Recept Buddhova zelenina

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Houby v misce spaříme vroucí vodou a necháme 20 minut bobtnat, vodu potom slejeme, houby propláchneme studenou vodou, tvrdé nořičky odkrojíme, kloboučky ještě dobře vyždímáme a nakrájíme na silnější podélné kousky. 2. Paprikový lusk odjadřincujeme, opereme a rozkrojíme na dvě půlky a ty pak příčnými řezi nakrájíme na tenké nudličky, rovněž tak bambusové výhonky z konzervy. 3. Mrkev oškrabeme, opereme a nakrájíme na sirky (šikmými řezy na tenké oválné plátky a ty zas na tenké nudličky). 4. Nyní se ještě vrátíme k houbám: nakrájené kousky vlořžíme do misky, přidáme půl čl wej-su, cukr a 1 pl šaosinského vína, osolíme, prsty dobře prohněteme, aby houby co nejvíce nasákly přidané ingredience, potom posypeme hladkou moukou a znovu prohněteme, aby kousky hyb byly pořádně obaleny moukou. 5. V pánvi na středním ohni ohřejeme větší množství oleje, do horkého vhodíme část připravených hub (ne všechny kousky najednou, aby se navzájem neslepily), smažíme do zlatova a přitom tyčinkami/vařečkou oddělujeme slepené kousky od sebe; usmažené houby pak děrovanou lopatkou přeneseme na talíř a smažíme další část hub - postup se opakuje. 6. Když máme všechny houby osmažené, v jné pánvi (což já nedělám, používám tu původní) na středním ohni ohřejeme 3 lžíce oleje, do horkého vhodíme nakrájené papriky, bambusové výhonky a mrkev, zvolna mícháme a smažíme asi 3-4 minuty. 7. Když zelenina trochu změkne, přidáme sójovou omáčku a 1pl šaosinského vína a ještě chvilku smažíme. 8. Vmícháme půl lžičky wej-su, polejeme solamylem, který jsme předtím rozmíchali v misce s 1 naběračkou studené vody, a do pábve přemístíme usmažené houby, několikrát zamícháme, polejeme sezamovým olejem a odstavíme z ohně. Podáváme teplé :) Tento recept pochází z úžesné knihy úžasné Taj-Ťun Hejzlarové: "Originální čínská vegetariánská kuchařka". Kniha je momentálně bohužel nesehnatelná :( (a že jsem se snažla!) PS: ze zoufalstí jsem to již podnikala i s čerstvými žampióny (přeskočila jsem přirozeně spařování) a chutnalo i tak výtečně.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3857x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • cca 8 dkg sušených šitake
  • 10 dkg bambusových výhonků (pro milce i více ;-)
  • 1 zelený paprikový lusk
  • 1 malá mrkev
  • trochu hladké mouky na obalení
  • 2 pl sojové omáčky
  • 1čl wej-su (glutaman sodný)
  • 1čl cukru krupice
  • 1pl praženého sezamového oleje (pro neznalce raději pro začátek méně, je to síla! :)
  • olej na smažení
  • 2pl šaosinského vína (nebo brandy)
  • sůl
  • 1 čl solamylu

Doporučená příloha

  • bílá rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Buddhova zelenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
martin_etzl
280 příspěvků 29.01.10 04:09
Re: Buddhova zelenina

To je moc pěkný recept! :P

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buddhova zelenina

Když není šitake, tak je hlíva; receptík prima, patří do mé chuťové skupiny´!

popelucha
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buddhova zelenina

Tohle jídlo je tak fantastické, že poté, co jsme ho zkusili, se vůbec nedivíme, že se Buddha vždycky tváří tak blaženě… Oni vám všichni budou tvrdit, že dosáhl nirvány pomocí meditace, ale já už vím svoje.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Chilli con carne Chilli con carne
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz