Recept Cassoulet de Mami

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Fascinující rustikální gastronomie! vycházející Cassoulet bezesporu tam patří

Postup

Fazole namočíme přes noc. Druhý den slejeme, dáme novou studenou vodu a vaříme - blanširujeme cca 5 minut, zcedíme! Mezitím připravíme bujón tak, že do studené vody dáme vařit vepřovou kůži, vepřové kosti, kuřecí skelet, zeleninu, tymián, sůl, pepř a jakmile je bujon dokončen, přidáme rozetřený česnek, necháme provařit, přecedíme a ponecháme si kůži, kterou nařežeme na proužky. Zcezené fazole zalejeme uvedeným bujónem a vaříme cca 3/4 hodiny tak aby zůstaly celé, pružné, ale ne rozpadlé!

Ramínko na porcujeme na menší kosty (pokud použijeme koleno vykostíme předem a kosti použijeme do bujónu). Konfitovaná stehna na vlastním sádle na pánvi opečeme do zlata, stejně tak postupně kostky vepřového masa a nakonec i klobásy.

Do terakotové, keramické, či skleněné ohnivzdoné mísy na dno dáme proužky kůže zakryjeme vrstvou fazolí narovnáme maso, zakryjeme další vrstvou fazoli trochu potřepeme a zalejem bujónem z kterého jsme fazole vyjmuli (ponechme si ho trochu pro případ potřeby!). Osolme a čerstvě mletým pepřem okořeníme.

Dáme zapékat v předehřáté troubě mezi 150-160 st. Celsia. Během zapékání se bude vytvářet zlatonahnědlá krůstka, která se musí propíchat vidličkou. To prakticky opakujte do dokončení což bude mezi trvat 2-3 hodiny. Staří gurmetii z Castelnaudary tvrdí, že to musí být sedmkrát! Proč zrovna sdmkrát, ale nevím! Okuste fazole a když bude potřeba prodlužte o několik minut dobu zapékáni. Pozor fazole nesměji „plavat“ a rovněž nesmějí být suché! Proto Vám poslouží bujón, který jste si pro tento případ ponechali na eventuelní ředění.

Osobně ho připravuji tak, abych ho měl připravený ke konzumaci na druhý den. Proto ho nezapékám déle než 1,5 hodiny a druhý den to zapékání dokončuji cca stejným časem. Degustativně je „odpočínek“ na jazýčku skutečně cítit!

Cassouletů je nepřeberná řada variací. Vše je na kuchařce, kuchaři či rodinné tradici. Uvedený je náš rodinný praktikovaný do dnešních dnů a myslím, že se od původní staré receptůry z Castelnaudary ani moc lišit nebude.

Recept je z kategorií: Luštěniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.02.10 vloženo
  • 3433x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 gr fazolí lingot nebo coco
  • 4 ks confirovaných husích či kachních stehen
  • 600 gr vepřového ramínka, nebo koleno (+-1 kg)
  • 400 gr vepřové klobásy neuzené typu Toulousaine
  • 200 gr vepřové kůže
  • 3 ks rozetřené stroužky česneku
  • 1 ks svazek čerstvého tymiánu
  • vepřové kosti
  • kuřecí skelet
  • mrkev
  • cibule
  • porek.
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cassoulet de Mami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 24.08.12 20:45

:palec: Louis, precital som vsetky recepty co su tu na Labe, a uplne s tebou suhlasim ked je Cassoulet recept dakde zo stredoveku tak tam paradajky nebudu?( jasne ze starociami recept bol "vysperkovany " a prekomplikovany. Jedine co niesom presvedceny ci v povodnom recepte zapekali ked je to jedlo zo zvyskov pripravene takde na okraji ohniska sedliakmi..Robil som vcera bez zapekania a bez paradejek aj tak bolo super.
 http://fr.wikipedia.org/wiki/Cassoulet

 
Louis
129 příspěvků 28.02.10 05:20
Re: Cassoulet de Mami

Sveva,
podívejte se na klavesnici! Vy jste se relevantně nikdy nedopustila překlepu. Napsal jsem Vám, že recepty mohou mít stovky mutací. Recept, který jsem uvedl ani ve starém receptu cassoulet de Castelnaudary rajská neuvádí punto! Pokud jste erudovanější odborník(ci) nic Vám nebrání nahlédnout na webové stránky Paul Bocuse a jeho recepty. Akceptoval bych výtku na gastronomický nesmysl, ale proboha na co si to hrajete…zut! S úctou L.

 
Louis
129 příspěvků 28.02.10 03:51
Re: Cassoulet de Mami

di

Gratulují, že jste se nikdy nepřeklepla!

 
di
2451 příspěvků 27.02.10 04:16
Re: Cassoulet de Mami

No, hlavně když se to nebude „lyšit“. ;-)

 
Louis
129 příspěvků 27.02.10 03:49
Re: Cassoulet de Mami

Sveva, u receptu je v posledním odstavci: „Cassoulets je nepřeberná řada. Vše je na kuchařce, kuchaři a rodinné tradici. Uvedený je náš rodinný a myslím, že se od původní staré receptůry z Castelnaudary asi moc lyšit nebude“. Mohla jste rovněž napsat, že tam také chybí tymián, který je v převážné časti receptůr? Amitiées

 
sveva
751 příspěvků 26.02.10 05:31
Re: Cassoulet de Mami

V receptu jsou správné ingredience, jen mne zarazil výraz confirovaný. Je to jiný název pro confit?
Chci také upozornit na výborný recept od
babi , včetně rajčat, která tam patří.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz