Recept Burgunská "Pochouse"

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

¨Julienne¨ slaninu (nakrájet na malé proužky jako sirky) a ¨blanch¨ (povařit ji) na 1 minutu ve vařící vodě, opláchnout ji a nechat okapat. Nechat rozpustit 3 lžíce (45g) másla ve velkém asi 5.5l kastrole. Přidat slaninu a cibuli a pomalu je smažit asi 7min. do lehkého zhnědnutí. Ochutit solí a pepřem, přilít víno a přivéct do varu. Snížit teplotu, přidat ryby a česnek a dusit asi 20min. Vyjmout ryby a udržovat je v teple. Vyhodit česnek. Připravit ¨Beurre manie¨ (smíchat zbylé máslo a mouku) a zamíchat dovnitř 3 lžíce vývaru z ryb. Nalít do vývaru a ještě povařit po 5min. za stálého míchání, až omáčka zhoustne a stane se krémovou. Nalít omáčku na rybu a ihned podávat s krutony, nebo bruschettou. P.S. Pokrm je z francouzkého Burgundy, kde ve starém dialektu Pochouse (první písmenko o má nad sebou stříšku) znamená slovo pro rybáře. Pokrm se stal klasickým a v restauracích oblasti jej najdete někdy pod různými jmény, jako je Pauchouse, nebo i Pochouse (Bez stříšky nad písmankem o). Pokrm je připraven z čerstvých místních ryb a vesměs obsahuje kapra, uhoře, okouna a štiku.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 21.08.03 vloženo
  • 8512x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2kg sladkovodních ryb, nakrájených na 4cm kousky
  • 150g slaniny bez kůže
  • 75g másla
  • 25 malinkých perlových cibulek, oloupaných (namočit na chvíli do vařící vody a opláchnout ve studené vodě, pak se dobře loupou)
  • 750ml bílého vína
  • 6 stroužků česneku, oloupaných
  • 4 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • Krutony, nebo bruschetta při podávání

Doporučená příloha

  • Listový salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Burgunská "Pochouse"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Burgunská ¨Pochouse¨.

našla jsem podobnou verzi:
2 kg různých ryb (štika, okoun, lín, úhoř), 100 g slaniny, 20 g oleje, 50 g másla, malé cibulky (šalotky), 3 dl burgundského, vývar, šťáva z citronu, 1 dl smetany, hřebíčky, 2 stroužky česneku, tymián, bobkový list, mletý pepř, sůl.
Postup:
Slaninu nakrájíme na plátky, opečeme na mírném ohni. Přidáme máslo, celé cibulky, do kterých jsme zapíchali hřebíčky, celé stroužky česneku. Orestujeme, přidáme rybí hlavy bez žaber, tymián, bobkový list, víno a trochu rybího vývaru. Vaříme asi 15 minut. Pak vše propasírujeme. Na pánev vložíme kousky úhoře, přelijeme propasírovaným vývarem, přidáme cibuli s hřebíčkem, vše uvedeme do varu a přidáme ostatní porce ryb. Osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut. Pokud se vytvoří pěna, sebereme ji. Nakonec přidáme citronovou šťávu a smetanu. Porce ryb na talíři přelijeme omáčkou a obložíme topinkami z bílé veky, které potřeme česnekem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuře na medu Kuře na medu
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz