Recept Bůček na šalvěji a zelí
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Tak jsem šla ráno koupit kousek krůtích prsou a vidím vedle krásný kousek " vepř.bok špička s.k.". Nevelký trochu přes půl kila, ale nedalo se odolat. V oblíbeném zelovocu na mne zamávala maličká hlavička zelí. Inspirace přišla až doma při pohledu na šalvěj na balkoně.
Postup
Odkrojíme plát masa a kosti vložíme vcelku na dno vhodné zapékací nádoby/pekáčku. Maso nakrájíme na větší kousky. Zelí nakrájíme na kostky velikosti kousků masa. Oloupané syrové brambory ( nebo v mém případě nádherných nových brambor z jiné země EU neloupané) nakrájíme na půlměsíčky. Vrstvíme brambory dolů na dno vedle kosti, pak zelí, maso, brambory, maso, zelí a brambory, každou vrstvu lehce posolíme, popepříme, pokmínujeme, pošpetkujeme drceným česnekem a nasekanou šalvějí. Dílo poplácáme rukou a trochu podlejeme vodou - na uvedené množství cca decka stačí. Zapokličkujeme a dáme do trouby na 180 stupňů na 90 minut a jdeme dělat něco jiného. Pak zkontrolujeme měkkost masa, lehce prohrábneme a přelijeme sosíkem ze dna a odkryté necháme ještě cca 15 minut chytat bronz při 200 stupních. Před podáváním necháme odpočinou asi 10 minut. S kostmi na dně nasáklými šalvějovo česnekovou šťávou naložíme dle vlastního uvážení - já je mám schované k protažení pod grilem k chlebu a okurkovému salátu. Pozn.: Nepřidáváme grilovací koření ani jiné prefabrikáty.
Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce
- 04.05.13 vloženo
- 2399x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hodiny
Počet porcí
- 3 porce
Ingredience
- 650 g vepřového boku s kostí - špička
- 500 g brambor
- 500 g bílého zelí
- 8 lístků čerstvé šalvěje
- 5 stroužků českého česneku
- sůl, pepř, špetka drceného kmínu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bůček na šalvěji a zelí
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bůček na šalvěji a zelí
Ten prasečí zadek?
Dílo poplácat - nejdůležitější a má nejzamilovanější část roboty.
No, jo! Známej (nebo prověřenej) řezník byl a bude rodinné stříbro! V nějakých těch supermarketech koupím v nouzi nejvyšší nějakého ptáka (když už mají všude zavřeno).
To raději maso z mrazáku. Ti mí oblíbení řezníci mají vlastní porážku a hlavně je znám „zezadu“. Chtěla bych mít doma tak čisto, jako mají oni v provozu - zvlášť dneska, dnes je to fakt vydařený!!!
Jo, masitý ocásek, mám jedno takové maličké řeznictví, hovězí z býka, ne z nějaké utahané kravky, uzené ocásky jak moje stehno.
Shodně, jen fleky vařím ve vodě, sýr nikdy, cibulka rozhodně ano.
Uzené vařím - dvojnásobné množství, než je potřeba, už se znám!
A protože v posledních letech jsem ten uzený vývar spíš vylévala, než zužitkovávala, vymyslela jsem systém papiňák s minimem vody.
Ještě lepší, než žebírka, je ten kousek prdelky s ocáskem, ale to nesmí být řezník šrťa. Je mi to jedno, koukám po tom, kde je nejvíc masa. Trochu tučného je nutné, krásně se to pak vypéká. A okurčičky, jééée, domácí.
Panebože, já slintám!!!
Jejda - starou goudou myslím vyzrálou
Což mi připomíná, že pomalu nastane doba
mladé goudy a mladého beemsteru. Někdo tady použil krásný výraz
sýrotéka ( myslím, že v souvislosti s gruyere v receptu) - to se mi
moc líbí.
Pokud by někoho napadlo, proč ty kosti - tak kromě výsledného ohlodávání voňavého masa - hlavní důvod je chuť sosíku.
Tlustá bábo - jak děláš šunkofleky? Já vždycky ze žebírek, lépe pečených než vařených ( riziko nevzniknutí šunkofleků existuje), obrané kosti hodím do vody, ve které vařím fleky či jiné potvory. Na másle zpěním cibulku, smíchám s uvařenými fleky a nedbale otrhaným masem ze žeber, uplácám do zapékací nádoby, rozkvedlaná vajíčka až na v troubě horké a trochu zapečené fleky. Sýr nahoru většinou ne, pokud ano, tak čedar nebo starou goudu.
Z uzeného jsem vycouvala, šunkofleky jsou taky náramně jedlé.
No, kosti se asi nedožijí grilu
jsem si kousek masíčka už uloupla 
Uzený by určitě být mohl - ale chuť by byla úplně jiná. A navíc - opravdu jedlé uzené jsem už dlouho nepotkala. Tahle špička vypadala velmi dobře už na pohled a stejně dobře působila na omak, očuch a ve finále chuť. Podle Tvých receptů myslí, že by Ti to chutnalo
Ejo, škoda, že jsi nefotila, tady Ti neumím vztyčit palec. Ač po obědě i zákusku, dostala jsem chuť! Ukládám jako favorita na dovolenou - jídlo z jednoho hrnce, to je naše spása! U toho se dobře čte.

P. S.:… a možná by mohl být ten bůček i trochu uzený, co myslíš, nebo raději ne? Tohle bude rafinovaně lahodné.
Příspěvek upraven 04.05.13 v 16:09