Recept Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo

Postup

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme, osolíme, přidáme vejce, mouku a dobře zamícháme. Takto připravené řídké těsto dáme na destičku a nožem po malých proužcích ho házíme do vařící osolené vody. Když jsou halušky uvařené, vyplavou na povrch. Vyjmeme je drátěnou naběračkou, dáme do mísy a opatrně smícháme s bryndzou, polijeme vyškvařenou slaninou, smetanou a ihned podáváme.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 27.08.02 vloženo
  • 40121x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2kg oloupaných brambor
  • 150g uzené slaniny
  • 200g májové bryndzy
  • sůl
  • 100 - 200g polohrubé mouky, nebo podle potřeby
  • 1 malé vejce
  • 1dl sladké smetany, nemusí být, ale je dobrá

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo

mrtvola
1394 příspěvků 11.8.09 05:43
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Oldsofte, když já se necítím oprávněna produkovati se v oblasti, v níž nejsem profesionál, ba ani poučený laik. Citovala jsem předaný rozum :-).

oldsoft
682 příspěvků 11.8.09 04:48
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Mrtvolko, tak to v té wikipedii oprav:-)

mrtvola
1394 příspěvků 11.8.09 04:28
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Tak vám všem děkuji, mám v tom sice stále guláš, ale utěšuje mě, že ho v tom mají všichni, takže je vlastně úplně jedno, jak tomu budu říkat :-). Mně se víc líbí slovo strapačky.

Nikdo tady nepíše o obyčejném stříbrném cedníku s velkými dírami a plochým dnem. Ten mám já. Sice má tendenci se zvrhávat, když ho moc naplním, ale jinak se s ním dělá skvěle - vše co srdce ráčí halušky, strapačky, játrovou rýži i moje oblíbené spätzli.

Oldsofte, nevěř ve všem Wikipedii. Odborník praví a v moudrých knihách dokládá, že mateřídouška a tymián jsou stejný rod, ale nikoliv podruh jeden druhého. Jsou to rovnocenné variety prý.

anickav
2904 příspěvků 11.8.09 03:41
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Ja mám udělátko ako oldsoft, iba menej nóbl, kúpené pred 30 rokmi v Maďarsku - funguje stále, tak ho používam.(Maďari varia nokedli k mäsu.)

alena45
588 příspěvků 11.8.09 02:27
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Ano, to je ono ! A robím v tom aj pečeňové halušky do polievky. Ja som to tiež hľadala, ale vy ste lepší !!!

oldsoft
682 příspěvků 11.8.09 02:00
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Tak ten udělátor od Jenofefy jsem taky našel :-)

anickav
2904 příspěvků 11.8.09 00:54
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Kamilio, fakt niekde píšu PRÁŠOK DO PEČIVA do halušiek?
Múku do halušiek dávam - polohrubú, alebo hrubú. Bryndzové, kapustové a pod.

  • do cesta idú aj surové zemiaky. Pozri medzi moje recepty. Moja mama hovorila o strapačkách, otec to volal halušky.
    Prílohové halušky u mňa - polohrubá, alebo hrubá, vajce, voda. Ku mäsám na šťave, perkeltom (aj držkovému) alebo aj leču a pod.
Jenofefa
1315 příspěvků 11.8.09 00:42
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Halušky dělám na zobrazeném (pokud se se obrázek povede) „udělátku“ (Aleno 45, není to to tvé čudo?) nebo na onom, co zakoupil Oldsoft. Z prkénka jsem je do vody nikdy neházela, ale ráda bych to uměla.

oldsoft
682 příspěvků 10.8.09 23:57
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Tymián je poddruh mateřídoušky obecné: Wikipedie .

kamilio
551 příspěvků 10.8.09 23:47
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Strapačky (syrové brambory nastrouhané, mouka, sůl, pepř) - těsto protlačíme hrubým struhadlem do vařící vody.
Halušky (mouka hrubá, prášek do pečiva, mléko, voda, vejce) - těsto protlačíme přes haluškové síto do vařící vody.
Takto hovoří slovenská kuchařská kniha. Takže rozdíl je hlavně v bramborách a ve vajíčku. Ale pokud vím, tak to pojmenování je dáno krajovými zvyklostmi.

mrtvola
1394 příspěvků 10.8.09 23:25
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Aha! Dítě je botanik, zjistím jaký je rozdíl mezi tymiánem a mateřídouškou :-). Ale díky!

alena45
588 příspěvků 10.8.09 22:13
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

bože, ako Ťa pomenujem - halušky a strapačky, to je ako rozdiel medzi tymiánom a materinou dúškou, či ?

alena45
588 příspěvků 10.8.09 22:10
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Už ste niekedy nastavovali spodnú niť v šijacom stroji ? Správne je to vtedy, keď chytíte niť a spustíte puzdro aj kotúčikom a ono len tak pomaly klesá dole. Tak si predstavujem tú hustotu. Keď vyleješ cesto do haluškárne, tak sa nesmie preliať, len tak visieť dole a čakať, až ho v tej dierke urežeš vareškou alebo iným udělátkem. Tak toto som vymyslela… Celý deň to mám na jazyku a tak ako vy sa oblizujete, ja si predstavujem tú niť.

mrtvola
1394 příspěvků 10.8.09 22:04
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Dievčata, vysvětlete mi, kdy jsou to halušky a kdy strapačky? Já vždycky žila v domění, že halušky jsou bez brambor, ale teď už nějak nevím a mám v tom guláš. Abych se náhodou nezbodla, vařím raděj jenom spätzli :-).

oldsoft
682 příspěvků 10.8.09 22:01
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Nedělejme z těch halušek vědu, posbíral jsem prostě něco protichůdných informací a vyrobil halušky - podrobnější rozbor na mém blogu . Čudo: viz ZDE:-)

zlomax
426 příspěvků 10.8.09 21:40
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Alenko děkuji. Já vás holky obdivuji a Oldsofta taky. Nemám ani páru jak dělat halušky. Leda tak koupené z pytlíku! Při čtení komentářů mi jezdi huba šejdrem a slintám jako prasátko.

alena45
588 příspěvků 10.8.09 21:24
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Zlomaxi, to majú v domácich potrebách, a neviem to pomenovať, v obchode to nazvali haluškáreň, čo mi pripadá ešte väčšie čudo. Je to plastové a zapadne to pekne do toho veľkého hrnca, má to uši, čiže nehrozí žeby to spadlo do vody, zmestí sa tam dosť cesta, takže pre štyroch jedákov uvarím naraz.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.8.09 20:50
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Děvčata, mně to psaníčko nevím proč uteklo a já chtěla napsat, že nejlepší halušky jsou ty, kdo je pro mě právě uvaří.
To udělátko které mám, jsme sehnaly tady někde v Čechách, je to jako dětská hračka, dcera v něm halušky úspěšně dělá, takže to bude ve mně. Ale stejně je ráda vařím.
Knedlíky Aničko, to proto, že jsi šikovná. Alenko v té mouce to bude možná také, protože používám jen hrubou, tak se polepším a už si to budu pamatovat a až budu dělat - povím. Díky za rady.

zlomax
426 příspěvků 10.8.09 20:47
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.Alena45

Jelikož jsem zaostalej co je to prosím tě čudo? Děkuji.

alena45
588 příspěvků 10.8.09 20:14
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

No ja neviem, ale u nás predávajú také biele velké guľaté dierkované čudo, čo sa položí na 5 litrový hrniec a halušky sú raz-dva. Sú trošku menšie, ale to vôbec nevadí. Ale ani mne sa vždy nepodaria. Myslím, že záleží aj od kvality zemiakov. Múku dávam 1/2 polohrubej a 1/2 hladkej.

anickav
2904 příspěvků 10.8.09 18:32
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Bedli a ešte: dávať malé dávky do vody a okamžite ako vyplávu, vyberať…:-))
A keby si vedela, koľko mne trvalo, kým som sa ja naučila české knedlíky…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.8.09 17:34
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Aničko, bylo o trochu tužší, protože přidávám Lučinu a výsledkem jsou krásně nadýchané halušky - my jim doma říkáme: „česko-slovenský halušky“. Když udělám to těsto tak akorát jak píšeš, ve vodě pak mám maglajz a po první várce mě to přestane bavit. Asi pomalu točím. To nevadí, já se to naučila tou kávovou lžičko a jsou super. No, ty jako rodilá bys k tomu možná měla připomínky, ale když mně to nejde tak, tak to udělám onak.
Protože Slovensko jsem navštívíla za svůj život vícekrát, ochutnala jsem halušky na všechny způsoby, a chutnaly mě všechny.

anickav
2904 příspěvků 10.8.09 16:01
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Bedli, ja tu nechcem byť za múdru, iba halušky robím často s tým šmrdlátkom a ide to super rýchlo. Či si nemala tuhé cesto? Slovenské haluškové cesto nesmie byť ani riedke (potom zas preletia do vody obrovské), ani veľmi husté, jednoducho také akurát a ide to fakt jedna radosť. Na druhej strane, moja mamka z doštičky hádzala do vody halušky rýchlosťou blesku, to by som zas nevedela ja…
Príjemný deň!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.8.09 05:04
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Oldsoft, no právě … já ta zakoupená udělátka nazývám šmrdlátka, protože jsem těsto točila dokola a pár kousků propadlo. To jediné mně zůstalo, ostatní jsem vyhodila. Nemysli si, že jsem příliš zručná, ale opravdu to tou lžičkou jde rychleji jako nožem.
Už jsem tady u nás objevila lis na brambory od Tescomy, a je moc pěkný, třeba bude i Tebou prezentovaný haluškovač.

oldsoft
682 příspěvků 10.8.09 04:06
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

To bych musel bejt 1) zručnej 2) rychlej. S tím udělátkem, které jsem též zakoupil na popud mého kamaráda, to jde jak po másle.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.8.09 00:59
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Také jsem svého času podlehla různým udělátkům a nakonec jsem se vrátila k tradičnímu dřevěnýmu prkýnku a malou lžičkou namáčenou ve vodě házím rovnou do hrnce, jde mně to rychleji než odkrajovat nožem.
Ale když vidím ta vaše udělátka, určitě bych opět koupila, ale to co vlastní Esme se neprodává …

oldsoft
682 příspěvků 10.8.09 00:17
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

No hezký, já tak zručný nejsem, proto jsem trapně koupil průmyslově vyráběné zařízení…

esmeralda
4813 příspěvků 9.8.09 07:50
Re: Bryndzové halušky - Oldsoft,

tím obrázkem jsi mě pěkně naladil.
Halušky jsem už totiž dlouho nedělala.
Musím se ti jen pochlubit jaké „haluškovadlo“ vyrobila moje lepší polovice.
Má to tu výhodu že se po:,–(í na hrnec a mám obě ruce volné.

oldsoft
682 příspěvků 9.8.09 06:07
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Takhle to dopadlo na můj první pokus (neměl jsem smetanu, vzal jsem 4 střední brambory, polohrubou mouku jsem přisypával tak, že mi vzniklo polotuhé těsto, odhaduji cca 7 lžic). Bryndza vážená z Tesca, doporučil mi kamarád, který se oženil se Slovenkou, balená prý nestojí za nic.
Výsledek:

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bryndzové halušky podle...lasie.b,

nie som autorkou tohto receptu, ani netuším, kde si spravila chybu. Ja som sem dávala tiež recept na halušky, ako ich robím ja (skús pozrieť medzi moje recepty)a keďže ich varím často, dovolím si poradiť: cesto nemá byť moc riedke, ani husté, je to ťažko popísať, musíš na to prísť sama. Hoď zopár halušiek do vody a sleduj, ako sa zachovajú - ak vyplávajú na hladinu a sú dobré, pokračuj. V prípade rozvárania určite pridaj múku. Lepšie je použiť haluškár - zariadenie na výrobu halušiek, ide to rýchlejšie. Halušky - malé (!) množstvá do vriacej vody. Okamžite po vyplávaní na hladinu vyberať a mastiť! Cesto nenechávať odstáť - pripraviť tesne pred varením, inak sa ťahá a zle sa s ním pracuje.
Verím, že metódou pokusov prídeš na haluškový fígeľ, ja už knedlíky ovládam ako Češka! Nech sa Ti darí!
Zdravím!
A.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Lasie, halušky bych doporučila spíš podle receptu od aničky v.:http://www.labuznik.com/recipe.php?…
těsto by nemělo být moc řídké, ale úplně tuhé také ne, to by byly tvrdé i halušky. Vodě úplně stačí, když se v hrnku jenom „chvěje“.

Lasie.B
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Tak jsem si dneska chtěla pochutnat na haluškách, bohužel se mi nepovedly, úplně se mi rozvařily. Asi jsem měla přidat mouku. Dávala jsem je do vařící vody, to se asi nemá, že? Ale příště to zkusím zas. Jen se zeptám - to těsto musí být spíš hustší - tužší?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

murko, tyto halušky připravuji dosti často a nerozvaří se mně. Možná, že jsi dala velké vejce, nebo nedala dost mouky, jejíž množství se těžce odhaduje vzhledem k jejímu druhu, suchosti atd. (člověk časem dostane cit¨, jak husté těstíčko má být), nebo možná jsi měla vodu příliš rychle vařící. Voda musí jenom probublávat. Příště si uvař jenom malou trošku halušek a jestli se Ti rozvaří, tak přidej trochu víc mouky.

Labužník Murka02
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bryndzové halušky podle slovenského kamaráda Štefo.

Mě se halušky nepovedly, skoro všechno se rozvařilo.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevím, nevím...

Pampeliško, co to má za význam psát něco, co na Labužníku již je!

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Tip pro vegetariány

Místo rozškvařenou slaninou je možno polít osmaženou cibulkou. Mňam.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz