Recept Canederli – tyrolské knedlíčky Bezlep Pra

(Hodnoceno 2x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Canederli – tyrolské knedlíčky

Úvod

Canederli nebo německy knoedl jsou oblíbeným a prastarým pokrmem Horní Adige, ale objevují se v celé alpské oblasti s německý mluvícím obyvatelstvem. Pěkný příklad zužitkování surovin přístupných na horských statcích. Jsou jim zasvěcené venkovské slavnosti, například v obci Castelrotto (Bolzano) věnují v září několik týdnů (vyžádal si to zájem turistů) této specialitě. Tento recept je typický, samozřejmě existuje několik obměn, až po sladkou verzi. To už je jiná historie.

Postup

Do misky dáme pečivo nakrájené na centimetrové kostky. Vejce, mléko, špetku soli a pepře trochu našleháme a zalijeme kostky pečiva. Přikryjeme ubrouskem a necháme pár hodin v klidu. Občas hmotu šetrně obrátíme, aby se spodní vrstva dostala nahoru. Pečivo má být vlhké a měkké, ale kompaktní. Použijeme obyčejné pečivo, bez tuku.
Na oleji s máslem podusíme najemno nakrájené cibuli a speck.
Necháme vychladnout a přidáme do chlebové hmoty. Přidáme nasekanou petržel příp. i pažitku, nastrouhaný muškátový oříšek a posypeme moukou (viz Poznámky). Vše šetrně zpracujeme a necháme nejméně půl hodiny odpočinout, aby se chuti smísily. Případně dosolíme.
Vytvoříme knedlíčky 6- 8 cm v průměru (všechny stejné!), ruce si přitom lehce vlhčíme ve vodě.
Canederli dáme do mírně vroucího vývaru všechny najednou, a vaříme asi 15 minut, až vyplavou na povrch.
Podávají se ve vývaru (přefiltrovaném) s posekanou petrželkou nebo pažitkou, nebo polité šalvějovým máslem. Můžeme je posypat parmazánem, ale to už tak trochu nejsme v Tyrolsku.

Poznámky:
Je dobré napřed uvařit v menším množství vývaru jenom jeden kus. Pokud se rozpadne během vaření, přidat mouku do těsta. Pokud jste použili hodně mouky, budou tvrdé, naředit vývarem.
Bezlepkové pečivo a mouku použijete v případě celiakie.
Pokud vám je nabídnou přímo na místě, nikdy je nekrájejte nožem. Je to téměř urážka pro kuchařku, jsou tak měkké, že na ně stačí lžíce nebo vidlička. A to je také test kvality vašeho provedení.

Recept je z kategorií: Polévkové zavářky


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.02.12 vloženo
  • 8088x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut a odležení

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g starší pečivo
  • 150 ml mléko
  • 2 ks vejce
  • 30 g máslo
  • 1 pl olej olivový
  • 1 malá cibule
  • 100 g tyrolský speck
  • petržel (pažitka), sůl, pepř, muškátový oříšek
  • mouka podle potřeby
  • 2 l dobrý vývar

Doporučená příloha

  • Dobré bílé víno nebo pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.11.17 16:30

Z uvedeného množství jsem nadělal 18 poměrně velkých knedlíků. Tyroský špek jsem nesehnal, nahradil jsem jej schwarzwaldskou šunkou. Osobně bych asi nepoznal v knedlíku rozdíl mezi tyrolákem a dobrou slaninou. Mouku jsem nepotřeboval vůbec, protože jsem to musel nechat odležet celý den a krásně se to spojilo. Jako materiál jsem použil pšenično-žitný chléb. Petrželku jsem neměl a asi to byla chyba.

Odkaz na uvaření

hippolyta 14.07.13 22:57

svevo, skvely recept, delala jsem jatrove, tedy k tyrolske sunce (speck) jsem pridala nasekana jatra, vyvar z zeber a morkovych kosti tazeny skoro cely den, knedlicky uvarene v nem, nasledne precezen - vyborne!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Canederli – tyrolské knedlíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dadooa
268 příspěvků 15.07.13 01:09

Byt muze, precti si poznamku na konci receptu.

 
hippolyta
391 příspěvků 14.07.13 23:01

… ale bezlepkove to asi neni…

 
ufo65
44 příspěvků 20.02.12 14:06
knedlíčky

Já mám podobný recept na vídeňské slaninové knedlíčky,ale tam se ještě přidává sýr.Jinak dobrý receptík.Vyrobím.

 
casino
4463 příspěvků 20.02.12 12:41

sveva, tady je špekových knedlíků, óóó jééé, a každý jiný :)
pepicek i pepino mají podobné jídlo v kat. KNEDLÍKY, ale ta polévková zavářka tady, by tam měla zůstat, si myslím.

U nás do knedlíků zpravidla hrubá mouka… U vás hladká, nebo krupička?

S tím mísením chuti si nedělejte hlavu :) Běžně se pýýýše:…aby se chuti propojily. Já jsem na podobné fráze z neznámých příčin alergické…, ale omlouvat se za do nebudu :oops:

 
sveva
751 příspěvků 20.02.12 12:09

To jste mne překvapil – zrovna vy! Copak někde v receptu mluvím o špeku? Tyrolský speck je opravdu něco jiného. Canederli nejsou JEN zavářka, pokusím se to opravit. A když už budu opravovat, poradíte mi, jak by se hezky česky vyjádřilo smísení chutí? Občas mi něco uletí a doufám v benevolenci kolegů. Předem děkuji.

 
casino
4463 příspěvků 19.02.12 20:29

Uf!
Málem jsem se zase historicky znemožnil :oops:
Koukám, v čem že se podstatně tyto knedlíčky liší od špekových knedlíků… :think:
Až posléze jsem si všiml, že jde o polévkovou zavářku :palec: :) ********
„…aby se chuti smísily.“
hihi, už dlóóóuho zde tato mantra nezazněla… :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Mrkvový salát Mrkvový salát
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz