Recept Bůček na šalvěji a zelí

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tak jsem šla ráno koupit kousek krůtích prsou a vidím vedle krásný kousek " vepř.bok špička s.k.". Nevelký trochu přes půl kila, ale nedalo se odolat. V oblíbeném zelovocu na mne zamávala maličká hlavička zelí. Inspirace přišla až doma při pohledu na šalvěj na balkoně.

Postup

Odkrojíme plát masa a kosti vložíme vcelku na dno vhodné zapékací nádoby/pekáčku.
Maso nakrájíme na větší kousky. Zelí nakrájíme na kostky velikosti kousků masa. Oloupané syrové brambory ( nebo v mém případě nádherných nových brambor z jiné země EU neloupané) nakrájíme na půlměsíčky.
Vrstvíme brambory dolů na dno vedle kosti, pak zelí, maso, brambory, maso, zelí a brambory, každou vrstvu lehce posolíme, popepříme, pokmínujeme, pošpetkujeme drceným česnekem a nasekanou šalvějí. Dílo poplácáme rukou a trochu podlejeme vodou - na uvedené množství cca decka stačí.
Zapokličkujeme a dáme do trouby na 180 stupňů na 90 minut a jdeme dělat něco jiného. Pak zkontrolujeme měkkost masa, lehce prohrábneme a přelijeme sosíkem ze dna a odkryté necháme ještě cca 15 minut chytat bronz při 200 stupních.
Před podáváním necháme odpočinou asi 10 minut.
S kostmi na dně nasáklými šalvějovo česnekovou šťávou naložíme dle vlastního uvážení - já je mám schované k protažení pod grilem k chlebu a okurkovému salátu.

Pozn.: Nepřidáváme grilovací koření ani jiné prefabrikáty.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 04.05.13 vloženo
  • 1578x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 650 g vepřového boku s kostí - špička
  • 500 g brambor
  • 500 g bílého zelí
  • 8 lístků čerstvé šalvěje
  • 5 stroužků českého česneku
  • sůl, pepř, špetka drceného kmínu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bůček na šalvěji a zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 05.05.13 00:02
-

Ten prasečí zadek?

 
gmp
1603 příspěvků 04.05.13 23:34
+

Dílo poplácat - nejdůležitější a má nejzamilovanější část roboty.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 04.05.13 18:57

No, jo! Známej (nebo prověřenej) řezník byl a bude rodinné stříbro! V nějakých těch supermarketech koupím v nouzi nejvyšší nějakého ptáka (když už mají všude zavřeno).
To raději maso z mrazáku. Ti mí oblíbení řezníci mají vlastní porážku a hlavně je znám „zezadu“. Chtěla bych mít doma tak čisto, jako mají oni v provozu - zvlášť dneska, dnes je to fakt vydařený!!! :lol:

 
Eja
3831 příspěvků 04.05.13 18:41

Jo, masitý ocásek, mám jedno takové maličké řeznictví, hovězí z býka, ne z nějaké utahané kravky, uzené ocásky jak moje stehno.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 04.05.13 18:29

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Shodně, jen fleky vařím ve vodě, sýr nikdy, cibulka rozhodně ano.
Uzené vařím - dvojnásobné množství, než je potřeba, už se znám!
A protože v posledních letech jsem ten uzený vývar spíš vylévala, než zužitkovávala, vymyslela jsem systém papiňák s minimem vody.
Ještě lepší, než žebírka, je ten kousek prdelky s ocáskem, ale to nesmí být řezník šrťa. Je mi to jedno, koukám po tom, kde je nejvíc masa. Trochu tučného je nutné, krásně se to pak vypéká. A okurčičky, jééée, domácí.
Panebože, já slintám!!! :lol: :lol: :lol:

 
Eja
3831 příspěvků 04.05.13 18:17

Jejda - starou goudou myslím vyzrálou :mrgreen: Což mi připomíná, že pomalu nastane doba mladé goudy a mladého beemsteru. Někdo tady použil krásný výraz sýrotéka ( myslím, že v souvislosti s gruyere v receptu) - to se mi moc líbí.

 
Eja
3831 příspěvků 04.05.13 18:13

Pokud by někoho napadlo, proč ty kosti - tak kromě výsledného ohlodávání voňavého masa - hlavní důvod je chuť sosíku.

Tlustá bábo - jak děláš šunkofleky? Já vždycky ze žebírek, lépe pečených než vařených ( riziko nevzniknutí šunkofleků existuje), obrané kosti hodím do vody, ve které vařím fleky či jiné potvory. Na másle zpěním cibulku, smíchám s uvařenými fleky a nedbale otrhaným masem ze žeber, uplácám do zapékací nádoby, rozkvedlaná vajíčka až na v troubě horké a trochu zapečené fleky. Sýr nahoru většinou ne, pokud ano, tak čedar nebo starou goudu.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 04.05.13 17:57

:lol: :lol: :lol: :lol: Nemuč se! To bylo první, co mě napadlo - že bych s kostmi nic dalšího neplánovala! Tak dlouho se chodí okolo, až není kolem čeho!
Z uzeného jsem vycouvala, šunkofleky jsou taky náramně jedlé. :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 04.05.13 16:55

No, kosti se asi nedožijí grilu :mrgreen: jsem si kousek masíčka už uloupla :think:

 
Eja
3831 příspěvků 04.05.13 16:52

Uzený by určitě být mohl - ale chuť by byla úplně jiná. A navíc - opravdu jedlé uzené jsem už dlouho nepotkala. Tahle špička vypadala velmi dobře už na pohled a stejně dobře působila na omak, očuch a ve finále chuť. Podle Tvých receptů myslí, že by Ti to chutnalo :mavam:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 04.05.13 16:07

Ejo, škoda, že jsi nefotila, tady Ti neumím vztyčit palec. Ač po obědě i zákusku, dostala jsem chuť! Ukládám jako favorita na dovolenou - jídlo z jednoho hrnce, to je naše spása! U toho se dobře čte. :potlesk: :potlesk: :potlesk:
P. S.:… a možná by mohl být ten bůček i trochu uzený, co myslíš, nebo raději ne? Tohle bude rafinovaně lahodné.

Příspěvek upraven 04.05.13 v 16:09

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Karbanátky Karbanátky
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz