Recept Carotte élégante

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

U přípravy „Carotte élégante (avec patates au curry)“ záleží na detailech, jsme proto při vaření velmi pečliví.

Nejprve oloupané omyté malé brambory (případně větší pokrájené) dáme vařit do bílého vína s bujónem (půl na půl) se špetkou soli. Když začne tekutina vřít, přidáme curry (polévkovou lžíci). Brambory vaříme tak, abychom je mohli slít těsně předtím, než budou zcela měkké (horkou směs vína s bujónem nevylijeme do odpadu, alebrž do uzavíratelné skleněné nádoby, necháme vychladnout a uložíme do chladničky; můžeme používat jako součást směsí na podlévání různých pečení apod.). Máme již připravenou rozpálenou pánev s přepuštěným máslem; uvařené brambory (promíchané s troškou curry) na něm za občasného jemného míchnutí krátce orestujeme.

Během vaření brambor mrkev nožem-škrabkou nakrájíme na tenké delší nudličky (asi tak tři centimetry dlouhé a jeden centimetr široké), promísíme s tymiánem a oregánem. Stroužky česneku pokrájíme na co nejmenší kousíčky (nedrtíme v česnekovém drtiči!). Na pánvi rozpálíme olivový olej (jelikož nechceme aby pokrm nasákl olivovou chuť, nepoužijeme extra panenský olivový olej, nýbrž olivový olej pure), česnek do něj vsypeme a za stálého míchání čekáme, až jemňoučce zhnědne. Přidáme okořeněné mrkvové nudličky a restujeme (doba restování je proměnlivá, jelikož z každé zahrádky či z každého nákupu přineseme vždy trochu jiné mrkve; obvykle se čas k dohotovení pohybuje v rozmezí 5 až 9 minut). Asi po minutě přidáme citrónovou šťávu. Občas dobře, ale jemně promícháme (střídáme s jemňoučkým promícháváním brambor na curry, restovaných paralelně na druhé pánvi).

Chvíli před dokončením (mrkev již začíná měknout, ale ještě nějaký čásek k dokončení potřebuje) přidáme bílé suché portské víno a za občasného míchnutí zredukujme na příjemnou šťávičku. Když je již skutečně těsně před dokončením (pozor, je třeba mrkev hlídat - když je již měkká, začne se náhle velice rychle a nekontrolovatelně připalovat), tak na mrkev nalijeme vodku a flambujeme.

Na talíř pak dáme doprostřed červenou mrkev, obklopíme ji krásně žlutými curry-bramborami a vše jemňoučce polijeme šťávou z portského vína.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 03.01.09 vloženo
  • 3035x zobrazeno

Čas přípravy

  • 29 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 3 větší mrkve (nebo 6 menších)
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 kávová lžička oregána
  • dva stroužky česneku
  • 1 až 2 deci suchého bílého portského vína
  • polévková lžíce citrónové šťávy
  • olivový olej
  • asi jeden „malý panák“ čisté vodky (20-25 ml)
  • přiměřené množství brambor pro tři osoby
  • 0,50 l suchého bílého vína + 0,50 l drůbežího bujónu
  • přepuštěné máslo
  • koření curry (asi jedna polévková lžíce + asi čtvrt kávové lžičky)
  • sůl

Doporučená příloha

  • Aperitiv - samozřejmě portské víno; digestiv - kvalitní brandy.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Carotte élégante

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Carotte élégante - majkl1

zdravím a samozřejmě že Tvá slova neberu ve zlém - to bych byl tedy hlupák (ostatně, na rozdíl od některých jiných komentářů, mám z Tvých slov dojem, že ve zlém skutečně nebyla míněna!). A za anglický pojem „curry“ se omlouvám; byl bych ochoten to klidně zaměnit za české „kari“, když by to moc vadilo. Napsal jsem to tak ze zvyku. Vím, že v Indii se pojem „karí“ váže k pokrmům, koření se jmenuje jinak a různě (například MASÁLÁ, tuším; omluvám se za pravopis, nejsem si jím jistý) a teprve Britové, když ho „zdomácněli“ ve Velké Británii (spíše ve staré dobré Anglii), začali výraz „curry“ užívat pro koření. Jenže já sice kari nepoužívám nijak extrémně často, ale pokud již ano, pak naopak dost často používám právě kari z Anglie (třeba Madras curry poder), tak mi to „curry“ prostě automaticky skočilo do ruky při ťukání receptu… Ještě jednou omluva.
JINAK:
Já jsem všežrout; když je jídalo zajímavé a chutná mi, tak s radostí sním jak „bezmasé“, tak „masé“ jídlo. I když, to nepopírám, výrazně častěji jím jídla bezmasá.
Ovšem plně souhlasím s názorem že karí Vitana skutečně není „to pravé ořechové“…
A Tvá okurková omáčka mi dost hodně chutnala…

 
majkl1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Carotte élégante

Ahoj Milane,
je to asi fajn, jenže já jsem spíš masožrout. Nemusí ho být moc, ale dobře připravené. Mrkvička je dobrá, ale v mém věku už nepotřebuji vidět za roh.
Ale nic ve zlém. Jen mne trochu štve indgredience curry, neboli čeky karí.
Karí není jednoduché koření jako pepř či paprika, ale jedná se o směs koření, která je závislá na typu kuchyně toho kterého národa a i tam se liší.
Takže přidávat polévkovou lžíci a 1/4 kávové lžičky působí poněkud komicky. Za karí Vitana by měli autora-technologa zastřelit.
Ještě jednou nic ve zlém
Zdraví Majkl1

 
pastierka
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Carotte élégante

Jsme spíš na maso, ale dobře připravenou zeleninou nepohrdáme. Tenhle recept mi připadá, že by nám mohl moc chutnat! Možná to bude sobotní teplá večeře. Vůbec se mi zdá, že co jsem poznala recepty z Labužníka, tak začínám dost receptů zkoušet. A zatím jsem se nikdy nezklamala.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz