Recept Cassoulet - selský pekáč.

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cassoulet - selský pekáč.

Postup

Oprat dršťky a nožem seškrábnout zbytek jakékoliv membrány. Vložit je do hrnce s osolenou vodou, přivéct do varu a pomalu přikryté vařit po 20-30min. Vyjmout z vody, opláchnout pod studenou vodou a usušit ubrouskem. Nakrájet je na 1 1/4cm proužky. Na velkém pekáči rozehřát 3 lžíce olivového oleje na středně vysokém ohni a osmažit koleno na všech stranách asi po 2-3min. Přidat cibuli, polovinu rajčat, česnek, celer, mrkev a smažit po další 2 minuty. Přidat dršťky, tymián, bobkové listy a smažit další 1 minutu. Nalít na vše víno, uvolnit výpek na spodu pekáče a zredukovat ho na polovinu. Přidat fazole, zamíchat, přidat vývar a dochutit. Přivéct Cassoulet do varu, snížit teplotu, přikrýt poklicí a dusit po 1 1/2-2 hodiny. Vidličkou zkontrolovat dršťky a fazole, jsou-li měkké. Je-li zpotřeby, tak dochutit a přidat petržel a zbývající rajčata. Předehřát troubu na 230°C. Posypat povrch Cassoulet strouhankou smíchanou s parmezánem a v troubě zapéct po 5min. Potom osmahnout pod grilem. P.S.: Recept vytvořen kanadským šéfkuchařem jménem Michael Bonacini.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 19.01.03 vloženo
  • 13026x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1.2kg pěkných připravených drštěk
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 uzené vepřové koleno, rozčtvrcené (požádat řezníka, nebo po 1/4 odřezat maso z kosti, ale přidat ji při přípravě pokrmu)
  • 1 střední cibule, na hruběji posekaná
  • 1 střední mrkev, oloupaná a na hruběji posekaná
  • 3 zralá rajčata (nejlépe soudková, italská), zrníčka vymačkaná a dužina posekaná
  • 2 stroužky česneku, na jemno posekaného
  • 2 stonky řapíkatého celeru na jemno posekaného
  • 170g namočených fazolí
  • 110g posekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánského sýru
  • 1 litr dobrého kuřecího vývaru
  • tymián
  • 2 bobkové listy
  • 250ml bílého suchého vína

Doporučená příloha

  • Bageta, nebo jiné křupavé pečivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cassoulet - selský pekáč.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
sveva
751 příspěvků 09.01.10 05:13
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Dovoluji si upravit výslovnost, kterou uvedl jozin - kasúle. Pročetla jsem si všechny recepty na labu. Potvrzují, že existují desítky možná stovky variant. Jozinův „pravý“ je jedním z nich.
HelcaK připomíná svatou trojici, skutečně tři uznávané základní recepty jsou z Castelnadaury (otec), Carcassonne (syn) a z Toulouse (duch svatý).
Zdravím

Frantiska
927 příspěvků 09.01.10 04:00
Re: Cassoulet - selský pekáč..

aleno babi se tu uz nekolik let na labuznika nechodi … takze jekekoliv otazky na ni jsou opravdu zbytecne

alena45
588 příspěvků 09.01.10 03:50
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Babi, prečo si myslíš, že je to kategória směsi mas ?

pepicek
1309 příspěvků 08.01.10 23:09
Re: Cassoulet - selský pekáč - přidán obrázek
:)
mirkuj
15 příspěvků 02.05.09 03:45
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Jedna výhoda je, že to není vůbec složité.

mrtvola
1394 příspěvků 07.04.09 21:34
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Protože to Jožin zapomněl poznamenat, uvádím, že jeho krásný příspěvek je z knihy E. de Pomiana, Veselé umění kuchařské.
Jinak, dobrou chuť ;)).

jozin256
1 příspěvek 07.04.09 20:01
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Pravý Cassoulet (kazuje)
500 g pěkných bílých fazolí, 250 g kůžky ze slaniny, 250 g skopové plece,
500 g klobásy, 250 g jemné paštiky z husy, 100 g husího sádla
Připravte si dále: sůl, pepř, tymián, bobkové listí, tři cibulky, a tři stroužky česneku, sklenici nesladkého bílého vína a skleničku Armagnacu. Nemějte strach z určeného množství slaninových kůžek. Při pečení zmizí.
Do kameninové misky dejme nadrobno nasekané kousky kůžek. Zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou na mírném ohni tři hodiny. Podle potřeby přiléváme vodu. Tohle děláme den před tím, něž chceme dělat cassoulet.Příštího jitra brzy ráno vybereme pěkný litinový hrnec a hodíme do něho dobře omyté bílé fazole. Nalijeme na ně vodu. Lehce osolíme. přidáme k nim kůžky ze slaniny, den předtím připravené. Přikryjeme nádobu a vaříme tak dlouho až fazole změknou. To bude trvat asi tři hodiny. Podle potřeby přiléváme vody.
Mezitím v druhém litinovém hrnci rozpustíme trochu husího sádla, v něm opečeme dozlatova skopové plece, rozkrájené na drobné kousky. Přidáme jemně rozkrájenou cibuli a opečeme.
Pak přidáme česnek, tymián, bobkové listí, slabě osolíme a opepříme. Zalijeme teplou vodou. přikryjeme a vaříme dobrou hodinu. Maso je pak hotovo.
Pak smíchejme fazole i skopové i s jejich šťávami. Přilijeme sklenici vína a husí sádlo. Necháme 20 minut na ohni, aby se omáčka trochu vypařila, nesmí jí být příliš mnoho.
Mezitím opečeme klobásu na pánvi. Pak teprve přelijeme fazole, smíchané se skopovým, do hluboké mísy. Přidáme paštiku z husy, rozkrojenou na čtyři díly, a klobásu, rozkrájenou na kousky. Přilijeme sklenici Armagnacu. Jemně promícháme a dáme do trouby, když jsme ještě vše předtím osolili a opepřili, bylo-li toho třeba.
Po desíti minutách se vytvoří pěkný škraloup. Roztrháme ho a smícháme s obsahem mísy. Dáme znovu do trouby . . . za chvíli se vytvoří nový škraloup. Znovu jej smícháme . . . a tohle musíme udělat celkem šestkrát. Sedmého škraloupu se už nedotkneme. Ten zůstane nejlepší ozdobou cassouletu.
Tomuhle se říká tradice sedmi škraloupů cassouletu.
A co když nemáme paštiku z husy? Dá se to dělat bez ní. Ba husí sádlo se dá nahradit vepřovým. K pravému cassouletu se musí pít červené víno z Corbiéres.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cassoulet - selský pekáč - Helčo,

ne nenapsala ;o) Ale napsala jsem 3 různé recepty na Labu…

Dobrou noc!

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cassoulet - selský pekáč..

O Cassoulet je článek v únorovém Apetitu. Prý je mnoho verzí, ale nejuznávanější je „svatá trojice“: Cassoulety z Castelnadaury, středověkého Carcassonne a z Toulouse… (doufám, že ten článek nepsala babi :-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Bali má pravdu Muchacho, možná to byl tento recept Garbure . A jak víme, v konzervách toho masa nikdy moc není ;o)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cassoulet - selský pekáč..

se zelim to urcite nebyl Cassoulet, ale spis Garbure. Oboji velice dobre.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cassoulet - selský pekáč..

Já jsem jedl Cassoulet bylo v tom hodně fazolí trochu masa a dost zelí. Byla to francouzká konserva

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Tatanko, Tano...

Prosím, přijmi moji omluvu!

Labužník tana02
1 příspěvek 24.01.03 15:40
...

tatarka ne ale tatanka

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Tatarko...

můžeš mně, prosím Tě vysvětlit, proč si myslíš, že recept není Cassoulet? Děkuji Ti předem. Zdraví,

tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Cassoulet?

Recept zajímavý, jistě i chutný, ale není to cassoulet.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz