Recept Buchta z Egypta - tradiční Basboosa z krupice

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V kastrolku přivéct do varu 375 ml vody s medem a cukrem. Míchat tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidat meruňky a pomalu je dusit tak 5-12 minut, až změknou. Vyjmout je pomocí děrované naběračky a dát do misky. Do sirupu zamíchat citron a růžovou, nebo pomerančovou vodu používáte-li. Nalít do jiné misky. Obojí lze připravit až 2 dny dopředu a uschovat v lednici (několik hodin před použitím vyjmout z lednice). Buchta: 20 cm formu vymazat a její dno vyložit pečícím papírem. Dát stranou. V míse našlehat bílky do pěny, postupně přidat po 1 lžíci cukr a našlehat vše do pevných kopečků. Na kusu pečícího papíru smíchat krupici s moukou. V jiné míse šlehat žloutky a kůru tak dlouho, až se tvoří brázdy po zdvihnutém šlehači a žloutky jsou husté (asi 8-10 minut). Posypat je moukou s krupicí a tu zamíchat dovnitř (směs bude trochu drobivá). Potom dovnitř střídavě vložit sníh z bílků a máslo (3x sníh a 2x máslo). Nalít vše do připravené formy a vložit do středu předem vyhřáté trouby na 180°C. Péct do zlatova tak 22-25 minut, nebo až zapíchnutá špejle do středu buchty je po vyjmutí čistá. Buchtu nechat ve formě a pomocí špejle do ni nadělat hodně dírek. Na buchtu nalít 250 ml (nebo jenom tolik, kolik buchta rychle vsákne, aby nebyla mazlavá) sirupu a nechat ji úplně vystydnout. Potom ji vyjmout z formy a položit na servírovací mísu. Buchtu krájet na kosodelníkové dílky, které se mohou ozdobit mandlí a podávat ji s meruňkami, chcete-li a zbylým sirupem. P.S. Někdy se připravuje s přidáním kardamomu, kokosu, přírodního jogurtu, bez meruněk atd.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 18.12.06 vloženo
  • 6587x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek = 250 ml
  • Sirup:
  • 3/4 hrnku jemného krystalového cukru
  • 50 ml tekutého medu
  • 1 kg čerstvých meruněk, rozpůlených a vypeckovaných
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky růžové vody, nebo vody z pomerančových květů (nemusí být)
  • Buchta:
  • 4 rozdělená vejce
  • 1/2 hrnku jemného krystalového cukru
  • 1 hrnek středně hrubé krupičky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Buchta z Egypta - tradiční Basboosa z krupice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buchta z Egypta - tradiční Basboosa z krupice.

přepsala jsem dvojitý recept na krekry a přidala tento ;o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz