Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný ako liptovský.
Z múky, vajec a trochy vody vypracujeme tuhé rezancové cesto, vyvaľkáme ho a pokrájame na štvorce (cca 8 - 10 cm). Štvorce naplníme plnkou, preložíme na trojuholníky a okraje stlačením zlepíme. Varíme v osolenej vode. Uvarené pirohy vyberieme a omastíme vyškvarenou údenou slaninou (vegetariánska verzia napríklad maslom) a posypeme posekaným kôprom a bryndzou. Plnka: V šupke uvarené zemiaky sa olúpu, potlačia, premiešajú s rovnakým množstvom bryndze a dochutia posekaným kôprom. poznámka: plnku je samozrejme možné obmieňať (huby, vajíčka, kapusta...), ale to už nebudú bryndzové pirohy.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.11.19 11:29
Mouku jsem dala špaldovou hladkou, plnila jsem pouze bryndzou (bez brambor)
a kápla jen přepuštěným máslem (neměla jsem chuť na maso, ale těším
se časem i na verzi se slaninou, tu měl muž a moc si pochutnal
Je to výborné
Foto v komentáři…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bryndzové pirohy
1443 příspěvků 4.11.19 19:07
Iný kraj, iný mrav, moja krstná bola z Liptova a naučila ma robiť bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
5068 příspěvků 2.11.19 22:15
Ona musi, proste musi… k tomu si vezme lekara ako obranny stit, daku diagnozu ako sip a otravi ho este mojou urazenou jesitnostou..
Na rovinu?!Je to patlanina!
Žába na prameni.
@jolana - mně je úplně jedno, co by se mnou kdo udělal - já jen vím, co se mnou poslední dobou dělá bílá mouka… Takže víc věřím lékařům než uražené ješitnosti…
Ono není zase tak jednoduché si vše předělávat na celozrnné typy mouky, které jediné mi nevadí…
A hnědá barva mi nevadí, ono stejně ve finále vše, co sníme, zhnědne
5068 příspěvků 2.11.19 13:51
Pirohy zo spaldovej muky, s plnkou len cista bryndza, kapnute prepustenym maslom,,,bryndza sama o sebe je akoby sucha a drsna na jazyku, ked sa pirohy uvaria v plnke splasne a rozpusti sa cize je tam nic, a cesto hnede, chut spaldovej muky je ina,,,to nie su pirohy,,,nechci vediet co by stebou urobili u nas na vychode, kde su pirohy zakladne jedlo priam posvatne..a neodpovidej mi, nechaj to tak!…
Příspěvek upraven 02.11.19 v 13:52
Mouku jsem dala špaldovou hladkou, plnila jsem pouze bryndzou (bez brambor) a kápla jen přepuštěným máslem (neměla jsem chuť na maso, ale těším se časem i na verzi se slaninou, tu měl muž a moc si pochutnal

Je to výborné
5068 příspěvků 12.7.15 12:12
Kltko, zdravim…:)..prave prebieha krasny festival vo Vychodnej…a vsetkym posielam k obedu jednu nasu…
https://www.youtube.com/watch?…
1642 příspěvků 8.1.10 20:51
Tak tohle je opravdová dobrota. Jé, já už tak dlouho nebyla na Slovensku
.