Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Davno sa piekol v hlinikovej nadobe ako na babovku ktora ma aj poklop priamo na ohni alebo na plynovom horaku na sporaku…
Poznamka:
V original starom recepte je 0,5 salky suseneho mlieka a 1,5 az 2 salky
vody. Na blizkom vychode cerstve mlieko bolo davno len na jar, takze vacsina
roka sa pouzivalo susene.
Vsetky suroviny zmiesame, vylejeme do vymazanej a vysypanej formy a pecieme na tych 180°C do zlatava. Davno sa forma alebo pekacik vymazavala tahini pastou. Dobru chut :)
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Koláč s tymiánom - Cake Za'atar
Jol, konkrétně tu nádobu koupil babičce děda cca v 60. - 70. letech, na tom návodu je firma KLAD, ale ta už asi nefunguje… Já tu nádobu podědila spolu s jinými věcmi z kuchyní obou babiček, protože ze čtyř vnuček jsem byla jediná, kdo o tyto věci projevil zájem a nelituji… Při používání si vždy vybavím tu či onu bábinku (podle toho, kterou věc zrovna vezmu do ruky) a zároveň mám po ruce vícero pomocníků v kuchyni.
Tak je vidět, že oblíbená je, u nás tedy
alespoň určitě 



Koukala jsem po netu, a dost lidí pečenku shání, ale nikdo neprodává
A já dodnes myslela, že je natolik známá asi jako třeba remoska
Jol, na Labužníku se třeba ještě ledacos dozvíme nového
Tak hezkou oslavu Silvestra
5068 příspěvků 31.12.12 14:13
Zuzko, to su mi veci, dokonca som sa dozvedela ako sa to v podstate pouziva a na Labuzniku
lebo zatial som to len videla
u lidi..a vobec som si nemyslela ze take daco by mohlo u nas existovat.. 

vsem PF 20013
@jolana Povedlo se mi najít i starý návod od té nádoby (ještě, že babička nic nevyhazovala)… píší tam, že je to vážně jen na hořáky, na nic jiného.
Když by byl zájem, mohu i ofotit. Možná víc lidí tuhle pečenku má, jen si netroufají… Je u toho i pár receptů, dokonce i na ty buchty
Babička používala propanbutan, já mám sporák kombinovaný. Nejčastěji používám hořák druhý největší, ten přímo velký mi nepasuje na tu plotýnku, co byla u nádoby… Ono to musí jít (oheň) jakoby částečně ven a částečně do té díry, jako do komína… Neumím to popsat, ale ten velký hořák to dává jen ven a dovnitř ne. Proto je třeba plotýnky ozkoušet, která splňje účel.
Já v ní peču jenom na sporáku, mám plynový a k té nádobě je i podložka na plynový sporák. Buchty v tom uměla péct babička, já spíše masíčko

Ale zkoušela jsem i různé zapečené věci, včetně nádivky a bramborové buchty - vždy se podařilo…
Ale na začátku jsem musela vychytat kterou plotýnku na co použít a jak velký plamen zvolit…
Vynikající byla tahle pečenka v době, kdy se přestavoval domek, konkrétně kuchyně… Stačilo pak mít propanbutanový sporáček a přesto jsme měli vše, pak se moooc hodila, když se rozbila trouba a skoro měěsíc jsme čekali na nový sporák, hořáky na rozbitém ale fungovaly, takže díky téhle nádobce jsme to přežili bez omezování
5068 příspěvků 31.12.12 09:37
Teeda Zuzko
..ozaj, takto vyzera..a vies v tom
aj piect na horaku?..pecu sa v tom aj sladke kolace a buchty a nielen na
blizkom vychode, india, pakistan atd. a ja furt len kukam ako to
dokazu…sikulka si 
Ukládám, tu nádobu mám… říkáme jí „pečenka“ a opravdu vypadá jako forma na bábovku s poklopem. Ale zatím jsem ji používala spíš jen okrajově… Díky za recept, aspoň bude důvod ji vytáhnout častěji

Přeji šťastné vykročení do nového roku