Recept Calamari neri
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Rozmrazit přikrytý kalmar v chladničce. Očistit kalmar °°°. Uschovat vak s inkoustem. Vložit kalmar do hrnce, zalít jej vodou, přidat citron a bobkové listy. Přivéct do varu a pomalu vařit asi 30min., nebo až se ¨maso¨ kalmaru dá jednoduše propíchnout vidličkou. Vložit kalmar do studené vody a nechat ho vychladnout. Nakrájet maso těla na 2.5cm pruhy a ramena na části. Na rozpálenou pánev přidat olej a slaninu. Až je slanina křupavá, tak přidat cibuli a za chvíli papriky. Když se cibule začíná barvit, a papriky měknou, přidat na pánev kalmar a česnek. Míchat vše asi 2 min., než se přidá rajčatová pasta, vývar a víno. Vše dobře promíchat do hladka a povařit. Přes sítko přidat roztrhnutý inkoustový vak a dobře vše zamíchat tak, aby jím všechny ingredience byly obaleny. Uvařit těstoviny do al dente, nebo podle návodu na balení, vložit je do individuálních hlubokých talířů a zalít je omáčkou. °°° Jak se čistí kalmar: Jemně odtrhnout hlavu od těla. S hlavou vyjdou ven všechny vnitřnosti. Mezi nimi vyjde ven i část s inkoustovým vakem (inkous se mimo jiné používá pří výrobě těstovin na jejich zbarvení). Opatrně jej dkrojit a uschovat v misce se studnou vodou. Inkoust se používal renesančními mistry jako Michelangelem, nebo Leonardem a jejichž sépiové kresby se zachovaly dodnes, tak dájte pozor na své oblečení Odkrojit hlavu s očima a zahodit ji. Uprostřed ramen pomocí palce a ukazováčku vyloupnout tvrdý, tmavý zobák a zahodit ho. Uschovat všechna ramena. Uvnitř těla se najde průhledná část, která vypadá jako z plastiku, kterou Španělé nazývají ¨meč¨. Pomocí prstů (nejlépe nasolených) oloupat nafialovou kůži a odtrhnout křídla, která uschovat společně s rameny do pokrmů. Kůže se také může oškrábat pomocí nože. Dobře těla oprat zvenku a uvnitř. Na pracovní desce zůstanou bílá těla kalmar a jejich impresivní ramena. TIP: Kalmary se mohou koupit čerstvé, neočištěné, ale musí být opravdu ČERSTVÉ! Vesměs se však dostanou koupit očištěné kalmary, které nemají inkoustový vak. Proto je nejlepší koupit kalmary profesionálně zmražené.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
- 12.08.03 vloženo
- 27110x zobrazeno
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 1 velký, neočištěný, zmražený středomořský kalmar (důležité!) asi 1.1kg, nebo je-li nutné, tak několik menších
- 1 střední cibule, na drobno posekaná
- 1/2 červené očištěné papriky na drobno nakrájené
- 1/2 zelené, žluté, nebo oranžové papriky, očištěné a na drobno nakrájené
- 3 plátky slaniny, najemno nakrájené
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžička medu
- 360ml kuřecího vývaru, máte-li rybí, ještě lépe
- 20ml bílého vína
- 5 utřených stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- rozkrojený citron
- 1/2 lžičky semínek koriandru, nebo pomletého
- 450g balení špaget
Doporučená příloha
Listový salát.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Calamari neri
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Calamari neri
i zde uletěly obrázky ;o) Dík!
6 příspěvků 19.4.05 22:58
Ja vim, ze bylo psano, ze si mam dat na ten inkoust pozor, ale presto bych se rada zeptala: Jde to vyprat? Nebo si mam vzit na sebe neco hodne stareho?
Diky.
prosím Tě vůbec neděkuj
vyzkoušej nějaký ten recept na plněné
kalmari, které se musí déle dusit. Nakonec řízkové kalmary jsou již tak
trošinku pokažené a tak je už můžeš nanejvýš vylepšit ;o) Receptů
mám moře jak na kalmari, baby squid/sépie a malé, nebo velké chobotnice.
Stačí říct a napíši další. Dost jich je i na Labužníku. Mimo jiné
jsi měla zájem o recept na smažené krevety obalené v kokosu, které
osobně miluji a stejně se připravuje kuře, recept je na Labužníku
Kuřecí paličky v kokosových kabátcích¨.
Přeji Ti moc pěkný weekend!
1075 příspěvků 28.2.04 01:57
Babi, ja mam ty calamary, ktere jsem dnes nepodarene udelala, ale mam taky jeste v mrazaku dalsi. Chtela jsem zkusit neco udelat z tech ktere jsem dnes odlozila. Ale prosim Te nedelej si uz dneska starosti se mnou, ja se zitra o neco pokusim a uvidim co z toho vyleze. I tak jsem vdecna za Tve redy. Az budu priste delat dalsi, ktere mam v mrazaku, uz budu chytrejsi a vyzkousim nektery z Tvych receptu. DekujiTi za rady i recepty. Mej se hezky
Nejdříve Ti děkuji z recept na koláč, určitě se na něj mrknu
Mám otázku. Ty máš nějaké kalamary navíc, nebo chceš zachránit ty kalamarové řízky¨? Kalamary se také dají dlouho dusit a pak zase změknou. Nikdy jsem však nezkoušela připravovat ¨předvařené¨ kalamary:) Dnes jsem jako naschvál dosti vytížená, ale budu se sem tam dívat na labužníka pro Tvoji odpověď a večer napíši nějaký další recept OK?
Kanadu jsem od Tebe pozdravila a já pozdravuji Lucembursko ;o)
1075 příspěvků 27.2.04 23:17
Promin, zapomela jsem Ti napsat nazev toho kolace, ktery jsem pekla, na ktery jsi se ptala. Jeho nazev je: Rychly hrnkovy kolac s drozdim a ma cislo 7326.
Mej se hezky a pozdravuj Kanadu
1075 příspěvků 27.2.04 23:08
Dekuji Ti za velmi dobre rady a taky uz predem za recept, ktery jsi mi slibila. Urcite mne neodrazujes od morskych potvorek, ba naopak. Jakmile se mi neco nepodari, rada s tim zapasim nadale, az je vysledek skvely. Zitra mam v planu vyzkouset nektery z Tvych receptu na calmari. Jeste bych si rada nechala poradit prosim. Ja jsem ty dnesni calmary odlozila bokem, myslis, ze ty uz musim vyhodit, nebo bych z nich jeste mohla neco vykouzlit ? Jsou tak pekne beloucke, ale tvrde jako podrazky od bot. Mela jsem chut je vyhodit, ale ma zvedavost mi to nedovolila.
Babi, Ty uvadis, ze se calmary musi pripravovat kratce, jinak jsou tuhe. Tak ty moje uz jsou tuhe, tak to uz je asi budu muset vyhodit, neda se s tim uz nic udelat? be-be-be
Necham si rada poradit a predem moc dekuji. Preji Ti dobrou chut k obedu, ktery u vas asi ted je-ahoj
nerada bych Tebe, ani nikoho jiného odradila od mořských potvorek a mořských ryb. Dobře připravené jsou výborné
Zdejší recept se na očištěné kalmary
nehodí, protože jej nelze připravit bez inkoustového vaku. Na Labužnéku je
několik dalších receptů vhodných na již připravené a očištěné
kalamary/kalmary/calmary/calamary. Na příklad ¨Dvouminutové kalamari
italského plavčíka¨, ¨Kalmari z řecké taverny¨, ¨Nadívané kalmary
s hořčičnou omáčkou¨, atd. některé recepty se najdou i pod sépií. Ze
středomoří, pokud vím, to jsou hlavně Italové a Španělé, kteří
připravují různé výborné pokrmy z mořských potvorek, člověk si jenom
musí zvyknout
Avšak na př. kuchyně Dálného
východu také kalmary používají. V Číně na př. rozříznou těla kalmar
a potom je různě naříznou do vzorců, ale nedoříznou a smaží v oleji,
nebo vaří ve vývaru, čímž vzniknou nádherné a různé tvary. Dnes peo
Tebe napíši recept, který se podává v kanadských hospodách
i restauracích jako předkrm. Velice důležitá poznámka k přípravě
kalmar ; musí se krátce připravovat, jinak ztuhnou a nedají se užvýknout,
což v podstatě platí na většinu mořských potvorek !
Nerada, abych vyzněla, že chci poučovat, jenom životní náhody mě přivedly do různých koutů světa a tak jsem se naučila jíst a připravovat pokrmy o kterých se mně dříve ani nezdálo ;o) Ale ráda bych se zeptala, cože to za výborný koláč jsi upekla?
Přeji Ti pěkný den!
1075 příspěvků 27.2.04 18:42
To je dobre pouceni. Uz si dam dobry pozor jakou rybu budu kupovat. Urcite jiste vim, ze kdyz budu postupovat podle Babi receptu, ze to bude vyborne. Pak si dovolim pozvat na obed i Tebe s manzelkou. Ono to tak dopadlo, proto, ze ja osobne nemam moc rada ryby, i kdyz je snim. Takze mne to ted potrestalo. Ale snad se polepsim hehehe
69 příspěvků 27.2.04 18:36
Pampelisko, to muselo byt vyborne.Takze ja si radsi pockam az to vyzkousis a potom se teprve necham pozvat.
1075 příspěvků 27.2.04 18:24
Zdravim a moc dekuji za tento velmi poucny recept. Ja jsem tyto ryby drive nikdy nejedla a nemam s nimi zadne zkusenosti. Ale ted jsem je koupila ve Francii, kde je prodavali ocistene, vybelene, na vahu. Vypadaly proste skvele a myslela jsem , ze to jsou filety. Ale kdybych Ti napsala tu srandu, jak jsem je dneska varila, tak by jsi se smichy neudrzela. Zdaly se mi totiz jako filety , ze jsou krasne hladke, nejdrive jsem je chtela delat jako na prirodni rizek, ale pak jsem je posypala korenim na ryby, cesnekem a obalila jako klasicky rizek. Dovedes si predstavit, co z toho vylezlo?? hehehe. Proste, jako vypoukly balon a tvrde jako podrazky od bot. Takze zitra budu pokracovat v pokusu, dle Tveho receptu. Pokud mas nejaky dalsi recept na Calamari, budu moc vdecna. Clovek se cely zivot uci. Jeste velke stesti, ze jsem mela od vcera upeceny moc dobry kolac, ktery jsem manzelovi podala ke kave, jinak by musel byt chudacek hladny. Nejdrive jsem byla z toho nejaka smutne prekvapena, ale pak kdyz jsem koukla na tento Tvuj recept, tak jsem se zacala silene smat, ze manzel jenom kroutil hlavou-nevedel o co jde. Jeste jednou vrele diky. Preji Ti hezke rano