Recept Bylinkovo - rumová marináda

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bylinkovo - rumová marináda

Úvod

Grilovací marináda na maso s bylinkami a třtinovým rumem

Postup

Maso si připravíme na jednotlivé plátky (2-3 cm vysoké) a každý lehce nařízneme alespoň na 2 místech, aby se nám maso při grilování neprohnulo.

Marináda:

Česnek i cibuli oloupeme, rozmarýnové a oreganové větvičky zbavíme stonku (abychom v marinádě neměli tvrdé kousky). Poměr bylinek se může lišit dle chuti. Dále máme dvě možnosti, jak postupovat dále:

  1. vše nakrájíme na drobno, bylinky rozdrtíme ve hmoždíři;
  1. vše dáme do mixéru, který nám naseká cibuli s česnekem i bylinkami.

Do této směsi přidáme 2-3 lžíce kečupu, 2 lžíce sojovky a worchestrovky, dále osolíme a opepříme dle chuti. Do marinády je možné přidat chilli nebo chilli omáčku místo zmíněného kečupu.

Zalijeme 2-3 panáky rumu a promícháme. Směs vetřeme do masa (nejlépe rukou řádně umytou) a necháme klidně 2 dny v lednici, aby nám alkohol v marinádě obsažený maso krásně zkřehčil, ale přes noc bude stačit. Možno „zakápnout“ olivovým olejem.

Při grilování maso potíráme marinádou, anebo marinádu necháme ohřát v plechovém hrnečku na okraji grilu a hotové maso jí přelejeme až na talíři.

Jako přílohu doporučuji zeleninu a zrající sýry z Francie (Reblochon, Chaussée aux moines, Le Rustique) nebo českého „pepina“ a Hermadur. Nezapomeňte na pitný režim - červené víno (preferuji nějaké „těžší“ - Cabernet sauvignon, Dornfelder nebo nějaký „barrique“ atd.). Samozřejmě vhodným nápojem je také pivo, které se hodí k jakémukoliv pokrmu (šlehačkový dort nevyjímaje). Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Marinády Maso

Nahlásit recept

  • 31.07.12 vloženo
  • 5618x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 den + 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,5 kg vepřového masa (krkovice, vysoká plec)
  • 2-3 panáky třtinového rumu (tuzemák nedoporučuji)
  • čerstvý rozmarýn (4 větvičky)
  • čerstvé oregano (2 větvičky)
  • 1 menší cibule
  • 5 stroužků českého česneku (čínského raději celou palici)
  • 2 lžíce sojovky
  • 2 lžíce worchestovky
  • 2-3 lžíce kečupu (ostrého)
  • sůl
  • pepř
  • chilli pro odvážlivce
  • (olivový olej)

Doporučená příloha

  • zelenina, sýry

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ossip_Zadkin 31.07.12 13:17

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bylinkovo - rumová marináda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Karbanátky Karbanátky
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz