Recept Buchty na páře

(Hodnoceno 4x) jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Buchty na páře

Postup

Z vlazneho mlieka, drozdia a cukru urobime kvasok, ktory nechame vykysnut. V preosiatej muke rozmiesame sol, urobime jamku-do nej rozklepneme vajicko, pridame kvasok. Postupne pridavame vlazne mlieko v ktorom sme rozmiesali cukor a zamiesime cesto. Pozor! tekutiny podla potreby-cesto by nemalo byt prilis riedke /vlacne. Radsej take stredne tuhe. Prikryjeme a nechame na teplom mieste nakysnut. Nakysnute cesto na pomucenej doske rozvalkame asi na hrubku prsta alebo asi tak na 1 az 1,5 cm ( viac nie). Nakrajame na stvorce (my mame radi buchty poriadne, krajam asi tak 9 krat 9 cm ), alebo vykrajujeme kolieska, do stredu ukladame plnku, sformujeme do batozka/gule (okraje cesta dobre stlacime k sebe), zatvorenou stranou ukladame na pomucenu dosku, prikryjeme obruskom a nechame chvilku podkysnut. Vacsi kastrol/hrniec naplnime do polovice vodou, na povrch priviazeme cisty vlhky obrusok/ plachietku. Nie z dakej hrubej latky-jemny. Pripevnujem gumou a poriadne popotahujem plachietku koldokola aby bola napnuta-konce zrolujem/zalozim do ucha kastrola. Ked zacne voda vriet, poukladame buchty, prikryjeme druhym kastrolom/hrncom, takym ktory dobre tesni aby neunikala para, parime 8-10 minut. Neodkryvame. Bud do buchty pichneme a ak sa cesto nelepi je uparene alebo jednoducho potazkame-spravne uparena buchta je lahka a skocna svizka. :-) Takymto sposobom naparime vsetky buchty. Nemusia sa nam zmestit vsetky naraz. Nechavame medzi nimi medzeru (1,5-2 cm) aby sa nam nepochytali. Ukladame na misu, polievame rooztopenym maslom, sypeme mletym makom alebo orechmi rozmiesanymi s praskovym cukrom alebo kakom/grankom alebo skoricou s pras.cukrom. Ak nam ostanu napr. na veceru alebo ranajky alebo len tak na sladky olovrant, co sa casto nestava a preto urobime radsej viac, ulozime do pekacika/ohnovzdornej misy, a dame zapiect do rury az je spodok do zlatava - to je mnamka ;) Z toho isteho cesta si takym istym sposobom mozete vyrobit knedlu na pare. Cukor len do kvasku a do cesta vynechame a mozeme zamiesit len na vode. Z vykysnuteho cesta vyformujeme primerane valcek/y , nechame podkysnut a naparime. Cas asi tych 13-15 minut, ak mame kastrol s velky priemerom a knedla je obrovska aj 18. Dobru chut!

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 17.02.08 vloženo
  • 65602x zobrazeno

Ingredience

  • 600 gr muky
  • 1/3 KL soli
  • 2 dl mlieka +1 PL cukru( kto chce cukor vynecha)
  • 1 vajce
  • Kvasok:
  • 1,5 dl mlieka
  • drozdie
  • 1 PL cukru
  • Plnka:
  • lekvar podla chuti alebo tvarohova alebo aj rozlicne ovocie...

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lenka.ho 21.8.16 10:34

luxusní :-) jen na mě nikdy nezbyde :-)

Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.5.13 21:20

Roky používám tento recept na ovocné knedlíky, který v Čechách vyšel v r. 1986 v knize Márie Hájkové Moučníky. Dnes poprvé jsem je, díky Jolaně, uvařila na páře. A řeknu vám, že už v životě nehodím knedlík do vody! Knedlíky jsou nadýchané a lehké jako pírko, nejsou oblemcané a s pařáčkem jdou vyndat všechny najednou.
Jolanko, jsi génius! Ta kytka je pro Tebe!
(Jenom jsem je nechala trochu překynout, tak jsou krabaté, pardon, pardon!)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 7.9.11 04:50

Jolanko díky za odkaz, našla jsem švestkové. Už asi vím kde je chyba,mám kolem náplně víc prostoru, budu muset lépe vytlačit vzduch. Aby vypadaly lépe, musím je horké namočit v ochuceném, ředěném medu, obalit a pak dotvarovat.Musím spěchat aby nevychladly, a tvarovat horký knedlík je docela fuška. Až se podou bez úprav, oslavím a ukážu, /blbouy/

Odkaz na uvaření

2905 6.9.11 05:34

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 6.9.11 05:31

těsto skoro stejné a velmi dobré. Jen se po vaření vodě tváří unaveně a „čapají“, spodek není kulatý a maskuji obalením v kokosu, ořechách aj.

Odkaz na uvaření

jolana 3.9.11 17:26

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Buchty na páře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Buchty na páře

tlustá bába
1212 příspěvků 14.5.13 20:33

Naprosto mě to okouzlilo, ale mám tu jen kousek, tak mi klouže! Skrzevá nevidím na písmenka, tak se máte na co těšit! Všechny ty recepty budu vydávat za zahraniční!
Líp funguje, když se ty bubliny dají nahoru. Neklafe to, ale taky to skoro nic nenapíše. Nebo musím přitlačit. Jdu to zkoušet. Jestli se to nebude přehřívat, nominuju Tě na Nobelovu cenu za fyziku a techniku! Přidáme k tomu opařené knedlíky, (ale ještě musíš dodat údaje o teplotě, tlaku a rosném bodu) a budeš světová!
Mohu vyjednat studijní prostor ve výzkumném ústavu vysokého napětí, tam se budou dělat pokusy jedna radost. Krásně to tam jiskří! :lol: :lol: :lol: BRAVO!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

jolana
5068 příspěvků 14.5.13 17:34

.. @tlustá bába,, :mrgreen:.. pekna blbina, ze joo? :mrgreen:.. predstav si jak budes tukat a folia bude pukat :mrgreen: :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 14.5.13 17:13

Když říkám, že jsi geniální, tak jsi geniální!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

jolana
5068 příspěvků 14.5.13 14:17

Babo, obal tu klavesnici foliou na potraviny a mas to..sice to bude vypadat alebo tam nic padat :lol: :*

tlustá bába
1212 příspěvků 14.5.13 13:37

I dvaceti, abych stihla zaznamenat ten maglajz, co mám v hlavě.
Kouknu na to, zrovna jsem totiž dolovala z klávesnice rejži. Jde to blbě. :lol:

birkana
1706 příspěvků 14.5.13 08:29

@tlustá bába, já mám tu klávesnici z tohoto e-shopu - píšou, že ji momentálně nemají. Zkus zagůglit, určitě v jiném shopu bude :think: Jak se dočteš, je bezhlučná :palec: Chvíli jsem si na ni zvykala, teď už mi to ani nepřijde 8o Také zjistíš, jako já, že je to k vaření velice důležitá INGREDIENCE :mavam: :mavam: :mavam:

Edit: Jo a ta moje nemá české znaky (ůúěščřžýáíé) - doufám, že v noci píšeš potmě a všema deseti :jazyk: :jazyk: :jazyk:

Příspěvek upraven 14.05.13 v 08:47

tlustá bába
1212 příspěvků 13.5.13 18:01

Nevím, proč jsem takový troglodyt. Lisaňa bežala a ja za ňou! Babička vařila, tak já taky, kachna. :lol:
Už dumám nad těma ušiskama, aby se to taky dobře mylo. Koupím si další a nechám to kynout vždycky rovnou na pařáčku, jaképak přendavání a vkládání. Geniální, geniální!
Silikonovou klávesnici? Ona je placatá? Jako lisované spoje, nebo co? Nemá to škvírky zákeřné? A že by to neklafalo, že by byl v noci ode mě pokoj? Neznám to a chci to!
:mavam:
Jo a taky mám myš, která dostává epileptické záchvaty nebo nějaké ámoky. Jak ji pustím z ruky začne lítat jako magor.

Příspěvek upraven 13.05.13 v 18:05

birkana
1706 příspěvků 13.5.13 13:25

Houskové knedlíky na pařáku jsou výborné, nadýchané. Ve vodě vařím jen bramborové. :twisted:

K obědvání na klávesnici - už jsem ji tolikrát polila a podrobila = zničila, že k narozeninám jsem dostala silikonovou 8o 8o 8o Jen otřít a jedeme dál bez úhony :mavam: :mavam: :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 13.5.13 11:49

Děkuju, jak víš, že zrovna obědvám (inteligentně na klávesnici)?! :lol:
Tu knížku oblibuji tak, že je z ní salát. Je vidět, že jsou to recepty dobré a vyzkoušené - cokoliv jsem udělala, nebyl jediný problém. Doporučila bych i začátečníkům, má velmi dobře popsané postupy. Líbí se mi i rozdělení do kapitol. Ó, my se máme, že ji máme! :dance:
Zdraví Tvůj parní učedník (zkusím i houskové, nebaví mě honit je v té vodě, jen si udělám lepší zdvihávátko pařáčku, nějaká delší ušiska, nebo něco)!
Jak jsem stará, tak se pořád mám co učit!! :mavam: :mavam: :mavam:

jolana
5068 příspěvků 13.5.13 10:57

Tlusta babo :kytka: :mavam: a dobru chut :)
PS: z tych troch kucharskych knih co vlastnim je jedna prave od Hajkovej a presne ta z 86 roku: Mucniky :) stare klasika recepty..mam ich rada :)

jolana
5068 příspěvků 18.4.12 10:34

Babi, zdravim :) ..ja ani inac ako na pare varit neviem :) raz, raz som skusala vo vode..a nikdy viac uz potom :mrgreen:
Gabu,prepac, nevsimla som si otazku … co su na obrazku su z hladkej, tuna inu nemam..ale doma , doma pouzivam somosebou polohrubu…koniec koncov na aku si zvyknuta taku pouzi.. :mavam:

babi
6360 příspěvků 16.4.12 20:13

jolanko, zapomnela jsem podotknout, ze ode davna take tak varim houskove knedliky… nejsou oslizle a jsou lehke…

gaburiatko
740 příspěvků 16.4.12 15:22
Muka

Jolanka, mohla by si v recepte specifikovat muku ? Predpokladam, ze to bude polohruba.

2905
753 příspěvků 7.9.11 04:50

Jolanko díky za odkaz, našla jsem švestkové. Už asi vím kde je chyba,mám kolem náplně víc prostoru, budu muset lépe vytlačit vzduch. Aby vypadaly lépe, musím je horké namočit v ochuceném, ředěném medu, obalit a pak dotvarovat.Musím spěchat aby nevychladly, a tvarovat horký knedlík je docela fuška. Až se podou bez úprav, oslavím a ukážu, /blbouy/

jolana
5068 příspěvků 6.9.11 09:41

Jani, naplnim a potom medzi dlanami ako hrnciar jemne zlahka rychlo vytvarujem do uhladnej gule , polozim, necham podkysnut a davam na paru…podla mna na pare je to ovela pohodlnejsie, dva hrnce, plachietka a para pod hrncom, cisto..ale popravde vo vode varit ani neviem..raz som u/varila knedlu ked sme mali tyzden ceskej kuchyne co z prostriedku tiekla :mrgreen: a odvtedy nikdy :mrgreen:
Aj nemci poniektori paria buchty pod poklickou a uz zapecene .. najprv opecu a potom naparia..je na www.varecha.sk recept parene buchty pod pokrievkou aj s postupom..
Blbouni mas krasne :) vdaka :)

Babi, mas pravdu, zmrazit a potom dat na paracik a su ako cerstve..kiez by sa to podarilo aspon raz.. :-)

2905
753 příspěvků 6.9.11 05:31

těsto skoro stejné a velmi dobré. Jen se po vaření ve vodě tváří unaveně a „čapají“, spodek není kulatý a maskuji obalením v kokosu, ořechách aj. Když už jsem překročila tu půlku, chci umět kulaté knedle. jestli je to parou, budu pařit :palec:

Příspěvek upraven 06.09.11 v 05:41

2905
753 příspěvků 6.9.11 04:53

Jolano, už rozumím, jak jednoduché… těším se na postup, knedle se mi moc líbí. O úžerníky nikde není nouze, mám co dělat když odháním, když nekradou, tak dloubou :mrgreen:
Nápad knedlík zapéct se mi rovněž líbí, chladné večery se blíží, ohřejeme se a ještě ukojíme chuťové pohárky :palec:

2905
753 příspěvků 6.9.11 04:42

Ivo díky :-)

babi
6360 příspěvků 6.9.11 00:40

knedle nam dovazel slovensky kamarad Stefo…daji se zmrazit :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.9.11 08:58

Ú Ž E R N Í C I :-P :-P :-P

jolana
5068 příspěvků 4.9.11 08:30

2905,buchty pecene..ani nespominaj..sa bude citat a zas bude vzbura ze chcu buchty– ale pecene..asi hezky cesky ze knedliky plnene na pare? u nas sa im vravi buchty na pare.. a knedlik z toho cesta bez cukru a mlieka a je to..po buchtach som naparila aj knedlu pre jednu mladunku nemku aby mala..buchty co su na obrazku su uz naparene a potom posypane a pokapane maslom..aj my sypeme orechami ale nemame teraz..alebo kakaom ..
PS: buchty sa ukladaju jedna od druhej dalej a naparuju..mne sa vmesti na plachietku sedem..vcera ich bolo 28..buchiet na pare.. naparis,vyberes na misu, posypes, pokapes maslom , otocis sa a je varka fuc..a takdalej..nabuduce sfotim postup, ked nebudem mat uzernikov za chrbtom..ci udernikov.. splnili normu aj vitazne prekrocili, ani jedna neostala zapiect :mrgreen:

Ivo, dakujem za pomoc :)

Příspěvek upraven 04.09.11 v 08:41

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.9.11 08:16

nejsem Jolana, ale pokud vím, ve slovenštině „parené buchty“ je totéž, co v češtině kynuté ovocné knedlíky, též zvané blbouny.

2905
753 příspěvků 4.9.11 05:20

Jolano, teď jsi mě dostala :think: , píšeš buchty, vidím hezké knedlíky, nemusíš maskovat. To já ty své obaluji ořechy, kokosem atd, aby nebyly vidět nerovnosti. V závěru píšeš že lze totéž těsto použít na knedlíky… jestli dobře chápu, mohu v páře připravit zárověň buchtu i knedlík? Je mi divné, že se buchty k sobě netulí, což zas není žádoucí u knedlíků. Ještě jsem takto buchty nepřipravovala, proto tápu…

jolana
5068 příspěvků 3.9.11 17:30

..buchty :-)

Anitta
521 příspěvků 21.5.11 00:09

Jo Ivo, pekárna je senza vynález :-) Dlouho jsem ji odmítala, ale používám ji jen na ten chleba, jinak využívám KitchenAid, ten dělá i šlehané a třené těsto, strouhá, mele :-) a není to tak velký „krám“ jako pekárna :mrgreen: :-D Vánoční pečení mi naštěstí nehrozí… :-D

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.5.11 23:44

Anitto, v pekárně míchám všechna tužší těsta. Při vánočním pečení je to k nezaplacení a dnes jsem v ní míchala bramborovo-tvarohové těsto na ovocné knedlíky. :palec:

Anitta
521 příspěvků 20.5.11 20:46

Jolanko, právě jsem tam šoupla recept na ty boruvkovy knedle, ale můžeš to klidně zamíchat ručně :wink:

jolana
5068 příspěvků 19.5.11 20:48

Anitto,vdaka:)
Kitchen Aid.. ten nieco vydrzi a aj dokaze, ten by som si hned a zaraz aj kupila a nie som zrovna zvlast nakupovaci typ…ale stoji vela.. u nas prevela :-)
Ale nad pekarnickou este stale alebo znova rozmyslam..kvoli horku v lete..ale ako sa poznam bude mi to trvat este zopar rokov.. :mrgreen:
Najviac mam znova chut na pomaly hrniec..:) Pekny vecer :)

Anitta
521 příspěvků 19.5.11 17:37

Jolanko, napíšu, jen nesmím zapomenout si vzít recept, nevím, jestli jsem to kdy vyfotila.
Musíš mít dobrý svaly na to těsto :wink: To já ještě dávno v Česku jsem knedlíky nevařila, výborný knedlík stál 5 kaček naproti v hospodě, kdo by se s tím patlal. Tady zkrátka mi nic nezbývalo, než se to naučit, ale to míchání mě nebavilo a když jsem odmítala, koupili mi KitchenAid :-) A pekárničku jsem si pořídila nedávno, není to tak malučké :-) řekla bych, že na zadělání a pečení chleba je výborná, umíchá krásně i tuhé těsto, ale na ostatní těsto je KitchenAid lepší. :-)

JanP
141 příspěvků 18.5.11 19:50

Dievčatá a chlapci!
Nech už robíte parené buchty z akéhokoľvek cesta, doporučujem naparovací hrniec. Nie taký, čo iba postavíš na varič a čakáš, kým sa vyvarí voda a všetko prihorí. (Aj také sa mi už stalo).
Je to elektrika s časovačom. Áno, stojí čosi peniažkov, ale…
Urobíš v nej nielen parené buchty, ktoré mi vyšli na prvý raz, ale aj knedlu, ryžu… A všeličo iné.
Robievam v ňom variácie na španielske vtáčky a iné .. napríklad ak potrebujem iba varené udené, či hovädzie varené bez polievky a iných príloh, je vhodná takáto úprava.
Hovädzie dávam do vrecka na pečenie, kde za tým pridám pochutiny a premasírujem. Vrecko zavriem a veselo naparujem.....
Skúste, kto sa žiab nebojíte!
:-)

jolana
5068 příspěvků 17.5.11 23:48

Anitto, rucne veru rucne..zatial nemam problem, cesto miesim od malucka a ked budem starucka tak si kupim domacu pekaren…daavno som ju chcela,potom som do nej kukla a ona malucka..pre koho by to bolo..u nas akurat tak na jeden zub..:)
Kolko ich je teda neviem ,robim ovela viac a nepocitam..ani nestihnem pocitat aj keby som chcela ..a po druhe, buchta je u nas buchta k svetu ako treba–anorekticky nevedieme v evidencii..:-)

Anitto, prosim napis recept na buchty a ako paris v troube.. tu sa to strati a ja pridam link na tvoj do receptu, takto kto hlada skor najde..:)

Anitta
521 příspěvků 17.5.11 18:40

Blanca, take tomu říkáme kynuté ovocné knedlíky a nejraději je máme s borůvkama, pak tvaroh, cukr, máslo. Dobrůtka :-)
Zpočátku jsem je pařila, bylo to zdlouhavé, teď je vařím dvě várky po 8 minutách a jsou perfektní. Fakt je, že nad párou se dá uvařit těsto z jakékoliv mouky. Houskové knedle pařím v troubě ve velkém pekáči s poklicí, zabalené v mokrých utěrkách a jsou senzační.
Jolanka, neuvádíš množství „buchet“ :-?
Také by mě zajímalo, proč stále matláte těsto ručně? Bolí mě ruce jen při čtení… :mrgreen: :-)

jolana
5068 příspěvků 17.5.11 15:57

Shira, aj ked neskor ale predsa ..dobru chut :)
A tuto link na video..ako na to.. dakomu sa isto zide vidiet…
http://www.akosatorobi.sk/…chty-na-pare

:)
Shira313
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Prvý krát v živote som robila buchty na pare a podarili sa ! :o)
Konzultovala som aj predchádzajúci recept „pařené buchty“ a spravila som kompromis: 3PL cukru, droždia asi 20g, mlieka 350 ml
Celé to za mňa vymiesila domáca pekáreň - kuchynský to zázrak, aj to v nej vykyslo a na mňa to píplo, keď už bolo cesto prípravené na vaľkanie.
Buchty som plnila slivkovým lekvárom a parila na paráku 10 minút.
Poprepichovaný papier na pečenie pod buchtami aj nad sa super osvedčil. Domnievam sa, že ten slúži na to, aby na buchty zvrchu nekvapkala skondenzovaná voda. :o)
Posypané makom alebo tvarohom - almázia :o))
Nabudúce vyskúšam takto pripraviť knedle.

Příspěvek upraven 19.02.11 v 15:52

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Landosp.:-) díky moc za odpověď, při nejbližší příležitosti ( nebude to asi hned, sladká jídla jsou u nás jen občasníkem, ale o to víc pak chutnají ) to s tím pařákem a papírem vyzkouším. Ahojky a hezký den. T.

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Proč ty knedlíky přikrývám? Ani ti, Teuško, nevím, snad aby vychládaly pomaleji a taky aby neosychaly. Ale samozřejmě to nutné není. Po uvaření je propíchám a potřu olejem nebo sádlem. Když se nesní, což je u nás takřka pravidlo, protože ty knedlíky dělám od oka a vždycky mi kapánek ujede ruka, do toho papíru je zabalím, dám do mikrotenového sáčku a šoupnu do mrazáku.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Knedlíky vařím výhradně v páře. Již jsem to psala u nějakého mého receptu. O vaření výše uvedeným způsobem jsem se pokusila jednou, ale hrozilo to úrazem opaření. Až kamarádka mi poradila fígl (který jsem nedávno našla i u Flo v kuchařce). Na dno kastrolu dám pařák - sluníčko, takový ten rozkládací s nožičkami, naliju vodu a uvedu do varu. Vložím utěrku, pak dám knedlíky. Přiklopím tak, aby mi konce utěrky koukaly zpod pokličky (pokud to jde), zmírním var, ale tak, aby se voda vařila. Pokud hrozí vyvaření vody, lze ji lehce dolít. Pokud vařím větší množství knedlíků, s úspěchem je vařím v pekáčku na dvou pařáčcích. Samozřejmě dávám také utěrku a přikrývám druhým pekáčkem. /Mám takové ty starodávné smaltované dvojpekáče po babičce/.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Kynuté ovocné knedlíky nedělám právě proto, že se mi je nikdy nepodaří uspokojivě uvařit - ve vodě. Od včerejška tady nad tím bádám :-), plachetku mám, gumu taky, ale ráno jsem zjistila, že nenajdu dva kastroly, co by pasovaly na sebe.:-) Landospandos, ten fígl s pečícím papírem se mi zdá hodně dobrý, mám takový ten pařák - vějíř, to by šlo. Jen nevím, proč ty knedlíky tím papírem ještě přikrývat. To teda musím zkusit, takovéhle experimenty ( tedy pro mne experimenty), mě baví. :-))))

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Jolanko, jenom kdybyste třeba už nemrkli (nebo nemrkly?) na ten druhý recept - zkus místo plachetky pečící papír. Je to mnohem jednodušší a praktičtější - mám mnohokrát vyzkoušené. Také jsem dřív napínala plátýnko, ale štvalo mě pak to praní. To mě fakt nebavilo, tak jsem zkusila pečící papír. Někdy ho trochu propíchám vidličkou, ale když zapomenu, nic se neděje. Držím palce, aby se všem zadařilo!

jolana
5068 příspěvků 18.2.08 17:16
Re: Buchty na pare

Je to tak, kazdy sme zvyknuty na daco. Niekto nevie to, iny zas ono…preto som aj tento recept napisala, myslim, ze je aj vela mladych gazdiniek, ktore to nevedia, ak to z neho pochopia a uchpia sa vyskusat a zdari sa budu vidiet stastne ufulane usmevy rodinky, buchty na pare su proste lahodka…
Fakt je,ako pise Lydia, ze v tej pare aj ked sa to nezda sa neda pokazit.
Je tu este jeden recept, ked som kontrolovala,sa mrknite mozno dakomu bude vyhovovat viac.Tento je taky domacky hutoracky ako sa robi u nas doma na vychode. ;-)
Pokial viem , robia ho aj rakusania napr. a predava sa ako vyslovena lahodka.
Niekto pridava do cesta za 1 PL lyzicu masla alebo oleja.
Dakujem vsetkym :).. pekny den..:)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Jolanko, u nás dělala maminka kynuté knedlíky jenom takovým způsobem. Říkala, že je jinak neumí, že se je tak naučila dělat od své tchýně. Maminka říkala, že takto se knedlíky nikdy nepřevaří, i když je pod párou necháš déle. Co se může stát, že se voda vyvaří :-)Já je dělám také tak. asi by se mi vařením ve vodě rozvařily, protože na to nejsou zvyklé:-). Když nám nějaké zbydou, tak je dám zmrazit a v páře zase ohřeju. Ale s tím zapečením je pro mne něco nového. Určitě vyzkouším. Díky za nápad.

anickav
2904 příspěvků 18.2.08 15:01
Re: Buchty,Jolanka,

ja som asi ako Ty - neodvazim sa varit knedle vo vode. Vzdy iba parim. Az teraz, tie od Dandy, dvojctihodne, som prvykrat varila vo vode a on Ti vobec nebol slizky…
Prijemny den!
A.

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare

Jolano, také jsem si nikdy netroufla na knedlíky na páře, lae ten Tvůj recept je tak instruktivní, že to si vyzkouším. Láká mě na tom, že knedlíky z páry nikdy nejsou oslizlé. Díky.

jolana
5068 příspěvků 18.2.08 03:34
Re: Buchty na pare-blanco

nie guma na zavarovacky-guma normalna ako do gati o)…odmerias si trochu mensiu ako obvod hrnca, dobre zaviazes, napasujes na hrniec na plachietku a hotovo…a buchiet sa neboj vazne, jednoducho tu buchtu frisko chytim a ked je lahka tak je to ono, keby sa nepozdavala tak priklopim a v klude doparim este minutku dve a basta - ziadna veda.
S tou lahkostou buchty to je asi tak.. skus si do suchej spongie vlozit maly kamienok asi tak 1,5 cm priemer..preco? lebo ked sa nam daco nedopari/nedovari tak nam v strede ostane surove cesto asi take velke) a potazkaj si ju a potom suchu… ..no vidis, ja zasa neviem varit kysnute knedle vo vode-len na pare. ..:)

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty na pare - Jolanko,

připomněla jsi mi mé dětství, kdy tyto - u nás se tomu říkalo kynuté sladké knedlíky - dělávala moje maminka na takovém velkém černém kastrole, byly plněné povidly a posypané skořicí a moučkovým cukrem a omaštěné máslem. Já jsem si je nikdy netroufla udělat, nějak mi nebyla jasná doba, po kterou by měly na té páře být a dokud je dělala maminka, nikdy jsem se jí nezeptala. A taky vařit je pro 5 lidí mi připadalo dost zdlouhavé. Teď, když mám podrobný návod od tebe, to zkusím, ale asi zase nebude ta guma na zavařovačky :-(.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Chilli con carne Chilli con carne
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz