Recept Čalamáda ze zelených rajčat

trixo Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rajčata,papriky,cibuli,česnek a feferonky rozdrtíme na tak velké kusy,jaké budeme sami chtít.Potom přidáme cukr,sůl a ocet. Vše dáme na olej a vaříme cca 1 hodinu a poté přidáme hořčici.Zamícháme a plníme do skleniček.Zavařujeme 30 minut od bodu varu.Používáme na topinky,na tousty nebo jako "základ" pod omáčky...

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 30.08.04 vloženo
  • 53767x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg zelených rajčat
  • 1 kg zelených /bílých/ paprik
  • 1/2 kg cibule
  • 1 palička česneku
  • 6-8 feferonek /chilli...-prostě něco pálivého/
  • 6 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 1 dcl octa
  • 1 dcl oleje
  • 2 PL hořčice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čalamáda ze zelených rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čalamáda ze zelených rajčat

avelek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

semínka zelených rajčat se dají běžně koupit v zahraničních internetových obchodech, možná, že dnes i u nás. Zároveň doporučuji koupit i semínka černých, bílých,…atd rajčat.

svadlenovaiveta
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

právě jsem se vrátila z Mexika, kde se zelená rajčata hodně používají, ale dají se sehnat i u nás? jestli ano, tak kde ?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: ZELENÁ RAJČATA

Takže:
Zelená rajčata jsou DRUH rajčat - stejně jako třeba cherry, nebo žlutá.
Jsou zelená, i když jsou úplně zralá. Červená rajčata, která jsou ještě zelená, jsou nezralá a opravdu obsahují látky, které neprospívají organismu. Když jich ale nesníte vagon, přežijete to.
Ale zelená červená rajčata nejsou vhodná ke konzumaci!
Habáně, v té hlavě ti něco uvízlo správně.
Alespoň něco....... :-))))))))))))))))))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

já někdy loni našla výrobce zelených kečupů…vím, že jeden čas to měl v nabídce i Heinz…jestli má pořád, to nevím…ale našla jsem na netu ještě jednu firmu, která měla velkoobchodní balení zelených kečupů v plastu…ale nemůžu to najít a nemůžu…:-(((

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat: IRENO,

to je jasný, teď ale jde o to, že opravdu to může být jiný druh, který ten toxin prostě vůbec nemá, ani za naprostýho ZELENA (píše se tam, že toxin je nepřítomen při červenání…)

1irena
595 příspěvků 25.1.09 03:43
Trixo

v tom odkazu, co jsem vložila, je jasně napsané, jak to s tím toxinem je.

trixo
17 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: všem

Já tuto čalamádu konzumuju a jsem zdravá a živá až moc..-) To co tu píšete nemohu posoudit,ale kdo ví…třeba se ten Váš případný toxin ničí teplem?? Každopádně to není jídlo,které by člověk jedl „na kila“.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

Jo jo, děkuji za osvětu, nicméně mám v paličce zaseto, že se jednal o speciální druh rajčat…možná kvůli chuti zazelena…bohužel mi v té době bylo 15 let, takže dnes vím už starou belu.
Snad někdo z labužníků, kdo pendluje mezi státy, kde se saláty ze zelených rajčat běžně dělají by dokázal rajčata porovnat s těmi našimi ze senzorického hlediska…

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

V USA se zelená rajčata používají zcela běžně. Nejslavnější jsou asi Fried green tomatoes neboli smažená zelená rajčata. Takže s tou toxicitou to asi nebude tak žhavé. O zelených rajčatech je na webu jen v angličtině přes 30 000 webových stránek. Zajímá li vás to tak tady je jedna.

1irena
595 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

zde
neveslo se to

1irena
595 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat

Zelená rajčata mohou obsahovat toxický glykoalkaloid thomatin, to je příbuzná látka solaninu, který je v bramborách. a je obsažen v lilkovitých rostlinách obecně. Je v listech, zelených částech rostliny a v některých fázích růstu v hlízách a plodech. V plodech se vyskytuje pouze na začátku, když se vytvářejí. Naše studie hovoří o tom, že když rajčata už přecházejí do mléčně zelené barvy, jsou hodnoty thomatinu takřka neidentifikovatelné. A když plod načervená a úplně zčervená, je bez alkaloidu.

ví informací < a href=http://www.spotrebitele.cz/potraviny/flairflow021018.html> zde

1irena
595 příspěvků 19.3.05 17:17
Habana

solanin?

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Čalamáda ze zelených rajčat, TRIXo:

nechci ze sebe dělat chytrýho, ale mám zaseto v podvědomí, že nezralá (= zelená) rajčata obsahují jakousi nevhodnou látku, nechci napsat na plnou díru, že jsou jedovatá (i když tuto informaci právě zasunutu mám…).
V zájmu objektivnosti ale musím napsat, že zelená rajčata se opravdu na výrobu salátů používají, je to ale nějaký speciální druh… zažil jsem je kdesi ve střední americe. Ví snad o tom někdo více???????????? ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz