Recept Castella (Kasutera) Veg Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Když v 16. století připlouvali portugalští námořníci ke břehům Japonska, přivezli si s sebou mimo jiné i jistý moučník, který vydržel dlouhé měsíce plavby a původně byl v Japonsku dostupný jen těm nejbohatším. Postupem času se moučník přizpůsobil japonské chuti, zdomácněl tam a je možné ho sehnat v různých chuťových vylepšeních (např. ochucený čajem matcha).

Postup

Na sporák si připravíme vodní lázeň. V míse (nejlépe nerez) začneme šlehat vejce ručním mixérem, nejprve pomalu (v tomhle receptu využijeme celkem tři rychlostní stupně) a přidáme cukr. Posadíme mísu na vodní lázeň a šleháme, dokud se směs nezačne zahřívat. Dáme mísu pryč, vypneme sporák a ve vhodné nádobce si do stále ještě horké vody necháme ohřát 3 lžíce vody/mléka. Nyní šleháme vejce s cukrem na nejvyšší stupeň (rychle) asi 8 minut. Ohřátou vodu/mléko smícháme s medem a přidáme do vaječné směsi. Šleháme minutu rychle, pak rychlost snížíme na pomalu a šleháme další minutu. Prosejeme do směsi mouku a šleháme na střední rychlost další 2 minuty.
Párkrát s mísou poklepeme, abychom se zbavili bublinek a přelijeme do dortové formy (průměr 26 cm). Pokud byste chtěli být opravdu styloví, tak si můžete pořídit čtvercovou krabici, obalit ji do alobalu a papíru na pečení a péct castellu v ní. Ať už použijeme jakoukoliv formu, je třeba s ní ještě párkrát poklepat, aby tam nezůstaly bublinky.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C, po 15 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme dalších asi 50 minut. Špejle by po zapíchnutí neměla být suchá, spíše trochu vlhká. Pokud je suchá, znamená to, že castellu pečeme příliš dlouho. (ale žádná tragédie se nestala, pořád si ještě můžeme pochutnat).
Vyklopíme castellu z formy a zabalíme do potravinové fólie. Necháme schladnout a dáme odležet alespoň na jeden den do ledničky.

Tip: Toto je recept na úplně základní nijak neochucenou castellu, ale nic vám nebrání si ji dochutit na talíři. Doporučovala bych spíše něco kyselkavějšího, protože castella je velmi sladká. Velmi dobrý byl švestkový kompot.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 05.12.13 vloženo
  • 3001x zobrazeno

Ingredience

  • 6 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce vody (možno použít mléko)
  • 150 g polohrubé mouky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Castella (Kasutera)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
VděčnýStrávník
7 příspěvků 05.12.13 18:24
Díky.

Zajímavý odkaz - v dřevěné karbičce by se určitě peklo jedna báseň. Jen vědět, kde takovou sehnat… :|
Jinak - já se inspirovala videem na youtube, taky tam vaří japonka a kanál se jmenuje CookingWithDog. Rozhodně doporučuji - má tam i spoustu jiných japonských receptů.
:mavam:

Bento
794 příspěvků 05.12.13 13:55

Zaujmave aj ked ja azijske kolace nemusim, ale tento je pekne popisany tak som sa tiez rozgoogloval a nasiel som japonku ktora robila kandidaturu na tento piskotovy kolacik. :palec: Cheers
ze vraj treba tradicne drevennu krabicku aby sa piekol pomalsie a bol stavnatejsi :think:
 http://justonecookbook.com/…es/castella/

Příspěvek upraven 05.12.13 v 14:06

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz