Recept Bulharské čevabčiči
babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Kapustu opereme, ovaříme, necháme okapat, překrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku společně s vepřovým, česnekem a cibulí. Dáme do mísy a přidáme vejce, majoránku, papriku, sůl a pepř a řádně promíchám. Podle potřeby zahustéme strouhankou, nebo zředíme mlékem. Lžící vykrajujeme malé šištičky, které smažíme na tuku. Osušíme je na ubrousku. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, hranolky, nebo bramborovým salátem.
Recept je z kategorií: Mleté maso
- 12.07.03 vloženo
- 37231x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1 větší kapusta asi 400g
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 200g mletého vepřového masa
- 100g tuku (sádlo, olej, pokrmový tuk)
- 1 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- majoránka
- mletá paprika
- trochu mleté pálivé papriky, chcete-li
Doporučená příloha
Zelený salát, nebo pokrájená cibule a hořčie.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bulharské čevabčiči
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bulharské čevabčiči
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Pokud chce někdo k výborné bulharské kuchyni vychutnat i pravou bulharskou mastiku, brandy či rakiji a neví, kde to sehnat, ať mi napíše e-mail na adresu-
michal.tlapak@seznam.cz.
u nás se mastice dá přirovnat starorežná, ale přece jenom mastika je mastika. Hlavně když má v sobě krystalky ledu!
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, španělský Ojen, řecké Ouzo, francouzský pernot…
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se za Y. Původně tam stálo:…druhý recept už jsem na stránky vysmažil..... Násedně jsem si řekl, že budu možná upozorněn, že kebapčeta se nesmaží a tak jsem to pro jistotu přepsal. Žel bohu bez Y.
Současně se omlouvám, že v dodatku o mastice chybí v „restauraci“ první A. Prosím i o velkorysé přehlédnutí toho, že v kebaPčatech se správně píše b.
(Saturejka) v závorce byla míněna jako horší eventualita, ale opravdu se to z textu pochopit nedá.
Díky za reakce.
m.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Mastika je recke „uzo“, turecka „raki“ a mam dojem, ze neco podobneho se dela i tady…musim napsat, ze bulharska mastika je vynikajici - pokud se da flaska neotevrena do mrazaku, udela vam nadherne jemne kristalky ledu, to je pak pozitek pro oci a hrdlo:-)))
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Kde prodávají Mastiku nevím, ale nabízí ji resturace Thrakia. Třeba by prozradili, kde se dá koupit.
Najdete ji malý kousek za Národním muzeem na rohu Římské a Rubešovy ulice.
Restaurace a vinárna THRAKIA
Rubešova 12
120 00 Praha 2
telefon 606 82 82 87, 222 240 030
info@thrakia.cz
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Do kebabšeta (čevabčici) patri skutecne rimsky kmin, bulharsky se tomu rika kimion - to v zadnem pripade neni saturejka, saturejka je obycena cubrice, ta ovsem patri do kjufteta, ne do kebabčeta. Jinak recept je spravni:-)
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Dík za oba recepty, vypadají lépe a autentičněji než ty původní. Jediná výtka: viděti, viseti, vinouti, viklati…
358 příspěvků 25.1.09 03:43
to nebylo myšleno ve zlém. Jen když jsem pročítala recepty, tak jsem nečetla nic jiného, než tu tvou poznámku, tak jsem se ozvala. A díky, žes to připsal, opravdu mně zajímalo, jak to tedy má být…
mám problém: Kde tu koupím pravou mastiku?
12 příspěvků 25.1.09 03:43
I ten druhý recept už tam vysí genino a ten vykřičníček mezi Tvými slovy mě opravdu pobavil.
Kebapčeta na skare (na roštu) ½ kg mletého masa (vepřového a hovězího(telecího) 3:2, (v případě telecího1:1), troška vody, soli, černého pepře, římského kmínu (saturejky). K dobře umletému masu přidáme sůl, řádně prohněteme a v míse necháme 3-4 hodiny v chladu odležet. Potom přidáme pepř a opatrně římský kmín (saturejku). Koření řádně zapracujeme a směs opět necháme opět 3 –4 hodiny uležet v chladu. Následně vytvoříme válečky cca 3×12 cm, které pokládáme na studený, lojem potřený rošt tak, aby se nedotýkaly. Kebapčeta se pečou na žáru (ne na plameni) tak, aby zezlátla, ale zachovala si hnědé čáry od roštu, zůstala šťavnatá, ale neměla růžový střed. Při pečení je postupně obracíme.
Přílohy: Chléb, směs drobně krájené cibule s petrželkou, rajčata, nebo salát z pečených paprik a plátků lilku,čerstvých rajčat a cibule, soli, pepře, vinného octa a oleje.
Aperitiv: Mastika říznutá troškou vody.
Nápoj k jídlu: Suché červené víno (pro dámy možno ředit trochou polotvrdé vody).
Původ receptu: Bulharsko před 100 lety.
Autory receptu jsou Bulhaři-zapsala babička mikulika kolem roku 1900 ve Varně.
mikulik
358 příspěvků 25.1.09 03:43
tak nám ten správný návod napiš! a k tomu druhému receptu taky…
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Nerad to píši, ale obávám se, že ani tento návod nemá s tradičními bulharskými receptúrami mnoho společného.