Recept Cassata - sicilský dort

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Cassata - sicilský dort

Postup

Piškot: Dobře ušlehat (nejlépe el. šlehačem) vejce pokojové teploty s cukrem a špetkou soli. Objem bude nejméně čtyřnásobek, světlé barvy. Když zvedneme metlu, dobře ušlehaná stékající hmota se hned neponoří, ale jakoby ‚psala‘ po povrchu. Nyní můžeme přidat prosátou mouku spolu s oblíbeným aroma a vše zlehka zamíchat pomalým obracením. Hmotu nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme asi 25 minut na 180ºC. Kdo nemá dobrý šlehač může nejdříve ušlehat žloutky s cukrem, zamíchat prosátou mouku s aromaty a nakonec pomalu přimíchat pevný sníh z bílků. Poleva: Do ušlehaného bílku pomalu zamícháme cukr a citronovou šťávu, zpracujeme do hustoty vhodné k roztírání. Náplň: Ricottu propasírujeme přes síto, zamícháme do ní cukr předem smíšený s vanilínem. Přidáme nasekané kandované ovoce a nakonec malé hrudky hořké čokolády nejlépe jako cukrářský polotovar. Pokud použijeme nasekanou tabulku čokolády tak ji na sítě zbavíme drti a drobných kousků, aby "neušpinily" bílou ricottu. Čokoláda je nezbytná, kdo nemá rád kandované ovoce může ho vynechat. Množství cukru a čokolády vybereme podle naší chuti. Pracujeme rychle a dáme do chladna. Piškot, marcipán, polevu a sirup můžeme připravit předem. Náplň připravíme těsně před ‚montováním‘ dortu. Piškot nakrájíme svisle na plátky silné asi 1-2 cm. Najdeme vhodnou formu nebo misku o průměru cca 26 cm, která je pokud možno mírně konická. Vyložíme ji potravinářskou folií, tak aby přesahovala okraj. Je dobré potřít folii lehounce mandlovým olejem. Vyválíme připravený marcipán na tloušťku asi ½ cm a vykrojíme obdélníčky široké asi 7 cm a dlouhé podle předpokládané výšky dortu. Ta závisí na množství náplně a průměru formy. Obložíme formu po obvodu střídavě plátky marcipánu a stejně velkými kousky piškotu. Kdo chce mít dort „bohatší“ udělá celý pás z marcipánu. Ta nejdražší cassata je celá obalená marcipánem. Dno formy vyplníme plátky piškotu a štědře navlhčíme sirupem. Dáme do formy náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Přikryjeme plátky piškotu a opět navlhčíme. Přikryjeme folií, položíme na ni kotouč vystřihnutý z kartonu nebo rovný talíř a můžeme zatížit. V chladničce necháme dort uležet 4-12 hodin. Odkryjeme folii, překlopíme dort na dortový talíř a opatrně odstraníme folii. Na piškot rozetřeme polevu a velmi tence potřeme i boky dortu. Spojí kousky marcipánu a piškotu, dělá to takový ledový efekt. Nakonec zdobíme dort kandovaným ovocem (celým nebo na velké kusy). Historii této barokní kalorické bomby jsem popsala v "deníčku":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=4625&l=sveva . Nevím jestli se do toho pustíte, ale budete přesně vědět o co jde, když se řekne cassata.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 10.04.09 vloženo
  • 12654x zobrazeno

Ingredience

  • Piškot:
  • 150 g hladká mouka
  • 180 g cukr
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • aroma (vanilka, citronová nebo pomerančová kůra)
  • máslo a mouka na formu .
  • Při změně poměru dodržujte na 1 vejce 25 g mouky a 30 g cukru
  • Zvlhčovací sirup:
  • 2 KL cukru, 1 dl vody (svařené a ochlazené).
  • Vhodná aroma: pomerančová šťáva, aroma fior d’arancio, marsala, vermut, Grand marnier.
  • Náplň:
  • 500 g čerstvá ricotta z ovčího mléka
  • 150 až 300 g cukru
  • 50 až 100 g hořké čokolády
  • trocha vanilínu
  • kandované ovoce posekané na malé kousky (cedrát, pomeranč a hlavně dýně).
  • Marcipán:
  • 400 g marcipánu
  • Recept Marcipán od CASINO. Marcipán obarvíme na světle pistáciovou barvu, která je typická pro tento dort.
  • Poleva:
  • 200 g mletý cukr
  • 1 bílek
  • citronová šťáva.
  • Kandované ovoce na ozdobu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cassata - sicilský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cassata - sicilský dort

sveva
751 příspěvků 6.4.10 02:09
Re: Cassata - sicilský dort - michael.linhart

Děkuji za to, že tak pečlivě pročítáš moje recepty a upozorňuješ mne na nedostatky (už jsem to přepsala). Tvůj poučný komentář mi trochu připomíná časy slavné lékařky (Trotula de Ruggiero), první ženy, která kdy přednášela na univerzitě (i o cedrátu, Scuola medica‘ v Salernu, 11. století). Dnes je dobré vědět, že cedrát je velmi účinný proti volným radikálům a v onkologii. Do Itálie jej přinesly židovské komunity a dodnes si jezdí z celého světa vybírat cedráty košer pro Svátek stánků-Sukot do Santa Maria del Cedro v Kalábrii. Právě tam se pěstuje nejlepší cedrát pro výrobu esence a kandovanou kůru. Sicilský cedrát je jiná odrůda, je lahodný ke konzumaci za syrova, včetně kůry. Limoncello, to pravé a chráněné je vyrobeno výlučně z citronů z Amalfitánského pobřeží.
Nepovažuji se za erudovanou znalkyni ničeho, jen se zajímám a dokumentuji. Ta jižňanská mne pobavila, už jsem to od někoho slyšela.
Zdravím.

michael.linhart
31 příspěvků 1.4.10 11:38
Re: Cassata - sicilský dort

Cedrát je pro Kalabrii a Sicilii neodmyslitelné ovoce. Nakládá a konfituje se na desítky způsobů a v konfiserii i likernictví je nenahraditelný. Na Sicilii je ceněn v lidovém léčitelství pro své široké léčebné spektrum působení od antitusic přes diabetes po gastrické problémy. Takový italský žen-šen. Dámy by ho měl znát tuplem pro bělicí účinky zubů. To je jen takový odskok. Já raději skleničku dobré a dobře vychlazené cedratiny. Myslím, že i tajemství nejlepších limoncello či limoncino není jen v kvalitních citronech, ale asi původ bude i v Sicilských cedrátech což digestivní účinky jen potvrzují. Jako erudovanou znalkyni jižňanské gastronomie mi to od Vás dost překvapuje.

sveva
751 příspěvků 13.3.10 03:10
Re: Cassata - sicilský dort michael.linhart

Opravdu se člověk pořád učí. Citrus medica, italsky cedro (čédro), česky cedrát. To by mne nenapadlo, zní mi to jako kandované ovoce nebo chemická látka, protože to znám z parfumerie. A nelíbí se mi to. Ale co nadělám.
Zdravím.

michael.linhart
31 příspěvků 12.3.10 06:32
Re: Cassata - sicilský dort

Co to je ten cedr? Nemá to být cedrát-cedrado?

sveva
751 příspěvků 17.4.09 16:50
Re: Cassata - sicilský dort

Děkuji za příznivé ocenění. A klidně jsi mohla napsat, že je to až kýč. Ale pochopitelný, protože je součástí velmi barevné sicilské kultury.

mrtvola
1394 příspěvků 17.4.09 04:13
Re: Cassata - sicilský dort

Svevo, četla jsem tvé povídaní o barokní Cassatě a moc se mi líbilo. Miluju jídla s historií. A ten dort je ve všech tady presentovaných variantách snad nejkrásnější ze všech, které jsem kdy viděla. Působí tak lehce a svěže. Což zní jako z nějaké hrozné reklamy, ale lepší výraz mě nenapadl.

sveva
751 příspěvků 16.4.09 06:19
Re: Cassata - sicilský dort

Milko děkuji za krásné obrázky. Konečně se mi podařilo přidat obrázky k receptu, ale tvoje jsou dokonalé. Zdravím.

Milka
236 příspěvků 15.4.09 20:23
Re: Cassata - sicilský dort

Oprava.

Milka
236 příspěvků 15.4.09 20:23
Re: Cassata - sicilský dort

img src=„http://www.odealvino.com/wp-content/uploads/2007/11/cassata-siciliana.JPG“>

Milka
236 příspěvků 15.4.09 20:21
Re: Cassata - sicilský dort

Ahoj svevo. Strašně jsem byla zvědavá, jat takový dort vypadá, tak jsem si vygooglila obrázky. Doufám, že Ti nebude vadit, když je sem dám. Je to krásný dort.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz