Recept Caprese - docela jinak

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Caprese -  docela jinak

Úvod

Salát Caprese - https://www.labuznik.cz/…a-s-rajcaty/ známe všichni, variantu od jagy - https://www.labuznik.cz/…rese-take-5/ určitě taky a na základě těch dvou receptů mne napadl salát pro horké slunečné dny.
Určitě nebude chutnat každému, ale je velmi osvěžující a všechny chutě se doplňují jako v klasice :-)

Postup

Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a rozvaříme se 150ml vody.
Rozmixujeme, přecedíme, ochutíme a doplníme rajčatovou šťávou do 0.5l.
Necháme zmrazit.

Mozzarellu nakrájíme na malé kousky, zalijeme 150ml plnotučného mléka a na malém ohni necháme rozpustit.
Rozmixujeme a přecedíme do čistého hrnce, zahřejeme na 80°C.
Vejce našleháme do světlé pěny, pomalu vléváme sýrové mléko a stále šleháme.
Směs ochutíme a necháme vychladit.
Smetanu ušleháme do polotuha a jemně vmícháme do vychlazené, ochucené směsi.
Necháme zmrazit.

Bazalku 2 minuty povaříme se 150ml vody a necháme zchladnout.
Rozmixujeme a přecedíme.
Ochutíme, vmícháme želatinu a zahřejeme podle návodu.
Zchladlou želatinou potřeme talíř na kterém budeme salát podávat nebo ji necháme ztuhnout na tácu a vykrájíme libovolné tvary na ozdobu.

Recept je z kategorií: Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 21.08.15 vloženo
  • 1352x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h+mrazení

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 400g vyzrálých sladkých rajčat
  • 100% rajčatová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce Balsamico di Modena
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • špetička chilli
  • šťáva z půlky citronu.
  • 200g mozzarelly
  • 150ml plnotučného mléka
  • 240ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 1 lžíce panenský olivový olej
  • bílý pepř
  • špetka soli.
  • Hrst bazalky
  • 150ml vody
  • 1 lžíce želatiny
  • cukr
  • sůl
  • citronová šťáva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 21.08.15 19:29

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Caprese - docela jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jau
457 příspěvků 25.08.15 10:53

Úžasný nápad :potlesk:

 
Eja
3831 příspěvků 23.08.15 08:33

@daduuja :think: :potlesk: :kytka:

 
daduuja
1140 příspěvků 22.08.15 21:13

Ejo, původně jsem ti chtěla napsat: Když dáš ztuhnout do podlouhlého úzkého tvořítka, ideálně s kulatým dnem :-), tak můžeš krájet na plátky a střídat barevně jako pravý salát :-)

 
daduuja
1140 příspěvků 22.08.15 20:58

@Eja ano :-), mám v plánu molekulární kuchyni v podobě špaget, balsamikových kuliček (kaviáru) a nejsem rozhodnutá, co s tou bazalkou :-)

U caprese zmrzliny :-) mám pocit daleko intenzívnější chuti i déle přetrvávající.
Ale… naše babí ochutnala a musela se překonat, aby spolkla :-), dědovi moc chutnalo a málem vylízal talíř, Zdenkovi chutná sýrová a synovi rajčatová a já, zřejmě proto že jsem uvařila, tak mi to chutná velice, moc velice, ještě mám trošku na zítra :-), ale na bílou si cákám balsamico glasé :-)

 
Eja
3831 příspěvků 22.08.15 10:50

To je krása :potlesk:
Dovedu si to představit i nemražené jen hodně vychlazené - do rajčatové směsi přidat želatinu a do sýrové ztužovač. Vyzkouším jen co bude trochu času.

 
Alis
2617 příspěvků 22.08.15 08:53

Moc hezké!!!

 
jolana
5065 příspěvků 21.08.15 23:19

@daduuja nenachadzam slov.. :potlesk: :palec: :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz