Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dva za tří otvorů žaludku zavážeme motouzkem. Brambory uvaříme, dáme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bůček také nakrájíme na kostičky. Hovězí jemně umeleme. Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme na tuku a dáme vystydnout. Všechny ingredience dobře promícháme, řádně okořeníme a propracujeme. Osmažíme malou kuličku na sádle, ochutnáme a celou směs případně dochutíme. Hmotou naplníme žaludek, zavážeme, vložíme do vroucí osolené vody a nechámě asi 3 hodiny na mírném ohni táhnout (nevaříme). Podáváme s dušeným kyselým zelím a bramborovým knedlíkem, nebo režným chlebem. TIP: Můžeme plnit do střeva, nebo sáčku jako tlačenku.
Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bůčková specialitka
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Svého času se nechali koupit v řeznictví občas uzené prasečí ocásky. Problém je, že teď už většina chovů ocásky selatům štípe, neboť si je čurýci vzájemně okusují.
máš pravdu v tom co zde říkáš. Také jde o to, že kdysi lidé ze zvířete spotřebovali opravdu všechno…
Zdraví,
viděla jsem recepty na prasečí ocásky, takže to nejspíš nějaká specialitka bude ;o) To víš, řezník by to vědět měl…
Přeji Ti příjemný večer!
tak se připravuje v Rakousku, ale je tam i hovězí maso. Něco podobného se připracuje v Německu a recept je Zabijačková specialita-nadívaný vepřový žaludek z města Pfatz. , což se připravuje jenom z vepřového masa. Uši a rypáček u nás musí alesponň jednou do roka být i bez zabijačky ;o) Dovedeš si představit, když jsme měli kanadskou návštěvu? O tom se povídalo hodně dlouho, ale zajímavé bylo, že každý to chtěl uchutnat, tak jako tvarůžky, švestkové knedlíky, dršťky, prasečí nožičky a já nevím co ještě, co oni nikdy neochutnali, dokonce ani o tom neslyšeli ;o) Nebo celá večeře z vnitřností začínajíc od předkrmu, polévky, hlavního jídla, kdy chtěli vědět co jí, ale já jim to nemohla říct ze strachu, že by dojedli…
Přeji Ti velice příjemný den!
No ono to mělo také ryze zdravotní význam. Teď má skoro každý třetí člověk náhradní klouby, dříve to nebylo nejen proto, že to technicky nešlo, ale taky proto, že se jedly věci typu ouška, sulc z kůží, paprčková polívka - paprčky jsou nožky slepic nebo kuřat - ty dolní, všude je vysoký obsah přírodní želatiny a když se to jí celý život, tak se klouby udržují v dobrém stavu. Nehledě samozřejmě na to, že lidi dříve dokonce i chodili každý den.
To já si pamatuji, když jsem byla malá a zabíjeli jsme čuníka,že řezník měl nejraději ocásek a ouška. To si vždycky nechával.
Přeji dobrou noc.
…teď jsi mě opět dostala…a ještě k těm diskuzím o rypáčcích a uších, které tu kdesi běžely - to patří mezi nejvyhledávanější pochoutky z té hromady masa, která se při zabijačce vytáhne z kotle, hodí na stůl, seběhne se smečka a začne strkat ruce řezníkovi pod nůž - účelem hry je co nejdříve ukrást ty nejlepší kousky, dokud je řezník-necita neposeká do tlačenky či jitrnic