Recept Čalamáda ze zelených rajčat

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rajčata,papriky,cibuli,česnek a feferonky rozdrtíme na tak velké kusy,jaké budeme sami chtít.Potom přidáme cukr,sůl a ocet. Vše dáme na olej a vaříme cca 1 hodinu a poté přidáme hořčici.Zamícháme a plníme do skleniček.Zavařujeme 30 minut od bodu varu.Používáme na topinky,na tousty nebo jako "základ" pod omáčky...

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 30.08.04 vloženo
  • 50910x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg zelených rajčat
  • 1 kg zelených /bílých/ paprik
  • 1/2 kg cibule
  • 1 palička česneku
  • 6-8 feferonek /chilli...-prostě něco pálivého/
  • 6 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 1 dcl octa
  • 1 dcl oleje
  • 2 PL hořčice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čalamáda ze zelených rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čalamáda ze zelených rajčat

avelek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

semínka zelených rajčat se dají běžně koupit v zahraničních internetových obchodech, možná, že dnes i u nás. Zároveň doporučuji koupit i semínka černých, bílých,…atd rajčat.

svadlenovaiveta
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

právě jsem se vrátila z Mexika, kde se zelená rajčata hodně používají, ale dají se sehnat i u nás? jestli ano, tak kde ?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: ZELENÁ RAJČATA

Takže:
Zelená rajčata jsou DRUH rajčat - stejně jako třeba cherry, nebo žlutá.
Jsou zelená, i když jsou úplně zralá. Červená rajčata, která jsou ještě zelená, jsou nezralá a opravdu obsahují látky, které neprospívají organismu. Když jich ale nesníte vagon, přežijete to.
Ale zelená červená rajčata nejsou vhodná ke konzumaci!
Habáně, v té hlavě ti něco uvízlo správně.
Alespoň něco....... :-))))))))))))))))))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

já někdy loni našla výrobce zelených kečupů…vím, že jeden čas to měl v nabídce i Heinz…jestli má pořád, to nevím…ale našla jsem na netu ještě jednu firmu, která měla velkoobchodní balení zelených kečupů v plastu…ale nemůžu to najít a nemůžu…:-(((

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat: IRENO,

to je jasný, teď ale jde o to, že opravdu to může být jiný druh, který ten toxin prostě vůbec nemá, ani za naprostýho ZELENA (píše se tam, že toxin je nepřítomen při červenání…)

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Trixo

v tom odkazu, co jsem vložila, je jasně napsané, jak to s tím toxinem je.

trixo
17 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: všem

Já tuto čalamádu konzumuju a jsem zdravá a živá až moc..-) To co tu píšete nemohu posoudit,ale kdo ví…třeba se ten Váš případný toxin ničí teplem?? Každopádně to není jídlo,které by člověk jedl „na kila“.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

Jo jo, děkuji za osvětu, nicméně mám v paličce zaseto, že se jednal o speciální druh rajčat…možná kvůli chuti zazelena…bohužel mi v té době bylo 15 let, takže dnes vím už starou belu.
Snad někdo z labužníků, kdo pendluje mezi státy, kde se saláty ze zelených rajčat běžně dělají by dokázal rajčata porovnat s těmi našimi ze senzorického hlediska…

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

V USA se zelená rajčata používají zcela běžně. Nejslavnější jsou asi Fried green tomatoes neboli smažená zelená rajčata. Takže s tou toxicitou to asi nebude tak žhavé. O zelených rajčatech je na webu jen v angličtině přes 30 000 webových stránek. Zajímá li vás to tak tady je jedna.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

zde
neveslo se to

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

Zelená rajčata mohou obsahovat toxický glykoalkaloid thomatin, to je příbuzná látka solaninu, který je v bramborách. a je obsažen v lilkovitých rostlinách obecně. Je v listech, zelených částech rostliny a v některých fázích růstu v hlízách a plodech. V plodech se vyskytuje pouze na začátku, když se vytvářejí. Naše studie hovoří o tom, že když rajčata už přecházejí do mléčně zelené barvy, jsou hodnoty thomatinu takřka neidentifikovatelné. A když plod načervená a úplně zčervená, je bez alkaloidu.

ví informací < a href=http://www.spotrebitele.cz/potraviny/flairflow021018.html> zde

1irena
594 příspěvků 19.3.05 17:17
Habana

solanin?

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat, TRIXo:

nechci ze sebe dělat chytrýho, ale mám zaseto v podvědomí, že nezralá (= zelená) rajčata obsahují jakousi nevhodnou látku, nechci napsat na plnou díru, že jsou jedovatá (i když tuto informaci právě zasunutu mám…).
V zájmu objektivnosti ale musím napsat, že zelená rajčata se opravdu na výrobu salátů používají, je to ale nějaký speciální druh… zažil jsem je kdesi ve střední americe. Ví snad o tom někdo více???????????? ;-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz