Recept Bylinkový tuňák s větvičkou rajčat

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bylinkový tuňák s větvičkou rajčat

Postup

Predehrat troubu na 200 stupmu C.

Pekne stejky bez tmavych casti (tmave maso je horke) oprat a osusit, okorenit peprem a soli a prikryte nechat zamrazit na 15 minut. Potrit je olejem.

Na maly plech s okrajem polozit vetvicky rajcat a zalit je 1 lzici oleje smichaneho s balsamic octem. Osolit a opeprit a pect je po 15 minut.

Mezi tim rozehrat tezkou panev takrka do bodu koure (zeleznou, nebo litinovou) a osmazit stejky po obou stranach 2 minuty na kazde tak, aby jejich stred zustal ruzovy (mate-li radeji vice udelane, tak pul minuty pridejte).

V male misce smichat petrzelku s horcici, tabasko omacku se 2 lzicemi oleje. Osolit a opeprit. Vzniklou salsou polit stejky oblozene vetvickou rajcat.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 21.10.10 vloženo
  • 6294x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 steaky z tunaka
  • stava z pulky citronu
  • 1 lzice tabasko omacky (pouzivam zelenou)
  • 3 lzice olivoveho oleje
  • 1 lzice balsamik octa
  • 2 vetvicky tresnovych rajcatek
  • 1/2 lzice posekane petrzelky
  • 1 lzicka dijonske horcice
  • sul a pepr podle chuti

Doporučená příloha

  • male bramburky a zeleny salat

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bylinkový tuňák s větvičkou rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 29.10.10 23:28

Alis, takto pripraveny tunak je fantasticky a pripravit jej jinak je snad pouze syrovy, tedy ve forme nejakeho sushi jako ‚maguro‘, nebo ‚toro‘ (je-li z bricha ryby) a tak je snad nejlepsi :palec:

Alis
2617 příspěvků 29.10.10 13:48

Steak z tuňáka takhle připravený bych ráda někdy ochutnala :-)

babi
6360 příspěvků 27.10.10 00:44

Frantisko, myslim si, ze to je dobry recept. Dekuji Ti.

di
2451 příspěvků 26.10.10 21:59

Tuňáka mám ráda, je to taková ryba-neryba, tmavší, a klidně se k němu dá pít dobré červené. ;-) Plus-minus stejně ho občas dělám, aniž bych k tomu potřebovala recept, jen podle intuice. Rajčátka na stonku v jakékoli podobě má ráda dcera; já jen syrová a pokud dušená, jen bez slupek (frustrace z dětství - lečo z neloupaných rajčat).
PPS. Z bílého mám nejradši rulandu šedou, mňam, budeme muset zajet ke kamarádům pro zásoby.

babi
6360 příspěvků 26.10.10 00:15

Jeno, to jsem se docela zasmala. Ten podnik neznam, ale predpokladam, ze Ty bys nesla do nejakeho podradneho. V takovemto pripade je mozna dobre si diskretne zavolat managera, pomuze to do budoucna vsem 8-o

babi
6360 příspěvků 25.10.10 23:25

Bento, ano, jak sam vis a mas zkusenosti ze sveta, kratce pripraveny tunak s bylinkami je nepreplacana kombinace cistych chuti…

Jenofefa
1315 příspěvků 25.10.10 13:10

Příhoda cca před dvěma lety, Café Louvre, Národní třída:
otázka: „Jaké máte víno?“
odpověď: „Červené a bílé.“ - odpověď hodná profesionála!!!
otázka upřesňující: „Jaké máte červené víno?“
odpověď upřesňující: „Frankovku a Červený tramín!“ BUM :-D
námitka: „Červený tramín je bílé víno!“
odpověď: „Kdepak, je tu uvedeno Tramín červený!!!“
Co víc dodat, než upřímný údiv obsluhujícího personálu: „Hele, vono to víno je vopravdu bílý.“ Asi byl hodně rychle zaškolen na číšníka nebo zrovna chyběl, když se to učili.

Bento
794 příspěvků 25.10.10 12:32

Babi, ked je cerstvy tuniak nie je nic lepsie ako takyto recept. Super :potlesk:

babi
6360 příspěvků 25.10.10 00:52

Glamo, mezi Tebe a casino se michat nemuzu ani nahodou 8-o

Avsak rada bych se omluvila Tobe jako expertky vzhledem k tomu cervenemu vinu. Tento poznatek, ktery jsem si dovolila vyslovit vsak neni Severoamericky, jak by si mnozi mohli myslet, ale pochazi z Francie :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.10.10 00:22

Casino…masochismus mezi mé úchylky nepatří…i když…vy jste ještě neslyšel, že správná míra bolesti ve správnou chvíli…hodí intenzitu prožitku ještě o nějaké to patro výše…?
Pak ovšem lituji já vás…
P.S. Ostatní své úchylky si vychutnávám…Nic z Labužníka mezi ně ale nepatří… :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

casino
4482 příspěvků 24.10.10 00:11

Glama, tak to je mi Vás líto… Pozor, ať si moc neublížíte :-) Podle první věty to vypadá na masochistku :mrgreen: A s vínem v podstatě nejsme vepři :-)

babi
6360 příspěvků 23.10.10 22:20

Gabi, dekuji Ti za bystre oko, ta citronova stava patri do salsy. A proc se stejky na chvili zamrazuji? Protoze kdyz se hodi na horkou panev jejich stred nema cas se usmazit a zustane jenom prohraty, avsak vice mene syrovy a v tom stavu je tunak nejlepsi, jak zajiste sama vis. No a s tim vinem to vypada tak, ze na nej mame stejny nazor. Proc ne suche lehke cervene vinko, nebo tezsi rose. Bohuzel chorvatska vina neznam…

babi
6360 příspěvků 23.10.10 21:28

Muj nazor na vino k tomuto receptu. Vseobecne je dobre znat rad jak parovat pokrmy s vinem/alkoholem. Je vsak take dobre pocitit volnost tento rad nekdy porusit, zvlaste tam, kde jsou naznaky k duvodu. Muzeme podavat cervene vino prave k tomuto tunaku, vzhledem k tomu ze se jedna o tmavsi vyrazneji chutnajici rybi maso tak jako je napriklad makrela, losos, bluefish a take musle. Nuance je vsak v tom, jake cervene vino. Nejspis to bude delikatni, s ovocnym podtonem a bez tenninu, tedy lehci vino jako je Pinot Noir, nebo tezsi spanelska a portugalska rose vina. Navic s jakymkoliv suchym sumivym vinem nebo sampusem clovek nikdy chybu neudela :palec:

gabi
551 příspěvků 23.10.10 17:15

babi, toto vyzera super…urcite to vyskusam…v postupe si zabudla co s tym citronom :)…preco sa maju steaky pred pripravou zmrazovat?
ja sa kazdy rok tesim na tuniaka v Chorvatsku…cer­stvo vyloveneho…steaky pokvapkane citronom, olivovym olejom, trosku osolene…par minut po kazdej strane sprudka opecene…a hotove pokvapkane olivovym olejom a jemne ochutene rozotretym cesnakom s bylinkami…k tomu zemiaky s mangoldom…a co sa vina tyka…nedavam na predsudky odbornikov…mne robi dobre iba cervene vino…takze z chorvatskych vin najradsej mam babic…ale mozu byt aj ine vranac, peljesac, dingac…nikdy mi to nepokazilo skvely zazitok z dobreho tuniaka

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.10.10 16:36

Milé casino, nedivte se, že jsem na Vás byla laskava…já dávám po hubě, jen když je za co… :mrgreen:
Ještě k tomu vínu tedy… dovedu si představit červené víno např. k jídlu, kde jsou ryby, mořské plody, rajčata, papriky, hodně koření, apod., prostě výrazná chuť použitých surovin, kde ryba jen jednou z použitých ingrediencí, ne dominantní. Tam se červené víno hodit může.. Ale k pokrmu s přírodnější úpravou rybího masa, kde má vyniknout právě a hlavně jemná chuť masa, bylinek apod se červené nehodí, jelikož přebije chuť pokrmu, ke kterému se podává. Tak je to s vínem vždy…víno se má snoubit s pokrmem a vzájemně ladit a doplňovat se , ne jedno na úkor druhého dominovat…nebo přehlušovat..
Ale znáte to… Někdy si dáte lehčí červené, jindy ke stejnému pokrmu může pasovat extraktivnější bílé či plné růžové…Záleží na použitých ingrediencích, způsobu přípravy a výslednému vyznění pokrmu… I na náladě a momentální chuti…
Prostě - víno není dogma, ale nádherná hádanka, kterou můžeme vyřešit tisíci různými způsoby…jen je musíme poznávat a mít pro ně cit… :wink:

casino
4482 příspěvků 23.10.10 01:36

glama, líbí se mi že dokážete v odpovědi na můj nick reagovat sice kategoricky ale věcně… Nebo že by to bylo slapovými jevy měsíce právě v úplňku :-)
Myslím, že zde není labužníka který by neznal kdysi obecnou zásadu, že k rybě podávat BÍLÉ, u nás obvykle ryzlinky. Já s touto uzancí takřka bez výhrad (pokud považujeme různé mořské potvory za „ryby“) souhlasím. Časy se ale mění… Často je slyšet someliery, že k rybě jako takové lze podávat i jiné víno, než jen a pouze bílé! Pominu-li maličkost, že tuňák je tmavého masa (pokus o ftip :mrgreen: ), tak proč že jsem se tak blbě ptal? Vzhledem k použitým surovinám!!!, jak i sama píšete. Když dám na dvě porce 1PL tabaska (byť zeleného), tak ryba neryba je celkem jedno, zda vlašák, rýňák, růžový vavřinec či frankovka a s jistou nadsázkou by se k tomu dala pít i tequila či grappa a mým chuťovým pohárkům to bude šumafuk :-) :-D :lol:
Dost možná svůj názor pozměním, až jídlo připravím a ochutnám; prozatím dám na Vás a vychladím růžovou frankovku…
(pominu-li paradox Vaší první a poslední věty, tak ten smajlík to zlidšťuje :-) )

Ale možná celé neporozumění pro recept pramení v tom, že dávám obecně přednost rybám připraveným na přírodní způsob aby vynikly chuti příznačné pro tu kterou rybku :-)

jolana
5065 příspěvků 22.10.10 18:05

Di, ja tiez nie. Pozor, nevysvetlovat zle. Len som chcela ubezpecit nahodneho citatela/ konzumenta ktory len prejde ocami a precita si moj koment a nasledujuci tvoj, ktory sa zda ako „oprava?“ mojho predchadzajuceho, konzument ktory nejde citat do hlbky na odkaz ktoremu ani nemusi rozumiet, ze tie minimalne a skoro ziadne straty mu neuskodia ked paradajku upecie ale prave naopak – prospeju.
Takisto v prvom komente netvrdim ze lykopen sa robi ohrievanim , prave naopak, pisem ze to je vlastne to cervene farbivo a ze je vstrebatelny ooovela prijatelnejsie ak prejde teplotou a tym padom ho organizmus naozaj vyuzije k zdraviu.
To vsetko preco a zaco nie je kvoli osobnemu poteseniu,ale len a len kvoli ucelu aby sa dostala informacia aj ked jednoducha k uchu ci do oci a prospel…ono tych vyskumov je totizto habadej a plno a vsade .. ale tento je naozaj podlozeny . Nahodou o tom viem, a aj z praxe.

di
2451 příspěvků 22.10.10 15:35

Jolanko, však jo, já se nepřu. V tom článku taky píšou, že důležitým faktorem vstřebatelnosti je (parafrázuju) „přítomnost tuku v jídle, uvolnění lykopenu z chromoplastů po rozrušení buněk a částečná přeměna trans- formy lykopenu na lépe vstřebatelnou cis- formu“. Rozhodně se ale tepelnou úpravou netvoří, to prostě není možné, už tam předtím byl.
No, však nám to tady místní chemici možná okomentujou.
P.S. I když se tím asi ochuzuju, tepelně opracovaná rajčata se slupkou fakt ráda nemám (kvůli tomu jsem v dětství upřímně nesnášela lečo), na syrových mi slupka nevadí.

jolana
5065 příspěvků 22.10.10 15:14

Di, zanedbatelne mnozstvo sa straca, zanedbatelne.. teplotou sa uvolnuje jeho prijatelnejsia „forma“ k vstrebaniu organizmom na rozdiel od jeho suroveho stavu. Laicky povedane. Koniec koncov, v tom clanku/odkazu to je napisane.
Hezkej den :)

di
2451 příspěvků 22.10.10 14:42

Česky se to jmenuje (kupodivu) lykopen a netvoří se ohřátím, ale zráním - je to červené barvivo. Tepelnou úpravou jeho obsah klesá, ale ne moc, protože je docela termostabilní. Víc třeba zde: http://www.vyzivaspol.cz/…jcatech.html

jolana
5065 příspěvků 22.10.10 14:31

Alis, lycopene sa vola. neviem ako cesky. To je vlastne to farbivo, co robi paradajku cervenou.Takze pod slupkou ho je logicky (aj inac) najviac. Ked si vezmes kupovane a nie doma pestovane tak to plati este viac. V surovom stave sa vstrebava tazko. Tym ze prejde teplotou sa uvolni a my ho dostaneme v prijatelnej stravitelnej ci vstrebatelnej forme. Je sto percetne preukazane, ze je najlepsou formou prevencie ochorenia prostaty…okrem ineho…Paradajka je skvela, ak je nerozvarena… vedy je aj slupka slupkou co sa da jest, ako na jablku napriklad.
Ked mam mlsnu tak varim Gelaje Bandora (pecene paradajky)= cibulka, cesnak na drobno na kvapke oleja do biela,faferonka, stipka mletej kurkuma, cierneho korenia, potom prekrojene na stvrtky paradajky a osmahne/ podusi sa to chvilku, len aby pustili stavu trosku. A vyjeda sa to kuskami chleba. Velmi dobre, vonave..no extra jedlo. Jedlo chudobnych od severnej afriky az po…ti bohatsi na zaciatku daju na malilinkate kusky masa ak maju alebo nakoniec vajce..
PS: aj take leco ma byt len kratko osmahnute a nie (roz)varene..zadna slupka by v tom plavat nemala, paprika svieza a nie zahorkla mlandrva…lenze leco sme si „pokrstili“ tak, tak je take..;-))

Alis
2617 příspěvků 22.10.10 14:01

To je mi jasné, že to se mnou nesekne, když sním tyhle rajčátka… Já jen vím, že zelená větvička zdravá není. A slupka na pečeném rajčeti mi prostě nechutná… já loupu i rajčata do leča, nesnáším ty zkroucené skupky, co (dle mého) nehezky vypadají na talíři, v puse buď škrábou nebo se nalepí na patro (samozřejmě až vzdadu, na měkké patro) a zkus je ve společnosti nějak decentně odloupnout…
Ta látka, která se vytvoří jen ohřátím rajčatové slupky, by mě zajímala, už proto, abych věděla, jak ji nahradit.
Mimochodem, jedna z nejzdravějších potravin v tomto ohledu je prý kečup (i pro děti) - možná je to těmi rozšmelcovanými slupkami :lol:

jolana
5065 příspěvků 22.10.10 10:15

Alis, kludne si tie rajcatka urob a neboj, nicim sa neotravis, oni teplotou len prejdu a nevaria sa vo vode predsa, na tej vetvicke si drzia tvar a jedia sa aj so slupkou–bez tej by to ani nebolo ono. Ako susena rajcatka, tie tiez nestahujes zo slupky.
Takto sa okolo stredozemia robia rajcatka bezne. Nie je to pre nich ziadna moda. Jo, a ta slupka a co je hned za nou ,ta je zdrava. Vobec, aby sme ziskali tu cennu latku z rajciat co chrani srdiecko a prostatu, maju rajcata prejst teplotou a neolupovat.
Dobru chut a vela zdravia :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.10 09:41

Casino…k rybě červené rozhodně ne. Jemná chuť rybího masa se neslučuje s tříslovinami červeného vína a potom nevynikne, je přehlušena chutí vína… V tomto případě by se, vzhledem k použitým surovinám, docela hodilo i růžové…
Ale červené raději ne :-)

casino
4482 příspěvků 22.10.10 09:07

…a to mně se to zase líbí :-)
Sice milovník salátů, ale tady ten salát vynechám… Spíše dumám, zda nechat vydechnout červené, nebo dát chladit bílé?

Alis
2617 příspěvků 22.10.10 02:26

No jo, kočko, někdo prostě člověk moc nespí :-)
Nenapadlo mě, že by někdo větvičky jedl, ale přemýšlela jsem o tom, jestli ty škodliviny nepřechází do rajčat. Na druhou stranu - bude to nejspíš velmi zanedbatelné množství.
A k té estetice? Mám-li mluvit sama za sebe, Jitko, nemyslím, že by to bylo nějak nádherné… Zcvrklá rajčata na vysušené větvičce. A technicky a chuťově? Nejdřív se musím porýpat vidličkou v tom, abych dostala rajče ze stopky, pak složitě odstraňuju slupku z rajčete, abych se dostala ke kyselé dužině. Jak říkám, neoslovilo mě to ani designem, ani chuťově a osobně si myslím, že je to jen módní výkřik, který za čas zapadne.
Kdybych k takovému luxusnímu tuňáku s velmi zajímavou salsou dostala pár oloupaných rajčátek, jen na pár vteřin prohřátých, lehounce a voňavě dochucených, osobně bych si pochutnala víc. Ale je to jen můj názor, nic ve zlém :wink: …

babi
6360 příspěvků 22.10.10 01:09

kocko, jakto ze Ty jeste nespis :-) Alis, nevim nevim, jeste ziju! On nejspis ty vetvicky nikdo neji a kdyz ano, tak dobre mu tak :twisted: Musis uznat, ze to pekne vypada…

Alis
2617 příspěvků 22.10.10 00:51

Koukám, že k nám ze světa dorazila móda pečených rajčátek na větvičce… Já nevím, nejen, že ta rajčata, co se u nás prodávají, nejsou pečená vůbec dobrá, protože jsou většinou podtržená a nemají tolik cukru, ale nejsou ony ty větvičky náhodou jedovaté? Jsem z toho na větvi…

babi
6360 příspěvků 22.10.10 00:46

2905, tunak je vdecna ryba a muze se jist absolutne syrovy, pochopitelne v kvalite na Sushi. Recept je celkove nesmirne jednoduchy a jeho chute jsou nepreplacane, ciste. Zalezi pochopitelne na kvalite ingredienci. Doufam, ze Ti bude chutnat. Recept jsem pridala, diky lamentum Mech_CZ nad vymazanym receptem, ktery chtela pouzit…

2905
753 příspěvků 21.10.10 04:31

Tak to vypadá hodně šmakézně a nemám ani šupinku…
Promyslím :think: :wink:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz