Recept Buchty majolkové švestkové

(Hodnoceno 2x) tea63 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Buchty majolkové švestkové

Postup

Z droždí, cukru, mouky a mléka zaděláme kvásek do 1/2 l hrnečku a necháme přikryté na teplém místě vykynout, cca 10 - 15 minut. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce , sůl, majolku, vykynutý kvásek a zaděláme vlažným mlékem vláčné těsto. Nejprve v míse, pak vyndáme na vál a pořádně propracujeme. Vrátíme zpět do mísy, poprášíme trošku mouky, přikryjeme a necháme na teplejším místě kynout , cca 1 hodinu, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků, zabalíme švestky - do 1 buchty asi 1,5 švestky a dáváme na vyšší, vymazaný plech, švem dolů, 20 kousků na plech. Čtyři chudáci nám zbydou, tak je dáme do nějakého kastrůlku apod. :-) Však si poradíte. Necháme zase asi 20 minut kynout, pak pořádně pomažeme rozpuštěným máslem a pečeme asi na 180 °C 25 - 30 minut. Až jsou zlaté. Upečené vyklopíme a pocukrujeme. Majolkové buchty jsou moc dobré, vlastně žádné jiné už nedělám. Těsto se krásně dá použít na jakékoliv jiné koláče, třeba klasický švestkový s drobenkou. Ale to množství je skoro na dva plechy. Tak dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Buchty

Nahlásit recept

  • 20.07.07 vloženo
  • 45242x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 majolky
  • 1 vejce nebo 2 žloutky
  • 1 KL soli
  • 200 - 250 ml vlažného mléka
  • švestky
  • rozehřáté máslo na vymazání plechu a potření buchet
  • Kvásek:
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 KL cukru
  • trošku mouky a vlažného mléka

Doporučená příloha

  • kafíčko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 27.6.18 14:25

Těsto je trošku jiné: 450g hladké mouky, 200ml mléka,
100g majolky, 2 žloutky, 2Pl cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 20g droždí, špetka soli, 1PL rumu a nastrouhaná citronová kůra. Na koláče tvaroh, rebarbora a žmolenka. Okraje koláčů hned po vytažení z trouby potírám rozehřátým máslem s rumem, jsou výborné.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

meanik 31.7.17 21:08

Buchty perfektní, s těstem se krásně pracuje, je nadýchané. Jen jsem dala více cukru, skoro jedou tolik, ale to je úchylka naší rodiny, že vše musí být extra sladké. Plnila jsem švestkami s agávovým sirupem a už mizí :-)

Odkaz na uvaření

jarca.vilik 17.9.15 13:51

Mám starý rodinný recept na kynuté těsto, ale po upečení buchet z těsta s majolkou ho zakládám do archivu. Tyhle buchty jsou vážně úžasné! Vláčné zůstaly i druhý den (déle nevydržely). Díky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.5.13 20:13

Myslela jsem, že mě už žádná buchta nemůže překvapit… co jsem jich už za život vyzkoušela…
Ale tyhle jsou vážně skvělé!
Do poloviny jsem dala švesky z kompotu a do druhé poloviny bezinkový džem. Oboje ňamka veliká!
Majolku jsem použila domácí, z jednoho vejce, je zde z Labu:
„mojoneza fofrem“, jen jsem nedávala pepř… ta várka byla akorát, aby těsto mělo skvělou konzistenci.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Buchty majolkové švestkové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Buchty majolkové švestkové

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové- zlati

vím, že se tahle kombinace švestky- mák hodně dělá. U nás to nějak není zvykem, ale co není, může být.:-) Dost lidí dává mák na švestkové knedlíky a jinak si to neumí ani představit. Zkusím buďáky propašovat mezi moje konzervativní strávníky, protože určitě je to dobrota. Pro mne tedy určitě.:-)) Díky za tip!

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové teo,

tak jsem si vzpomněla, že ty švestky v buchtách jsou moc dobré se sladkým mákem (jako koláč se švestkami). Říkáme tomu „buďáky“.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové, teo, Zlato

Tak já do toho jdu, ale švestky zralé ještě nemáme, takže koupím kompot.
Abraka dabra, ať se povedou :-)
Děkuji za rady, napíšu, jak to vyšlo.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové-Sylvi

já jsem je právě ráno upekla. Všechny věci si vyndej předem z lednice, ať mají pokojovou teplotu. V tomhle vedru to nebude problém. :-) A mléko trošku ohřej, ale jen do vlažna. A pak se to musí povést:-))).. Nojo, je sezóna švestek, tak do toho! Přiznávám ale, že nejradši mám buchty z kompotovaných, ony sem tam vytečou a místy jsou pak takové oblemcané… Mňam… Zkus to těsto začarovat s mastichou :-)))) Držím palce. T.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové..teo,

díky za připomenutí, jeden čas u nás bývalo tohle těstíčko dost často. Je moc dobré a koláče z něj jsoupěkně vláčné. Přeji hezký den

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Buchty majolkové švestkové, teo

teo, i když mám trochu potíže s kynutým pečením, dodala jsi mi chuť se zase do toho pustit. Snad se mi tentokrát zadaří.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Výborný domácí kečup

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz