Recept Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Postup

Syrové brambory nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme vejce, osolíme a přidáme tolik mouky, abychom získali těsto o něco hustší, než je bramborová kaše. Poté si těsto přendáme na prkýnko a nožem z něho trháme drobné kousky, které rovnou vhazujeme do osolené vařící vody. Dobře je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu a uvaříme. Uvařené halušky přecedíme přes síto, dáme do mísy, přidáme k nim brynzu, dost rozškvařeného horkého špeku a zamícháme. Hotové halušky vyndáme cedníkem, nikdy neproplachujeme a promastíme rozškvařenou slaninou, nebo máslem. Originální a velmi chutné jsou Slovenské Halušky s brynzou, na Moravě se připravují Strapačky se zelím a v jižních Čechách halušky s houbami. Halušky výborně chutnají s na másle podušeným čerstvým zelím, se všemi tučnějšími čerstvými sýry a se sýrem s modrou plísní, nebo jen s na másle orestovanou mladou cibulkou a posypané pažitkou. Tento typ jídla se jí okamžitě po dokončení. Ohřívání velmi mírně řečeno neprospívá ani chuti ani vzhledu. Vaječné halušky se připravují z mouky, vody, soli a vajec. Těsto promícháme a přes síto protlačíme do vařící osolené vody. Hotové halušky promastíme a podáváme je jako přílohu. S touto přílohou se nejčastěji setkáme na jižním Slovensku a v Maďarsku. Podává se k Paprikáši a k Perkeltům. U nás nejčastěji používáme jako zavářku do polévky.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 10.09.03 vloženo
  • 85072x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • asi 200 g polohrubé mouky
  • 1/4 kg brynzy
  • 150 g uzené slaniny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 17.9.12 22:37

Brynzu jsem si dovezla ze Slovenska, („tak som si ich urobila“), jen pro sebe, manžel jim neholduje.;-)
Dvě brambory, vejce, sůl, hladké mouky tolik, aby bylo hustčí těsto, přes haluškovač do vroucí vody.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

chaster
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Byť by se to zdálo neuvěřitelné, tak se mi tady, na Novém Zélandu, podařilo sehnat bryndzu! Sice 125g za skoro 10NZD (x16), ale téhle chuťi domova (jsem z poloviny Slovák), se nedalo odolat. No a když už jsem měl tu bryndzu, tak samozřejmě s haluškama. Vzhledem k tomu, že jsem je nikdy nedělal, pomohl jako již poněkolikáté Labužník.
Ono ale bryndza, jak se ukázalo, nebyl ten největší problém. Mission impossible je tu polohrubá mouka a slanina. Takže nezbylo nic jinýho než mouka hladká a tady ta jejich bacon, což s naší slaninou má společnýho asi tolik jako Jan Žižka a telefon.. Nezbylo ale nic jinýho, takže jsem prostě vybral ten nejtučnější vzorek a bylo to.
Pak už jsem jenom s napětím očekával výsledek. Nevím teda přesně poměry surovin (skoro nikdy podle nich nevařím, řídím se takříkajíc citem), ale vyšlo to na jedničku. Ještě jsem do toho teda přimíchal kelímek zakysané smetany (s ohledem na nedostatek sýra) a bylo to mňam. Tak všem dobrou chuť!

Labužník richard02
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Shodou okolností jsem se při letošní dovolené na Slovensku dostal do Liptovské Revúce, kde se konaly slovenské přebory v přípravě halušek „Revúcke halušky“ - od oškrabání brambor, jejich nastrouhání až po vaření a snědení. Vše ve čtyřčlenných družstvech a za dohledu rozhodčích. Součástí akce byla i například ukázka výroby brynzy, vše v krojích v krásném prostředí Malé Fatry. Atmosféra byla skvělá a velmi mile nás překvapila vstřícnost publika a přihlížejících podělit se s námi o různé „finesy“ při přípravě halušek.Součástí byla i živá hudba s tancem a ukázky lidových řemesel a různých soutěží, jako např.přeřezávání klády apod.
Recept uvedený nahoře je vyčerpávající, akorát soutěžící nepřidávali vejce a halušky po vyplavání z vroucí vody a vybrání cedníkem propláchli velmi rychle pod proudem studené vody (možná bylo v regulích závodu). Postup byl následující: Po oškrabání brambor, byly nastrouhány na nejjemnějším struhadle. Struhadlo mělo půlkruhový tvar a je asi specielně vyvinuto pro tuto činnost. Přidána byla polohrubá mouka a trocha soli a vypracováno polotuhé těsto, které se na navlhčeném prkénku rozetřelo do středně tenké placky (asi 0,5 - 1 cm) a nožem, lžící nebo kuchařskou špachtlí se odkrajovaly malé kousky a vhazovaly se do vroucí vody. Po vyplavání se vybraly cedníkem a propláchly pod proudem vody. Poté se smíchaly v umělohmotné nádobě s brynzou a rozškvařenou uzenou slaninou - která se bohužel u nás v Čechách nedá asi ničím nahradit. Rozhodčí odebral 20 dkg pro porotu k ohodnocení a zbylých 3 kg halušek muselo co nejrychleji čtyřčlenné družstvo sníst v co nejkratším čase. Tým, který jsme sledovali toto zvládl za skvělých 22 minut. Závodníci používali pouze brambory, polohrubou mouku, sůl, uzenou vyškvařenou slaninu a brynzu. Při sledování závodu se s námi dvě slovenské dámy podělily o své zkušenosti s haluškami. Jedna z nich vejce používá, ale protože halušky musí mít bílou barvu, nesmí se použít domácí vejce, které má příliš oranžový žloutek, ale vejce s co nejbledším žloutkem (tudíž kupované). Druhá zase používá při přípravě halušek hrubou mouku. Do halušek se může přidat trochu kysané smetany na zjemnění - doporučuji. Může se i použít specielní cedník na halušky jak uvádí Božka, při závodu se však použít nesmělo. Většina přítomných zapíjela halušky kysaným nebo acidofilním mlékem, já s manželkou pivem. Ani jedno není k zahození. Závěrem všem vřele doporučuji návštěvu Revúckých halušek. Tento rok se konaly 7. srpna od 10 hodin až do pozdního odpoledne. Pokud se dozvím podrobnosti o dalším termínu, rád se s Vámi podělím. Pokud ho někdo z Vás zná, prosím o informaci. Děkuji za trpělivost.

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Bydlim v Kanade a o bryndze si muzu nechat akorat tak zdat. Co ja pouzivam je nastrouhany feta cheese a rozmichany se zakysanou smetanou. Da sse pouzit jakykoliv ovci syr - bryndza je z ovciho mleka. Nastrouhat a rozdil nepoznas.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Před měsícem jsem byla v Bratislavě u bratrance a jeho manželka na naši žádost uvařila mísu halušek - na můj dotaz tvrdila, že mouka má být polohrubá a bryndza se má vyšlehat se smetanou do vláčného krému. Zřejmě každý má svůj způsob přípravy a servírování. Včera byly halušky u nás k večeři a na základě Honzovy rady jsem se snažila co nejvíce šetřit moukou - má pravdu, čím méně mouky, tím lepší, ale zase se snáze rozvářejí.

Mamut
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brynzové halušky podle staré slovenské mamušky

Ahoj všetkým na tomto úžasnom servri a dúfam, že vám slovenčina nevadí. Zarazila ma zmienka o vajci a polohrubej múke, lebo o niečom takom som ešte nepočula. Prelistovala som teda všetky kuchárky, ktoré doma mám. Podobný recept som našla len v starom vydaní Múčnikov pani Hájkovej, ale z nového vydania už tento recept vypadol, a ostatné kuchárky sa vcelku zhodujú na hladkej múke a žiadnych vajíčkach. Pripájam sa tiež k názoru, že slaniny je málo. Hlavne ak sa to robí ako u nás, že sa halušky iba posypú škvarkami z dobre prerastenej slaniny, ale nepolievajú masťou (kompromis medzi zdravou výživou a chuťou).

Pampeliska191
1075 příspěvků 22.10.03 10:25
Pajo

Jeje, ses moc hodna, dekuji. Sice mam v Cesku zname, ale ted musim popremyslet nad tim, kdo by mi je tam zasel koupit. Jdu kouknout na adresy. Jeste jednou moooooc dekuji. Ahoj

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Pampeliško,

s knížkami jsem uspěla v knihkupectví Kanzelsberger (mají velké knihkupectví dole na Václaváku). Ovšem italskou kuchyni nemají, ale čínskou a mexickou ano:-)

Mrkni se na www.kanzelsberger.cz a zadej „hledání v katalogu“ tam jsou oba tituly a pokud máš někoho, kdo by ti je mohl koupit a zaslat, tak neváhej :-))

P.S. na www.grada.cz mají už jen čínskou kuchyni, která je nejnovější.

Pampeliska191
1075 příspěvků 22.10.03 07:51
Pajo

Neni nic tajne. Videla jsem proste u kamaradky bezvadne kucharky a jednaz nich se mi velmi libila a nemuzu ji sehnat. Jmenuje se: Nova italska kuchyne, napsal ji Michael Dobromil Klima. Vydalo ji nakladatelstvi Grada v Praze.
Bylo vydano vice jeho kucharskych knih a to jsou: Italska, Cinska a Mexicka kuchyne, ale zadnou z nich se mi nepodarilo sehnat, coz mne velmi mrzi. Budu vdecna kazdemu, kdo by mi poradil, nebo pomohl nekterou z techto jeho kucharek sehnat. Vsem moc dekuji za jakoukoliv informaci.

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Pampeliško,

asi mi něco uniklo. O jaké knize je řeč, jestli to není tajné ?:-))

Pampeliska191
1075 příspěvků 22.10.03 06:30
Sarko

Zdravim Te. Ja casto brynzu nekupuji, protoze manzel ji nema rad, kdyz tak jenom pro sebe a to jen zridka. Naposled jsem ji kupovala v Nemecku. Ale tusim, ze jsem ji videla i u nas. Poradit Ti v tomto pripade nedokazu, snad nekdo z labuzniku bude vedet vic.
Sarko, byla bych Ti velmi vdecna, pokud by se ta knizka dala sehnat, ale uz jsem psala i autorovi te knihy a bylo mi receno, ze vice vytisku nebude, jedine, kdyby snad nekde zustala v nejakem sklade. Videla jsem jeho knihy, ale zadnou z nich nevlastnim a muzu rict, ze to jsou recepty vyzkousene a vynikajici. Urcite bych byla moc rada, kdybych ji mela a veskere vydaje bych Ti hradila. Moc dekuji predem za ochotu. Ahoj

Labužník Sarka
433 příspěvků 21.10.03 07:51
Pampelisko,

nevim jak u vas, ale ja tady v Zurichu nesezenu brynzu. Ty ano? Je nejaka rada na inprovizaci? Knizku jsem domluvila u zname v knize. Az bude da vedet. Pokud budes mit zajem tak napis. Pekny den

Pampeliska191
1075 příspěvků 20.10.03 12:27
Honzo

Dekuji za rady, ktere jsou pro mne velmi uzitecne. Z haluskami nemam velke zkusenosti, ale je mam moc rada. Priste , kdyz budu halusky delat, tak se budu drzet podle Tve rady. Jsem vdecna za jakoukoliv radu a moc dekuji.
Preji Ti hezky a prijemny zbytek dne

Honza02
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Vajíčko?

Do těsta na halušky dáváme co nejmíň mouky, jen tolik aby se halušky nerozvařily. Když přidáme vejce, těsto zřídne, musíme přidat mouku a potom to už nejsou halušky ale sekané olovo. Správně uvařené halušky nemusíme kousat, samy se rozplynou na jazyku. Na 1 kg brambor je 150g slaniny málo.

Bozka
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Haluškové síto

Pampeliško, to odkrajování halušek na prkýnku je dost pracné (alespoň při množství, jaké se u nás dělá). Já používám speciální síto, které se dá, resp. dalo, koupit. Je to pozinkovaný cedník s rovným dnem, ve kterém jsou díry o průměru cca 1cm. Asi ho znáš. Dá se využít i na uvedené přílohové noky a polévkovou zavářku. Jinak bryndza se obvykle míchá s trochou mléka nebo smetany do krémovitější konzistence. Tak mě to alespoň naše starká (manželova maminka) učila.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz