarové koláčky - a tečka. To jde ne a je to „bez zmatku“.

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky-

Napíšu, ale teď už to nestihnu.

Pink
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky- gemma

A nebyl by receptík na ty pravé scones? Zadala jsem je zde do vyhledávače, ale objevila jsem „jen“ bramborové od babi. Píšeš, že máš vyzkoušený recept - moc prosím o uveřejnění, podle tvého popisu to musí být dobrota :-)

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky-

Spařená smetana je clotted cream, nevím, jak se to dělá, kupuji to v tubě. Je to prostě velmi hustá, sladká (tedy nekysaná, ne oslazená) smetana. Prý se nějak spařuje při vysoké teplotě, ale jak, jsem nikdy nezkoumala. Je mnohem lepší než šlehačka a výborně se s ní pracuje.
Terrinko, tady nejde o více variant. Prostě scones jsou scones. A věř mi, že vím o čem mluvím, peču je už od svatby a to je víc let, než se mi chce počítat. Do scones se většinou nedává ani ten sýr, občas se přidávají hrozinky. A pak se to jí k čaji a buď se to maže rozkrojené máslem nebo jahodami a smetanou. Je to britský vynález, ale i u nás je to tak běžné jako tady třeba štrůdl. Většinou se to kupuje už hotové a jenom se to prohřeje v mikrovlnce.
Můžeš to napatlat čím chceš, ale pak už tomu nemůžeš říkat scones a musíš to nazvat třeba Terrinčiny koláčky, jinak v tom lidi budou mít zmatek.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky- gemmo

Je docela možné, že mají koláčky více variant a záleží na tom, kdo si to jak vyzkouší a jak to komu chutná. Dolaďuji si podle své chuti spousty jídel a to asi každý- máme své chutě to je normální.
Co to je ovšem spařená smetana to věru taky neznám po tolika letech vaření, to se musím přiznat. Ale zajímá mě to gemmo! Krásný víkend!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky-

Gemmo, prosím co je spařená smetana?

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čedarové koláčky-

Tyhle koláčky se jedí jen tak nebo se rozrkojí a mažou máslem, omáčka se nadává. Když se vynechá sýr, mažou se jahodovým jamem a spařenou smetanou.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz