Recept Koláč s tymiánom - Cake Za'atar Pra

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Davno sa piekol v hlinikovej nadobe ako na babovku ktora ma aj poklop priamo na ohni alebo na plynovom horaku na sporaku…

Poznamka:
V original starom recepte je 0,5 salky suseneho mlieka a 1,5 az 2 salky vody. Na blizkom vychode cerstve mlieko bolo davno len na jar, takze vacsina roka sa pouzivalo susene.

Postup

Vsetky suroviny zmiesame, vylejeme do vymazanej a vysypanej formy a pecieme na tych 180°C do zlatava.

Davno sa forma alebo pekacik vymazavala tahini pastou.

Dobru chut :)

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.12.12 vloženo
  • 1769x zobrazeno

Čas přípravy

  • nic moc

Ingredience

  • 1 salka krupice
  • 3 salky muky
  • 1 salka olivoveho oleja
  • 1 salka struhaneho tvrdeho syra (original syr halumi alebo kaskaval)
  • 1 salka tymianu suseneho alebo cerstveho/drveneho alebo nasekaneho na jemno
  • 1 cibula stredna nastruhana
  • 2 vajcia
  • 1,5 az 2 salky mlieka = konzistencia ako cesto na babovku, trocha viac liate je lepsie podla mna
  • 2-3 PL semienka cernuchy podla chuti
  • 3-4 PL sezamu oprazeneho do zlatava
  • 3 zarovnane KL prasku do peciva
  • 0,5 KL soli alebo podla chuti
  • niekto dava aj stipku alebo viac cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Koláč s tymiánom - Cake Za'atar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2074 příspěvků 31.12.12 16:57

Jol, konkrétně tu nádobu koupil babičce děda cca v 60. - 70. letech, na tom návodu je firma KLAD, ale ta už asi nefunguje… Já tu nádobu podědila spolu s jinými věcmi z kuchyní obou babiček, protože ze čtyř vnuček jsem byla jediná, kdo o tyto věci projevil zájem a nelituji… Při používání si vždy vybavím tu či onu bábinku (podle toho, kterou věc zrovna vezmu do ruky) a zároveň mám po ruce vícero pomocníků v kuchyni.
Koukala jsem po netu, a dost lidí pečenku shání, ale nikdo neprodává :D Tak je vidět, že oblíbená je, u nás tedy alespoň určitě :palec:
A já dodnes myslela, že je natolik známá asi jako třeba remoska :)
Jol, na Labužníku se třeba ještě ledacos dozvíme nového ;)
Tak hezkou oslavu Silvestra :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 31.12.12 14:13

Zuzko, to su mi veci, dokonca som sa dozvedela ako sa to v podstate pouziva a na Labuzniku :lol: lebo zatial som to len videla u lidi..a vobec som si nemyslela ze take daco by mohlo u nas existovat.. :lol:
vsem PF 20013 :kytka:

 
Zuzka1973
2074 příspěvků 31.12.12 11:08

@jolana Povedlo se mi najít i starý návod od té nádoby (ještě, že babička nic nevyhazovala)… píší tam, že je to vážně jen na hořáky, na nic jiného.
Když by byl zájem, mohu i ofotit. Možná víc lidí tuhle pečenku má, jen si netroufají… Je u toho i pár receptů, dokonce i na ty buchty :palec:
Babička používala propanbutan, já mám sporák kombinovaný. Nejčastěji používám hořák druhý největší, ten přímo velký mi nepasuje na tu plotýnku, co byla u nádoby… Ono to musí jít (oheň) jakoby částečně ven a částečně do té díry, jako do komína… Neumím to popsat, ale ten velký hořák to dává jen ven a dovnitř ne. Proto je třeba plotýnky ozkoušet, která splňje účel.

 
Zuzka1973
2074 příspěvků 31.12.12 10:33

Já v ní peču jenom na sporáku, mám plynový a k té nádobě je i podložka na plynový sporák. Buchty v tom uměla péct babička, já spíše masíčko :D
Ale zkoušela jsem i různé zapečené věci, včetně nádivky a bramborové buchty - vždy se podařilo…
Ale na začátku jsem musela vychytat kterou plotýnku na co použít a jak velký plamen zvolit…
Vynikající byla tahle pečenka v době, kdy se přestavoval domek, konkrétně kuchyně… Stačilo pak mít propanbutanový sporáček a přesto jsme měli vše, pak se moooc hodila, když se rozbila trouba a skoro měěsíc jsme čekali na nový sporák, hořáky na rozbitém ale fungovaly, takže díky téhle nádobce jsme to přežili bez omezování :)

 
jolana
5064 příspěvků 31.12.12 09:37

Teeda Zuzko :lol:..ozaj, takto vyzera..a vies v tom aj piect na horaku?..pecu sa v tom aj sladke kolace a buchty a nielen na blizkom vychode, india, pakistan atd. a ja furt len kukam ako to dokazu…sikulka si :mavam:

 
Zuzka1973
2074 příspěvků 31.12.12 09:16

Ukládám, tu nádobu mám… říkáme jí „pečenka“ a opravdu vypadá jako forma na bábovku s poklopem. Ale zatím jsem ji používala spíš jen okrajově… Díky za recept, aspoň bude důvod ji vytáhnout častěji :)
Přeji šťastné vykročení do nového roku :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz