Recept Bulharské čevabčiči

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kapustu opereme, ovaříme, necháme okapat, překrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku společně s vepřovým, česnekem a cibulí. Dáme do mísy a přidáme vejce, majoránku, papriku, sůl a pepř a řádně promíchám. Podle potřeby zahustéme strouhankou, nebo zředíme mlékem. Lžící vykrajujeme malé šištičky, které smažíme na tuku. Osušíme je na ubrousku. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, hranolky, nebo bramborovým salátem.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 12.07.03 vloženo
  • 31015x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 větší kapusta asi 400g
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 200g mletého vepřového masa
  • 100g tuku (sádlo, olej, pokrmový tuk)
  • 1 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • majoránka
  • mletá paprika
  • trochu mleté pálivé papriky, chcete-li

Doporučená příloha

  • Zelený salát, nebo pokrájená cibule a hořčie.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bulharské čevabčiči

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bulharské čevabčiči

Mastika
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Mastika

Pokud chce někdo k výborné bulharské kuchyni vychutnat i pravou bulharskou mastiku, brandy či rakiji a neví, kde to sehnat, ať mi napíše e-mail na adresu-
michal.tlapak@seznam.cz.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči. Airan,

u nás se mastice dá přirovnat starorežná, ale přece jenom mastika je mastika. Hlavně když má v sobě krystalky ledu! :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Mastika.

Ano, španělský Ojen, řecké Ouzo, francouzský pernot…

mikulik
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči - jezevec

Omlouvám se za Y. Původně tam stálo:…druhý recept už jsem na stránky vysmažil..... Násedně jsem si řekl, že budu možná upozorněn, že kebapčeta se nesmaží a tak jsem to pro jistotu přepsal. Žel bohu bez Y.
Současně se omlouvám, že v dodatku o mastice chybí v „restauraci“ první A. Prosím i o velkorysé přehlédnutí toho, že v kebaPčatech se správně píše b.
(Saturejka) v závorce byla míněna jako horší eventualita, ale opravdu se to z textu pochopit nedá.
Díky za reakce.
m.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči.

Mastika je recke „uzo“, turecka „raki“ a mam dojem, ze neco podobneho se dela i tady…musim napsat, ze bulharska mastika je vynikajici - pokud se da flaska neotevrena do mrazaku, udela vam nadherne jemne kristalky ledu, to je pak pozitek pro oci a hrdlo:-)))

mikulik
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči.

Kde prodávají Mastiku nevím, ale nabízí ji resturace Thrakia. Třeba by prozradili, kde se dá koupit.

Najdete ji malý kousek za Národním muzeem na rohu Římské a Rubešovy ulice.

Restaurace a vinárna THRAKIA
Rubešova 12
120 00 Praha 2

telefon 606 82 82 87, 222 240 030
info@thrakia.cz

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči - mikuliku,

Do kebabšeta (čevabčici) patri skutecne rimsky kmin, bulharsky se tomu rika kimion - to v zadnem pripade neni saturejka, saturejka je obycena cubrice, ta ovsem patri do kjufteta, ne do kebabčeta. Jinak recept je spravni:-)

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči,mikulíku

Dík za oba recepty, vypadají lépe a autentičněji než ty původní. Jediná výtka: viděti, viseti, vinouti, viklati…

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči, mikuliku

to nebylo myšleno ve zlém. Jen když jsem pročítala recepty, tak jsem nečetla nic jiného, než tu tvou poznámku, tak jsem se ozvala. A díky, žes to připsal, opravdu mně zajímalo, jak to tedy má být…

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči. mikuliku,

mám problém: Kde tu koupím pravou mastiku? :-(((

mikulik
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči - genina

I ten druhý recept už tam vysí genino a ten vykřičníček mezi Tvými slovy mě opravdu pobavil.

Kebapčeta na skare (na roštu) ½ kg mletého masa (vepřového a hovězího(telecího) 3:2, (v případě telecího1:1), troška vody, soli, černého pepře, římského kmínu (saturejky). K dobře umletému masu přidáme sůl, řádně prohněteme a v míse necháme 3-4 hodiny v chladu odležet. Potom přidáme pepř a opatrně římský kmín (saturejku). Koření řádně zapracujeme a směs opět necháme opět 3 –4 hodiny uležet v chladu. Následně vytvoříme válečky cca 3×12 cm, které pokládáme na studený, lojem potřený rošt tak, aby se nedotýkaly. Kebapčeta se pečou na žáru (ne na plameni) tak, aby zezlátla, ale zachovala si hnědé čáry od roštu, zůstala šťavnatá, ale neměla růžový střed. Při pečení je postupně obracíme.
Přílohy: Chléb, směs drobně krájené cibule s petrželkou, rajčata, nebo salát z pečených paprik a plátků lilku,čerstvých rajčat a cibule, soli, pepře, vinného octa a oleje.
Aperitiv: Mastika říznutá troškou vody.
Nápoj k jídlu: Suché červené víno (pro dámy možno ředit trochou polotvrdé vody).
Původ receptu: Bulharsko před 100 lety.
Autory receptu jsou Bulhaři-zapsala babička mikulika kolem roku 1900 ve Varně.
mikulik

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči, mikuliku

tak nám ten správný návod napiš! a k tomu druhému receptu taky…

mikulik
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bulharské čevabčiči.

Nerad to píši, ale obávám se, že ani tento návod nemá s tradičními bulharskými receptúrami mnoho společného.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz